2 921 34

Какво точно иска България от Северна Македония?

България иска съседите ѝ да реабилитират жертвите на югославския терор

Какво точно иска България от Северна Македония?
Снимка: БГНЕС Зоран Заев и Бойко Борисов
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България изплю камъчето. То се казва "Рамкова позиция". Мислех си, че инатенето е основно заради костите на Гоце Делчев, но работата се оказа далеч по-лоша.

Да започнем с положителното: България иска съседите ѝ да реабилитират жертвите на югославския терор, често насочен срещу хора, които са се заявявали като етнически българи. Чудесно, това е съществен момент в декомунизацията, която задължително предшестваше евроинтеграцията на Източна Европа. Само защо изведнъж се появи искането да се заличат надписи, които споменават българската фашистка окупация? Тя едва ли е била толкова страшна, както я представяха югославските идеолози, но нали не се съмняваме, че я е имало? Аз предлагам да се смирим малко по тази тема, да признаем историческата вина на държавата си, заела се да пази подарените от Хитлер територии в онзи срамен съюз.

Същата асиметрия виждам по темата на малцинствата. Искаме от Скопие да не претендира за македонско малцинство в България, но малко по-нататък в позицията настояваме Албания да признава българско малцинство. Има две решения на малцинствения въпрос - или всеки да се откаже от малцинствата си у съседите, съответно да не признава техните на своя територия, или (което ми се вижда европейският път!) да приемем правото на всеки да се заявява като член на каквато поиска етническа група. При тази втора версия следва да настояваме македонците да признават българско малцинство, което никога не фигурира в техните преброявания. Защо не повдигаме тази тема: сещате се, защото искаме някак те всичките да се обявят за българи. Не виждам особени податки за това, като изключим онези, които взимат български паспорти, за да емигрират в Германия.

"Македонски език" да се избягва?

Най-безумен ми се струва пасажът за езика. В него се посочва следното: "По отношение на езика да се използва фразата "официален език на Република Северна Македония". При абсолютна необходимост от използване на термина "македонски език" в документи и позиции на ЕС, със звездичка под линия трябва да се пояснява всеки път "съгласно конституцията на Република Северна Македония". Защото македонският бил развитие на българския език и неговите наречия след кодифицирането им след 1944 година. Какво налага подобен лупинг? В популистките ни времена управници, които "признаят" съществуването на македонски език ще бъдат тежко атакувани от медийното опълчение. Представете си подобен ултиматум от Италия към Испания: при споменаване на израза испански език да се слага звездичка, която да обяснява, че той е произлязъл от латинския, собственост на нашата родина.

Много ми се иска езикът ни да е говорен от повече хора, както се казва това ми е занаятът, да пиша текстове на български. Македонски разбирам, но не много добре - най-лесно ми е, когато говоря с възрастни хора на битови теми. Правил съм си експерименти със студентите - давам им някой скопски вестник, карам ги да преведат. Не успяват дори най-големите националисти. Този официален, политико-журналистически език се е отклонил доста от старите наречия. По същия начин не е очевидно, че един испанец днес би разбрал безпроблемно италиански - има много общо, но и много разлики, които трябва да се учат.

Въпрос на национален ритуал в България стана това да се пускат интервюта на македонски дейци без превод (както навремето нямаше превод от руски). Ще чуете сериозни закани от страна на национал-популистите срещу медии, които си позволяват да превеждат. Предатели, признават езика им! Дали слушането без превод ще ликвидира македонския язик не знам, но непосредственият ефект от това е, че не разбираме съвсем добре. Ако искаме да приближим езиците, както са направили в началото на века сърби и хървати, вероятно трябва да почнем с изместване на нашата собствена езикова норма към западните диалекти, те пък - към своите източни. С възприемане на някои колоритни техни думи като "политичари", с пътувания, размяна на студенти и най вече - борба за това медиите на едната и другата страна безпрепятствено да стигат но съседа. Защо това последното го няма в позицията? Просто недоумявам. А то е далеч по-важно от съвместните ритуални чествания; пък и свободният обмен на информация чудесно пасва на Европейския съюз.

Един народ?

Нека обърнем внимание и на тезата за един народ в две държави, която толкова се харесва на националистите. Тя просто не може да бъде наложена с ултиматуми и заплахи. А и е трудно защитима - защото в Северна Македония живеят и една трета албанци. Те част ли са от нашия общ народ или не? А всички останали жители на двете страни - турци, роми, известно количество сърби или хора, свързани по различни начини с бивша Югославия?

Самата дума "народ" е доста неясна, по-коректните термини са "етнос" и "нация". Дали е възникнала здрава македонска нация - това е въпрос на интерпретации. Сигурно е обаче, че тя е различна от нашата поради различния път на това население през 20-ти век. А пък ако вземем да говорим за етнически групи в ЕС, просто ще станем смешни. Европа не е сбор от племена, а от национални държави. Че сред целия местен балкански микс една голяма част от българите (примерно 5 милиона) са най-близки до славогласните в Северна Македония (примерно 1,3 милиона) ми се вижда очевидно, но какво сега, да вземем да направим и втора, антропологическа комисия по договора за добросъседство?

Струва ми се, че г-н Борисов просто се чуди как да угоди на националистите. Съчувствам му, но сам си е виновен. Междувременно Сърбия набира скорост в европреговорите и почва да претендира за място на регионален лидер, което ще дели с Гърция - наскоро тя предложи малък Шенген на македонците и албанците, получи специалната подкрепа на Вишеградската група, продължава да поддържа сериозно културно присъствие в региона. А България ще си остане с глуповатата защита на националната чест от преди век и нещо. Скоро гледах млади македонци на една конференция. Ако знаете колко свободно си говореха на сърбохърватски с други участници. Защо ли? Дайте да помислим.

България
Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Горд Българин

  48 4 Отговор
  Да не ни крадат историята, да не ни наричат татари каквито не сме и да вървят на м@йната си. ТАКАВА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НЯМА, НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА И ДА ИМА, КАКТО И МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.

  Коментиран от #5

 • 2 Бесен Язовец

  14 1 Отговор
  Братята немци на бг. сороснята твърди, че има македонска нация и че такива се намират на територията на РБ!
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Психиятъра

  13 4 Отговор

  До коментар #1 от "Горд Българин":

  Пра - българите идват от Волушка- България която се намира на територията днешен Татарстан и била част от,, Златната Орда"Византийците и НПОтата спонсорали разни,, историци" се опитва да променят Бг. Историята! Отец Паисий е написал историята на българи и славяни.
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 ФЕН

  25 1 Отговор
  Въпросът е, защо нашите медии дават такава трибуна на пропагандата на Дойче веле!? Тази медия по нищо не се различава от Работническо Дело - няма новини, а само едностранчиви заключения. Насоките са: глобализация, миграцията е добро, Тръмп и Путин са лоши...
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 Адам Адамовски

  18 0 Отговор
  Казвам се Адам Адамовски и съм първият мъж на Планетата,живея в Скопие и съм от "македонска династия"...жена ми е Ева Евку и е украинка от Киев.Ние сътворихме човешкият род.
 • 10 Седящия бик

  36 2 Отговор
  Смешна работа държава която е по- млада от баба ми и дядо ми Да си признаят , че са създадени по идея на Коминтерна в периода 1945-1946 година , т. нар .македонски език е създаден на база българския като са пипнали 3-4 букви около 1947-1948 година от няколко учени в Скопие. Тази територия попада под Османска власт през 14 век в рамките на Българското царство.В османските архиви за периода 14-19 век няма изчтоници в които да фигурират думи като македонци , македония и т.н.

  Коментиран от #15

 • 11 Фен

  15 2 Отговор

  До коментар #3 от "Македонски":

  Ами това, да мразиш себе си, си е проблем... Ма вие всичките го имате...
 • 12 Станкича

  31 0 Отговор
  Дойче веле, предлагам да напишете една статия за “австрийският” език на който е говорело едно дребно националсоциалистическо човече. За Австро-унгарската империя и немската държава кога е създадена? Не се бъркайте във вътрешните работи на държава, която е била държава, още когато саксонските племена са били по пещерите.
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 Костадин

  7 1 Отговор

  До коментар #10 от "Седящия бик":

  Ами тя и Украйна е смешна,

  Коментиран от #29

 • 16 Давид

  19 4 Отговор
  Българите , албанците , македонците , сърбите и румънците са един народ . Български . Каквото и да ни натрапвате вървим към Велика България .
 • 17 Костадин

  10 1 Отговор
  Защо Македония не я признаване а Украйна я признаваме, нали от там от Киевска Рус има Русия.
 • 18 Скараджия

  33 1 Отговор
  Един въпрос към всички така наречени Македонци кой и кога ви написа езика . Искам да уточня че половината ми роднини са от Кочани Македония и всички до един са българи .Да живее България.

  Коментиран от #19

 • 19 Давид

  15 2 Отговор

  До коментар #18 от "Скараджия":

  Задай този въпрос на хората , които ни разделиха преди хилядолетия . Ние обикновенните хора не се мразим . И пак ще сме заедно . Натам вървим . Ке се съберем вси българи заедно и , че пуцаме с пищаците на 100 каба гайди ционистите . Нали знаете защо най Ганьо има големи потури . Скоро ще разберете .

  Коментиран от #21

 • 20 Бесен Язовец

  9 0 Отговор
  Германците от НПОто на Сорос ще ви пишат историята бе,, траки" хсхахаха...
 • 21 Професора

  2 18 Отговор

  До коментар #19 от "Давид":

  Материала който Аспарух е довел по тези земи е бил лошо още преди 1200 години! Всичко коеъо се случва е най естествения процес на природата! Българите в чужбина никога няма да се върнат в Бг. децата които се раждат там дъщо никога няна да се върнат в Бг и е най логично. Трябва да се седи далече от лошия материал. Родината е там където се чувстваш най- добре! Всичко друго са ала - бала - бала приказки.

  Коментиран от #22, #28

 • 22 Горд Българин

  16 2 Отговор

  До коментар #21 от "Професора":

  Ти си толкова професор, колкото аз съм космонавт. Типично разсъждение на родоотстъпник. Като не ти харесва да си българин и като определяш българите като лош материал откажи се от българското си гражданство и си вземи, ако искаш и албанско такова.
 • 23 Гост

  10 0 Отговор
  Какво искаме? - Нещо много просто и то е, направеното от българите и в името на България за тези 14 века да не се лъже, че е от македонци за Македония!
 • 24 Без манипулации, моля

  11 0 Отговор
  Нека авторът на това мнение не се опитва да "адвокатства" в защита на антибългарската родоненавистна идеология на сърбомакедонизма ! Що за наглост е да ни препиръчва "симетрия" между автентичните исторически факти и Титово-Сталинскага доктрина за силово създаване на македонска нация на база на отродяване, взаимно противопоставяне и омразяване на части от един народ с хилядолетна държавна история и единна езиково-писмената и духовна култура ? Българската държава направи всичко по силите си за признаване и оцеляване на Република Македония и за нейното приобщаване в НАТО и в ЕС, а Скопските сърбомански яничари се опитват с хитруване и измами да легитимират в тях антибългарската родоненавистническа Коминтерновска доктрина на сърбомакедонизма и да приписват със задна дата сегашната си "югословенско-македонска" идентичност на нашите общи деди и прадеди, доказали по недвусмислено начин, и документално и с дела, своето българско самосъзнание. На хитрец, който злоупотребява с братските чувства и с жестовете на благородство, следва да се припомня поговорката "Хитрата сврака с двата крака"!

  Коментиран от #25

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор

 • 26 Тръмп

  6 2 Отговор
  България Иска да възтържествува Истината,а тя е казана още от Херодот и гласи:Всички на Балканския полуостров и в Мала Азия, включително и гърците са части от Тракия и Пеласгите!!!:):):)

 • 27 Libre comme air

  1 3 Отговор
  Ние много живеем с историята...та чак забравяме настоящето... ние насила не можем да направим никого българин..както се казва насила хубост не става... ама и да станело... не бивало...
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 СссереМ

  2 2 Отговор

  До коментар #15 от "Костадин":

  Абе свешна ли е не знам, ама от Украйна произлиза татарска русия,Киевска рус какво означава според теб бе необразован русопитек?
 • 30 един от БАН

  9 0 Отговор
  Абе, защо пускате за втори път пасквила на соросоида Ивайло Дичев, който хал-хабер си няма от българска история. Най-елементарното нещо е поне да се беше запознал с: BULGARIAN ACADEMY OF SCIENCES Institute of History Bulgarian Language Institute MACEDONIA DOCUMENTS AND MATERIALS ...за да не пише подобни простотии, че е крайно смешно за един "професор"!!
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор

 • 32 Арим

  3 1 Отговор
  Авторът е добър човек и иска да поеме цялата вина на света върху себе си.Надява се всички хора да го обичат и помнят.Той ще остане вечно жив в паметта ни.
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.