Last news in Fakti

13 Март, 2019 20:42 2 888 32

"Хората от България и Румъния срещат доста трудности с нашите правила"

  • германия-
  • трудов пазар

Все повече германски градове се оплакват от проблеми с пристигащите хора от Балканите

"Хората от България и Румъния срещат доста трудности с нашите правила" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Новите ни съграждани срещат доста трудности с нашите правила" - все повече германски градове се оплакват от проблеми с пристигащите хора от България и Румъния. Ето какво пишат по темата две германски издания:

„Те не разбират, че всеки месец получават пари от социалната каса, защото други правят вноски в нея", казва Маргарита Кауфман, референтка по социалните въпроси в германския град Хаген. Пред вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” тя говори за трудностите, пред които е изправен градът поради притока на хиляди роми от Румъния и България. За повечето роми, казва тя, държавата е някаква непрозрачна конструкция, от която най-добре да взимаш каквото можеш, по възможност без да се забъркваш в ядове.

"Бедняшкият пояс"

Вестникът припомня, че проблемът се е зародил още през 2014 година, когато българите и румънците получиха правото да усядат в страни от ЕС. Тогава Маргарита Кауфман мислела, че напливът е временен и тези хора няма да се задържат дълго. Но те останали. И градът се променил. В хагенския квартал Верингхаузен, „бедняшкия пояс" на града, както го нарича тя, живеят едва 30% от жителите, но натам отиват около 60% от социалните помощи. Във Верингхаузен са се заселили вече над 3 000 румънци.

Съвсем същия проблем имат и общинските власти в друг германски град - Ноймюнстер. От публикация във вестник „Килер Нахрихтен" научаваме, че от 2012 година насам чужденците в града са се увеличили с цели 500%. Най-многобройна е групата на турците, след това идват гражданите на България и Румъния, които обикновено живеят при много лоши условия в претъпкани и негодни жилища. Франк Матисен от Градския съвет казва, че условията в тези жилища са много лоши, често дори няма вода и ток. „Примамват ги тук, дават им някаква работа и ги използват", обяснява той. По-нататък във вестника четем:

„Новите ни съграждани срещат доста трудности с нашите правила - отчасти защото не ги познават. Родителите не взимат особено на сериозно задължението да пращат децата си на училище, възгледите им за чистота и ред често пъти са съвсем различни, да не говорим пък за разделното събиране на отпадъци."

И в Хаген става дума за същото, както научаваме от репортажа на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: „Румънците не взимат много на сериозно задължението да пращат децата си на училище. Маргарита Кауфман обяснява, че в това отношение те са много подозрителни. От една страна ги е страх, че децата им ще забравят своите език и култура. От друга се боят от мисълта, че децата им ще се качат на някакъв автобус, който ще го отведе кой знае къде, боят се да ги поверят на държавата. (…) Ромите се страхуват, че ще им откраднат децата, казва Кауфман."

"Има 12-годишни деца, които не умеят да държат молив в ръка"

От статията научаваме още, че в Хаген са се заселили половината от жителите на румънското село Тофлеа - над 500 души. На улицата лесно ще разпознаеш жените от Тофлеа, пише изданието: тясна пола малко над коляното, шал, преметнат отчасти през главата. В репортажа на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” става дума и за недоволството на местните жители, които са изнервени от детската гълчава и купищата смет. Мнозина се възмущават и от факта, че тези хора получават пари от социалната система.

Маргарита Кауфман казва, че едва 10% от новопристигналите създавали проблеми, повечето искали да уседнат в Хаген и да си намерят работа, но това не било лесно, защото много от ромите нямали образование. „Има 12-годишни деца, които дори не умеят да държат молив в ръка. А който не може да чете и да пише, няма как да вземе и шофьорска книжка. При това положение възможностите за работа са ограничени", казва Кауфман.

И в Ноймюнстер градската управа се опитва да помогне на новопристигналите. Там ще бъде изработена концепция за тяхното интегриране, но и за запознаването им с тукашните правила. Франк Матисен от градската управа казва, че тези хора трябва да получат едно ясно съобщение: Нека спазват реда и в отговор ще могат да разчитат на справедливо отношение.

