20 Август, 2019 19:38 6 421 62

Полша иска от Германия $850 милиарда репарации

  • репарации-
  • полша-
  • германия-
  • втора световна война-
  • война

Едва ли има друга държава, която да е изтърпяла толкова страдания

Полша иска от Германия $850 милиарда репарации - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 септември 1939 г. Хитлерова Германия напада Полша. В ранните утринни часове е бомбардирано граничното градче Валюн, припомня Канал 3. Минути по-късно бойният линеен кораб „Шлезвиг Холщайн” обстрелва Вестерплате в Данциг (днешен Гданск). Немските войски навлизат в Полша на широк фронт и започва Втората световна война.

Едва ли има друга държава, освен Полша, изтърпяла толкова страдания по време на многогодишния терор на германците. Според данните от последните изследвания, по време на Втората световна война са загинали около 5,8 милиона поляци, сред които близо три милиона полски евреи. Сега, точно 80 години след германското нападение, Полша иска да представи сметката – 850 милиарда долара (около 766 милиарда евро) трябва да плати Германия сега за деянията си на Изток преди повече от половин век.

Това е записано в доклад на полския парламент, изготвен от депутати на управляващата дясна партия „Право и справедливост” през последните месеци и който ще бъде представен пред обществеността. Полските медии смятат, че вероятната дата е 1 септември, но още няма официално потвърждение за това. Докладът, преведен през последните седмици на немски и английски, може да доведе до сериозно напрежение в германско-полските отношения, особено ако се стигне до втвърдяване на тона.

Според Потсдамското споразумение от август 1945 година Полша получава исканите от нея репарации от дела на СССР, изплащан от източната част на Германия. През 1953 година Полша прекратява получаването на репарации. През 1991 година, в изпълнение на германско-полския договор за добросъседство Германия изплати еквивалента на 1,3 милиарда евро за нерешени компенсационни въпроси. Политическите анализатори са единодушни, че поставянето на темата в дневния ред на двустранните отношения може да доведе до тяхното влошаване. Ако Варшава поиска официално обезщетение, Германия ще възприеме това като прекрачване на „червената линия”.

В началото на гази година полският министър на външните работи Яцек Чапутович заяви: „Ние не искаме този въпрос да обременява нашето сътрудничество. Темата не е част от взаимоотношенията между нашите правителства.” Сега, обаче, в интервю за германски медии министър Чапутович заяви, че е налице „липса на справедливост” и че „Полша е дискриминираната страна в този процес” (за изплащане на обезщетения на нападнати от Германия държави). Според него, репарациите за Полша са били „минимални”, в сравнение с тези за Франция и Холандия. По време на посещението на германския външен министър Хайко Маас във Варшава на 1 август Чапутович втвърди това и заяви, че Полша няма причини да се „срамува” от тази тема. Той информира, че парламентът прави изчисления на загубите по време на войната и скоро ще могат да бъдат водени разговори, основани на резултатите от тях.

Според юристите, Варшава не може да получи нищо повече. Полското правителство не оспорва това, но очевидно иска да наложи на Берлин морална присъда. В случая не става въпрос за безспорното престъпление на Вермахта и СС, а за това, че темата ще бъде експлоатирана за вътрешнополитически цели в контекста на предстоящите избори на 13 октомври. Затова е много вероятно докладът за репарациите да получи широка политическа подкрепа, от която основни дивиденти да спечели управляващата „Право и справедливост”. Експертите са на мнение, че германското правителство би могло да направи определени символични жестове спрямо Полша, като изграждането на паметник на полските жертви на нацисткия режим.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анова

    83 10 Отговор
    Поляците започнаха да стават нагли
  • 2 Монгола

    68 7 Отговор
    Полските подлоги искат да за богатеят от старите си ортаци през ВСВ! А кога дигнаха лагери за руските военнопленници поляците забравиха!
  • 3 Бесен Язовец

    18 30 Отговор
    Тоя на снимката в дясно със смешния мустак е бил зависим от мета- кристали още през 1935г.

    Коментиран от #55

  • 4 7735

    61 4 Отговор
    Щом поляците искат кеш пара, тогава нека върнат на Германия заграбените територии.

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БНСРП

    45 7 Отговор
    В целия свят мразят поляците. Чудя се кога ще поискат и Русия да им изплати репарации, а може и страните воювали с тях през средновековието това ми звучи доста еврейско. Именно поляците убиват най много евреи след ВСВ и то години след войната. До 1953 година Сталин е използвал Бухенвалд и изпращал и убивал хора там много от които са евреи. Точно поляците заграбиха еврейски имоти и след войната не искаха да ги върнат на евреите и извършва престъпления срещу тях.По тая логика може и ние да искаме репарации от Македония за това, че плюе България и Българите.Нищо не заслужават поляците те са циганите на Европа никой не ги иска за нищо не стават.

