Last news in Fakti

12 Май, 2012 15:19 4 803 0

Доц. Цветелина Танкова: Внимателно с промените при лечение на диабет тип 2

  • доц. цветелина танкова-
  • диабет

Промяната не е консултирана с представители на Дружеството по ендокринология, не е консултирана с експертите, казва доц. Цветелина Танкова, експерт към НЗОК

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Консултирана ли е с Вас, доц. Цветелина Танкова,  промяната, довела до решението на НЗОК за промяна в режима на изписване на инкретин базираната терапия на пациентите с диабет тип 2?

Моята информация за тази промяна, за която доста се коментира в пресата през последните дни, е от пациентите.

Те са разбрали, че ще има промяна в изписването на определена група инкретин базирани препарати. Става въпрос за комбинираните препарати, които до момента се изписваха без протокол.

На тази терапия в момента са около 13 000 диабетно болни в България и аз нямам друга информация освен тази на пациентите. Това не е консултирано с представители на Дружеството по ендокринология, не е консултирано с експертите.

Трябва да се разбере дали това е решение на НЗОК или на Комисията по цени и реинбурсация, които като административни органи, са приели тази промяна. медикаментите да се изписват с протокол.

 

Доколко е добро лечението, което болните получават към момента и намира ли то място в съвременните препоръки за терапия?

Инкретин базираната терапия действително е една нова терапия, перспективна и доста обещаваща.  В България пациентите имат достъп до нея чрез изписване на протоколи, а за тези комбинирани препарати до този момент беше без.

И тъй като тези пациенти досега са получавали терапията си без протоколи, тяхното въвеждане би създало известни административни пречки и би ограничило техния достъп до терапия. Аз лично не съм видяла решението, нито нещо публикувано на сайта на НЗОК.

Това лечение е най-подходящото за тях.

Бих се съгласила за подобна процедура, ако тя се отнася по-скоро за новите пациенти, които започват с лечението си. А за хилядите останали „стари случаи” може би трябва да има по-дълъг гратисен период, в който да може да се организира това изписване на протоколи, проследяване и т.н. , защото процедурата определено ще затрудни тези пациенти, които са заварено положение, и които са хиляди.

 

Имат ли основание да се притесняват пациентите?

Моето мнение е, че трябва много добре да се помисли и да се направи нещо, за да им се  помогне. Имам сигнал от пациентската организация за тази промяна и те наистина са обезпокоени, тъй като до досега личният лекар всеки месец им е изписвал терапия. От тук нататък ще трябва да има протокол, който се изписва от специалист и за продължаването на терапията определено има някакви критерии. Бидейки без протокол, те няма как да изпълнят тези критерии, т.е. трудно би било за хората, които в момента са на това лечение.  Затова е тяхната паника.

Инкретин базираната терапия е едно изключително добро лечение, което по настоящем според международните препоръки е терапия на втора линия за пациенти тип 2, която се добавя към метформин, а при непоносимост към него може да се ползва и като първа линия.

Тази нова терапия се препоръчва в международен план и в България пациентите имат достъп до нея.

С тази мярка ще се затрудни достъпа на тези хиляди пациенти в рамките на няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА