Last news in Fakti

31 Август, 2019 10:00 30 065 79

Лъжата, с която започна Втората световна война

  • алфред науйокс-
  • втора световна война

"Баба почина" - с това кодово послание е дадена заповедта за едно нападение

Лъжата, с която започна Втората световна война - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Баба почина" - с това кодово послание е дадена заповедта за едно нападение, което поставя началото на Втората световна война. Ръководи го 28-годишният офицер от СС Алфред Науйокс.

През август 1939 Райнхард Хайдрих, който малко по-късно става началник на Главното управление по сигурността на Райха, заявява: "Фюрерът има нужда от причина за започване на войната". Планът е бил съвсем простичък: германците да инсценират серия от нападения по границата, които да припишат на поляците. И така да се сдобият с оправдание за нападението над Полша, започнало в ранните часове на 1 септември 1939 година. Най-важната част от плана е било нахлуването в една германска радиостанция, намираща се на границата с Полша. И по-точно в германския град Глайвиц (на полски: Гливице; днес градът е част от Полша).

Кой е Алфред Науйокс?

"Нападението е било ръководено от 28-годишния офицер от СС Алфред Науйокс. На 31 август 1939, около 16 часа, Науйокс получава обаждане по телефона в хотел "Горна Шлезия". От слушалката се чуват думите: "Баба почина". Младият офицер знае: началото на операцията е дадено. Под неговото ръководство в радиостанцията нахлуват шестима мъже. Акцията е представена от нацистите като дело на полски активисти: "Внимание, внимание! Говори полската радиостанция "Глайвиц". Предавателят е в полски ръце. Часът на свободата настъпи." Обръщението продължава цели четири минути. Накрая един от нападателите казва: "Да живее Полша!". Нацистите са искали тези думи да достигнат до целия свят.

"Това е една потресаваща лъжа", казва по този повод пред Дойче Веле историкът Флориан Алтенхьонер. Той е автор на книгата "Мъжът, който започна Втората световна война. Алфред Науйокс: фалшификатор, убиец, терорист". Провокацията обаче се проваля по технически причини: пропагандното послание на заговорниците е чуто само в района на Глайвиц и не стига до Берлин. Но още същата нощ новината тръгва по други германски радиостанции, които я тиражират. На 1 септември преди обяд Адолф Хитлер обявява пред Райхстага, че Вермахтът е отвърнал с огън. Целта е била нападението над Полша в сутрешните часове на 1 септември да бъде представено като неизбежна защита от страна на Германия, която е длъжна да се отбранява. А инсценираното нападение срещу радиостанцията в Глайвиц на 31 август 1939 година фактически поставя началото на Втората световна война.

След нападението в Глайвиц, Науйокс се издига в йерархията на националсоциалистическия режим. През септември 1939 той оглавява Техническия отдел на Главното управление по сигурността на Райха, под чиято шапка е и зловещата тайна полиция Гестапо. Отделът му се занимава активно с фалшифицирането на чуждестранни банкноти, както и с производството на взривни вещества и декодирането на вражески сигнали. Той ръководи операция по отвличането на двама британски тайни агенти от Холандия.

Две години по-късно кариерата му в Техническия отдел приключва. Той е обвинен в корупция и е изпратен като войник на Източния фронт. Скоро след това обаче е назначен на доста по-приятна позиция: във военната администрация в Белгия поема ръководството на служба, бореща се срещу черния пазар. През 1944 заминава за Дания, където организира редица атентати срещу политически противници. Още същата година той се връща в Брюксел. На 19 октомври 1944 година британски войници задържат Науйокс в Белгия и го взимат в плен.

Година по-късно той е призован като свидетел на процеса в Нюрнберг. По време на разпитите той признава част от деянията си, вкл. за инсценираното нападение в радиостанцията в Глайвиц. Алфред Науйокс обаче отрича да е замесен в деяния, за които може да бъде изпратен на бесилото. Той хвърля цялата вина върху покойния още от 1942 година Райнхард Хайдрих, който бил планирал всичко и издавал съответните заповеди.

Животът на Науйокс след затвора

Алфред Науйокс е предаден на Дания, където да отговаря за извършени там престъпления. През 1949 година е осъден на 15 години затвор, като на втора съдебна инстанция присъдата бива намалена на 5 години. Но още следващата година - през юни 1950 - той е пуснат на свобода, след като датското правителство решава да помилва няколко осъдени германски военнопрестъпници. След като излиза на свобода той се връща в родния си град Кил, а по-късно се установява да живее в Хамбург, където започва бизнес и се жени за четвърти път.

"Науйокс е един от малкото нацисти, които публично разказват личната си история. За него са излезли многобройни публикации в медиите", казва за Дойче Веле историкът Флориан Алтенхьонер. През 1960 в Лондон е издадена неговата биография, в чието написване той участва лично. Заглавието ѝ гласи: "Аз съм човекът, който започна Втората световна война". Книгата обаче така и не е издадена на немски език.

През 1961 се появява филмът на режисьора Герхард Клайн "Случаят Глайвиц", който обаче във Федералната република се прожектира само в студийните кина. В един колеж в Хамбург дори е било организирано мероприятие с "приятелското участие на Науйокс". Директорът обаче го предотвратява в последния момент.

Малко по-късно прокуратурата повдига обвинение срещу Науйокс - това е петият опит да му бъде потърсена отговорност за деянията му в служба на нацисткия режим. Напразно: през 1966 година Алфред Науйокс умира от инфаркт в Хамбург на 54-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СС Алфред Найокс

    29 11 Отговор
    Донка Бикова чукна Боко мекия
  • 2 Миша

    66 61 Отговор
    Слава СССР!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментар📝

    101 39 Отговор
    НИКОГА НЕ СЪМ ХАРЕСВАЛ РУСНАЦИТЕ.НО ТОВА Е ИСТИНСКИ НАРОД ПАТРИОТИЧЕН И БОРБЕН,МНОГО БОРБЕН.А ЗА НАШИЯТ НАРОД БЪЛГАРИЯ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЗДРЪЖЛИВ И ТЪРПЕЛИВ

    Коментиран от #5

  • 5 Боклуци

    15 28 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар📝":

    Са краварите и рашките
  • 6 Да ама не

    153 14 Отговор
    Поредната пол-истина от DW -реално Втората Световна война започва когато Германия окупира Чехословакия под одобрението на Великобритания,САЩ и Франция....Защо днес се премьлчават редица факти,че точно тези три страни сьздават условия за комфортно развитие на Хитлер в Германия? Защо се мьлчи,че редица големи бизнесмени и банкери от Великобритания и САЩ са дарявали пари на Хитлер-дори в книгата си -моята борба,,Хитлер отделя цяла глава за американският индустриалец Хенри Форд като го нарича скьп приятел...Стига вече сьс заблуди и льжи-и то от така наречените"свободни медии"....

    Коментиран от #9, #20, #21, #23, #46

  • 7 Rusnak

    58 13 Отговор
    Дойче Зеле е достатъчно да не четеш.
  • 8 Кирил

    43 54 Отговор
    По същия начин СССР е започнал агресията срещу Финландия. Хитлер си е взел пример от Сталин.

    Коментиран от #18, #56

  • 9 Реално

    42 4 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    Когато Япония напада Китай,1937.много по голяма територия с много по многобройно население.
  • 10 яажя

    16 25 Отговор
    Литекс не е ЦСКА
  • 11 Незнайко

    61 2 Отговор
    В книгата си „Моята борба” Хитлер, без да крие, пише за еврейските банкери, финансирали неговото движение и идването му на власт в Германия”
    А Сенатор Прескот Буш/дядото на Джеб Буш/ е награден с отличието Немски орел в знак на благодарност, че банката му е отпуснала големи финансови средства на националсоциалистическата партия - документът е с дата 7 март 1938г. и носи личните подписи на Хитлер и на държавния му секретар Ото Майснер. Този доказателствен материал се съхранява в архивите на Министерството на правосъдието на САЩ заедно със заповед от 1942г. до Буш-старши да преотстъпи акциите на банка, свързана с Третия райх.

    Коментиран от #19

  • 12 Онези да не са с по два чифта

    63 3 Отговор
    Реално Втората Световна започва с края на Първата световна. Основната Причина - По късно развилите се , и останали без колонии , суровини , и жизнено пространство , но бързо развиващи се държави , като Германия , Япония , Италия , и др . такива които негодуват от статуквото на Великите Сили , започват войни за ново преразпределение на баницата. Не е справедливо -казват ,едните завладели целият свят , и влачат суровини и блага , а ние в съществуващите си територии. Началото на ВСВ е подхванато още с гражданската война в Испания - където могат да се видят и очертани лагери на интереси , но както знаем , не се приключва с това. Великите Сили много отдавна знаят за приближаващата война , и се подготвят за нея , макар и да има такива моменти , в които да показват , че хич не я желаят .
  • 13 бай

    28 1 Отговор
    Истината според мен, а и не само е, че световното правителство ги създава всички тези простотии...

    https://www.vbox7.com/play:1daf81ebb5

    Коментиран от #16

  • 14 NSDAP

    61 51 Отговор
    Няма спор,Адолф Хитлер е най-великият човек,когото някога света е виждал!Адолф Хитлер-голям българофил,голям лидер и истински държавник!Heil Hitler!!!

    Коментиран от #39

  • 15 анова

    49 4 Отговор
    Драги коментиращи Втората СВ ЗАПОЧВА С ПОДПИСВАНЕТО НА НЬОЙ СКИТЕ ДОГОВОРИ факт е че ционистите финансират ФЮРЕРА но целта им е била съвсем друга задайте си въпроса какво прави Ромел в Африка

    Коментиран от #17, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 NSDAP

    28 30 Отговор

    До коментар #15 от "анова":

    Ционистите спонсорират Ленин и болшевиките.Адолф Хитлер и NSDAP са спонсорират сами с членски внос.Да не говорим,че ако Адолф Хитлер беше отроче на банките,нямаше в цял свят да бъде забраняван и осъждан.Да не говорим,че Уолстрийт обявява война на Германия през 1933 година,след като Адолф Хитлер създава валута,до която Уолстрийт нямат достъп.

    Коментиран от #24

  • 18 По жицата

    58 22 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Тоест Сталин се е подготвял срещу германската агресия , и е оградил Ленинград с буферна територия . Ако Сталин е бил чист агресор , е нямало преди това да предложи на финландците да направят замяна на територии . Тоест Сталин да даде от своята територия на Финландия , а в замяна да получи такава около Ленинград. И след като финландците отказват , то Сталин е нямал друг избор , освен да започне бърза зимна война. И след като финландците капитулират , и Сталин взема каквото му трябва , то той дава пак на финландците територии , което не е присъщо на агресор и завоевател. Обграждането на Ленинград с буферна територия преди Барбароса , на практика спасява милиони руски жертви , и незнайно какъв изход от войната .

    Коментиран от #61, #70

  • 19 NSDAP

    32 21 Отговор

    До коментар #11 от "Незнайко":

    Добре бе капацитет,защо тогава срещу Адолф Хитлер и национал-социализма се води война в цял свят?Защо те чака затвор,ако кажеш че Адолф Хитлер е голям,велик или ако кажеш смърт за еврейте?Защо не можеш да имаш Национал-социалистическа партия?Истината е друга:
    Адолф Хитлер няма нищо общо с банките!Това са глупости,измисляни от еврейте с цел раздвояване на личността на фюрера.Доколкото до Моята борба,там пише че банките са враг #1 на човечеството.Поне в моята борба от 1925 година.Ти може би си чел тази,писана от комунистите и либералите?
  • 20 NSDAP

    31 24 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    А защо не прочетеш,че Хенри Форд умира при странни обстоятелства?Защо не кажеш и това,че след смъртта му цялото му имущество е взето от държавата,което е почти нереален случай в САЩ?Или май комунистче такива не ти е удобно?!Аман вече от еврейски болшевишки уроди!
  • 21 NSDAP

    37 35 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    Кажи и за книгата на Хенри Форд- Интернационалните евреи!!!Не ви е удобно мръсни червени изроди!Десанта в Нормандия ви спаси от хитлеровите лагери,но лека полека ние се завръщане и ще ви УНИЩОЖИМ до един!Да живее Адолф Хитлер и майка България!!!

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Woldemars

    47 15 Отговор

    До коментар #21 от "NSDAP":

    Китлер е баш евреин бе, NSDAP заблудено фашистче!
    Само евреите могут толкова силно да мразят евреите. Цялата им история е такава.
  • 23 Щайнер

    27 6 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    Не бих нарекъл връщането на собствени територии ,,окупация,,
  • 24 анова

    24 4 Отговор

    До коментар #17 от "NSDAP":

    Това което коментирам са ФАКТИ исторически доказани ФЮРЕРА ГИ ИЗИГРАВА НО В ПОСЛЕДСТВИЕ НЕ УСПЯВА ДА СЕ ПРЕБОРИ единствения му шанс е бил съюз със Сталин

    Коментиран от #44

  • 25 Болен мозък

    68 8 Отговор

    До коментар #21 от "NSDAP":

    Втория фронт, първи десант, е в Италия, където кравари, англичани, френска и друга сган, избягала за по-лесно от Европа и войната с Хитлер, спират при немските отбранителни линии. Щото толкова могат. Едва след това е смешния десант в Нормандия. Хитлер има за запад не повече от 15 дивизии, на изток праща 180 дивизии. Отделно съюзниците разполагат с разкодираните немски съобщения, както и многократно повече ресурси. Въпреки това, им отнема повече от година да поставят немската армия да капитулира. Ако не бяха руснаците да се бият срещу 180 дивизии, кой знае какво щеше да стане в Европа, десант щяха само да сънуват наглосаксонците и краварите, френските и полските подлоги няма смисъл да се коментират.

