Last news in Fakti

2 Септември, 2019 11:06 1 985 13

В Европа пак има империализъм

  • полша-
  • анджей дуда-
  • европа

Послание от полския президент Анджей Дуда

В Европа пак има империализъм - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Полша отправи призив за извличане на поуки от миналото от световната общественост, съобщи Дойче Веле.

Според Анджей Дуда трябва да се даде ясен отговор на всякакви прояви на агресия в международната политика. Той говори по време на честванията на 80-та годишнина от започването на Втората световна война.

„Дори в Европа може да се наблюдава завръщането на тенденции на империализма. Виждаме промяна на граници чрез употреба на сила и окупиране на територии. Мисля, че следването на обичайния дневен ред и затварянето на очите не е рецепта за мир.

Виждаме промяна на граници и военни провокации. Ние не бива да повтаряме драмите на миналото и да позволяваме нашите народи да бъдат част от конфликти, каквито вече сме виждали“, заяви Дуда.

Според него ако западният свят се беше противопоставил активно на нацистите в Германия, тогава голяма част от трагедиите на Втората световна война вероятно нямаше да се случат.

В същото време германският президент Франк – Валтер Щайнмайер поиска извинение от Полша за германската агресия. Той и Дуда участваха заедно в събитията в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цитат

    34 5 Отговор
    Полша отбелязва 1 септември 1939-а с Германия, но срамежливо забравя за септември 1938-а, когато със съдействието на същата тази нацистка Германия Полша отправя ултиматум на Чехословакия и й отнема част от Силезия.


    В разграбването на Чехословакия участва и Унгария, но с благословията на Англия и Франция - Мюнхенският договор 1938.


    След една година Полша от палач става жертва, но помни последното, и днес го чества с Германия, като отказва да покани Русия. Толкова за историческата памет.

    Впрочем Аушвиц работи до последно, освободен от Съветската армия, не от съюзниците, не от поляците.

    1 септември не е началото, а едно от началата на ВСВ - всеки брои според "паметта" си, а тя е избирателна... Германия се извини на Полша, а Полша за Чехословакия (на днешна Чехия), а на Израел за чистките срещу полските евреи? Да сте чули?

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Бачо Киро

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "цитат":

    Дуда е забравил не само това, забравил е и Фалшивата война, когато Франция и Англия си седят на задниците и ги боли фара, а най-вече е забравил, че освен преди ВСВ, също така и за достатъчно време в началото ѝ, Западът помага и на Русия, И НА ГЕРМАНИЯ! Германия не се издига от нищото след загубата в ПСВ на магии... Та полската мишка не знам кого баламосва, васалът заспал...
  • 3 соросоид дебил

    21 4 Отговор
    Има американски империализъм полска марионетко!

    Коментиран от #13

  • 4 Woldemars

    14 2 Отговор
    Абе няма ли други медии равен ДойчеЗеле че все го цитирате?!
    Спрете тази лишавищина!
  • 5 Ах тези полски подлизурковзи

    11 2 Отговор
    Вместо да са с Европа го лижат на Америланците.
  • 6 соросоид дебил

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "цитат":

    Още по-страшното е че изтребването на евреите в Полша продължава , когато съветската армия е вече в Полша и е освободила оцелелите евреи от лагерите! Когато тези евреи които са били от Полша започват да се завръщат по домовете си, но заварват в тях самонастанили се поляци. Полските "бели агънца" избиват хиляди такива евреи с цел да си запазят домовете им.Това се случва по цяла Полша -градове и села. Тези евреи някак оцеляват в концлагерите до края, но не успяват да се спасят от "невинните" поляци след това. Много такива евреи са били заравяни в задните дворове на собствените им къщи за да бъдат скрити следите от тях.
  • 7 Знам знам🙄

    6 1 Отговор
    Не се заблуждавайте. Папата както винаги командва полските варвари. Затова са избити толкоз евреи. Затова е била и е със Германия.
  • 8 Германец

    13 2 Отговор
    Полша е нищо повече от една проститука. “Агресията” на Германия е след като полските войски извършват геноцид над села заселени с етнически немци, подканени от англичаните. Още преди 1 септември се опитват да се договорят за общ фронт Франция срещу Германия. Така че да не обаждат, че до ден днешен половината им територия е немска. А Германия събуди ли се, отново това изкуствено образование Полша, ще изчезне от картата.
  • 9 факт

    1 0 Отговор
    говори за югославия
  • 10 Хрониките на Евразия

    2 2 Отговор
    Боже , Боже ..
    Невежеството докъде води - да се оправдава нацизма , комунизма и техните престъпления ...
    Германия нахлува в Полша поради една причина - искат град Данциг, днешен Гданск и коридор към него .
    Полша отказва , оттам нататък е въпрос на пропаганда и лъжи , за да се намерят причини за нахлуване .
    А в същото време , СССР бомбардира свой граничен пост , като обвинява Финландия , за да и обяви война ..
  • 11 Грух

    4 2 Отговор
    Слава на Русия !
  • 12 Хрониките на Евразия

    0 1 Отговор
    Товарищи , вожда ви в момента лети към Халхин Гол ..
    Случайно да не забравите , че и там е победил !
    И да продължавате да се гордеете с неговите победи ..
  • 13 Airborn USASOC

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "соросоид дебил":

    Е как така империализма е американски ? Нали Русия владее 1/6 от сушата, нали Путин има претенции да владее дори повече, да е световен император - пък изведнъж империализма бил американски . Абе ще изправяме лопатата май , вие от добро не разбирате
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания