Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 19:00 2 284 24

Психопатията на Тръмп и неолибералният капитализъм

  • доналд тръмп-
  • капитализъм

Нарцисизмът и психопатията, за които обвиняват Тръмп, са неделима част от капитализма

Психопатията на Тръмп и неолибералният капитализъм - 1
Снимка: 24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откакто се кандидатира за президент и до днес за Тръмп излизат много книги и статии, които го определят като психопат, нарцис, сексист и какво ли още не. В Гугъл фразата „Тръмп е психопат“ се среща в 2160 сайта, а „нарцисизмът на Тръмп“ – в 12 000. Редица от предложенията за импийчмънт на американския президент се позовават именно на психопатологичното му състояние.

В началото на 2017 г. , скоро след като Тръмп бе избран, психологът Джон Гартнър разпространи петиция с искане президентът да бъде отстранен от поста си, тъй като „демонстрира сериозна психическа болест“. Тази петиция събра над 70 000 подписа на психолози и психиатри в САЩ. Формирана бе Национална коалиция от експерти по психично здраве. Тя получи международна подкрепа и стана Световна коалиция по психично здраве, като основната ѝ цел е отстраняването на Доналд Тръмп.

Аргументите ѝ са подкрепени от серия книги, занимаващи се с този въпрос. По-известните от тях са „Опасният случай с Доналд Тръмп: 27 психиатри и експерти по психично здраве оценяват президента“, книгата на Майкъл Волф „Огън и ярост: вътре в Белия дом на Тръмп“, на Боб Удуърд „Страх: Тръмп в Белия дом“, колективният труд „Опасният случай с Доналд Тръмп“.

Във всички тях се говори за различни антисоциални разстройства на личността на Тръмп, на първо място за нарцистично разстройство, което се проявява в мания за величие, демонстрация на превъзходство над другите, манипулативност, липса на съпричастност и разкаяние, несъобразяване с каквито и да било норми и стандарти. Авторите предупреждават за опасностите, които носи психичното състояние на американския президент за САЩ и за света.

Няма друг случай в световната история хиляди психолози и психиатри да са описвали ръководителя на водеща световна сила като опасен психопат, независимо че за не един и двама лидери в историята има съмнения в това отношение. Изследвания в Оксфордския университет, ранжиращи световните лидери чрез стандартен психометричен инструмент (Psychopathic Personality Inventory – Revised (PPI-R) показаха, че Доналд Тръмп е по-голям психопат от Хитлер, а неговата конкурентка в надпреварата за президентския пост Хилъри Клинтън беше ранжирана между Наполеон и Нерон (1). Така се оказва, че изборът между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън е бил между двама нарциси – психопати. Единият – сравним с Хитлер, другият – с Нерон.

Анализирайки това в популярното американско дигитално списание „Арео“, Ерик Мостерт заключава, че всъщност става дума не за психично отклонение на един световен лидер от нормалността на света, в който живеем, а за въплъщение на „оголеното лице на капитализма в света на политиката“(2).

Твърденията, че Тръмп е човек с неадекватно его, самочувствие за величие и непогрешимост, с необятен нарцисизъм и антисоциални разстройства на личността, се допълват от твърдения, че той е и патологичен лъжец. Вестник „Вашингтон пост“ писа на 21 декември 2018 г., че за 710 дни американският президент е произнесъл 7 645 лъжи (3). Според СиЕнЕн пък само за един ден е излъгал 81 пъти (4). В интернет има даже специален сайт-брояч, в който се преценява всяка дума на Тръмп, и ако тя се окаже лъжа, се добавя към предходните му лъжи (5).

Но да оставим Тръмп настрана и да се обърнем към политиката изобщо. Политици, които се обвиняват взаимно в лъжи, ще открием навсякъде по света. У нас Борисов нарече председателката на основната опозиционна партия „Госпожа Лъжа“. Самият той обаче непрекъснато е обвиняван, че сутрин говори едно, а следобед – точно обратното, че променя казаното според човека и ситуацията.

Не е случайно, че политиците са гледани с недоверие и огромната част от населението не им вярва, смята ги за мошеници и лъжци. За да се харесат на повече хора и да привлекат избиратели, те често дават неизпълними обещания и ползват политически маркетолози, но мнозинството не им вярва, защото непрекъснато обещанията се разминават със следствията. Кризата на днешния неолиберален капитализъм се проявява и в това, че огромно количество хора не вярват в обещанията на политиците. При това недоверието към тях в страни като България даже е по-високо, отколкото в САЩ.

Световният икономически форум в Давос публикува през 2018 г. експертно проучване в 137 държави на вижданията за морала на политиците, оценявани от 1 до 7. Най-високо е доверието в морала на политиците в Сингапур, където те получават оценка 6.4. България е класирана на 88-мо място с оценка 2.4, непосредствено след Кения, Ямайка и Сърбия (6). Неслучайно системните лидери и партии в голяма част от страните по света са в криза, а клишетата им за това какви добри дела ще свършат, как ще преборят бедността и неравенството и как ще подобрят състоянието на хората, се възприемат като поредната измама.

Или нека да вземем и друго обвинение срещу Тръмп – че е егоист, който експлоатира наивността и проблемите на хората. Но това е типична черта, чрез която се оцелява и успява при капитализма, а Тръмп е типичен капиталист. Капиталът не се интересува от здравето на потребителя, нито от ефекта на своите действия върху природната среда, освен ако не е заплашен по някакъв начин от закона. Или ако се интересува, то е само от гледна точка на бизнеса, т.е. на парите, които могат да се измъкнат от съответния потребител.

Нарцисизмът и психопатията, за които обвиняват Тръмп, са неотделима част от капиталистическата култура и от начина на функциониране на капитализма, особено в неговата неолиберална версия. Това, което създава той всекидневно и всекичасно, е егоизъм, индивидуализъм, стремеж към печалба. Мнозинството може да губи, но значим е този, който е спечелил, който е демонстрирал по някакъв начин предимството си пред останалите. Да се покажеш, да се представиш, да си повече от другите, това е естествено за тази култура и политиката е мястото, където се реализират голяма част от нарцисите, родени от капитализма.

Спомням си едно тържество в президентството по случай връчването на ордени на заслужили хора, сред които и мой познат. Тогавашният президент, нисичък на ръст, дойде при групата, която си говорихме, и без да познава никого от нас, без предисловия, надигайки се леко на пръсти, за да изглежда по висок, започна да разправя ни в клин, ни в ръкав: „Аз промених президентството, за първи път България стана значима по света, за първи толкова чужди лидери се интересуват от нея.“ Групата ни се почувства неловко заради самия него и мълчаливо отмина самохвалните му думи. Същият нарцисизъм като този на Тръмп, само че не в най-могъщата страна в света, а в периферна държавица с компрадорски и клептократски капитализъм.

Трите десетилетия на преход към либерална демокрация и неолиберален капитализъм родиха и у нас безброй малки човечета с чувство за величие. В хаоса на разпадналия се социализъм те се озоваха на необичайни за нищожеството им високи места. Но самата ситуация на преход към неолиберален и зависим капитализъм, в условия на геополитически разпад на една система, роди тези нарцистични нищожества, които вземаха решения и действаха така, че донесоха гигантски разрушения и бедствия за огромно количество хора. Това не им пречи да се тупат по гърдите досущ като Тръмп.

Само че Тръмп обяснява как е направил и ще направи „Америка отново велика“, а те обясняват колко велики неща са извършили за „демокрацията“ и „евроатлантическите ценности“. И в единия, и в другия случай става дума за нарциси, които не само са родени от съществуващата система, но именно защото са такива, това се е оказало благоприятна предпоставка за успех, тъй като се държат според логиката на функциониране на тази система.

Същевременно тази логика носи в себе си противоречия и антагонизми, които създават кризисни процеси. Това е характерно за САЩ, но и за голяма част от страните в света. Тези кризисни процеси не се преодоляват, а въплъщават в още по-висока степен логиката на функциониране на капитализма. Самата криза на сегашния неолиберален капитализъм създава и фаворизира отклоненията, ражда хора, които говорят не това, което трябва и може да се направи, а това, което очакват да чуят от тях. Хора, които се адаптират към съществуващата ситуация.

В споменатата статия в „Арео“ Ерик Мостерт отбелязва, че същите експерти по психиатрия, които дават диагноза на Тръмп, рутинно диагностицират свои пациенти със същите психически отклонения, появяващи с процеса на адаптирането им към културата на днешния капитализъм – култура, която е нарцистична и психопатична. А общество, което ражда нарастващо количество нарциси и индивидуалисти, неизбежно става все по-хаотично и кризисно.

В този смисъл Тръмп не е отклонение, той е въплъщение на функционирането на системата и на кризисните ѝ процеси. Роден е от кризисната логика на системата и засилва още по-нататък тази кризисност.

Автор: Проф. Васил Проданов

Източник: "24 май"

Бележки:
(1) Knapton, Sarah. Donald Trump outscores Hitler on psychopathic traits test, claims University of Oxford researcher, In: Telegraph, https://www.telegraph.co.uk/science/2016/08/22/donald-trump-outscores-hitler-on-psychopathic-traits-test-claims/, 22.08.2016
(2) Mostert, Erik. Impeachment: Can We Trust Mental Health Experts Who Claim that Trump is Mentally Ill?, In: Areo, https://areomagazine.com/2019/02/20/impeachment-can-we-trust-mental-health-experts-who-claim-that-trump-is-mentally-ill/?fbclid=IwAR14bPKMOszglDwRD4GJkxksqd9SlB0Hpu7nnKiKhSSPycuYhCetKxnAptw, 20.09.2019
(3) President Trump has made 7,645 false or misleading claims over 710 days, In: Washington Post, 21.12.2018
(4) Cillizza, Chris. Donald Trump didn’t tell the truth 83 times in 1 day, In: CNN Politics, https://edition.cnn.com/2018/11/02/politics/donald-trump-lies/index.html, 02.11.2019
(5) All False statements involving Donald Trump, In: PolitiFact, https://www.politifact.com/personalities/donald-trump/statements/byruling/false/
(6) Public trust in politicians, Executive Opinion Survey, World Economic Forum, http://reports.weforum.org/pdf/gci-2017-2018-scorecard/WEF_GCI_2017_2018_Scorecard_EOSQ041.pdf


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    4 12 Отговор
    Ами всички лидери са психопати и нарциси ,ако не си такъв за какво ти е власта....затова и тълпата от червей чета изпада в екстаз когато новия лидер изкормим публично стария ...това е сублимния момент на ликвидиране на стария страх и раждането на новия....Урумов твоя садистичен бог е създал всичко това...

    Коментиран от #5

  • 2 Българче

    10 1 Отговор
    Ми ся , какво ша прайми ние , професоре ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ангел

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    А твоят бог какво е създал...

    Коментиран от #7

  • 6 Анти седераст

    18 1 Отговор
    То пък западния свят е един нормален... Психопати защитават Родител 1 и Родител 2 и мразят Тръмп.
  • 7 Batushka

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ангел":

    Аз съм сатанист!

    Коментиран от #8

  • 8 Ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Batushka":

    А, ясно ! Ти си изгоненият !
  • 9 Еее

    5 7 Отговор
    Как не те домързя да пишеш толкова много.Мислиш ли че читателите ще четат толкова много?
  • 10 Леле

    10 0 Отговор
    Все едно са описали един близък познат за нас управник
  • 11 гост

    6 0 Отговор
    След толкова години, след толкова помия.. Колко ли е жалко все още да вярваш в тези актьори? Вече всичките ги гледам като карикатури, поставени на мястото, на което са, за да заблуждават зрителя. Най-забавно е като "зрителя" започне едни дебати един друг коя "карикатура" е по-добра, от това по-жалко няма.
  • 12 Браво на Автора!!!

    10 2 Отговор
    Много правилно е описано!!! ДемоНкрацията е психарска система ръководена от психари!!! Нормален човек няма да може да спи знаейки, че всеки ден гладуват, осакатяват и умират милиони заради него!!! На нашите политици им е забавно, горделиво и дори ги кара да се чувстват божествени. Те водят безмислени спорове, вместо да се обединят в името на народа - те се обединяват само около софрата!!! Капитализма е система, която се интересува от печалбата, а не от потребителите!!! Ние живеем в свят, в който се говори само колко пари са спечелени, колко пари е стокообмена между държави, колко пари са похарчени по празниците, а не какво полезно се е произвело, с какво държавите са се подпомагали една друга, как са изкарали хората. В тази система всеки си гледа печалбата и му е през оная работа за планетата и околните, ако джоба му е пълен. Само социопатите подкрепят сегашния капитализъм!!! Това е една фалшива система, от която няма никакви реални ползи. Нито храните са по-качествени и евтини, нито екологията се е подобрила, нито хората са по-щастливи, нито издръжливостта на техниката се е увеличила, нито учените са станали най-богатите. В тази система богати са мутрите и елитните проститутки, а другите са превърнати в обслужващ персонал

