Last news in Fakti

10 Юли, 2019 10:00 33 596 43

Слави Трифонов: Имам човек в СИК

  • машинно гласуване-
  • сик-
  • цик

Обществената поръчка за машините беше обявена в последния възможен момент, машините бяха доставени в секциите часове преди вота, а нивото на подготовка на секционните избирателни комисии за работа с машините беше изключително ниско

Слави Трифонов: Имам човек в СИК - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В едно от новите си „неправилни“ рап парчета „Имам човек“, Ицо Хазарта пак „вади мъдрец“:

„Имам човек във НАП и ми дреме на гъза,
имам човек във КАТ и повече нема да ходя да се редя.
Имаме човек и тука, имаме човек и там,
имаме и нещо друго – „Аре, бегай, бе наркоман“!“

След като чух, че ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и ДПС ще отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори, веднага ми изникна в съзнанието парчето „Имам човек“. Защо ли? Ще се опитам да ви обясня.

Днес ГЕРБ мотивираха решението си за отмяна на машинното гласуване с доклад и анализ на ЦИК, „който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване“.

Машинното гласуване е скъпо, несигурно и може да провали местните избори – накратко това казва ЦИК.

Разбира се, има си обяснение защо е скъпо.

Скъпо е, защото ЦИК предпочита да взима машините под наем, вместо да ги купи веднъж завинаги. ЦИК наема машините за трети път. И всеки път плаща все повече пари за наем на една машина. За евровота бяха дадени цели 9 млн.лв. за наем на 3000 машини.

Еми, скъпо е, нали?! За какво са ви, бе уважаеми гласоподаватели? Колко си е сигурно с хартиената бюлетина – там няма грешка! И е евтино.

А защо ЦИК трябва да купи машините веднъж завинаги? Защото, според Изборния кодекс от, забележете - 2014 г., по закон машинно гласуване трябваше да има във всички секции на парламентарните избори през 2017 г. Имаше ли машини във всички секции през 2017? Не. Нарушен ли беше законът? Да.

Освен това, само преди няколко месеца, същите тия депутати, които сега искат да отменят машинното гласуване, приеха машините от 3000 на евровота да станат 6000 на местните избори. Ще има ли 6000 машини наесен? Не. Ще бъде ли нарушен прясно приетият сегашен закон? Да.

Днес ни убеждават, че машинното гласуване е несигурно, че с повсеместното му въвеждане ще настане „катастрофа“. За кого е несигурно, за кого е катастрофа? Вездесъщият професор Михаил Константинов упорито твърди, че машинният вот се хаква лесно с помощта на някакви „щракалки“. Аз пък упорито смятам, че „щракалките“ са в СИК, РИК, ЦИК и „Информационно обслужване“. И щракат така, че „нещо да не се обърка“. Щракаха и в правилната посока на последните евроизбори. Щракаха така, че машинното гласуване да бъде саботирано.

Обществената поръчка за машините беше обявена в последния възможен момент, машините бяха доставени в секциите часове преди вота, а нивото на подготовка на секционните избирателни комисии за работа с машините беше изключително ниско. На всичкото отгоре – волно или неволно - случайните хора, които правят изборите в България, саботираха машинното гласуване на евровота, като загубиха близо 40% от преференциите, подадени чрез машинното гласуване. Нещо, което трябва да е ужасен скандал във всяка нормална страна.

Съвсем на заден план остава фактът, че ЦИК не осъществява адекватна информационна кампания за машинното гласуване.

Сега. А помните ли кога трябваше да гласуваме електронно за първи път? По закон, а и според волята на близо 2 милиона души, изразена на референдум през 2015 г., това трябваше да се случи на евроизборите тази година. Гласувахме ли електронно през май? Не. Нарушен ли беше законът? Да. Отлагането на електронното гласуване от депутатите пак се случи с помощта на ЦИК – пак с доклади и анализи, пак със саботиране.

И сега се връщам към рапа на Ицо Хазарта. Ясно е - партиите не искат честни избори, не искат нещо, което е извън контрола им. И днес – с желанието си да отменят машинното гласуване, те ни казват следното:

„Имам човек във ЦИК и ми дреме на гъза,
имам човек във СИК* и повече нема да ходя да се редя,
имаме човек и тука, имаме човек и там,
дреме ми за тебе, павиан.“

А сега заменете „ЦИК“ със "СЕМ" или пък с "КЗК", или пък с "КОНПИ" – пак всичко ще е точно.

*СИК – Секционна избирателна комисия


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 75 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядеитн

    47 41 Отговор
    Е па лошо ли е да си имаш свои люде навсекъде? Така са живее по-рахат. Откак свето севтува се е така.
  • 2 Тръмп

    40 224 Отговор
    Слави и Манолова как люто защитават комуноидния бизнес с машините за гласуване!!!:):):)Не ги интересува нищо друго освен кинтите,това е!!!:):):)Реват и грачат за който плаща!!!:):):)

    Коментиран от #5, #36

  • 3 Гост

    134 4 Отговор
    Така е, спор няма! И? Какво от това? На всички ни е ясно, че нарушаването на законите започва от създателите им! Те /законите/ всъщност така са създадени, за да има опция за нарушаването им, а по-страшното е, че няма последствия за нарушителите! И това всички го знаем! И пак питам: И?
  • 4 Един там

    66 14 Отговор
    От комунистическия модел ни е останало работата със свой човек. А промяна не е настъпила, защото пак комунисти са начело на всичко. Не се даде път на младите, те винаги изпълняват поръчения на комуняги, които се преструват на демократи. Хубавото на европейците, че при тях нещата се получават без свой човек. Който е бил на запад знае.
  • 5 3333

    89 11 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Човек до вчера обясняваше, че Слави е патерица на Бойко, днес на Манолова и БСП, а вземи се уточни, защото ако продължиш ще трябва да отидеш на психиатър с оплакване за раздвоение на личността.
  • 6 Шофьор

    9 43 Отговор
    Е то Слави ако няма хора навсякъде, то кой тогава? Хубаво,това я извоювано през годините, но защо на се навира в лицето? Едва ли има български гражданин, който да не я наясно, че Слави може да почука на всяка врата,и ще му бъде отворено! С изключение на някълко: Тодор Колев (RIP),Лили Иванова и май за други не се сещам. Общо взето,всеки смята,че е по-добре да бъде приятел с него, така,че няма как да няма хора навсякъде.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Прост народ слаба държава

    85 9 Отговор
    Истината е че 30 г. неможем едни избори да организираме като хората. От тук нататък какво да говорим по-вече. Най елементарният елемент на демокрацията не можем да направим, само шмекерии, надлъгване и простотии. Харчене на пари, разходи, резултати никакви. После се чудим защо всичко е наопаки и обвиняваме за това демокрацията. Евала на Слави, че дава гласност на тези неща. Евала за гражданската му позиция.

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 прочети

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Шофьор":

    Ти май само заглавието си прочел.

    Коментиран от #17, #28

  • 10 Николов

    62 4 Отговор
    Копирах го от КОНФЛИКТ:Още преди 10 години, когато направиха "новите лични карти", трябваше да имат чип и да са ни електронен подпис. Така щеше да се ложи начало на "електронно правителство". Обаче една фирма (немска) взе 140 млн. от един вътрешен министър (Цв.Цв.) и ядец. Има една перфорирана снимка, където картата се чупи и става "недействителна". А ако нещата бяха направени по правилния начин, можеше да си гласуваме от вкъщи. Не от машина за десетки хиляди парчето. Изначале държавата върви по пътя на комисионните, не по логичен такъв.

    Коментиран от #33

  • 11 Янко Вълканов

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шофьор":

    Ти даже не си прочел статията и коментираш

    Коментиран от #29

  • 12 Късите крака на лъжата

    23 19 Отговор
    Слави ,ти маладец ! Така беше наречен в ефир.Това машинно гласуване замазва очите ,и се прави опит да се манипулират избирателите.То няма нищо общо с електронното гласуване.Аз съм против машинно и съм за електронно.А Трифонов си трае за електронното, а е за машинното.Защо ли ?
  • 13 Иво

    30 3 Отговор
    Филма няма край...Всички играем.....И си знаем ролите...И си плащаме за гяволъка...
  • 14 ЪРП

    44 11 Отговор
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ЧУМАТА НА БЪЛГАРИЯ И ОПРАВИЯ НЯМААА...!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "прочети":

    Дали?! Аз подозирам, че и него не е прочел. Видял е снимката на Трифонов и от там нататък е ясно...

    Коментиран от #31

  • 18 Пешо

    29 5 Отговор
    Не е рентабилно машинното гласуване защото го няма Цв Цв и изборите ще бъдат загубени
  • 19 Пешо

    14 3 Отговор
    Не е рентабилно машинното гласуване защото го няма Цв Цв и изборите ще бъдат загубени
  • 20 1234578

    33 4 Отговор
    Г-н Трифонов не мога да разбера защо някой хора са толкова големи привърженици на машинното гласуване? А в същото време са против електронно гласуване?

    Мога да правя банков превод за хиляди левове, да подавам данъчна декларация през интернет портал, да се преброявам електронно.
    Но не разбитрам защо не мога да гласувам по интернет? Защо трябва да се налага да хода на точно определено място и да губя 1 час за глауване? Защо трябва да ходя да ползвам определена специализирана машина за гласуване? И да натискам нейното копче. Когато същото може да свърши мобилно приложение инсталирано на мобилен телефон.

    А пък, който не може да позлва или няма мобилен телефон да си гласува с хартиена бюлетина.

    Коментиран от #41, #42

  • 21 1234578

    16 7 Отговор
    Не мога да разбера? Как гласувам електроно, когато списъците са хартиени и отбелязват дали съм гласувал с химикалка в списък на хартия. Но иначе сме "нация техническа" и гласуваме с машина, с натискане на копче. За мен това е малоумие и тъпота.
  • 22 1234578

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Прост народ слаба държава":

    "Истината е че 30 г. неможем едни избори да организираме като хората."

    Не истината, е че 30 години не можем едни уравници като хората да си изберем. И по-точне не едни ами поне 121 народни и най-много 240 представители като хората.

    Пък после половината българи реват, че БСП били виновни.
    А другата половина българи, че първо СДС, а после че ГЕРБ ни били виновни.
    А ние защо избитраме ту БСП, ту СДС/ГЕРБ?

    Сами си ги избираме, а после говорим, че друг ни бил виновен.

    Разбирам веднъж да повярваш на партия и да те излъжа. Ама една и съща партия 10-20 пъти да те излъже и ти да продължаваш да и вярваш това не го разбирам.

    Коментиран от #30

  • 23 Нуну

    20 5 Отговор
    Как ще има машинно гласуване, нали пак герб трябва да "спечели", а с машинно гласуване е по трудна фалшификация.
    Последните избори нямаха нищо общо с гласуването, беше свободно съчинение,изгодно за герб.
    Въпреки, че гласувах, не ми беше отразен гласът.
    За да гласува народа и да има малко вяра само машинно гласуване.
  • 24 СССР

    7 8 Отговор
    Дрогари и дрогарки - Славко наш - молодец !
  • 25 Дебелян Пеевски

    19 4 Отговор
    Аз пък имам няколко човека в СИК. Единия сега даже май е министър-председател.
  • 26 Човек на Никой

    15 3 Отговор
    Имаше едно време едно есе за един човек , който искал да си свърши някаква работа, а в населеното място имало някой си Нико, който бил много влиятелен. Когато тръгнал по инстанциите човекът започнали да го питат "Добре де ама ти имаш ли си човек , който те праща?" и той притеснен отговарял, че няма и разбира се го връщали отвсякъде. Отишъл обаче на най-важното място и там го попитали "На кого си човек?". И той отговорил: 'Ами на никой." Служителят обаче недочул и рекъл: " Аааа на Нико! Давай тогава казвай какво искаш и всичко ще оправим" и човекът се оправил. Свършил всичко, за което бил тръгнал. Отворили му вратите навсякъде. По -късно обаче служителят го срещнал и ядосан му казал: "Абе ти защо ме излъга? Аз питах Нико и той каза, че не те познава." , човекът от говорил: 'Ама нали ме попита: Ти на кого си човек" И аз ти отговорих : "На никой" . Та така беше озаглавено и произведението Човек на Никой. Изключително добра политическа сатира в жанр "Административен реализъм" .
  • 27 истинко

    8 11 Отговор
    Трифонов се прави на демократ, но на практика си е една "скрита лимонка" на ГЕРБ! Отдавна са в едни мутренско-мафиозки кръгове с БУДА и Доганя!
  • 28 Шофьор

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "прочети":

    А ти четеш само написаното май!?
  • 29 Шофьор

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Янко Вълканов":

    Е ти като я прочете,защо те я коментираш,а коментираш мен?
  • 30 Коко

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "1234578":

    А който не иска нито една от изброените партии и няма други а то и няма какво да прави не е ли крайно време за смяна на системата или ще се избират тези същите простаци защото те сами се избират ако не сте го разбирали докато се опростачи и целя народ а като гледам не му остава много
  • 31 Шофьор

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Достатъчно е само името му да си прочел-повече от ясно е,че става дума да се рита срещу нещо.
  • 32 Мартин

    20 5 Отговор
    Бойко, измисли бързо как да обвиниш комунистите, че 4 години не можете да въведете електронно гласуване. Как може да имам достъп до милионите си през приложение на телефона си и мога да им нареждам къде да отидат с 3 чуквания по дисплея, а не мога да гласувам така?
    Ако не разбирате, ако имате притеснения, защо не потърсите помощ от Нашите близки европейски партньори с които толкова много се обичаме, прегръщаме, целуваме и т.н. Едва ли някой се учудва, че нищо не се случва, всички в парламента сте за ТЕЛК - ще ви дадът голям процент и без рушвети.
  • 33 Бат ачко

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Николов":

    Бъркаш, не от Цветанов а от Станишев и защо мислиш тази комунистическа кримка стана председател на ПЕС...сигурно защото в тази Европа нямя по кадърен от него.Много смешно нали.Тези милиони за които пишеш отидоха в джоба на този дето го уреди,предошния председател на ПЕС.С най добри чуства.
  • 34 Atalay ot Haskovo

    2 2 Отговор
    DPS sa Kurvite v Bg i lijat zadnitsi nay dobre,a super Lizalka na GIZOVE e tsiganinit Ahmed Dogan DIRTiYA PRICH...Az Turchin i nikoga ne bihme glasuvali za DPS nito az ili semeystvoto i detsata mi ili rodninite mi...Bokoutsite DPS...Te s nishto ne savpplezni na Musulmanite v Bg,dori im sa veedni...Ahmed Dogan GYAVURiNA koyto nikoga ne e hodil prez jivota si v Turtsiya a se pravi che e s Musulmanite,zashto li ne e hodil zashtoto i Ahmed Dogan e Pishka i Mishka samo lije GOLIZOVE kato mu zabranyavat ot Bratska Rusiya taka e a bil nay dobriya Politik na Bg..hahahaaaaa 😁😁😁 ..bil toy.Vijte go kakav e Palyacho Ahmed Dogan Tigana...Gyavurin takiv...Da go duha Dogan Lizacha na Zadnitsi...
  • 35 чичо Пей

    8 5 Отговор
    Този цървул с неустановен номер не разбра ли ,че вече е адски омръзнал.Чалга циганската му програма е пред приключване.Това ще бъде светъл празник за българската култура.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Помнящ

    2 2 Отговор
    Славчо , помниш ли когато в детската градина .ток удари двама-трима ? Простака няма да престане да е простак , колкото и да е богат .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мир

    3 1 Отговор
    Така е когато мафия управлява една територия, защото трудно може да наречеш БГ държава в сегашното и състояние. Пореден свински номер на изроди,дано да пукнат дано всички до един-боклуци.
  • 40 Най важното

    3 0 Отговор
    НАРУШАВА СЕ ЗАКОНА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!

    А ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ ГЛОБА КОГАТО ВИЕ НАРУШИТЕ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИ ЕПО ПЪТИЩАТА??

    ЗНАЧИ ЗА ЕДНИ МОЖЕ ДА НАРУШАВАТ А ЗА ДРУГИ НЕМОЖЕ??


    КАКВО СЕ ОКАЗВА ЧЕ ПАРТИЯ ГЕРБ НАЧЕЛО С НАЙ-ГОЛЯМИЯ СА НАЙ ГОЛЯМИТЕ НАРУШИТЕЛИ!
  • 41 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "1234578":

    При електронното гласуване едни общности ще отиват да гласуват пред очите на местния тартор и ще го правят както той им каже. Как не разбрахте, че електронно банкиране и гласуване имат общо само че са с ток, но неграмотни и с купени гласове няма как да ги опазиш от манипулиране.
  • 42 Влад

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "1234578":

    Защото не се гарантира, тайната на вота.
    Събираш ги в строй и лично гледаш, кой как гласува. По същия начин, може да им събереш личните данни и газ ...
  • 43 123

    0 1 Отговор
    Е, в СИК имаш човек, но в БАН едва ли имаш.