Last news in Fakti

16 Февруари, 2019 16:00 24 629 66

ГЕРБ, оляхте се! Защо?

  • избори-
  • изборен кодекс-
  • герб

И ето с Изборния кодекс ГЕРБ поднесоха като на тепсия пред обществото главата на българската демокрация, за да имат основания критиците да говорят за "диктатура", "режим"

ГЕРБ, оляхте се! Защо? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентът с 8% доверие сътвори по тъмни доби скандал с Изборния кодекс, чието развитие тепърва ще взривява обстановката в страната.

Фактическото обезсмисляне на преференциите, което лишава хората от истинското им право на избор, се приема на нож от всички страни: от анализатори, социолизи, политолози - говорители на обществено мнение. Омбудсманът готви жалба към Конституционния съд, БСП развя знамето на онеправданите и го понесе към Брюксел. Всички те имат път към избирателя и всички ще говорят, че ГЕРБ е отнел една извоювана вече демократична норма.

Защо ГЕРБ се съгласиха на това унижение?

И то в момент, когато в международните класации България е поставена в категорията Flawed Democracy - непълна, ощетена демокрация!

Когато президентът предупреждава, че българската демокрация ерозира, че управляващите налагат диктат.

И ето с Изборния кодекс ГЕРБ поднесоха като на тепсия пред обществото главата на българската демокрация, за да имат основания критиците да говорят за "диктатура", "режим", тоталитарни порядки" и т.н.

Не знам колко души са проследили 16-часовите дебати по приемането на поправките в Изборния кодекс. Е, аз го направих! Не за първи път съм наблюдавала работата на парламента в екстремни ситуации, но такова газене на правила и норми отдавна не бях виждала.

Усещането за правене на законодателство на пожар и напук властваше в през целия парламентарен ден в четвъртък. Самият законодателен процес беше пълен хаос. На моменти председателят на парламента Цвета Караянчева не знаеше какво се гласува, не можеше дори да формулира текстове, които да се приемат, беше неадекватна към реда в залата. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов ползваше правилника като носна кърпа. Предлагаха, приемаха и отхвърляха разни текстове в абсолютен безпорядък. В дадени моменти залата не знаеше в каква процедура е, по едно време имаше дори два доклада, които естествено депутатите не бяха чели, в единия пишеше едно, в другия - друго, но те вдигаха ръце, както им нареждаха.

Истински фарс!

Оставям настрана скандалите и обидните реплики, които гарнираха този маскарад... Да му мислят онези, които бъркат изказване от парламентарната трубуна с махленска препирня.

А става дума за изборни правила! За норми, върху които трябва да стъпи правовата държава!

За спазване на закона!

Но, не! ГЕРБ решиха, че няма да се спази законът и евроизборите ще се правят от ЦИК с изтекъл мандат!

За да покажат на всички, че не им пука от факта, че законодателят нарушава законодателството!

Защо се вкарват ГЕРБ в този капан?

Нямало време за нова ЦИК, щяло да се създаде хаос. Но, същата тази ЦИК бе избрана през март 2014 година, пак два месеца преди изборите и това не създаде хаос... Щели да се изпокарат патриотите кого да сложат; старата ЦИК била удобна на ГЕРБ; имали страх от президента, който трябва да издададе укази за членовете на новата ЦИК и т.н.... Нивото на българския политически процес е паднало толкова ниско, че такива дребни политически сметки се вадят като аргументи, за да не се спазва законът! Това просто е недопустимо!

И ГЕРБ не съзнават пред каква бездна се изправят с упорството си! Защото стават пример за погазване на правилата. А демокрацията е преди всичко спазване на правилата.

Не се прочистиха и "мъртвите души" от избирателните списъци, не се създаде регистър на избирателите.

Защо? Тук поне отговорът е прост, но имиджово пак не е в полза на ГЕРБ.

Днешните управляващи действат по същия начин, както правеха предшествениците им, ползвайки "мъртвите души" за манипулиране на резултатите от вота. И понеже 30 години нищо не се променя, хората разбират, че са лъгани и в изборния ден недоволните духват за гъби. А партиите се чудят защо пада избирателната активност. Заради лъжата! Заради измамата! Заради отношението към избирателя като средство за себеуреждане.