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Шиле

    9 0 Отговор
    Професоре,статията и вижданията ти за неолибералния капитализъм ми харесва.Използуването обаче на примерът с Доналд Тръмп е смущаващо.Да не би да си получил стимули от Фондация "Клинтън".Може би - да,отчитайки цитираните източници.Всичките са ако не собственост,то са спонсорирани от тази фондация.Тръмп може и да е луд,но не го нападат заради това.Просто той,макар и милиардер,не е от бръшляновите университети и баба му не е била на кораба Мейфлауър.Да е пила чай на Партито пък,да не говорим.Той няма в името си нещо от рода на "Родъм",а дядо му е продавал конски хамбургери и проститутки.Ерго - неудачен пример.Можеше да започнеш с Макрон или някой като него за да не разваляш статията.

    Коментиран от #17

  • 15 маршал руднев

    10 0 Отговор
    М-даа ! Статията само потвърждава думите на известния руски писател-дегенеролог Григорий Климов,че...."не властта разваля хората,а че най-развалените и порочни хора неистово се стремят към власт и за съжаление често пъти я достигат".
  • 16 спец

    3 3 Отговор
    Добра статия-добри пари!Я знам как си станал професор.
  • 17 човекът

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Шиле":

    се е добарал до някаква статия от световно неизвестен писач,като върху нея е развил цялото свое писание.И понеже обект е бил Тръмписта,то и произходящата сатия е за него.Ако утри има статия за бабоеби,то във фокусът им ще е разбира се Макарон!
  • 18 Борис Енчев

    3 4 Отговор
    Този сигурно е професор по Марксизъм -ленинизъм. Нарцисизмът и психопатията била неразделна част от капитализма . А какво да кажем за соц експериментаторите; За червените кхмери ,Пол Пот ,Сталин, Ленин , Хитлер , ТЖ , Чаушеску , Путин ,Лукашенко , Жан Виденов, - те сигурно са едни умни,разумни , красиви същества от 1001 нощ. Я вън .
  • 19 Следовател

    3 4 Отговор
    Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.

    Коментиран от #21

  • 20 Матей

    7 0 Отговор
    Тръмп се опитва да промени външната политика на САЩ,но е трудно да се обърне такава инерционна система като Фашингтон.Геополитическото им отстъпление вече започна,засега опитват и контраатаки,империализма доживява последните си дни.
  • 21 Бай Шиле

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Следовател":

    А смени плочата де.Едно и също,независимо каква е темата.
  • 22 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    тръмп безспорно е психопат ,но няма нищо общо ни с либерализма ни с демокрацията.въпреки психопатията обаче силните институции и гражданското общество не му позволяват да си вихри страстите даже напротив,а другаря писал анализа може да сравни тръмп с останалите американски политици и ще види сериозни разлики като поведение ,кариера и решения.ако иска де,щото хибридите тук внушават едно и също,а именно колко лоше западния модел и колко хубав тоя дето фалира преди 30 години.
  • 23 Rocco

    3 1 Отговор
    Господин Професор

    Ако разглеждаш нарцисизма, редно е да рзглеждаш култа към личността. Доналд Тръмп е бизнесман и колкото и да проявява симптоми на нарцисизъм, то не е без покритие. Човекът е постигнал много, благодарение на умение, воля и себеотрицание (не пие, не пуши и е далеч от всякакви земни благининки - може би има голяма долза от тестостерон и за това всичките му съпруги са повече от красавици). Направи си труд, ако можеш, да прочетеш някои от неговите книги. Постоянното споменаване на капитализма в никакъв случай не подкрепя тезата за нарцисизма на Тръмп.

    Исказаното мение е пълна носталгия от времето на нарцисизма на комунистическите лидери в доброто старо време, когато се лижеха подметките на началниците и това беше единствения начин за напредък.
  • 24 анализатор

    0 0 Отговор
    Нали си имаме една хубава българска поговорка: Думам ти дъще, сещай се снахо.
    Ако е умен, ще се сети. Ха дано, ама надали.