Но нещата не са толкова прости. Маргарита Кауфман от Хаген припомня, че в момента 700 000 души в Европа мигрират. Необходими са милиони и милиони, за да се построят нови детски градини, да се назначат социални работници, да се осигурят жилища. Пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и тя, и други интервюирани говорят с уважение за онези мигранти, които полагат усилия да се интегрират, да работят и да намерят своето място в обществото. Но всичко това не става нито бързо, нито безплатно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 писна ми

    78 3 Отговор
    Тези не са точно хора, а още по-малко пък българи!

    Коментиран от #8

  • 2 Бат Саше

    82 3 Отговор
    Да са ви честити и успехи в "интеграцията"!!! Ние започваме да си отдъхваме.
  • 3 Xa xa xa

    33 9 Отговор
    Българин за съжаление вече е мръсна дума навсякъде .... а кво ни чака още .... бедна Ви е фантазията...беднаааа

    Коментиран от #5, #6, #19

  • 4 Batushka

    24 1 Отговор
    Симпатяги чакат рейса за центъра.... ХАХАХАХАХ...
  • 5 Любопитен

    37 0 Отговор

    До коментар #3 от "Xa xa xa":

    А циганин къде и кога е била "чиста" дума?
  • 6 Bulgari

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Xa xa xa":

    Бе аз се чудех що италианците от Bulgari още не са се прекръстили на Zingari (превод искаш ли?), ама сега стоплих - още не са прочели "коментара" ти...
  • 7 Ventura

    28 2 Отговор
    Ха да видите, какво ние на нас. А сега като си спретнат и един ГХК, с пръст неможете ги пипнеш. И тока, и водата ще им плащате, щото те така са казали.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 патриотъ

    24 2 Отговор
    Аман,подаряваме ви ги!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 охо бохо

    22 2 Отговор
    Да са им честити новите германците. Скоро ще им се радват когато "бежанците" се развихрят
  • 13 Хигиенист

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Gost":

    Кандидат - сапун, колкото и да се пенявиш, само с кандидатурата ще си останеш - заради характерния за щама ти "аромат" за хигиенни цели си не пригоден...
  • 14 .Д.Кънев

    8 4 Отговор
    Германците се жалко от българите. Ами че именно германците, англичаните,французите и австрийците са пряко виновни ние да сме на този хал.Те са злопаметни как сме ги били на бойното поле.И сега заради грешките и лакомията на техните предци трябва да плащат и изкупят вината им.То не беше Берлински конгрес,то не бие Ньойски договор, то не бяха договори със Сталин и с кого ли още не.Е сега да не се правят на ударени с мокър парцал по главата а да се бръкнат.И да поставят на мястото им нашите продажната управстващи и да ги бият през ръцете ако крадат.А не да ги тупан по гърба окуражително.

    Коментиран от #20

  • 15 .Д.Кънев

    6 1 Отговор
    Германците се жалват от българите. Ами че именно германците, англичаните,французите и австрийците са пряко виновни ние да сме на този хал.Те са злопаметни как сме ги били на бойното поле.И сега заради грешките и лакомията на техните предци трябва да плащат и изкупят вината им.То не беше Берлински конгрес,то не бие Ньойски договор, то не бяха договори със Сталин и с кого ли още не.Е сега да не се правят на ударени с мокър парцал по главата а да се бръкнат.И да поставят на мястото им нашите продажната управстващи и да ги бият през ръцете ако крадат.А не да ги тупан по гърба окуражително.
  • 16 хахаха

    0 0 Отговор
    хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахааааааааааа
  • 17 Guest

    10 0 Отговор
    Абе светът отдавна го е измислил. ОБРАЗОВАНИЕ! Докато не се вкара Мангу на общооевропейско ниво "под" задължително средно образование си остава орк. А орките разбират само от тояга - получовеци!
  • 18 Morgoth

    20 0 Отговор
    Ситуацията е такава, че всички печелим. Ние се отърваваме от хора лежащи на бедната ни социална система. Които като капак на всичко ни мразят и правят само бели. Циганите се сдобиват със значително по-угоен приемник на когото да паразитират - 1000 евро за семейство с 2 деца им осигурява всичко необходимо без почти да си мърдат пръста. Немците пък се сдобиват с имигранти, които не са цвете за мирисане, но поне не са религиозни и няма да станат лесно джихадисти. С цели 3 милиона липсващи на трудовия им пазар циганите могат да са им от помощ - мога с ехидна усмивка да им пожелая успех с интеграцията им.
  • 19 Morgoth

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Xa xa xa":

    Чака ни това, че вече и обикновения немец ще почне да различава българин от циганин, защото ще има личен опит. Също както това се знае от служителите по границите на всички страни, където все още има граничен контрол. Западняците не са чак толкова глупави.
  • 20 игор

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от ".Д.Кънев":

    Виновник да сме на този хал е окупацията на ссср и последвалата деградация на населението.Насадени бяха руските ценности като:корупция,мързел,мошеничество......и т.н.

    Коментиран от #28, #30

  • 21 морко

    8 1 Отговор
    Хайде сега да си ги ИНТЕГРИРАТЕ. Толкова години ни давахте акъл как да стане и ни сочехте с пръст .Е , сега имате уникалната възможност да ни покажете как ще стане това. Да са ви честити новите ви ,,съграждани,,!
  • 22 262

    15 1 Отговор
    Един български циганин пристигнал в Берлин. Той спрял първия човек на улицата, който видял и казал:
    - Благодаря ви, германци, че ми позволихте да живея в тази страна, че ми дадохте подслон, пари за храна, безплатна медицинска помощ, безплатно образование и без да плащам данъци.
    Непознатият казал:
    - Ти не си у ред - аз съм афганистанец!
    Имигрантът продължил и срещнал друг минувач:
    - Благодаря ви, че живея в толкова красива страна като Германия...
    Минувачът го прекъснал и казал:
    - Аз не съм германец, аз съм иракчанин!
    Имигрантът продължил и срещнал друг човек:
    - Благодаря ви за отличната страна Германия!
    Човекът вдигнал ръка и казал:
    - Аз съм от Пакистан, не съм от Германия!
    Най-накрая имигрантът видял една жена и попитал:
    - Германка ли сте?
    Тя му отговорила:
    - Не, от Индия съм!
    Объркан, той я попитал:
    - А къде са германците?
    Индийката си погледнала часовника и казала:
    - Те са на работа!
  • 23 антрашпиц

    7 0 Отговор
    Направо се изкефих като прочетох статията.Ами интегрирайте си ги ве германски глупаци.Аз се радвам ,че не са тук тия маймуни.Като не разбирате ,че тез боклуци не се интегрират аз ко да направя...глупендери,тепърва ще берете плодовете на циганите и мигрантите .
  • 24 Благодаря ВИ

    2 0 Отговор
    И статията ке , и кометарите, с усмифка изчетох всичко
  • 25 незнайко

    4 0 Отговор
    СЕГА Е МОМЕНТА ДА ГИ ИНТАГРИРАТ !!! БЕЗКРАЙНО СЕ РАДВАМ НА ТОВА РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА В ГЕРМАНИЯ !!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    Не хората от България и Румъния, ЦИГАНИТЕ от там. Нищо, що ревете, нали ний сме смотани и не можем да ги интегрираме, сега можете вие да ги интегрирате.
  • 28 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "игор":

    Демек твърдиш, че в САЩ няма корупция, мързел, затворите им са празни, няма престъпления, ни кражби, ни убийства, въобще само руската шашкъния съществува, всички останали са божи кравички?
  • 29 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    Някой знае ли как е на немски "берем жица"? Щото едни германци ме питат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Националист

    2 0 Отговор
    Помощ номер едно: Спирали или връзване на тръбите на всички циганки.
    Помощ номер две, никакви пари ако не ги заработят.
  • 32 Няма го вече фюрера

    1 0 Отговор
    Циганите са деца на света общи