    Коментиран от #36, #42

  • 26 Име

    43 19 Отговор
    Грешкатана руснаците е че не трябваше да спират при Берлин, трябваше да завземат 2/3 от Европа и в Берлин не трябваше да допускат френска, американска и не знам каква си окупационна зонана страхливци, които за по-лесно или стаха коларабоционисти, или се
    изнесоха от Европа.

    Коментиран от #35, #50

  • 27 Дойче веле

    25 6 Отговор
    е синоним на манипулации и фалшиви новини. И този път е така.
  • 28 стоян

    23 0 Отговор

    До коментар #15 от "анова":

    До 15 ком =Как какво е правил Ромел в Африка =помагал е на разбитите италиански войски на Дучето
  • 29 Макс

    17 60 Отговор
    Русия е идиотизирана държава. Тя не е страна, народ, националност, а е държава, държаща в плен народи. Трябва да бъде разделена на съставните и части, за да се въздаде историческа справедливост и да настъпи спокойствие в света.

    Коментиран от #31, #55, #78

  • 30 Болен мозък

    33 7 Отговор

    До коментар #16 от "NSDAP":

    Ти още малко ще кажеш и че хората, които са работили робски труд в немските фабрики, доброволно са спонсорирали нацсоциалистите и властта. Няма смисъл да дрънкаш глупости, има достатъчно документи и показания, доказващи че фирми и банки, и то не само немски, подпомагат нац.социалистическата партия. И се обалгодетестват от поръчки, лихви робски труд и т.н.

    Коментиран от #37

  • 31 Мечтиии

    51 14 Отговор

    До коментар #29 от "Макс":

    Иска ти се соросоид некадърен, ама няма да стане. Много ти се иска да я разчепкат на държавички, да си сложат на всякъде марионетни правителства и да им продават самолети от 70-те с 5 годишен срок на доставка за 3-5 пъти по-висока цена от на словенците или Тайван; да им точат природните ресурси като нашите за без пари и т.н. Колонизаторите отдавна имат нужда от нови колонии,чиито ресурси да източват, ама на Русия няма как да сложът ръка.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    13 31 Отговор
    същата история като в крим.идват едни преоблечени диверсанти и после агресора се преструва на жертва.масовката платени ревалници подклаждат ситуацията ,че е било именно така!диктаторите и преди и сега имат един и същи маниер.техните лакеи също.сега за другарите дето уж са фенове на русия ,хитлер се оказва егати положителната личност ,а лошите са сорос и евреите!другари нали червената армия воива с хитлер по едно време бе !!!

    Коментиран от #38

  • 34 ЦСКА шампион

    39 6 Отговор
    USA и евреите са виновни за всичко
  • 35 goni

    25 1 Отговор

    До коментар #26 от "Име":

    Не е имало как. Германия капитулира безусловно! Разбира се биха могли да обявът война на съюзниците си и да продължат войната, но им е ясно че няма да спечелят. Причините са много. Главно от икономически характер.

    Коментиран от #40

  • 36 Адолф Хитлер

    11 57 Отговор

    До коментар #25 от "Болен мозък":

    Българите са келти и част от англо-саксонското семейство!!!Доколкото до десанта в Нормандия,ако не беше той сега Москва щеше да се казва Хинденбург и славяните като теб щяха да бъдат във формата на сапун!

    Коментиран от #45, #53

  • 37 NSDAP

    23 30 Отговор

    До коментар #30 от "Болен мозък":

    Робски труд ли?Хората са работили и са знаели за какво работят Германия е била икономика #1 в света по времето на Адолф Хитлер,въпреки че до преди фюрера са били най-бедните в Европа.Робският труд е по времето на комунизма,когато хората живееха в концлагер и бяха слуги на еврейте от Москва.

    Коментиран от #79

  • 38 goni

    40 6 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Честно казано руснаците и в най-добрите си предвиждания, едва ли са предполагали че Крим ще падне без един изстрел! Флагмана на ВМС на Украйна заедно с главнокомандващият мина на страната на Русия! Крим е толкова руски, че не само на Украйна на никой друг освен на Русия не им трябва! Това да убеждаваш 2,5 милиона руснаци че не са руснаци....!!! Както казват руснаците: Желаю удачи!

    Коментиран от #64

  • 39 goni

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "NSDAP":

    Извинявай, ама член ли си на NSDAP? Някои хора биха искали да си поприказват с теб по някои наболели въпроси. Как да станеш член? И най-вече как да възродим партията?

    Коментиран от #62

  • 40 Име

    28 7 Отговор

    До коментар #35 от "goni":

    Нищо не им пречеше или да не договарят такава глупост, като разделението на Берлин, или да не спазят договорката. От къде на къде те ще датат десетки милиони жертви и ще изнесат цялата тежест на войната, а писле ще разделят Берлин със страхливци, избягали от войната в Европа. А сега в Берлин правят пари от глупавия туризъм покрай стената и промиват моьъците все едно това разделение е дело само на руснаците.
  • 41 Боко тиквоча

    9 2 Отговор
    Кодовото послание ще бъде: ''Дядо пере кючека"!!
  • 42 анова

    19 5 Отговор

    До коментар #25 от "Болен мозък":

    Много сте прав чудо е че десанта в Нормандия успява ако Ромел не е бил таен сътрудник на Англия и си е гледал работата и с една дивизия е щял да ги върне в морето

    Коментиран от #47

  • 43 Гошо

    10 0 Отговор
    До 3. 9.1039 г. се водят локални междудържавни войни. Световна става след като Англия, Франция и колонийте и доминионийте им се включват.
  • 44 А може би амфетамини

    28 2 Отговор

    До коментар #24 от "анова":

    Ако не съюз (Хитлер е ненавиждал комунистическата идея) , то поне не е трябвало да го напада. Бетонни ДОТ-ове , , траншеи, минни полета , 4-5 дивизии , по границата на река Буг , някой друг общ парад , и влаковете със суровини да вървят по посока Германия . Или Хитлер е бил пълен кретен , или успеха от лежащата в краката му Европа , го е главозамаял , и откъснал от реалността.
  • 45 Какво им пречеше пречеше им десанта

    43 6 Отговор

    До коментар #36 от "Адолф Хитлер":

    Ми какъв член държаха германците , че не можаха да превземат Москва. От 22 Юни 1941г. до 5-6 Юни 1944г. - когато е десанта. Една Франция я превзеха за 38 дни , за 38 дни в Сталинград не можаха да минат от едната улица на друга .

    Коментиран от #49

  • 46 Да не се забравя

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    Полша също окупира части от Чехословакия. Полша претендира пред ОН/предшественика на ООН/ да бъде призната за велика държава.
  • 47 Терминатор3. Бунтът на машините

    16 3 Отговор

    До коментар #42 от "анова":

    Освен това ако не бяха руснаците Хитлер беше готов по време на АРДЕНСКАТА ОФАНЗИВА да изтласка англо-американците обратно в Атлантика,но това е друга тема не че написаното от теб не е вярно много близо си до истината.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 анова

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "Какво им пречеше пречеше им десанта":

    Така е нито Паулус нито Манщайн си вършат работата както трябва първия вкарва армията си в асансьорни боеве вторият не го подсигурява и допуска да го обкръжат и накрая виновен е Хитлер

    Коментиран от #57

  • 50 Виж ся

    25 5 Отговор

    До коментар #26 от "Име":

    Не че нещо даже е много точен и коментара ти ама грешката на руснаците беше,че не трябваше изобщо да избързват да помагат да форсират на запад когато ония западни ДЖЕНДЪРИ яха заклещени в средните. Трябваше просто малко да изчакат та хитлерчо да се оправи с тях както той си знае,да ги натика обратно в Атлантика и чак тогава руснаците да бързат през Полша. Точно тогава е бил идеалният момент Сталин да ги изостави,Хитлер да ги прегази. Точно както те пренебрегнаха Сталин в навечерието на войната като му отказаха подкрепа срещу Хитлер е те не че по-късно не му отказаха материална и финансова подкрепа ама след дъжд качулка. Та като че господата англичани,французи,американци много много да не се възгордяват,че сами са победили Хитлер!!
  • 51 Незнайко

    18 2 Отговор
    NSDAP нациста да чете:
    "САЩ и Великобритания имаха първостепенна роля при финансирането на Хитлер и неговите помощници още през 20-те години, които го разглеждаха като иструмент за разгромяването на СССР. Хитлер беше спонсориран и от големите германски клечки. В частност, на-значителна финансова помощ на НСДАП оказаха Фриц Тиссен и Густав Круп; сред банкерите пари събираха президента на Райхсбанк и едновременно доверено лице на Хитлер по връзките му с политическите и финансовите спонсори от Запад Ялмар Шахт.

