Last news in Fakti

27 Септември, 2019 19:06 3 182 27

В страната на Ердоган бедстват десетки хиляди

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • здравни осигуровки

След опита за преврат на 15 юли 2016 година турският президент радикално преформатира държавата

В страната на Ердоган бедстват десетки хиляди - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зехра Дограмаджъоглу работи 20 години като лекарка в държавна болница в Турция. Три месеца след опита за преврат през 2016 година най-неочаквано уволняват и нея, и съпруга ѝ, също лекар. Властите обясняват решението си с членството на двамата в една професионална лекарска организация, на която се приписват връзки с терористични групировки.

И това е само един от многобройните случаи. След опита за преврат на 15 юли 2016 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган радикално преформатира държавата. В резултат от въведеното извънредно положение и съответните укази, до днес са уволнени 134 000 държавни служители - лекари, университетски преподаватели, политици. Част от тях попаднаха и в затвора. Освен това правителството закри многобройни съюзи, фондации и медии заради предполагаеми връзки с тероризма.

Без доходи и без осигуровки

Уволненията засегнаха потърпевшите като семейство Дограмаджъоглу двойно: те изгубиха не само доходите си от заплати, но и здравните си осигуровки. Благодарение на здравната си осигуровка болната от рак Зехра Дограмаджъоглу получава преди преврата необходимата ѝ терапия и оцелява. Но лечението не може да продължи, след като ѝ отнемат осигуровката.

На всичкото отгоре двамата с мъжа ѝ са арестувани. Нея я освобождават ден по-късно заради влошеното здравословно състояние, но съпругът ѝ остава в затвора цяла година. Всичко това се отразява по много фатален начин и на състоянието на 13-годишната им дъщеря им, която има синдрома на Даун. Понеже бащата е в затвора, а майката - болна, детето е прибрано при роднини, а състоянието му се влошава. Момичето дори престава да произнася думите „мама" и „татко".

Хиляди други уволнени държавни служители също остават без здравни осигуровки. Но с това репресиите, упражнявани от правителството, изобщо не приключват. Онези турски граждани, които досега се окажеха във финансово затруднение, можеха да подадат молба за така наречената „зелена карта", осигуряваща социални помощи за образование, здравеопазване и жилищни разноски. За семейство Дограмаджъоглу и за хиляди други беше зачеркната и тази възможност.

„Държавните служители, уволнени по извънредното законодателство, бяха приравнени с терористите и лишени от достъп до зелена карта", обяснява Зехра Дограмаджъоглу. И добавя, че без храна, без медицинска помощ и без пари хората просто са изложени на бавна смърт. Политикът Йомер Фарук Гергерлъоглу от прокюрдската Народнодемократична партия също изгуби работата си като лекар. След като го уволниха по силата на извънредното законодателство, заедно с представители на гражданското общество и научните среди той проведе проучване за социалните лишения, на които са подложени останалите без работа.

Според това изследване, близо 70 на сто от тях нямат никакви други социални осигуровки, а цели 85% вече страдат от психически проблеми. На всичкото отгоре много от тези хора се превръщат в обект на враждебност. „Някои разказват, че съседи забивали гвоздеи в обувките им или подхвърляли разни предмети по балконите им", разказва Гергерлъоглу.

Политикът споделя и една истински трагична история: „В деня на преврата една майка ражда дете с вродени недъзи. Малко по-късно съпругът ѝ е уволнен и семейството остава без здравна осигуровка. Година по-късно бебето, което се нуждае от специални грижи, умира."

Турция нарушава човешки права

Да оставиш хората без медицинска помощ всъщност е незаконно, казва Синан Адъяман, ръководител на Централния съвет на турската лекарска камара. Според него, правата на пациентите са гарантирани от редица международни конвенции. „Всъщност държавата трябва да подсигури здравеопазване за всички", обяснява той.

Зехра Дограмаджъоглу, която заради болестта си от доста време не може да се грижи за дъщеря си, току-що беше освободена поне от подозренията в тероризъм.

Това ѝ носи известно облекчение, защото сега се надява да си намери работа в частна клиника и по този начин отново да бъде здравно осигурена. Така ще може да лекува своето заболяване и да се погрижи за дъщеря си. „Отсега се радвам на деня, в който отново ще ми каже „мамо"!" – казва Зехра. Но „татко" детето едва ли скоро ще каже, защото съпругът на Зехра беше осъден на шест години и три месеца лишаване от свобода при строг режим.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3572

    32 11 Отговор
    Каква демокрация какво чудо. И фолксваген отиват там. Лицемери.

    Коментиран от #14

  • 2 Да се учи бате Бойко

    8 20 Отговор
    Тук има толкова дето плюят държавата! Всички в затвора или на въжето! А тъй на, бургии сложете ми един плюс да видя колко сте на брой!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Всичко се връща

    17 11 Отговор
    Аллах ги наказва, че са тероризирали балканските народи.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Свободен

    18 13 Отговор

    До коментар #6 от "Всичко се връща":

    Ти защо не си седиш мирничко в кочината.За Турция не мой да мислиш за нея мислят 90мил.В кочината бърже.

    Коментиран от #16

  • 10 Дойче веле

    10 6 Отговор
    Четенето нататък е загуба на време.
  • 11 гост

    25 11 Отговор
    Всекидневните плювни срещу Турция,факт е че въпреки всичко те не се огънаха на натиска,за разлика от нас!
  • 12 гост2

    13 8 Отговор
    защо не пишат за ГЕНОЦИДА над българските лекари ами вчера лекари и сестри от карловската болница искат да напускат ама за тях това не е новина
  • 13 İstanbul,lu

    22 7 Отговор
    Дали има нормален човек по света който да повярва на D.VELLE .Всички социални слаби граждани на р.Турция са със зелена карта това значи безплатна храна 3 пъти на ден безплатно здавеобзлужване безплатно образование на детцата включително висше образование плюс 4 милиона сирийци също .D.Belle най- добре е да си прибере терористите си .

    Коментиран от #17

  • 14 Хасан

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "3572":

    Ами Дойче веле измислици ...изгониха немските фондации и сега плюят яко
  • 15 Мюмюн, другото си го знаете

    7 10 Отговор
    Да така е, спор няма! Всички в Турция са супер, а факта че вкара по затворите сума учени, преподаватели, журналисти, офицери е измислен от DW. Ако е толкова добре там, а вие сте турци, защо още сте тук? Нали мразите българите и еврГейците, защо не си отидете в Турция?
  • 16 Мюмюн

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "Свободен":

    Абе нали бяхте почти 80 милиона, кога станахте 90? На това се казва - посмали манго.

    Коментиран от #20

  • 17 Мюмюн Кюмуроглу

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "İstanbul,lu":

    Като са толкова добре бежанците в Турция, защо напират към Европа? Защо Ердоган заплашва да ги пусне? Кой бяга от хубаво?

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мюмюн Патладжан Хайван

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пуснах сълза":

    Мани недей че и аз ще ревна! Какви страшни и кръвожадни терористи са това, лекарки, медицински сестри, мани, мани! Даже снощи ги видях по телевизоро по некав канал ХХЛ как изядоха оная работа на един чичко, вай, вай!
  • 20 5678

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мюмюн":

    Ами официално Турция е 86 милиона, ако не знаеш 80 беше преди 5г.

    Коментиран от #23, #25

  • 21 Бай ганю

    4 4 Отговор
    Тука пък щото 4 мил си живеем супер, плюенето по ко шията нека продължи
  • 22 Пирата

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мюмюн Кюмуроглу":

    Незнам за бежанците в Турция, но в България българи не останаха, всеки се спасява на запад от райското кътче България. Оставащите се мятат от етажите и умират пак от радост, пенсионерите и те са много радостни с 200 лева пенсия, от радост не могат да си купят лекарства, децата, те са най щастливи, България им дава цели 7 евро детски надбавки, а българчето в Германия получава 200 евро детски на месец......

    Коментиран от #26

  • 23 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "5678":

    50% от тях са кюрди манго
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Боярышник

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "5678":

    Още малко и ще спрат да раждат,в тази рецесия там.
  • 26 Боярышник

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пирата":

    Ами живей в Германия-Алахмания,и ще се радваш на новите ценности там много скоро.Честито да им е.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.