Last news in Fakti

5 Юни, 2019 12:15 6 341 19

Енергиен експерт за ФАКТИ: Иран и Венецуела нямат много общо с цената на тока ни

  • ток-
  • парно-
  • увеличение-
  • цена-
  • кевр-
  • енергиен експерт-
  • васко начев-
  • мнение

Аналогиите с Румъния не са особено коректни, те са енергийно независими

Енергиен експерт за ФАКТИ: Иран и Венецуела нямат много общо с цената на тока ни - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание цените на тока и парното от 1 юли. В последните си доклади КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 %. Това е поредното увеличение на цената най-вече на електроенергията в България и поради това от ФАКТИ решихме да поговорим с енергийния експерт Васко Начев, който изказа своето професионално мнение пред нас.

''Две са основните причини. Най-съществената е повишението на цената на въглеродните емисии и оттам идва и повишението на цените на тока. Повишението на цените парното също е следствие на тези въглеродни емисии. Другата причина е цената на нефта на международния пазар, защото тя се задържа високо'', заяви за ФАКТИ Начев.

''Де факто у нас ценообразуването на газа става през нефтените деривати. Тъй като цената на нефта е висока, съответно и на дериватите, поради това и цената на газа е висока. В следващото тримесечие, благодарение на двата вноса, които бяха направени през Гърция за втечнения природен газ, цената на газа няма да бъде повишавана, като дори се очаква с 0,2% да бъде намалена, което е несъществено, но де факто благодарение на този внос, който беше направен, няма да бъде повишавана цената на газа'', коментира енергийният експерт за ФАКТИ.

''Инфлационният индекс е другата причина, но тя е регулярна. На база на инфлацията, която се наблюдава, става и преизчисляването на цената, тя влиза като компонента в ценообразуването'', уточни Васко Начев за ФАКТИ.

От ФАКТИ попитахме Васко Начев и за изказването на председателя на КЕВР Иван Иванов който каза, че напрегнатата ситуация в Иран и Венецуела е фактор за образуването на по-висока цена на електроенергия и топлоенергия в България, а Начев отговори така:

''Според мен се измества малко акцентът. Ситуацията в Иран, обстановката и санкциите срещу страната, както и обстановката във Венецуела, не оказаха такова съществено влияние върху цената на на нефта, тъй като има други играчи на пазара, които поемат този вакуум от намалението на Иран и Венецуела. Иван Иванов го каза, но той по-скоро искаше да каже, че нещата са извън България и поради това си позволи да говори за Венецуела и Иран'', отговори на въпроса на ФАКТИ той.

''Имат право да коригират цената на тока веднъж годишно и тъй като цената на електроенергия у нас е най-ниска в Европа, няма как ние да бъдем изолирани от тези процеси. Никой не се съобразява, че у нас доходите са ниски и поради това да ни продава по-евтино'', констатира енергийният експерт за ФАКТИ.

ФАКТИ поиска коментар от експерта и на появилите се информации, че в Румъния цената на тока спада със същата цифра 3,5%, с каквато в България се увеличава?

''Погледнете на първо място колко е цената в Румъния, а освен това Румъния добива 95% от газа, който потребява. В Румъния повече от 50% от основното производство на електроенергия идва през газовите им централи. Това подсказва, че Румъния е енергийно независима. Румънците са едни от малкото в Европа, при които в това отношение ситуацията е с подобна картина'', каза още Начев за ФАКТИ.

''Това значи ли, че ако и България беше енергийно независима, то цената на тока щеше да бъде по-ниска'', своевременно попита ФАКТИ.

''Да, разбира се. Ако ние имахме местен добив, както Румъния примерно на газ, това означава 30% по-ниска цена. Представете си как би рефлектирало това на икономиката и изобщо като цяло. В момента да се правят препратки и аналогии между България и Румъния не е особено коректно'', отговори Начев на поставения от ФАКТИ въпрос.

''До известна степен има и политически нюанс, видите ли ние правим всичко възможно нещата да бъдат облекчени за крайния потребител, фактите обаче са такива. Това показва, че ние трябва да вървим в посока на диверсификация на доставкитe'', добави пред ФАКТИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    91 6 Отговор
    Разбира се, че нямат! Основното, за повишените цени на всичко е:
    1. Че ни управляват алчни мутри;
    2. България произвежда ел. енергия за да я изнася и продава, а тока, който плащаме е внос, което допълнително оскъпява цената;
    3. Спиме като мърши и киснем в кафетата, вместо да се вдигнем всички заедно и веднъж завинаги, да ликвидираме партиите и депутати.

    Коментиран от #14

  • 2 Филан кишията

    45 10 Отговор
    От овъртането и осукването за цените разбра! Че внесеният американски втечнен газ ще оправи положението! А за вредните емисии, защо не дават за пример кюмурниците " Марица" 1-3 ? И защо експерта не каза нищо , че ако се построи АЕЦ Белене с колко % би спаднала цената на ел. енергията в България!

    Коментиран от #7

  • 3 агент08

    32 1 Отговор
    Не бе! За всичко са виновни марсианците от остров Тамбукту!
  • 4 Гост

    37 1 Отговор
    газ не добиваме, ама един АЕЦ имаме уж.. или той е само за износ и не влияе на цената?

    Коментиран от #6

  • 5 ю бре

    30 4 Отговор
    Бат Бойку ша упрай рабтата! 16 000 бона заплата на еврудепутатин . Бравос бравос , за евродепутатски заплати пари имате ,а за такси и данъци се оплаквате . Срамота......
  • 6 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Именно щото имаме , ама такъв дето се е изплатил преди 30 години , затова цената е такава !!!! Ако зависеше само от умрелия ти ТЕЦ 2 и останалите , независимо на въглища или газ , цената щеше да е по 2 !!!! Изчакай десетина годинки и ще видиш от "новия" АЕЦ каква ще бъде цената !!!!
  • 7 гост

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "Филан кишията":

    Наистина ли си мислиш , че всички са прости и ще ти вържат на идиотиите ??? Първо ако не са "кюмурниците" 1 и 3 , на другия ден ги няма и Мините и ТЕЦ 2 , не че точно цената на ТЕЦ 2 в момента с включени емисии не е ПО-ВИСОКА от на американските !!!!! Второ няма НИТО ЕДИН прогнозен анализ който да дава цена от Белене по-ниска от 85-90 евро на Мвт !!!! Което ще рече 170-190 лева !!!!! За сравнение цената на Контур Глобал е 115 лв , а на АЕС Марица 1 - 165 лв !!!!! Само да не си учуден после де , знам , че ще обявиш , че лъжа , ама то тия неща това им е лошото , че се разбират , колкото и такива като тебе да пробват да ги скрият !!!!!

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    28 6 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    Данък въглеродни емисии съществува, данък Русия - не. Айде сега умниците да обяснят с какво ще помогнем на природата, ако плащаме повече на филанкишията? Щото атомните централи решават този проблем, ама нали, Мариците трябвало да работят. Вкарали са ви в порочен кръг - Мариците бълват СО2 емисии, печалбите отиват при американците, а отгоре на това ще плащаме заради това,че те работят. Български гении.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Плащаш на баба си фърчилото , това плащаш !!!! Какзах ти да не правите другите на прости , щото само доказвате , че вие сте простите !!!! Таксите за емисии се плащат от собственика !!!! Който за ТЕЦ 2 е НЕК , съответно държавата , затова тя дава пари на НЕК да ги плати , щото са големи "умници" !!!! Американците таксите си ги плащат сами и те са включени в цените , които ти дадох горе !!! Само че имат достатъчно акъл в главите си и заедно с тецовете направиха и ветрогенераторен парк и фотоволтаични централи с почти същата мощност , откъдето продават кредити и си компенсират за тецовете !!!! А дъртите номенклатури в НЕК фотоволтаиците и перките ги оставиха за другарите от партията и ще компенсират дръжки !!!! Ама те така са си свикнали , тя държавата нали е за това , да дава , хахах !!!!
  • 11 Това е истината

    5 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Това показва, че ние трябва да вървим в посока на диверсификация на доставкитe'', добави пред ФАКТИ." Иначе пълним джоба на Газпром по формулата на Р.Овч. но никой не знае кой е той.
  • 12 смешно ми е

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    да добавя защо цените на АЕС, Контура и Ковачки са ниски уж, защото НЕК им дължи заради едни договор сключен от Ванчо Коство и селд това продължен чак до ГЕРБ държавното добивно предприятие Мина Марица изток да им дава евтини въглища и реално то поема всички негативи!

    Обяснено по-просто през Мините ние субсидираме производството на ел. енергия на частниците!
    За тва виж ММИ колко са задлъжняли и ще разбереш кой е буфера!

    Ако добива на лигнитни въглища беше печеливш до сега щеше да е даден начастници!

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "смешно ми е":

    Първо цената на въглищата за амрериканците е ПО-ВИСОКА от тази за ТЕЦ 2 !!!!!! Второ цената на радневската кал , дето и викате "въглища" е ПО-ВИСОКА в момента от цените на въглища 3-4 ПЪТИ по калорични доставени до българско пристанище !!!! Справка която искаш борса !!!! Трето добива на електроенергия от въглища НЯМА БЪДЕЩЕ !!!!!!! В Европа след 2030 такъв няма да има и не заради забрани , а заради НЕКОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ !!!! Договорите на американските централи изтичат 2023 и 2026 година , след което с оръжие не можеш ги накара да купуват боклука , дето му викаш въглища !!!! Десет пъти по-евтино и по-сигурно ще им излезе да си направят собствен газопровод до Гърция и да си внясят газ от САЩ , да не говорим , че таксите им за емисии ще паднат десетина пъти в тоя вариант !!! Пак повтарям , не плещете глупости за неща от които не вдявате !!!!!
  • 14 Просто Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХХХ":

    И най-вече 3
  • 15 Да и ако

    9 4 Отговор
    бяхме се съгласили на Южен поток през България,щяхме да имаме газ на преференциални цени и да печелим пари от транзитирането,а сега ще гризкаме дървото и ще плащаме дорде са живи и пра,пра,пра внуците ни.
  • 16 Излагате се

    0 4 Отговор
    Срамно е да определяте този невежа като експерт. Няколко пъти го изобличават като нищо неразбиращ приказвач а вие продължавате да му давате трибуна!
  • 17 Алфа Ромео

    4 2 Отговор
    Затвориха ни блоковете в АЕЦ-а които според независими експерти можеха да работят без проблем още 20 години поне. Можеше и нов блок да се построй и него не направиха, сега ша плащаме за саждите на Краварските ТЕЦ-ове, харно въри хорото, трепят ни без война...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 1234

    0 1 Отговор
    Ние си го представяхме с ЮП, който трябваше да доставя газ на половин европа. Само от транзитните такси щяхме да построим белене, който щеше да произвежда ток на по ниска и от румънската газ! Но герб направиха всичко в минало време. За това шайката да се осъди да върти педалите за ток в затвора, докато не компенсират загубите които причиниха