Общественото разочарование и недоволство е толкова голямо, че гневът все накъде ще избие. Незнайно кога и по какъв повод. Държавата е затънала в тресавище от проблеми. Скандалите се застъпват, налага се усещането, че властта е неспособна да реагира адекватно. И готви изборни фалшификации...

Пипането на Избирателния кодекс в навечерието на избори винаги е нож с две остриета. Обикновено бумерангът се връща към онези, които са променили правилата по своята кройка. БСП го изпита с мажоритарния вот, наложен от Първанов през 2009 година. На "Позитано" 20 си скубеха косите, когато видяха, че не успяха да вкарат нито един мажоритарен депутат.

Днес ГЕРБ се държат като късния Костов - чувството за самозабравяне, за самодостатъчност ги заслепява.

Защо?

От страх, че губят и искат със всички способи да се задържат, или заради измамното усещане, че са вечни и всичко им е позволено?

И в двата случая това се наказва. Така поне пише в историята.

Ако има кой да чете. И да си взима поука.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТРОПЧО

    167 27 Отговор
    ОООО ПОЧВАТЕ ДА СЕ ОСЪЗНАВАТЕ ЧЕ ФЕРБ И ТУРЦИТЕ СА ЕДНО И СЪЩО ВКАРАЛИ ГИ В НЕЗНАМ СИ КО НИЩО ПОДОБНО ТЕ ОТ ГЕРБ СА СИ ТАКИВА ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ НИЩО ДОБРО НЕ СА НАПРАВИЛИ ЗА ХОРАТА МАГИСТРАЛИ ПРАВЕЛИ И ТО КВИ ФАЛШИВИ ДА СЕ ТРЕПЯТ ХОРАТА НА СУХ ПЪТ СЕ ПЪРЗАЛЯ КАТО НА ЛЕД И САМО ГЛОБИ И ТАКСИ ДИФАТ ДА ПЪЛНЯТ ХАЗНАТА А ПАРИ СЕ НЯМА САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ШМАТКИТЕ ИМ ВЯРВАТ НИЩО ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВЯТ ОСВЕН ДА СИ ХОДЯТ ПО С ВРЕМЕ САМО ХОДЯТ ПО СТУДИАТА ДА ОБЯСНЯВАТ НЕБИВАЛИЦИ И ГЛУПОСТИ ПАРТИЯ КАТО БКП НАВРЕМЕТО ДЯДО ТОДОР КАЗВА ТЕ САМО ПОВТАРЯТ КАТО ПАПАГАЛИ НЯМАТ СОБСТВЕННО МНЕНИЕ НИКВА РАЗЛИКЙ

    Коментиран от #14, #61

  • 3 СТИГА ВЕЧЕ

    191 10 Отговор
    Стига ни лъгахте 30 години, нищо добро не се промени от демокрацията. Хората едвам оцеляват и свързват двата края. Всеки ден лъжи и манипулации на обществото, но вече никой не ви вярва.
  • 4 ДО ТРОПЧО

    40 27 Отговор
    Големите букви с които се хвърляш нито те правят голям нито пък стожер на истината ????Между другото Тропчо ми хареса!!!
  • 5 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    167 14 Отговор
    Някой ако помни какво стана с НДСВ да каже ,защото това е съдбата и на гербавата шайка разбойници .След изборите едвам ще прескочат четири процентната бариера, а на следващите изобщо няма да влезат

    Коментиран от #6, #7, #31, #37

  • 6 Хайл

    137 9 Отговор

    До коментар #5 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    Вътре са от всякъде. Гарантирано им е за съжаление от негласуването на българите и от купените цигански гласове! Има още 2 години да цицат еврофондовете. Няма така лесно да пусна кокала гроб...
  • 7 Хайл

    60 8 Отговор

    До коментар #5 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    Вътре са от всякъде. Гарантирано им е за съжаление от негласуването на българите и от купените цигански гласове! Има още 2 години да цицат еврофондовете. Няма така лесно да пусна кокала гроб...
  • 8 goni

    10 47 Отговор
    Вали толкова си умна! Много ми се иска да се срещнем! Просто така! Може и нищо да не се случи, ама си мисля че има някакъв шанс! Повечето мъже не разбират от жени! По-хубаво от умна жена няма! Остави ги всичките простаци! Те не могат да те оценят!
  • 9 Диктаторът от Банкя

    144 12 Отговор
    ГЕРБ са като циганите за тях закони и правила не важат....и обратното !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Антигерб

    121 7 Отговор
    Тия удариха дъното и продължават да копаят.
  • 12 888

    61 11 Отговор
    Споко , раята има още да търпи !!!
  • 13 .....

    67 4 Отговор
    Браво, много точно. Само, че е много малко за наглостта им.
  • 14 Гувнара метев

    68 11 Отговор

    До коментар #2 от "ТРОПЧО":

    Оооо я да оближеш насраният Гъс на глупавият ти господар борисофф,че пак се е омазал до ушите с некадърната си пасмина,да ви ебем на Сичките майкята! Боклуци!
  • 15 Не можеш ги разбра

    77 6 Отговор
    Тоталитарните порядки на ,,тато,, се връщат и то от ,,татовия,, бодигард.Или много ги е страх да не изгубят власта или са решили да я върнат в полето на БСП по нечие внушение.Милиционерска работа,няма как нормален човек да ги разбере.Едно е сигурно,казваха че водят народа към демокрация,а изграждат примитивно феодално владичество.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Африканец

    73 6 Отговор
    ГЕРБ са фашисти, вече и на слепия е ясно
  • 20 5555

    89 7 Отговор
    Престъпниците от ГЕРБ в затвора!
  • 21 ВЪЗРАСТЕН

    20 76 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАПЛАЧ Е ВДИГНАТА ПО ТРЕВОГА ДА НИ ПОДНАСЯ ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА, КАКТО БЕШЕ И ДО 1989година ! САМО , ЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЙ НАПРАВИ ДОГАН ДОНОСНИК, СЛЕД 89година И ПОЛИТИК, НА КОГОТО ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ СЕ ИЗВИНЯВАХА , ЦЕЛУВАХА ГО , ЛИЗАХА ГО И УПРАВЛЯВАХА С НЕГО, А И ОКРАДОХА СТРАНАТА С НЕГО, ТАКА ЧЕ ЛЪЖИТЕ ВИ ДОЛНА КРАДЛИВА ПАПЛАЧ НЕ ВЪРВЯТ ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАБРАНИ КОМУНИЗМА, КАТО ФАШИЗМЪТ !!!

    Коментиран от #40, #46

  • 22 ЗТ23

    85 8 Отговор
    Цялата ГЕРБ и управлението и са тоталитризъм и фарс.За 10 години ГЕРБ, България и българинът по бедни, по зависими.Корупция на квадрат, крадене, престъпност,полицейщина.
  • 23 ТОЧКАТА

    47 3 Отговор
    МММмм.то посланиците НЕ казаха нищо подобно...Явно са изключили автоматиката на демокрацията и са на ръчно управление....пък с две ръце кво да направиш по-напред,Венецуела,скрипал,конференция за близкия изток,саботаж на газовите и други надежди....За горката България не остава ред......НО пък ГЕРБ са спокойни,удивително спокойни......Знаят кой е зад гърба им......и по амерички тертип-НЕ ИМ ПУКА...За справка-Спас Гърневски....Тревогите остават за народа ,изброените честни хора от посочените говорители на общественото мнение и самата Велева.

    Коментиран от #48

  • 24 скъперника

    31 10 Отговор
    Брях, другарката Велева много се е загрижила за Герб, а оня ден страдаше за президента! Управляващите правели същото както предишните и дрън, дрън, в този дух. А ние какво да кажем като вече трийсет години тази другарка крещи от наше име по всеки и всичко, що не е угодно на шефоветв и, а?
  • 25 бай кръстан

    102 19 Отговор
    Е , Има ли някой ,който иска да гласува за ГЕРБ.? Ако има нека ми пише минус!

    Коментиран от #26

  • 26 Някой

    15 32 Отговор

    До коментар #25 от "бай кръстан":

    Аз. Защо ли? Просто щото помня същата вакханалия като гласуваха на майчето кодекса. Лошо е че нищо ново и че Велева се прави че не помни. Само че от тогава до сега съм по-добре финансово и по себе си. Да не забравя и бензина ми е по-евтин.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТМВ

    23 4 Отговор
    Няма такова нещо, просто народа е заспал........
    !!!!!!!!!!!!!
  • 29 Ла Кюр Дьо Пети

    26 5 Отговор
    Абе че оляха е факт, но тая дърта брангия е пример на политически слугинаж и ку...валък. Да не говорим за ДПС, които я ползват като говорител и са вечно насрани с власт.
  • 30 Иван Матев

    27 3 Отговор
    Е как ще е заспал,по скоро е опростачване и апатия!!
    Ядене пиене чалга, моловете и хипермаркетите са бъкани с консуматори!!
  • 31 Глупости на търкалета

    13 19 Отговор

    До коментар #5 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    И децата да питате ще ви кажат, кой ще печели изборите . Докато я има партия бсп, така ще бъде !
  • 32 гост

    55 2 Отговор
    Не знам кои ще са следващите управляващи,знам че отново ни свалиха на колене! От един месец тихомълком цените в магазините осезаемо вървят на горе,горивата поскъпнаха и тн. Във парламента са само едни дрънканици и от едните и от другие. 90% от хората работят на минимална заплата. Средната заплата била 1200 лв.и какво ме грее мен това като в края на месеца заплатата след данъците ми е около 500 лв. Май е време за сопите! Тия тотално се оляха и ГЕРБ и БСП и всички останали!!!

    Коментиран от #33

  • 33 с 1200

    2 21 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Ти кво работиш, сменяш си памперсите ли?

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Никой

    27 2 Отговор
    Преди 30години пеехме по площадите 45 години стигат. Сега след 30май се налага да пеем отново но математически стават75 още колко трябва да търпим.
  • 36 Леле6677

    27 3 Отговор
    Всички са маскари но най вече ГЕРБ защото управляват. Парламента е всичко друго но не и парламент....... Мислете и гледайте за кого гласувате.......
  • 37 Николай

    9 23 Отговор

    До коментар #5 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    От всички изказали се до тук виждам, че искате БСП да спечели за да разсипе държавата още веднъж. Или сте тролове или сте толкова тъпи, че не осъзнавате какво се твори. Целта е само една изхвърляне на БСП от властта по всички начини и унищожаване на тази ретроградна партия по законов път. Иначе потоп.

    Коментиран от #39, #41, #57

  • 38 Деам

    19 4 Отговор
    ДПС и ГЕРБ са редовни гости на партията на Ердоган ! Гласуваш за ГЕРБ, получаваш Пеев !
  • 39 Деам

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Николай":

    И като спечели БСП, какво ? Явно сте комунист и искате сегашната диктатура ! Калинките на ГЕРБ се самозабравила ! Колкото повече са на власт, толкова по-малко са !
  • 40 Петко

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Абе приятел пиши по конкретната тема, че изглеждате жалки с това червените и доган. Нали за това еи избра народа за да промените стореното на червените и доган ама май сте и по долни от тях! Те поне бяха с доган открито, а не се криха кото вас. Вие без доган ли сте??? Я помисли....
  • 41 Петко

    20 1 Отговор

    До коментар #37 от "Николай":

    Що бе колега? Да не би с тези да сме цвете за мирисаме. Какво направиха за 10 години? Безработицата падна да не кажеш! Да падна ама половината БГ е на май...таси за да се прехрани у чужбината
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Наши Ваши

    11 1 Отговор
    Незнам да има в световната история управляващи толко яростно и в същото време необезпокоявани да работят целеустремено против тези от който зависят, но заслужават уважение- и им се получава и даже ги аплодираме

    Коментиран от #49

  • 44 Skk

    17 1 Отговор
    Ти си рязко зелен! Освен да правят глупости ГЕРБ друго не сътвориха. БСП и всички са едни и същи боклуци. То е видно, че ГЕРБ не се справят с работата. Типично по Гербрерски, когато не им се работи пишат закони дето заробват хората. Какво стана със застраховките, събирали едни пари ама то не трябвало. Какво става в НАП, не мога да си водя складовите в екселски файл щото е незаконно. Какво става в ДАНС, трябвало да се декларират истинските собственици, ама не на овшорки, а на ЕТ и ЕООД. За бензиностанциите, каво направиха видеонаблюдение, ама наша фирма трябва да го направи! Това е рекет над малкия търговец. Какви са тия глоби по 10 000лв. При минимална заплата от 560л. СЕГА МИ КАЖИ ЧЕ РАБОТАЯ, да но за свой фирми. Рекет който го наричам аз! Като се хвалиш по телевизията, че си направил нещо що не го плати държавата, а всичко трябва дс поеме търговеца. Хубавао релетирайте ги ама на края и на тях ще им писне ше затворят малкия си бизнес и ше се махнат от държавата. Тогава кой ще ви пълни хазната?
  • 45 Хайл

    11 4 Отговор
    Не сринем ли герб на изборите ще става още ПО-ЗЛЕ...тези пак искат да броят бюлетините и да спечелят,и за това никой да не гласува защото ще сменят пак бюлетините
  • 46 Хайл

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "ВЪЗРАСТЕН":

    И демокрацията ти също да се забрани
  • 47 Тинтири-минтири

    10 3 Отговор
    Управление на база манипулация, а не демокрация!
  • 48 Забраванко

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "ТОЧКАТА":

    Защо 15/15 го молиха да се откаже
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ужас

    3 11 Отговор
    Този сайт се превърна в поле на комунизма...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Съседа

    11 2 Отговор
    Целта е ясна. ГЕРБ са си поставили за цел и охранителя на Тато на всяка цена да оглавява България 45 години. И после пак едни песни ще ни залеят по улиците че "45 години стигат времето е наше", а ние ще се радваме и ръкопляскаме на Кирил Маричков и ще таим надежди за добро бъдеще. Честито......
  • 54 Гад

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Goro":

    Лошото е че са забравили теб да изключат да серешт
  • 55 Goro

    1 0 Отговор
    Не се знае дали ще ни стигнат 45годинни трябва да преплуваме цял океан
  • 56 Гад 2

    1 0 Отговор
    Явно гад отдавна са го включили
  • 57 Заяждач

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Николай":

    Изхвърлянето от властта ... на която и да е партия... с всички възможни средства е тоталитаризъм, не е демокрация, мили ми Николайчо. Нали затова скачахме по площадите, за да има плурализъм, сблъсък на идеи. Май това беше демокрацията, или? Ще забраняваме тия или ония, щото ни пречат. Май искаш да се смени „диктатурата на пролетариата” с диктатура на псевдодемокрацията.
  • 58 СмотанЯк

    1 1 Отговор
    Като сте се оляли значи има налей по една бира.
  • 59 Гари

    7 0 Отговор
    ГЕР,Б не само се оляха, ами тотално се осраха. Да вземат и да се махат
    Каква е тази наглост, какво е това безочие? Виждаш,че народа не те иска,че те оплюват,че си некадърен, но стоиш... Явно голямата ти тиква не увира лесно. Те тиквите от Банкя са специален сорт..
  • 60 ГЕРБЕРАСТИ ДОЛНИ

    4 0 Отговор
    Аман от ГЕРБЕРАСТИ!Направо ми писна от тяхните глупости които творят всеки ден!Махайте се господа управляващи-никой не ви иска нито ГЕРБ,нито Бсп,нито Дпс,нито един от 240 те палячовци,които ни управляват!Подайте си взаимна оставка и се махайте изроди мръсни!Не ви е срам,взимате по 6000лв. Заплати на наш гръб,пък на това отгоре крадете и със задниците си наглец гадни!
  • 61 Редник Райчо

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТРОПЧО":

    Никой не се осъзнава , Това са мокри сънища на една мадам. Пеевски -ДЕПЕСАРА го посочи Станишев заедно с Орешарски. ДПС-БСП завинаги . Ще се мразят и ще се целуват по устата , щото нямат друго решение.
  • 62 Един друг

    1 2 Отговор
    " АЗ ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ !"

    Коментиран от #64

  • 63 Българин

    2 0 Отговор
    Крайно време е тая помия наречена "парламент" да бъде изчистена.
  • 64 Ти луд ли си??

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Един друг":

    Щото си луд,затова ще гласуваш за ГРОБ!Ми отиди и направи още един дудук на лидера им ТИКВАТА!
  • 65 СПРАВЕДЛИВИЯТ

    0 0 Отговор
    ОК - ГЕРБ И ДПС НЕ СА РЕДОВНИ, НЕ НИ ТРЯБВАТ. ТОВА Е ФАКТ. САМО, ЧЕ КОЙ .... ЗА КОГО ДА СЕ ЗАМИСЛИМ. В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЧИТАВИ ПОЛИТИЦИ. ДА СИ ВНАСЯМЕ - ОТ КИТАЙ ИЛИ РЕГИОНА....
  • 66 ТРОПЧО

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.