Last news in Fakti

10 Април, 2024 19:18 1 384 17

Врагове на Кремъл! Русия добави още лица към списъка с издирваните

  • кремъл-
  • русия-
  • владимир путин-
  • дария серенко-
  • михаил зигар

Репресиите на Руската федерация срещу опозиционни активисти, независими журналисти и критици на правителството се засилиха по време на войната

Врагове на Кремъл! Русия добави още лица към списъка с издирваните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти са включили още критици на Кремъл в списъка с издирвани лица, тъй като репресиите срещу инакомислието достигат безпрецедентни нива откакто Москва изпрати войски в Украйна преди повече от две години, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на информация от независимата руска новинарска медия „Медиазона“, пише БТА.

Руската медия съобщи във вторник, че е намерила имената на Дария Серенко и Михаил Зигар в базата данни за издирвани лица с наказателни обвинения на вътрешното министерство. Серенко е активист за правата на жените, а Зигар – известен журналист и автор. От базата данни не стават ясни обвиненията или кога двамата са били добавени към списъка.

И Серенко, и Зигар отдавна са напуснали Русия.

Репресиите на Русия срещу опозиционни активисти, независими журналисти и критици на правителството се засилиха по време на войната. Стотици са били изправени пред съд заради протести и коментари, осъждащи войната в Украйна, а хиляди са били глобени или са лежали в затвори.

Серенко е дългогодишна активистка и авторка, която става съоснователка на Феминистка антивоенна съпротива („Феминистское антивоенное сопротивление“) през февруари 2022 г. и се мести в Грузия по време на репресиите. И тя, и групата са определени като „чуждестранни агенти“, етикет, който носи със себе си повече надзор от властите.

Зигар е автор и главен редактор в независимия руски телевизионен канал „Дожд“, който също напуска Русия след инвазията и е обявен за „чуждестранен агент“. Според непотвърдена информация от руските медии, разпространена по-рано тази година, Зигар може да бъде обвинен в разпространяване на фалшиви новини за армията заради публикация в социалните мрежи относно руските зверства в Буча.

Разпространяването на фалшиви новини за армията е престъпление, което се наказва с до 15 години затвор според закон, приет в Русия малко след нахлуването на Русия в Украйна.

Законът е широко използван срещу тези, които публично критикуват войната или Кремъл, включително срещу хора, напуснали Русия. Много опоненти на Кремъл са осъдени задочно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само така

    19 9 Отговор
    никой уруд няма да бъде забравен !
  • 2 Сатана Z

    21 12 Отговор
    Вътрешните врагове на Русия да се благодарят на либералът Владимир Путин,който ги търпя толкова години да му се катерят по КРА.Е,наиграха се,време е вече за рестото.

    Коментиран от #11

  • 3 реру

    16 17 Отговор
    Репресии и всякакви забрани... това е бленуватият от някои "руски мир"... Правителството на Ленинградска област е забранило публикуването на информация за разпространението на всяка информация, включително фото и видео материали, за последствията от използването на БЛА.
  • 4 касата

    18 22 Отговор
    Палячото Путин е, най големия враг на Русия!
  • 5 Русофил

    10 9 Отговор
    А мен дали ще ме добави в списъка Кремъл
  • 6 Траурна копейка

    12 15 Отговор
    Газпром също е чуждестранен агент, парите му идват главно от чужбина.
  • 7 пиночет

    14 12 Отговор
    Ботоксовия смотаняк с токчетата,включен ли е в списъка?

    Коментиран от #13

  • 8 Разпространител на фалшиви новини

    11 10 Отговор
    Интересно как може да се разпространяват фалшиви новини за армия в която основната ударна сила се състои от затворници чиято мисия е да бъдат разходен материал..армия която не евакуира ранените си и вместо да вози боеприпаси вози военна плячка като през средновековието..тая война се водеше за престижа на Русия като велика сила а се превърна в клане и карикатура на руската армия
  • 9 име

    7 10 Отговор
    Похвално, на соpoснята трябва да и се затваря устата.
  • 10 Перо

    8 11 Отговор
    Ционистките номера с ционистко финансиране не минават в Русия! Там не е като чичко Шорош и неговите БГ агенти!
  • 11 Учуден

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Сатанинчо "щастлив",от кога наричаш сатрапа либерал? Трудно ще се намерят толкова залупени ,които наричат хора,които говорят истината ,вътрешни врагове!
  • 12 ха ха

    5 2 Отговор
    американските власти включиха 100% от евро атлантическото население на слухтене и доноси със съответните репресивни мерки за мислещите , капитализма не се строи и подържа с хуманност а с репресии и тирания
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Диана

    1 0 Отговор
    Според мен, тоталитаристите в Русия са намерили начин да преследват инакомислещите там в името на "държавната сигурност" или казано с други думи, войната в Украйна! Известно е, че свободата в Русия, по-точно свободията там, граничеща с пълна анархия, се отнася до всичко извън политиката. Политиката е нещо специално, значи...За политиката е нужна свобода, не свободия, явно!...А за свободата има много "степени на свобода", не можеш да прехвръкнеш току-така от едно ниво на друго ниво, значи...Лошото е, че явно там покрай "сухото" изгарят и "суровото", използват ситуацията за да се освободят от критики на хора, които са честни и обективни, но ги злепоставят и са агресивни. Това не е демокрация, разбира се, но хората трябва да се съобразяват с времето, ъо няма да се съобразява с тях - няма вълшебна пръчица, която да превърне тоталитаризма в демокрация! Не можем да искаме всичко изведнъж, нещата са много дълбочинни в случая и по никакъв начин не могат да се случат бързо, според мен...Ако не можеш да помогнеш, да промениш нещо, то поне не вреди, не заставай на пътя му на развитие...
  • 17 оля

    0 0 Отговор
    русия може цяла африкада добави
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания