Last news in Fakti

1 Септември, 2019 14:48 2 033 21

"Форт Тръмп" и другите козове на Полша срещу Русия

  • анджей дуда-
  • доналд тръмп-
  • полша

Тежък удар за Варшава: Доналд Тръмп няма да участва във възпоменанията по повод началото на Втората световна война. За своята сигурност Полша залага изцяло на американската карта

"Форт Тръмп" и другите козове на Полша срещу Русия - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на седмици управляващата партия "Право и справедливост" изпитваше неимоверна гордост от факта, че лично Доналд Тръмп ще пристигне във Варшава, за да отбележи 80-годишнината от нападението на Хитлер срещу Полша. Но само 3 дни преди визитата, Тръмп внезапно отмени посещението си. Американският лидер обясни това с подготовката за урагана „Дориан", който застрашава САЩ. Във Варшава обаче ще пристигне вицепрезидентът Майк Пенс, който, редом с други високопоставени политици, ще участва във възпоменанията в памет на полските жертви от войната.

Отказът на Тръмп от участие в церемонията е крайно неприятна изненада за управляващата партия "Право и справедливост". "Присъствието на Тръмп би било много важно за нас", подчерта Войцех Колярски, държавен секретар в канцеларията на полския президент Анджей Дуда. То можело да обърне вниманието на международните медии и към изпълнената със страдания полска история.

Тръмп не е единственият лидер, поканен на възпоменанията във Варшава. Там ще присъстват също германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерката Ангела Меркел. Представители на Русия не са канени. Подборът на гостите ясно показва, че управляващите в Полша виждат своите съюзници само на Запад.

Най-желани са гостите от Америка

Но и сред западните партньори има значителни различия в отношението към Полша и нейната история. Докато германско-полските връзки са помрачени от полските репарационни искания за времето на Втората световна война, между Варшава и Вашингтон има много общи позиции - например враждебността към мигрантите или пък критиката, отправяна към германско-руския енергиен проект "Северен поток-2".

Същевременно полските управляващи могат да са сигурни, че спорът с Брюксел за полската съдебна реформа няма да интересува Вашингтон. И още нещо: в Полша са сигурни, че именно Америка е тази, която гарантира полската сигурност, а не Европа. Там смятат, че с военния си потенциал САЩ са единствената страна, на която може да се разчита в случай на опасност. Това твърди например Беата Герка-Винтер от полския Институт за международни отношения. Пак според нея, европейските партньори от НАТО многократно били доказали недееспособността си.

За Полша най-голямата заплаха е съседна Русия. От избухването на конфликта в Украйна насам страната инвестира милиарди евро в модернизирането на армията. Така полската любов към Америка получава и съвсем конкретно финансово измерение. През 2018 Варшава закупи две ракети земя-въздух от типа "Пейтриът" на стойност 4,75 милиарда долара - това бе най-голямата оръжейна сделка в историята на страната. През февруари 2019 бяха поръчани 20 мобилни артилерийски ракетни системи от типа "Химарс" на стойност 365 милиона евро. Подготвя се и покупката на 32 изтребителя F-35.

Полша получи похвала от Доналд Тръмп, тъй като страната дава два процента от брутния си вътрешен продукт за въоръжение, което я прави една от малкото членки на НАТО, изпълняващи предписанията на Алианса. Предвижда се до 2030 година полските военни разходи да нараснат до 2,5 процента от БВП. С помощта на пари Полша се опитва да привлече и повече американски части в страната - в момента там са разположени 4 500 американски войници.

За проекта, наричан от полския президент Анджей Дуда "Форт Тръмп", Полша е готова да отпусне до два милиарда долара. Желанието на варшавското правителство е американците да останат в страната постоянно - Варшава не е удовлетворена от сегашния ротационен механизъм. Тръмп не изключва възможността за евентуалното прехвърляне на 1000 американски войници от Германия в Полша.

Укрепване на източния фланг на НАТО

Някои смятат, че това би било нарушение на Споразумението между НАТО и Русия от 1997, което забранява трайното разполагане на натовски войски в близост до руската граница. Но експертката Горка-Винтер смята, че това укрепване на източния фланг на НАТО е необходимо, макар и да не се харесва на Русия. "В отношенията с Русия няма нищо по-лошо от пасивността. И сега има нарушения на въздушното пространство и на териториалните води на други държави от страна на Русия. Ако продължаваме да не предприемаме нищо, това само ще се усили", твърди политоложката.

А според варшавския политолог Пьотр Бурас, американският маниер да оказва внимание на държави, които са в сложни отношения с Брюксел, е насочен към разцеплението на Европейския съюз.

Независимо от отсъствието на Тръмп, Полша смята да постави съвсем конкретни политически акценти по време на честванията във Варшава. Полските представители ще говорят с вицепрезидента Майк Пенс за прехвърлянето на допълнителни американски войски в Полша, както и за сключването на следващи договори за доставки на американски газ. И двете теми имат приоритет за Варшава, защото чрез тях тя смята да укрепи позициите си срещу Москва.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яки цици

    12 2 Отговор
    Донка Бикова ГЕРБ
  • 2 Rusnak

    10 10 Отговор
    Полша няма граница с Русия. Но това не значи да не внимава.

    Коментиран от #4

  • 3 анова

    21 7 Отговор
    Определено скоро поляците ще ядат шамари
  • 4 Borislav Popov

    8 16 Отговор

    До коментар #2 от "Rusnak":

    Кой ти каза, че няма бе, тюфлек ? Имат 230 километрова обща граница бе, каскет ! Малеййй и ти за руснак ми се слагаш тука, от де ви намират таквиз неуки тролове, не ви знам !?

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 5 Rusnak

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Ей глупендър. Това е анклава на Калининград.

    Коментиран от #9

  • 6 sotir

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Бориславе, я покажи къде са тези 230 км.

    Коментиран от #7

  • 7 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "sotir":

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0
  • 8 Ххх

    27 5 Отговор
    Измамената камила. Колко велик проблем имат горките - разминали се с посещението на Тръмп. За кой ли път доказват, че са тотални комплексари по отношение на руснаците. Щяли да увеличат военните си разходи до 2,5 процента - ами увеличете ги, и увеличението дайте преди всичко за покупка на американско оръжие. Щатите това прекрасно ги устройва, де да имаше повече баламурници от сорта, ще си продават оръжията като топъл хляб. Виж, немците изглежда са по - прости, престанали са да се чувстват застрашени в подобаваща степен и нехаят за 2 процента военни разходи. Най - мощната икономика в Европа, пък не щяли да си плащат за защитата от руската заплаха. А при германския бюджет цифрите предполагам са доста сериозни, де да можеха Щатите и тях да изтръскат с няколко десетки милиарда за покупка на американско оръжие. А поляците като снесат милиардите за въоръжаване, като поканят американските войски от Германия и са си решили проблемите в живота. Обективно погледнато, война няма да има и просто си харчат парите за техника, която след време ще е непотребно желязо. Ама след като са комплексари с мозъци до безкрайност промити от русофобия, да харчат, бюджета на чичко Тръмп е силно начервено, добре е застрашените от руската заплаха да са повече.
  • 9 Borislav Popov

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "Rusnak":

    Няма значение бе, тъпунгер, нали пак си е граница .

    Коментиран от #15

  • 10 Ххх

    11 2 Отговор
    Струва ми се, че в статията има техническа грешка. Пишат, че през 2018 г. поляците са закупили две ракети Пейтриът на стойност 4,75 милиарда долара. Може би имат предвид две батареи от същите ракети.
  • 11 Кой68

    22 7 Отговор
    Поляците си нямат идея какво бреме и опасности крие една база на САЩ...Русия е най-малкия проблем защото е явен?Но ако си мислят че така ще станат по-силни и страшни са се излъгали...Комплексари....
  • 12 някой си там

    25 7 Отговор
    Къде мога да си намеря полска проститутка? Хем да я оправям, хем да ми плаща за това.

    Коментиран от #16, #17, #18, #19

  • 13 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Това е добре да се открие полски фронт ..запада срещу Русия ..турците ще си отдъхнат от натиска в Сирия ...сега Русия ще си разположи ракети срещу Европа и германеца пак с пампврси
  • 14 одъртял комсомолец

    14 2 Отговор
    Всъщност ако не беше болшевишката революция организирана от германците, вероятно Полша и до сега нямаше да съществува като независима държава, както разбира се и много други като тях! Да не говорим, че след края на Втората световна, Полша е страната, която получава, отново благодарение на болшевиките, най- големите териториални придобивки- Померания, Силезия и прочие територии населени преобладаващо с немско население!! Католицизъм, антикомунизъм, ОК! Не им ли идва в акъла, обаче, че историята много често се повтаря! През 1939г, непосредствено след нападението над Полша, Англия И Франция солидарно обявиха война на Германия, която война собствените им войници нарекоха "странната война"! Демек, докато Хитлер газеше Полша, англетата и франсетата си бъркаха в носовете и гледаха сеир! Къде е гаранцията, че при едно нападение от страна на Русия историята няма да се повтори? Никой не е толкова луд на Запад да се прежали, заради пияните поляци! Тогава какъв е смисъла от цялата тази русофобска истерия!? Къде е здравия смисъл да превърнеш страната си в основна цел на руските стратегически ядрени ракети!? При такива келеши за съюзници, врагове въобще не ни трябват!
  • 15 О, шампиона

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    по "минуси" пак ли ръсиш простотии?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Amador Rivas

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "някой си там":

    Страстнооо, страстнооо, ши та чукам бяснооо, бясноооо!!!!!
  • 20 onq s konq

    2 1 Отговор
    Колеги тролове, хайде без селски псувни. Може и по сериозно. Шляхтите са изключителни натегачи. През време на фашистката окупация създали Зондеркоманди от поляци симпатизиращи на нацистите. Носят вина за ликвидацията на много еврей. Даже Израел иска извинение за тези зверства. Сега пък Дуда и компания лъскат пода в краката на американците. Така няма да спечелят уважение.
  • 21 Airborn USASOC

    1 2 Отговор
    Полша ли ще яде шамари ? И кой ще ги раздава тия шамари, че ми стана любопитно ?