Last news in Fakti

9 Април, 2024 19:01 1 395 37

The Hill: Русия на Владимир Путин е екзистенциална заплаха за Европа

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп

Западът не успя да се справи с предизвикателството на руската заплаха, нуждае се от силни лидери, които могат да мобилизират хората

The Hill: Русия на Владимир Путин е екзистенциална заплаха за Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът не успя да се справи с предизвикателството на руската заплаха, нуждае се от силни лидери, които могат да мобилизират хората.

Професорът по политически науки Александър Мотил пише за това в колонка за The Hill. Той предлага да се анализира неотдавнашното изявление на норвежкия външен министър Еспен Барт Ейде, че никой не прави достатъчно, за да спечели войната в Украйна.

"Логичната мисъл зад него е следната: ако вярваш, както твърди Ейде и повечето страни от НАТО, че Русия на Путин е екзистенциална заплаха за Европа, тогава ще направиш всичко възможно да противодействаш на тази заплаха, като помогнеш на Украйна да победи.

Сега помислете за обратното: ако, както твърди Ейде, не правите всичко възможно, за да помогнете на Украйна, тогава следва, че не вярвате, че Русия на Путин е екзистенциална заплаха за Европа", пише Мотил.

"САЩ са най-големият лицемер от всички. С изключение на малка група пламенни поддръжници на Тръмп в Конгреса, американската политическа класа твърди, че в огромната си част подкрепя Украйна и разбира мащаба на руската заплаха.

Въпреки това Вашингтон се оказа неспособен да подчини електоралната политика и личните амбиции на очевидната възможност, че украинското поражение би означавало продължаване на руската експанзия и Трета световна война - и смъртта на хиляди американци", подчертава той.

Мотил смята, че неспособността на Запада да повярва, че Путин е новият Хитлер, може да се обясни с надеждите, че това е само "лош сън". "За съжаление, ако Путин постигне своето, техният сън може да се окаже постоянен", подчертава той.

Той смята, че на Запада липсва нов Уинстън Чърчил или Франклин Рузвелт, които да мобилизират хората и смело да се изправят срещу заплахата от страна на Руската федерация.

"Иронията е, че Путин е сериен губещ, стратегически неудачник, който лесно може да бъде надхитрен от западен лидер, който се осмели да опита. Президентът Владимир Зеленски, въпреки всичките си недостатъци, се изправи на крака и въпреки липсата на политически опит успя да сплоти нацията и да каже "не" на Путин. Следователно появата на силни лидери е възможна и днес", пише Мотил.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 западните шушумиги

    40 9 Отговор
    са силно респектирани от великия Путин.Бий за да уважават и никога вече да не си помислят да мамят.
  • 2 Възрожденец

    13 41 Отговор
    Копейките никога няма да простят на Зеленckи, че вместо да избяга на Запад остана в Украйна и започна да воюва срещу Мордор, унижи Фторая, непобедимая и безаналоговая и я превърна в армия комикс....😂
    Никога няма да простят и на украинците, че не се уплашиха от монголската орда, че превърна любимата им Раша в държава фейлетон пред целия Свят.....
    Ето от тук идва и омразата на копейките, украинците са НАРОД и вместо украинците да наведат главици за да не ги посече руския ятаган, те ги изправиха толкова високо, че той не може да ги достигне....Факт!

    Коментиран от #9

  • 3 име

    39 6 Отговор
    Заплахата от Русия така и не става ясно в какво се състои, значи е само един кух израз в кухите глави на автора и други негоподобни. Така е сплотена укро нацията, че милиони избягаха из европейските курорти да ги дондуркат данъкоплатците в ЕССР, други милиони се бият с наборната служба, а трети са сплотени под земята. Ще го надхитрите Путин, ама на кукув ден. Политиците в ЕССР сами си режат клона на който стоят и евроизборите ще го докажат.
  • 4 Крум

    36 7 Отговор
    На тия вече им се привиждат руснаци и под леглата.
  • 5 Още един изтрещял

    30 8 Отговор
    професор бълва глупости и простотии.

    Коментиран от #18

  • 6 име

    20 6 Отговор
    Обаче за нас лошото не е свършило. Няма да се изненадам ако ние, данъкоплатците в ЕССР, трябва да плащаме масрафа на политиците ни в Украйна. Руснаците не вярвам да са толкова ларж че да не искат репарации.
  • 7 Разпада на РФ е неизбежен!

    12 29 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на атентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имат предвид това нашите руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная!
  • 8 Боби

    11 7 Отговор
    И най-вече "екзистенциална заплаха за себе си".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Преподобна Стойна

    6 26 Отговор
    "Русия ще тръгне да гази света, но накрая ще бъде прегазена." Това е едно от последните предсказания, които прави голямата българска пророчица Преподобна Стойна през 30-те години на миналия век, малко преди смъртта си.
    "Зли времена вещае Небето за Русия, люде. Няма да мине и век – помнете ми думата – и тя, дето днес е ръгнала да прегази света и като порой мътен да го залее, ке биде прегазена, ке биде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша. Внуците ви ке го доживеят", предрича считаната за българска светица.
    "България и Русия са като душа и тяло. Големо е тялото, а душата е малка, но без нея плътта е само леш, смрад и тъмнина за ума. България е душата. Щото от тук са тръгнали към Русия и вяра, и книга, и патриарх. Все Богови работи сме ѝ пратили. Ама тялото е неразумно. Неуко е то, завалията. Сляпа сила: днес я гледаш – сака да те прегърне, утре я гледаш – сака да те яде. Тъй става, щом тялото не почита душата си, а някогаш дори не я признава за жива"

    Коментиран от #15

  • 12 ФАКТИ

    5 5 Отговор
    ТОВА Е ФЕЙК.
  • 13 Балът на Вампирите

    27 5 Отговор
    Горкичките европейци няма да могат да грабят както са правили досега кеф ти колонии кеф ти роби а в по нови времена с по изтънчени методи да грабят от другите кеф ти концесии,заеми,глобализация за налагане на интересите им посредством наднационални организации ,демокрация при която управляват марионетките им безродни бкци
  • 14 РАЗБИРАЧ

    14 3 Отговор
    ГОЛЕМ страх ги тресе вампирите.
  • 15 Морски

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "Преподобна Стойна":

    Ти от кой психодиспансер изкочи?😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 филип ейджи

    9 3 Отговор
    Медведев как ви се струва
  • 18 факт

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Още един изтрещял":

    професор е равносилно на празнодумец
  • 19 Кресна

    23 6 Отговор
    Единствената заплаха за Европа са нейните политици .С такива политици враг не е нужен .
  • 20 Пожелание

    15 4 Отговор
    Да е жив и здрав! Да докарва лаещите злобни кучета до задавяне от бяс.
  • 21 Радио Елто

    12 3 Отговор
    Слава на Русия! Русия Сила и Мощ!
  • 22 Е па зимайте мерки

    16 2 Отговор
    Най добре е зеленчука спешно да вдигне белия байряк и да капитулира... за това го съветват Тръмп, Илон Мъск, Папата, Орбан, Радев и всички разумни ръководители по света...
    А и колко е простичко решението... НАТЮ +пудели спират да пре0при-пикават оградата на мечката, прибират лошите си играчки на прилично разстояние от бърлогата и... територията с руското население в Укрия правят референдуми... Укрия декларира, че няма да влиза в агресивни блокове като НАТЮ и така народите ще заживеят в мир и сговор дълги години напред!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Някой

    14 4 Отговор
    А САЩ не са ли екзистенциална заплаха а Европа? Или да вегетираш в орбитата на господаря не е страшно, а?
    Вярно, позорно е.
  • 26 Иванушка🇺🇲

    4 14 Отговор
    Свободния свят все още не може да повярва че кръвожадното джудже путин е опасен за света. Този луд трябва да бъде притиснат и заплашен с трета световна ако не освободи Украйна. Само насочените ракети към Москва могат да отрезвят нациста путин.

    Коментиран от #33

  • 27 Отец Чапаев

    7 3 Отговор
    екзистенциална екзистенциална екзистенциална -- типична българска дума, всеки ден си я думаме с домочадието щяло и нещяло
  • 28 Шшшт

    13 4 Отговор
    Да не чувам еврогейски рев и писъци

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Объркано Атлантиче

    8 2 Отговор
    „НАТО има нужда от по-малко потупване по гърба и повече реализъм“: „Таймс“ реши да предаде истината на читателите – НАТО няма шанс да победи Русия.

    „Командната структура на НАТО е пълна бъркотия.
    Запасите от оръжие са ниски, инфраструктурата е неадекватна, логистиката е крехка, а самото оборудване е остаряло.
    Разчетът на страните-членки на НАТО да победят Русия в хипотетичен военен конфликт няма нищо общо с реалността. Европа и САЩ не само подценяват възможностите на Москва, но и надценяват възможностите на Запада.
    Този подход „нека се преструваме“ се основава на остаряло, самодоволно мислене.

    -- Nato needs less backslapping and more realism --
  • 31 Аз съм

    0 0 Отговор
    Лунатик !
  • 32 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Путиновата Русия е заплаха за Европа! А американизираната Европа не заплашва Русия - тя само дава оръжие на ненормалника Зеленски , за да си унищожава населението и да заробва страната си за стотици години напред !! Това джепане , нали трябва да се плаща ?!
    Даже Макрон е готов да повтори подвигът на Наполеон Бонапарт !? Едва ли ще стигне до Москва, ама нека опита - няма той да гине по руско-украинските степи............
  • 33 АМИ ЧЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иванушка🇺🇲":

    РАКЕТИТЕ СА НАСОЧЕНИ ОТТДАВНА А И ПРИТИСКАНЕТО НЕ В ОТ ВЧЕРА
    ВЕЧЕ 70 ГОДИНИ И КВО СТАНА
    АДЕ У ЛЕВО
    ЧУДЯ СЕ КОЕ ТИ Е ПО ГОЛЯМО УСТАТА ИЛИ ЗАД....КА
  • 34 Мнение

    4 1 Отговор
    Екзестениалната заплаха е САЩ за Европа и света! Това трябва ясно да се разбере!
  • 35 БгТопИдиот🇧🇬

    2 1 Отговор
    The Hill: Русия на Владимир Путин е екзистенциална заплаха за Европа.

    БгТопИдиот: Западналият фалирал свят търсещ нови територии за грабене е екзистенциална заплаха за света.
  • 36 От зелени скакалци

    2 0 Отговор
    Интересно как Русия с население 130-150 милиона ще завладее пък и ще командори и менажира население от 500 милиона? Само шизофреници вярват в тая мантра. Проблема на Русия е как да си опази територията и населението от зелени скакалци.
  • 37 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Каква чисто нова думичка " ЕКЗИСТЕНЦИЯ - т.е. съществуване ?? Ученото си е учено..........Още колко много английски и латински думички знае, е - хе !! Ама като не я изплюе, как аборигените ще го разберат, какво иска да каже !?
    Всички европейски врачки знаят какво мисли В.В.Путин и как ще завладее Берлин, Париж и покрай тях и Лондон !?