    Но специално място в историята на взаимоотношенията на фюрера с банкерите заемат банкерите от еврейски произход. Големи финансови потоци в НСДАП правеха влиятелните еврейски промишленици Фриц Мандел и Рейнолд Геснер. Съществена помощ на Хитлер окза известната банкерска династия на Варбургите и лично нейната глава Макс Варбург, който до 1938 година беше директор на немския промишлен гигант „ИГ Фарбениндустри” – „върха на немската военна машина”. През 1938 година по съвет на Шахт Варбург заминава в САЩ, където уговаря брат си Пол, теоретик на Федералната резервна система на САЩ и племеника си Джеймс също активно да подпомагат финансирането на Хитлер. През февруари 1950 година Роберт Уилямс публикува статия във Williams Intelligence Summari за „заговора на Джеймс Варбург против християнския свят”, в който се казва, че в началото на лятото на 1929 година Джеймс Варбург сключил договор с финансовите кръгове на Америка, които пожелали да установят едноли
  • 52 Незнайко

    18 3 Отговор
    NSDAP нациста да чете:
    ....1929 година Джеймс Варбург сключил договор с финансовите кръгове на Америка, които пожелали да установят едноличен контрол над Германия по пътя на разгръщането там на национална революция. Задачата на Варбург се е състояла в това, да намери подходящ човек в Германия, и той установил контакт с Адолф Хитлер, който впоследствие до 30 януари 1932 година получил от него суми на стойност $27 млн, а след това – още $7 млн, което позволило финансирането на неговото движение.

    Сред еврейските банкери, не пожалили средства за НСДАП, трябва да отбележим също берлинчаните Оскар Васерман и Ханс Привин. През 1936 година, когато информацията за преследването на евреите в Германия вече се разпространила по целия свят, Васерман телеграфирал на Ню-Йоркската борса, умолявайки своите колеги и съплеменници да направят всичко възможно, за да се „прекрати разпространяването на вредните и абсолютно неоснователни слухове.”.


    „Колкото и да е парадоксално на пръв поглед, но за Хитлер работили капиталите на еврейските банкери на Германия. Един от тях, Требич Линкълн, даже стана приятел на Хитлер. В книгата си „Моята борба” Хитлер, без да крие, пише за еврейските банкери, финансирали неговото движение и идването му на власт в Германия”, – пише Юрий Козенков в „Падането на Америка”.
  • 53 Да ама НЕ

    16 8 Отговор

    До коментар #36 от "Адолф Хитлер":

    Десантът в Нормандия НЯМА никакви заслуги за изхода от войната!!! Ти наистина си "болен мозък"и за това чети малко повече ИСТОРИЯ промит джендърдки мозък бих казал аз. Та впрочем не си чак толкова болен ОТКОЛКОТО ДЖЕНДЪРСКИ мозък!!!
  • 54 Незнайко

    22 1 Отговор
    Нациста от NSDAP да чете:
    Изобщо в Третия райх, благодарение на фюрера, се появили повече от 150 „почетни арийци” евреи, в преобладаващото си мнозинство – индустриалци, изпълняващи лични поръчения от фюрера по финансирането на едни или други политически мероприятия.

    За нацистите принципът за разделяне на евреите на богати и всички останали е бил характерен на практика до самият крах на райха.

    Както виждаме тук става дума за класовата борба в еврейското общество.
    Хитлер е бил оръдие на богатите евреи срещу еврейското простолюдие, което се борело за социализъм - за свой дял от народното богатство.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ако баба ти беше мъжка

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Цунки Адолф по хайла.
  • 57 Аз не съм Райхенау

    14 2 Отговор

    До коментар #49 от "анова":

    Манщайн е най-силният оперативен ум на Вермахта, що се касае за настъпателните операции, и на практика е олицетворение на истината - Не по голямата риба изяжда по малката , а по бързата изяжда по бавната. Колкото до Паулус , има много трески за дялане . Когато е вече в чувала , а Манщайн с неимоверни усилия се опитва да разкъса обръча , и настоятелно принуждава Паулус да тръгне на пробив към неговите части . Руската армия е все още слаба , и в степта има разхвърляни , раздалечени една от друга руски части , които не биха издържали масиран концентриран удар едновременно от Паулус и Манщайн . Паулус изпада в униние и отказва всякаква инициатива , нещо нетипично за немски генерал .

    Коментиран от #67

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 паисий

    6 9 Отговор
    Какво е било кодовото послание когато СССР напада Полша???? Кажете мърши,
  • 60 vasik atanasova

    9 15 Отговор
    войната е започва Сталин
    научете истината
  • 61 Ей фалшив историко

    13 9 Отговор

    До коментар #18 от "По жицата":

    Първо, тезата ти, че Сталин започва Зимната война заради буферната територия около Санкт Петербург, е лъжа и манипулация! Сталин се опитва да "глътне" цяла Финландия, дори намира фини, които да съставят едно "червенофинско" правителство, но не постига целта си. Успява да вземе само Карелия, незамръзващия залив и Виборг, но едва след десетки хиляди съветски жертви. Втората лъжа е, че дал на фините територии в замяна на отнетите! Дай някакво доказателство или си таковай таковата. Напротив, Сталин-Коба е чудовище, което щеше да погълне цяла Европа, ако не бяха американците в Германия. Опита ли се да овладее цял Берлин, а?! Опита се и едва не успя! Стотици хиляди съветски войници стояха в Източна Германия в готовност да нападнат Западна Германия и ако не бяха заплахите от атомните бомби тогава, СССР щеше да нахлуе и завземе всичко до Франция...
  • 62 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "goni":

    Ако България беше нормална европейска държава, 2 часа след написване на тази покана на вратата ти щяха да почукат едни костюмирани мъжаги и женски и щеше да получиш покана за безплатна разходка за неизвестен срок зад решетките. Лошото е, че България далеч не е нормална държава и нещо, за което в Германия ще те докладват от Интернет-провайдера на полицията веднага, тук безпрепятствено се шири. Модераторът вече трябваше да е уведомил полицаите, че някой си чати с никнейм "нсдап" и вече да са го засекли и да си говорят с него - пак не се случва! В Германия може и в затвора да лежиш за същото! А самият "член" на НСДАП наистина е член, в смисъл, че е от мъжки пол, самата партия е оставена извън закона веднага след войната.
  • 63 Лъжа...

    3 0 Отговор
    Но колко сериозна лъжа...!

    Коментиран от #65

  • 64 стоян георгиев

    4 8 Отговор

    До коментар #38 от "goni":

    честно казано ,не е добре да лъжеш като се правиш на експерт.я провери другарю колко души живеят в крим и ква част от тях са руснаци.интересно дали щом в крим 60% от населението имат право да направят крим руски,що руснаците се дърпат в кавказ където 100%от населението искаха чечня да не е руска?та как в една и съща позиция веднъж е справедливо ,а в другия път не е?обясни ми моля те другарю експерт!
  • 65 Ужас..!

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Лъжа...":

    Коментари и чудо...! Копи пейст...! Кажете нещо интересно, което не се знае...! Един роман от 1000 страници, може да не струва изобщо и жалко на автора, че си е загубил времето.!
  • 66 Българин

    9 5 Отговор
    ВСВ я започва Хитлер точно две седмици преди да я започне Сталин.
  • 67 анова

    1 4 Отговор

    До коментар #57 от "Аз не съм Райхенау":

    Трябваше на всяка цена да контраатакува руския пробив имаше и ресурсите и добра позиция просто се чудя защо остави ЧА да обгради Паулус

    Коментиран от #76

  • 68 Истината

    13 2 Отговор
    Истината е че след ВСВ САЩ ,НАТО и сега ЕС така са си опекли нещата ,че изцеждат и унищожават малките държави и след това им предлагат помощ като окупират и им налагат техните си правила . А малките държави са толкова отслабнали и зависими че дори да искат да променят нещо няма да им нъфе позволено дори ако се наложи и със сила.
  • 69 ando

    1 2 Отговор
    Vina ima i samata Polşa Frenski konsul gi predopredil mije da se stigne do voyna...otgovorıt bil bezomen..." niye toçno tova çakame ako hemtsite vlezat samp metır v Polşa to za 48 çasa naşite konitsi şte provedat parad v Berlin..."
  • 70 Юстас

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "По жицата":

    Е, по-голяма глупост не бях чел. Ти какво, опитваш се да напишеш на ново историята ли ? Опитваш се да оправдаеш червените боклуци за финската война ? Има толкова написано за тази война, че твоите съчинения по картинка са направо нелепи или добре "мотивирани". По това време Москва изнася комунизъм и прави всичко възможно той да победи в целия свят. Там където света не ще, помага Червената армия. Само, че във Финландия фините са разказали играта на червените боклуци. Предполагам знаеш що е пирова победа.

    Коментиран от #72

  • 71 ТтТ

    8 3 Отговор
    И първата и втората война сЪ причина на добре развиващата се германска икономика, която е с переспектива на свъх сила!Ако италиянците се бяха справели с гърците, това даваше на германците два месеца по рано атакуване на Русия, И нещата не сЪ в голяма полза на ватенките!!!Да не забравяме, че Германия е воювала на два фронта, на запад с САЩ и на изток с рАсия!
  • 72 Незнайко

    15 2 Отговор

    До коментар #70 от "Юстас":

    Много е прав човека, явно ти си чел само глупости до сега.

    Финладия-съоръжена с линията „Манерхайм“ по продължение на съветско-финландската граница е могла еднакво да служи и за целите на отбраната, и за нападение срещу СССР. Линията „Манерхайм“ е строена съвместно с финландците и с военните специалисти на Третия Райх.
    По това време СССР има основателни притеснения за района около Ленинград - втория по големина и значение град в Съветския съюз, тъй като се намира в обсега на артилерията на Финландия. А Финландия все повече е гравитирала към нацистка Германия. Москва,през октомври 1939 г. отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация район в Карелия. Финландското правителство отказва…и т.н.

    И все пак руснаците пробиват линията "Манерхайм", с което доказват на Сталин и света, че могат да пробият ВСЯКА отбрана на света, при ВСЯКАКВИ условия.
  • 73 ела

    8 1 Отговор
    Не мога да разбера когато някой е написал истината а малоумние не стига, че - нямат понятие от историята вместо да прояват уважение към тези които са писали истината те го оценяват негативно.Колко е бил прав Сократис" Докато умните знаят, че нищо не знаят то глупаците не знаят,че нищо не знаят и не искат да знаят -тъй като си мислят ,че всичко знаят ( също като нашите всезнаещите )
  • 74 ела

    10 4 Отговор
    Сякаш нещата както преди повече от 70 години се повтарят. Преди ВСВ Полша и Румъния правят всичко възможно срещу Съветските военни части да не минат през териториите им за да спрът настъпленито на немците срещу Чехословакия. ( Още 1938 година Полша "откъсва" окупира северните теоритории на Чехословакия. С започването ВСВ цялата Европейска промишленост работи за Германия. Така , че СССР не воюва само срещу Германия а срещу цяла Европа.На времената са вече други за съжеление човечеството със своята алчност( идва от самата система) може би ще се самоунищожи както и цялата планета ще бъде унищожена.А кавбоите (американците) идиоти си мислят и Третата С ветовна Война ще спечелят и ще бъд ат пак победители..
  • 75 Баш бащицата

    10 1 Отговор
    Най-големият страх на ционистите е бил съюз СССР-Германия. Те знаят, че нямат шанс срещу такъв съюз. Затова Франция, Англия, САЩ, богатите фамилии в сянка дават пари на Хитлер и целта им е сблъсък между СССР и Германия по почина разделяй и владей. Сега същото е по отношение на съюз Русия-Китай. Никой няма шанс срещу подобен съюз и целта е всячески да ги откъснат едни от други. Да видим дали ще мине номера... Един път късмет, два пъти.... на третия път късметът бяга.
  • 76 Аз не съм Райхенау

    7 0 Отговор

    До коментар #67 от "анова":

    Самото изпълнение на руският пробив - Операция Уран , не е било възможно , да бъде контра -атакувано от германците. В самото изпълнение , има пръст и съдбата. Руснаците естествено се подготвят щателно , придвижват сили и резерви , но те не са били чак толкова превъзхождащи германците , и всичко зависи от доброто бързо придвижване и подсигуряване, и секретност. Броени часове преди началото на операцията връхлита тежък Буран(снежна буря) Сталин е разколебан - без авиация операцията е обречена- казва. Жуков го разубеждава , заровете са на масата , и няма къде да скрием в степта вече тези армии. Единствено само може да се атакува. И удара е толкова изненадващ и дълбок за затъналите в преспите германци , че те почти не могат да реагират , и придвижват частите , където е тяхната сила. Отбраната от румънци и италианци се разпада , руските танкове проникнали в дълбокият немски тил се движат и през нощта във виелицата на запалени фарове , и самите германци , които охраняват мостовете , ги мислят за германски танкове , защото не могат да повярват че руски танкове могат да проникнат толкова дълбоко , и съответно не взривяват мостовете , което прави настъплението , още по-бързо и лесно . Самите няколко дни са критични за руснаците , линиите им са разтеглени , докато успеят да уплътнят фронта, и се придвижат през преспите. Добрата концепция на Те-34ката им помага неимоверно в този случай.
  • 77 петкан

    4 1 Отговор
    войната не е станала световна ей така за един ден а постепенно с включването на редица държави в нея.като се имат в предвид всички участници в нея за начало трябва да се смята нападението на Япония над Манджурия доста преди това но нали все смятаме че тук е центъра на света.
  • 78 Толбухин

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Макс":

    Иди, бе, иди. Иди да разчлениш Русия. Що чакаш? И други са ходили. Кой не е умреш са го закарали на Колима да цепи дърва. Ще ти бъде убаво. Но първо са ги прекарали по улиците на Москва като добитък. После са мили улиците като след добитък.
  • 79 :D:D:D:D

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "NSDAP":

    Всичко хубаво, много си компетентен, ама и много неграмотен. Хайде стига с тези евреЙ, евреЙте и т.н. ИЗЛАГАШ СЕ! Чак е дразнещо за четене.