    Коментиран от #9, #26

  • 7 666

    48 0 Отговор
    поляците,да не се правят на ощипани моми,1/3 от полските евреи си ги утрепаха те, да им вземат бизнеса и имотите
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чичо АДИ

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "БНСРП":

    Точно и аз мислех да пиша за Руснаците и дали ще искат и от тях

    Коментиран от #12

  • 10 Зиг!

    23 2 Отговор
    Не бе, не! Работата е много проста. За пари! Дядото на полският министър се е казвал Чифутович, но после се е прекръстил на Чапутович .
  • 11 Йозеф

    12 1 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!
  • 12 анова

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо АДИ":

    Те Руснаците лесно могат да им ги исплатят във вид на метали
  • 13 Альоша Гърневски

    19 0 Отговор
    Да искаш не е престъпление. Да крадеш е престъпление. Те много добре знаят, че няма да получат. Въпросът е защо се оставят да бъдат кукли на конци в нечии ръце.

    Коментиран от #44

  • 14 анова

    25 1 Отговор
    Сега разбрахте ли колко прав е бил ФЮРЕРА
  • 15 Бачо Киро

    12 2 Отговор
    Хах... Кога гърците казаха, че си искат репарациите, всички подскачаха. Сега поляците изведнъж се сетили и те...
  • 16 Пет лева...

    18 4 Отговор
    Не ми говорете ЕВРЕЙСКИ измислици.Не продължавайте с ЕВРЕЙСКАТА лъжа че “имало едно време” лагери на смъртта.Прочетете истинската история(ако успеете да я откриете), за ЛЪЖАТА на ЕВРЕЙТЕ.Полша не е окупирана а доброволно се присъедини.И кви пет лева...
  • 17 Пенсионер

    15 21 Отговор
    А ние да искаме ли репарации от Русия за 45-те години социализъм ?Те също ни нападнаха.
  • 18 Малее

    24 0 Отговор
    Колко тъпаци пишат тук, не е истина.

    Коментиран от #20

  • 19 Кирил

    7 3 Отговор
    Германия не е платила нищо за 200000 отвлечени полски деца,за техния погубен живот и за мъките и страданията на родителите.
  • 20 леле

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Малее":

    А ти си им бригадира на тия дето пишат..
  • 21 Последния Май

    36 2 Отговор
    Заради пет години поляците искат 800 милиарда. А ние за ПЕТ ВЕКА колко трябва да искаме от турция. Някъде към 80 ТРИЛИОНА. Сигурно няма напечатани толкова пари в света

    Коментиран от #23

  • 22 Zeiss

    21 1 Отговор
    Какви обезщетения? Кой забърса Силезия(сега Шльонск) аъс столица Брестлау( Вроцлав)?
  • 23 Фридман

    8 14 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Май":

    Първо ще си върнете парите на Русия затова че ви освободиха и проляха руските войни кръвта си тук и после ще си търсите парите от Турция!

    Коментиран от #27, #38, #61

  • 24 Кой68

    18 2 Отговор
    22 млн.души са дали жертва някой като са поели целия удар на войната...А сега тия дето ревът за репараций от страва на Германия много бързо клекнаха и се включиха в зверствата на фашистите срещу Русия?Като говорим за истината през войната нека да е истината.....
  • 25 Манго

    18 3 Отговор
    Поляци искат гърци искат евреи искат ,всеки иска ,и аз искам пък само Хитлер да се върне
  • 26 Презвитер Козма

    8 12 Отговор

    До коментар #6 от "БНСРП":

    Стига дрънка глупости бе пробит комунист. Избивали били евреи след втората световна война. Че те точно евреите направиха революцията в Русия и създадоха СССР
    Поляците се оправят икономически вече и много от тях се завърнаха в Полша. Исторически погледнато, Европа трябва да е благодарна на Полша за разгрома им над турците при Виена и спирането на болшевишката чума през Полско-съветската война през 20-те година на 20 век
  • 27 El Torro

    9 8 Отговор

    До коментар #23 от "Фридман":

    На русите им е платено, даже и с бакшиша. Взели са си достатъчно.

    Коментиран от #28

  • 28 Фридман

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "El Torro":

    Какво им е върнато бе Вълко? Оставиха ви да си докарахте Цар от Австрия и после да говорите че русите имали влияние в България! Не трябваше да ви плащат и съединението а да оставят турците да влязат и да защитят Санстефанския договор!

    Коментиран от #30

  • 29 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор
    С америчка зад гърба...наистина стават нагли!!!!А тя си бърше задника с тях и ДЕЛИ Европа И ЕСъто,и то здравата!!!И си продава газа,оръжието,политиката и окупацията на тези баламурници използвани като прокси в Украйна и мръвка за Русия.....
  • 30 Презвитер Козма

    7 8 Отговор

    До коментар #28 от "Фридман":

    Платили те съединените грънци, точно руснаците са против съединените, а турците ако бяха влезли тогава, то България щеше да стигне до проливите. Тогавашните българи са били силни и смели войници, видя се какво стана със сърбите през 1885

    Коментиран от #31

  • 31 Фридман

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Презвитер Козма":

    Питай сърбите кайв стана 1913 и 1919г!!!! Да целуваш ръцете на всеки руснак който срещнеш трябва...

    Коментиран от #47

  • 32 robur

    4 0 Отговор
    ха ха ха - 850 милиарда това по колко цирки трябва да излязат на всеки Полски гъз
  • 33 El Torro

    2 6 Отговор
    Не мой се пали, има доста свободна документация от онуй време. Чети и се ограмотявай. И към всичкото това ще добавя имперските интереси на тяхното царче относно руско-турската война. Така, че въпроса за освобождението е малко спорен. Че са измрели много войници е така, но каузата поради която са си дали живота е много важна.
  • 34 нервен ( разбивача на тролове )

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "7735":

    Най-накрая някой да го каже 👍👍
  • 35 Мустафа Поляка

    6 10 Отговор
    Цървули гладайте себе си, че сте на никъде! Не ги мислете поляците, ще се оправят. Българина цял живот на чужд гроб реве. Да е*а в тънкопишковците.....
  • 36 Гледач

    12 0 Отговор
    Тия поляци да внимават че наближава 1 септември.Поляците са ПОДЛОГИ на краварите
  • 37 Българин

    8 0 Отговор
    България кога ще поиска от Турция репарации? 'щото нашите политици в последните десет години са ибрикчии на ердоган, и отрекоха турското робство именно за да не можем да търсим обезщетения!
  • 38 Аритметика

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Фридман":

    А бе чифутман, лесно се решева този казус: вадим парите за руснаците от тези от турците и пак остава много. Турски поток+още мноооого!

    Коментиран от #41

  • 39 Франкенщайн...!

    3 8 Отговор
    Наистина Хитлер е бил голем звер, дано им дадат тези средства, за някакво утешение...!
  • 40 Бесен Язовец

    6 1 Отговор
    Големи сте фашистчета пред компа обаче 1944г като влезе Червената Армия с ТЕ 34 бързо станахте комунисти! Ще видите фюрера и фюрерицата отново. Леко май пак се по изхвърлихте ,сефте да е да се впечатлиш!
  • 41 Бесен Язовец

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Аритметика":

    Ще видиш и пари и beautiful Lafe във WC май без тоалетна хартия!!
  • 42 Бесен Язовец

    8 2 Отговор
    Тук светкавично развиващите се не зная дори че договорът от,, Сан Стефанов" е разписа от едната страна българите и,, Руската империя" от другата,, Османската империя" и великите сили от Запад. Момента в който Княжество България се съединява с източна Румелия се нарушава този договор и дава право османците(турците) да влязат и да защитят договорената част от България Източна Румелия. Руснаците казват чакайте, отказвам се от репарациите нека България остане съединена. Турците не са умувами много и се съгласяват.

    Коментиран от #58

  • 43 ААА НЕ ТАКА

    5 3 Отговор
    НЕКА ПЪРВО СИ ОТВОРЯТ УСТАТА ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ РУСИЯ ИЛИ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ! ! !

    Коментиран от #45, #51

  • 44 ГОШО

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Альоша Гърневски":

    Защото обичат да се карат и с немци и с руснаци при това едновременно
  • 45 ГОШО

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ААА НЕ ТАКА":

    еми да сия отворят бе , ама нещат Те поляците са арабии няма да искат от руснаците Нали са славяни
  • 46 filo

    1 4 Отговор
    Смешници полски. Жалко, че Вермахта и техните приятели от Червената армия не ви изтриха от лицето на света. Боклуци безгранични.
  • 47 Презвитер Козма

    5 5 Отговор

    До коментар #31 от "Фридман":

    Чуждопоклоннико, и през 1913 и 1919 сърбите ядът бой от нас. 1913 България воюва срещу Сърбия и Гърция едновременно, тогава Румъния ни напада в гръб, където няма войска да защити страната. Чак тогава капитулираме. Да не би сърбите сами да са ни победили. Също и през първата световна война. България смазва англичани, гърци, сърби и руснаци, но капитулираме защото съюзниците губят войната. Чак след капитулацията ни вероломните сърби нахлуват и окупират западните покрайнини. Айде бягай сега, заработи си копейките за днес.

    Коментиран от #48

  • 48 Фридман

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Презвитер Козма":

    Що говориш глупости бе малчуган смазва ли били и накрая го яли целия!??? Имало някакви спорадични победи и си мислиш че това е било войната.
  • 49 Фридман

    6 2 Отговор
    Българите не ги обичат защото руснаците дойдоха и освободиха народа от робство българите след това се обърнаха срещу Русия. По време на 1 балканска бяха приятели със съюзниците след това се обърнаха срещу тях! Предателството никой не го обича изглежда че тук е генетична черта!

    Коментиран от #52

  • 50 Ние с гайдите

    3 0 Отговор
    Не ги мислете.поляците, те са си добре. Вижте какво става тук, докъде я докарахме. Сега като започнат и приятните изненади с изтеклите ни лични данни, съвсем ще я оплескаме. Всички сме вкарани в кюпа, ама засега сме приспани. Похърквайте си сладко и се надявайте, че на вас точно няма да се случи!
  • 51 Манщайн

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "ААА НЕ ТАКА":

    Само това оставаше ,да искат обезщетение от руснаците. Ако руснаците не бяха изгонили германците от Полша , холерите щяха да са дим през комина , а на тяхно място заселени германци. Руснаците ги сложиха наравно с победителите от войната и им дадоха Силезия и Померания , но неблагодарната холера , сега им върти номера - заклеймява ги за нещо. Това което са сторили холерите в германските Силезия и Померания , няма аналог в историята ,като човешка жестокост. Малки деца и бебета са били изхвърляни през прозорците навън в студа , където да умрат, а останалото германско население , насочено с масови убийства и изнасилвания , към пределите на Германия - който е успял да се спаси де.
  • 52 Презвитер Козма

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Фридман":

    Ясно, ти не си българин а руско/сръбски провокатор. Нито познаваш историята, нито пък си обективен.
    Само за справка виж си любимите сърби сега че останаха без излаз на море и малко по-големи от Малта по територия ;-)

    Коментиран от #54

  • 53 лаборант

    1 0 Отговор
    А репарации за подялбата на Чехия от Полша и Германия през 1938 г. ?
  • 54 Льольо ,

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Презвитер Козма":

    Вземи се образовай малко и тогава пиши !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Шаманат от резервата

    1 0 Отговор
    А неискат ли да лапат джуджа

    Коментиран от #57

  • 57 Шамана е пеиятел на Хитлер

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Шаманат от резервата":

    Малко им е било на поляците толкова долни са че прав е бил Хитлер
  • 58 хитеp

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бесен Язовец":

    Кой е тоя Сан Стефанов че много ми се губи от историята нещо? Или разни ГАЛОШИ тук се опитват да коментират по теми отстоящи на светлинни години от възможностите им и то на три рикий в селския хоремаг!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Поляците са големи сладури.Трябваше да изчакат още 80 години-щяха да получат два пъти по-големи компенсации. Беседвал съм с поляци /преди 30 години , разбира се/.От селяни и работници, до учени и професори по разни науки. И всичките не знаят какво и от кого го искат !? Не им харесваха руснаците. СССР имаше военни гарнизони на тяхна територия. И в ГДР, и в Чехословакия и в Унгария- също. За Румъния - не знам. Но у нас нямаха войски. Поляците - за германците - нито дума.Ако отронеха нещо , то бе за добро. Най-добри бяха англичаните, след тях - французите.Но по принцип - ругаеха всички наред ! Голяма част от тях учеха упорито английски / от 1975 г насам/. И понеже всеки поляк се мисли за оня "Збишко из Богданца" по романа на Х.Сенкеевич, защо не искат компенсации заради тевтонския орден? За Източна Прусия, Силезия и Померания ще мълчат !!! Трябва да са благодарни на СССР, че ги създават като държава. На практика от 1795 год Полша я има самостоятелна само от 1918 г до 1939 г. Едва след ВСВ Сталин я прави самостоятелна държава !Прави я и голяма по територия за сметка на Германия, само и само последната да е по-надалеч от границата на СССР. Историческата истина е, че вековната вражда е между Украйна и Полша. Но доколкото Украйна бе в рамките на СССР, отнасяха го всички наоколо !!! Сега са захапали Дойчовците.....
  • 61 "Руски" Освободители

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Фридман":

    Руски войни освободители ама до един със Българска КРЪВ започвайки од най-отгоре
  • 62 Гласът на юга

    0 0 Отговор
    Не стига че като католици при влизането в Евросъюза им опростиха милярди ,ама сега пак.Наглост.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания