Last news in Fakti

21 Април, 2012 17:36 1 639 0

Необходима е нова наказателна политика

  • камен михов-
  • асоциация на прокурорите-
  • наказателен кодекс

Само с промени в Наказателния кодекс работата ни няма да стане по-ефективна.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ние се нуждаем от нова правна политика, а не само от нов Наказателен кодекс, законът не прави наказателното право. Проектът за новия Наказателен кодекс няма да доведе до революционна промяна в работата на прокуратурата. Тя няма да се намали, дори ще се увеличи заради по-големия брой състави. Само с промяната на Наказателния кодекс няма да бъде постигната ефективност на наказателното право. Това заяви председателят на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) Камен Михов на семинар на асоциацията, проведен в учебната база на прокуратурата на Витоша, на който беше обсъден и проектът на Министерството на правосъдието за нов НК.

"Реформата в наказателното правораздаване трябва да се развива комплексно в рамките на няколко закона. Пътеводната светлина трябва да е по-висока ефективност при правораздаването.  Трябва да намерим начин да направим по-ефективна прокуратурата. Трябва да търсим начин да декриминализираме отделни текстове и прокурорът да се занимава с дела, които да не са с предмет на кражба от 10 лева. В България се забелязва парадокс – имаме най-много прокурори на глава от населението, упрекват ни, че не сме ефективни, а същевременно сме най-натоварени. Нужна е нова наказателна политика, с която да се декриминализират част от престъпленията, което ще облекчи ангажимента на прокуратурата по някои елементарни дела", изтъкна още Михов.

По принцип приветстваме идеята и намеренията на Министерство на правосъдието да направи Нов наказателен кодекс. Трябва да се подходи експертно – трябва да се вземат мненията и становищата на професионалните структури, организации и отделни прокурори. Министерство на правосъдието трябва да продължи обсъждането без да се поставят определени срокове.
Асоциацията на прокурорите трябва да даде официалното си становище до 15 май тази година. В момента по текстовете работят четирима от членовете на Асоциацията на прокурорите.
Ние сме изправени пред един Закон от 1968 година, който е изменян десетки пъти, който до голяма степен в определени свои части и аспекти не отразява обективно реалностите на съвремието и трябва да се мисли за нещо ново, каза Михов.

Според Михов държавното обвинение се нуждае от конкретни мерки за подобряване на неговата ефективност.

Управителният съвет на АПБ се надява Министерството на правосъдието да постави за обсъждане не само новия НК, но и необходимостта от изцяло нова наказателна политика.
С уговорката, че в асоциацията все още не познават проекта в детайли, е ясно, че има  увеличение на престъпните състави и се говори за нова политика по отношение на рецидивната престъпност. Общата част на Наказателния кодекс е стъпка напред.
Прави добро впечатление, че опасният рецидив се отнася вече за всички престъпления, а не както сега в действащия кодекс, където той е залегнал само за някои престъпления.
Освен това в общата част на проекта се променя и принципът за определяне на наказанието при опасен рецидив - то се увеличава с ½. В момента наказанието в тези случаи се определя на база на допълнителни разпоредби, които предвиждат по-високи наказания за определени престъпления. Рецидивът и опасния рецидив са развити като общо приложими институти. Проблемът е как наказваме опасните рецидивисти тези, които са били в затвора, излизат от там и пак вършат престъпления. Днешният наказателен кодекс приема следния метод – за престъпленията, които ни се струва, че такива хора са особено опасни имаме например отделна разпоредба, ако за кражба  даваме до 8 години затвор, в случай, че извършиш рецидив наказанието е от 3 до 10 години. Според новия Наказателен кодекс опасния рецидив не е тема на особената част. Казваме, че всеки който бъде осъден, влезе в затвора и пак извърши престъпление се наказва по-строго, като се увеличава санкцията за съответното престъпление. Ако човекът извърши кражба при условията на опасен рецидив то наказанието, което е предвидено до 8 години става вече до 12 години затвор.
Има нов текст в Новия наказателен кодекс, когато едно лице бъде противозаконно поставено на медицински опит, така също и вземане на органи, телесни течности.

 

Според Камен Михов, когато влезе в сила, новият НК ,както и при въвеждането на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) преди няколко години, ще породи недоверие. "И до ден днешен има колеги, които не приемат НПК. Всяко ново нещо всява смут, приема се с недоверие. Затова е много важно Министерството на правосъдието да продължи с обсъждането на проекта за НК.
От АПБ имат амбицията да участват активно в изготвянето на законопроекти, които се отнасят до съдебната реформа.
В работата си обаче се натъкват и на някои социални проблеми, съобщи Михов. Техни колеги прокурори са дошли на работа в столицата, заедно със семействата си и се оказва, че прокуратурата не може да им осигури ведомствени жилища, защото такива липсват. Те не могат да запишат децата си в яслите и детските градини, защото не отговарят на условията на общината за това (постоянен адрес в района на детското заведение, допълнителни точки носи и ако адресът на местоработата е в района, както и ако някой от родителите или по-големи братя и сестри са били в същата ясла или градина). Частните детски градини пък са много скъпи. Затова Камен Михов лансира идеята за построяване на ведомствена детска градина.  Тепърва ще се провеждат предварителни разговори за нейното осъществяване.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА