Last news in Fakti

25 Юни, 2019 09:28 4 954 8

Може ли СГС да защити гражданските права?

  • алексей трифонов-
  • руси алексиев-
  • сгс

ВСС е на път да забърка нова голяма каша в най-големия съд на България

Може ли СГС да защити гражданските права? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли СГС да защити гражданските права? Това е един от основните въпроси, който се поставя около мълчанието на председателя на съда Алексей Трифонов дали има руско, освен българското си гражданство.

Той е роден през 1972 г. в град Курск, тогавашен СССР. Българският Акт за раждане на Алексей Трифонов е съставен едва на 13.10.1988 година в Район „Илинден” на Столична община и на това основание Алексей е вписан в Регистъра на населението на българските граждани. Това са 16 години след неговото раждане.

Казусът трябва да бъде разгледан през ноември. Това показва, че Алексей Трифонов няма желание да сложи точка на спора като ясно оповести какво гражданство има. Мълчанието му поставя тревожни въпроси за волята му да спазва буквата и духа на закона и да защитава гражданските права, фундамент на демокрацията.

През годините Алексей Трифонов е решавал знакови дела като това срещу бившата съдийка Анелия Цветкова, която осъди условно за подкуп. През 2012 г. в състав с други двама съдии оправда бившата шефка на НАП Мария Мургина. Той бе член на състава от САС, който оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението в длъжностно присвояване. Прокуратурата твърдеше, че Цветанов като министър е отклонил 50 000 лв. от бюджета на МВР, като е позволил те да бъдат изплатени обезщетения на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново – Орлин Тодоров.

През 2014 г. той и колегите му Мая Цонева и Пламен Дацов задържаха зад решетките главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и заместник - главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова за източване на милиони от банката.

Година по-късно Трифонов и други двама съдии от САС оправдаха бившия шеф на “Кремиковци” и ЦСКА Александър Томов за присвояване на над 30 млн. лв. от двете дружества.

По-рано оправдава и друг МВР шеф - Румен Петков, затова, че осветлил Алексей Петров като секретен сътрудник на спецслужбите.

Алексей Трифонов предлага бивш прокурор да разписва исканията за подслушванията.

Това е Руси Алексиев. Досега Софийски градски съд имаше ясна процедура за контрол на подслушванията. Кандидатурата на Руси Алексиев обаче буди страхове, че незаконното подслушване ще бъде разрешено.

През 2013 г. година Руси Алексиев се кандидатира за градски прокурор на София, но бе подкрепен само от четирима членове на ВСС. Алексиев дълго време бе заместник - районен прокурор на София и говорител на Софийска районна прокуратура.

Името на Руси Алексиев бе замесено в скандалите покрай уволнението на Камен Ситнилски. През 2014 г. той печели конкурс за съдия в Софийски градски съд. Делото на бившия генерален директор на БНТ Константин Каменаров беше гледано от Руси Алексиев. Въпреки събраните на първа инстанция доказателства и издадената присъда. Делото се проточи близо година като на няколко пъти беше отлагано, преди да бъде потвърдена присъдата срещу бившия шеф на БНТ.

Новият председател на СГС Алексей Трифонов вече назначи трима съдии да разпределят дела, изготвят графици и да контролират деловодствата в СГС.

Стефан Кюркчиев осъществява административното ръководство над гражданското отделение, първоинстанционни състави. Стела Кацарова разпределя делата и съставя графиците на гражданското отделение, въззивни състави. А Райна Стефанова се занимава с делата на търговското отделение. Руси Алексиев ще поеме наказателното отделение. То е ключово, защото разрешава и контролира използването на СРС-та от спецслужите.

Ако Алексей Трифонов бъде принуден да подаде оставка заради руското си гражданство, то най-големият съд в България ще бъде оставен в ръцете на спорно ръководство. Самият Трифонов беше назначен, без да се изчака процедурата по обжалване на неговото назначение.

Ако ВСС гласува новите заместник-председателите на СГС, то опасността от нова голяма каша в най-големия съд е реална.

Да се надяваме, че висшите магистрати ще покажат мъдрост и ще изчакат процедурата по обжалване на неговото назначение. Ако я одобрят, то ще затвърдят съмненията, че действат под съмнителен натиск.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мигел

    10 6 Отговор
    Поредния съдия който не уважава и погазва грубо законите на страната!Такива като този и Панов са в съдебната система за да се възползват от нея,а не да ПРАВОРАЗДАВАТ!Как може да СЪДИШ други хора,като ти сам не уважаваш и нарушаваш законите?Направо да я разпускат тази "съдебна система" и да избират нови ,читави хора за тази работа!Държавата ни е такава "дупка" защото няма законност,бързо правораздаване и справедливост,а всички знаем,че рибата се вмирисва ОТ КЪМ ГЛАВАТА!
  • 2 nako007

    7 0 Отговор
    поне като пишете това се позовете на разследването на Валя Ахчиева, която първа изнесе тези факти.
  • 3 Чук

    1 4 Отговор
    Товариш Трифонов, говорит...
  • 4 Bahti

    6 4 Отговор
    Единственият начин е физическо ликвидиране на Всички политяги. За назидание, после ще му мислим. Ма няма да е Мишоци сме!
  • 5 Сталин

    3 3 Отговор
    Ако не е русначето ще е някой друг пак пристрастен !

    Коментиран от #7

  • 6 Един

    6 2 Отговор
    ДА! СГС защитава гражданските СИ права!
  • 7 Емил

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    По-добре идиот отколкото руснак!
  • 8 ФИНЦИ

    2 0 Отговор
    ГЕРБАДЖИИСКО УПРАВЛЕНИЕ СИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НИ ИЗНЕНАДА КАКТО И ЗА СОБСИДИИТЕ МНОГО ШУМ ЗА НИЩО ТЕРАСАТА НА ОНЯ ОТ КОМПИ ЗАКОННА АПАРТАМЕНТИТЕ НА ЦЕЦО И ТЕ САМО ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА И ТВА Е ТИ КЕНЕФ ДА ПОСТРОИШ ТИ ИСКАТ 1000 ДОКУМЕНТА ПО СКЪПИ ОТ КЕНЕФА ЗА ЦИГАНИ И ГЕРБАДЖИИ МОЖЕ ЕИИИИИИИИ ДО КОГА ЩЕ ИЗТЪРПИ ТОЗ НАРОД И КО ЛИ ША СТАНЕ НЕ ЗНАМ НЯМА КО ДА ГУБЯТ ХОРАТА И ТОВА Е ЛОШО ЧОВЕК КОИТО НЯМА КО ДА ГУБИ Е ГОТОВ НА СИЧКО ПОМИСЛЕТЕ НЯМАТЕ МНОГО ВРЕМЕ