30 Септември, 2019 06:30 2 227 6

Триумфалното завръщане на Себастиан Курц

  • австрия-
  • себастиан курц

33-годишният бивш канцлер сега отново протяга ръка към властта

Триумфалното завръщане на Себастиан Курц - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Себастиан Курц е огромен политически талант. Затова не е чудно, че скандалите и аферите, които го свалиха от власт през май, никак не му навредиха. 33-годишният бивш канцлер сега отново протяга ръка към властта.

Скандалът около бившия лидер на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, разразил се след т.нар. видео от Ибиса, изигра съвсем второстепенна роля в предизборната кампания. Тайно заснетото видео е от среща на тогавашния австрийски вицеканцлер с представителка на предполагаем руски олигарх.

В него Щрахе обещава обществени поръчки на руски инвеститори в замяна на финансова помощ за предизборната кампания на Партията на свободата. Видеозаписът доведе до свалянето на консервативно-популистката коалиция на канцлера Курц. Курц, който се представяше за жертва, и до днес уверява, че не е знаел нищо за скандалния случай.

Очаквания за добри резултати

Безславният край на коалицията между консервативната Австрийска народна партия и крайнодясната Партия на свободата обаче почти не навреди на бившите партньори. Според последните допитвания, Себастиан Курц и ръководената от него Австрийска народна партия събират около 33-35% одобрение сред гласоподавателите. Партията му има дори шанс да спечели повече гласове, отколкото на последните избори и да стане първа политическа сила в Австрия.

Партията на свободата, която все още се чуди дали да изхвърли „черната овца" Щрахе от редиците си, навярно ще отбележи загуби на гласове, но не особено големи. Анкетите сочат, че тя може да загуби от 5 до 8 процента от своите избиратели, но все пак ще се бори със социалдемократите за второто място на предсрочните парламентарни избори.

В момента срещу Щрахе тече разследване. Обвиняват го, че заедно с жена си, секретарката и телохранителя си е злоупотребявал с партийни средства и е приемал дарения от съмнителни олигарси от Източна Европа. .Но въпреки излезлите наяве мръсни сделки, ръководството на партията остава невъзмутимо. "Имаме достатъчно избиратели, които остават лоялни", заяви наскоро ръководна функционерка на партията.

Сред по-малките партии в Австрия поводи за радост навярно ще имат Зелените. Очаква се, че този път те ще преминат бариерата от 4% и ще се върнат обратно в парламента, където бяха представени до 2017 г.

А коалиционен партньор?

До този момент Себастиан Курц не е заявявал с кого смята да се коалира след изборите. От обкръжението му твърдят, че се чувствал разочарован и измамен от бившия си коалиционен партньор. Но формирането на друга коалиция също няма да е лесно. Нито Австрийската народна партия, нито социалдемократите желаят да влязат в широка коалиция, с каквато двете партии управляваха години наред.

Курц добре може да си представи коалиция със Зелените, но техният изборен резултат от около 8% няма да е достатъчен. В съдържателно отношение 33-годишният бивш канцлер, който бе свален от поста му с вот на недоверие, има твърде много допирни точки с десните популисти от Австрийската партия на свободата - включително и по отношение на миграцията.

Проблемът е в това, че част от тази партия поддържа твърде тесни връзки с някои дясноекстремистки групировки, като например идентитаристите. Курц не се разбира добре и с бившия вътрешен министър Херберт Кикл, който е вторият човек в Партията на свободата и като нищо би могъл да стане председател на фракцията в новия парламент. Тогава на Курц ще му се налага да си сътрудничи с Кикл. Какви компромиси е готов да направи Курц в името на това отново да стане канцлер, ще разберем съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    14 0 Отговор
    "..В момента срещу Щрахе тече разследване. Обвиняват го, че заедно с жена си, секретарката и телохранителя си е злоупотребявал с партийни средства и е приемал дарения от съмнителни олигарси от Източна Европа.."; "Бавно и полека" DW внушава, че олигарсите от Източна Европа са "мръсна дума"..? Хибридната война продължава - да не се сърдят, че Русия отговаря "адекватно"..? Австрия е "квартира" на много голям брой разузнавателни служби - да не се изненадват от "вмешателство"..!!
  • 2 Кико

    12 1 Отговор
    Виена беше, ие "гара разпределителна" за шпионите на Източния блок. Австрия ги подкрепя, защото са "под око" и голяма процент от тях са двойни играчи. Ако беше жив Огнян Дойнов, Луканов можеха да напишат мемоарите си за Виенската Връзка.
  • 3 Eleonora

    5 2 Отговор
    Интересно, че се пише за връзки с олигарси само по адрес на австр.
    партия на свободата, а се премълчава например огромното акционерно участие на руския олигарх Дерсипаска в строителния концерн "Strabag", който концерн пък прави редовни сочни партийни дарения преди на партията "Либерален форум"(чийто основател беше шефа на Strabag) и сега на либералната партия "Нова Австрия"(която фузионира с "Либерален форум" през 2014)......, в чиято партийна каса за последните 5г.са влезли 2млн.€ дарения от строителния концерн......
  • 4 соросоидни кърлежи

    6 1 Отговор
    олигарси има навсякъде, няма ги само в афганистан..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Димитър

    0 0 Отговор
    Тайното оръжие на путиновия режим са олигарсите. Които могат да подкупва или купят почти всичко. Един пример в Гърция собственик на футболния клуб паок Солун е руският олигарх саиди които плащаше големи суми на футболните запалянковци за да протестират против споразумението за името на Македония. Обслужвайки интересите на Москва с пари изкарани в европейска Гърция. Опита се провали, но собственика саиди си живее и остава в Гърция за следващите опити за разбиване на единството на ес и нато. Ето това е малка част от мръсната работа на олигарсите на запад. Руските олигарси живеят, правят пари и бизнес на запад, а работят, подмолно и задкулисно за Кремъл.