Last news in Fakti

3 Ноември, 2019 16:01 9 449 41

Визитата на Путин в Унгария е прощаването на Орбан със Запада

  • путин-
  • орбан-
  • унгария

Външната политика е въпрос на интереси, а не на ценности

Визитата на Путин в Унгария е прощаването на Орбан със Запада - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виктор Орбан никога не е крил разбиранията си за политиката. Ето, вече изминаха пет години, откакто премиерът на Унгария провъзгласи своята концепция за „нелибералната държава“.

Тогава, през юли 2014 година, той обяви за свои образци за подражание Русия, Китай, Турция и Сингапур, пише германското списание Der Spiegel в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

Оттогава Орбан не е пропуснал възможност да доразвие отношенията си с лидерите на тези страни, като по този начин изостря своя дипломатически конфронтационен курс спрямо външната политика.

Тази сряда, по покана на Орбан, руският президент Владимир Путин отново бе на посещение в Будапеща. През последните години унгарският премиер не се е срещал с никой друг чуждестранен лидер по-често, отколкото с него: това ще бъде тяхната девета среща от 2013 г. и четвъртото посещение на руския президент в Будапеща от 2015 г.

Външната политика е въпрос на интереси, а не на ценности

Официалната причина за посещението според унгарското външно министерство са икономическите преговори и сключването на няколко споразумения в сектора на търговията, енергетиката и транспорта. От страна на Орбан обаче това е и демонстративен политически жест.
Въпреки че той е далеч не единственият европейски политик на високо равнище, който се стреми към сближаване с Путин, особено сред представители на не-източната част на ЕС, никой друг не се държи по същия начин като Орбан.

От няколко години той настоява ръководството на ЕС да премахне антируските санкции и се застъпва за отношения с държави като Русия, Китай или автократични републики в Централна Азия, основани на взаимни интереси, а не на ценности.

„Отвореност към Изтока” - както унгарската дипломация нарече тази политика, след като Орбан дойде на власт през 2010 г. Така според нея Унгария щеше да развива местните пазари. Унгарският премиер отхвърля критиките например от Германия, използвайки аргумента за „двойните стандарти“ - и това не е необосновано, като се има предвид икономическата политика на Германия.

Орбан с удоволствие позира с популисти, диктатори и крайно десни

В същото време политиката на Орбан вече няколко години надхвърля чисто икономическия прагматизъм. Никой друг високопоставен политик в ЕС не работи толкова активно по създаването на нелиберални съюзи. И никой друг не позира с такова удоволствие с популисти, диктатори и крайната десница.

Орбан е основният привърженик на авторитарните президенти на Западните Балкани Александър Вучич (Сърбия), Мило Джуканович (Черна гора) и Милорад Додик (Република Сръбска в Босна и Херцеговина), както и на бившия македонски премиер Никола Груевски, осъден в родината си, но получил политическо убежище в Унгария.

- Наред със Сърбия Унгария е сред най-активните в промотирането на идеята за сътрудничество с Китай във формат „17 + 1“.

- Освен това премиерът поддържа тесни контакти с израелския премиер Бенямин Нетаняху и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

- Той стана първият от всички политици на високо равнище в ЕС, който поздрави президента Доналд Тръмп за победата му на изборите през 2017 г., а през 2019 г. - единственият европеец, който присъства на встъпването в длъжност на бразилския президент Жаир Болсонаро.
Освен това от няколко години Орбан пречи на ЕС и НАТО при вземането на важни външнополитически решения: през 2016 г. Унгария блокира резолюцията на ЕС, критикуваща Китай, а тази година няколко резолюции на ЕС, осъждащи окупационната политика на Израел на Западния бряг, както и скорошното турско нашествие в Сирия.

„Орбан изгражда романтичен национализъм“

Политологът Петер Креко от будапещенския ляволиберален институт „Политически капитал“ счита, че Унгария е направила избор в полза на „специален път на външната политика“. „Орбан е все по-близо до авторитарните държави, не само защото ги смята за модел, а и защото обкражението му понякога не преследва най-очевидните икономически интереси там, но и защото се вижда като един вид „строител на мостове“ и посредник между Изтока и Запада“ - предположи Креко.

Бившият опозиционер, борец с комунизма с леви възгледи, философът Гаспар Миклош, когото някога Орбан уважавал толкова много, че кръстил в негова чест най-големия си син, вижда в днешната политика на Будапеща признаци за „прощаване със Запада“.

„Обран изгражда романтичен национализъм, който включва такива луди елементи като например изявлението, че унгарците, като тюркски народ, се чувстват самотни в Европа“, каза Тамаш. „Под Орбан Унгария във всеки смисъл все повече и повече обръща гръб на Запада и Европа“.

Превод и редакция: Иван Христов


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    87 19 Отговор
    Орбан едно разбра-парите вече са в Евразия-а дьлговете са на Запада...-докога ли ще издьржьт така??? И друго-гео-политическите решения засягащи основно европейците вече се взимат в Кремьл-това е реалито-харесва ли ни то или не...

    Коментиран от #2, #8, #40

  • 2 гост

    15 45 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Я па ти..и това кристалното кълбо ли ти го каза...а..???
  • 3 розово

    24 2 Отговор
    ИНТЕРЕСИ.От много време се пише с големи букви.
  • 4 El chochone

    16 52 Отговор
    Орбан да си оди в Путинландия. Да вземе и Нинова.
  • 5 Прощавай Запад

    48 10 Отговор
    Сдобихме се всички с мобилен телефон. Решихме да се откажем от стационарния. В пощата ми казаха, че съм луд, хората чакали с години, да ги свържат. Колко от вас имат стационарни телефони днес? Западът е в ситуацията на пощата - умрял е, о още не знае.
  • 6 соросоид дебил

    68 7 Отговор
    Джендърите от това германско списание, защо се занимават с Унгария, а не напишат за Северен поток, за десетките милиарди немски инвестиции в Русия. За това че всички немски компании работят в Русия и нямат намерение да мърдат от там и тн..Бива лицемерие, ама чак толкова..
  • 7 Бай Иван

    10 43 Отговор
    Унгария иска да бъде съветска република-да бъде, само после да няма сълзи и сополи
  • 8 Още по Реално

    10 33 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    като им гледам заплатите на тия в Евразия парите не ще да са там. И моето място не е там.

    Коментиран от #9, #23, #34

  • 9 Шопо

    11 29 Отговор

    До коментар #8 от "Още по Реално":

    България средна заплата - 634 евро;
    Русия средна заплата - 611 евро;
    Казахстан средна заплата - 434 евро'
    Таджикистан средна заплата - 117 евро.

    Коментиран от #20, #24, #33

  • 10 Матей

    25 6 Отговор
    Кво стана,ве?Путин ще отлющи още една плочка от пъзела на сороснята.То си личеше,Орбан отдавна клонеше към сближение с Русия,чудя се как го търпят разните евроатлантици,ами той направо им затръшна вратата.И газопровода,като мине оттук и през Сърбия,отсега гласят да иде в Унгария.Бяс за американците.Ако се запънат,може сътрудничеството между Русия и Унгария да прогресира по вече установения модел.

    Коментиран от #16

  • 11 читател

    30 6 Отговор
    Тия които окрадоха България искат запада,но ние ограбените също искаме да живеем незаеисимо към кого ако ще и в Евтазия.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Грух

    22 8 Отговор
    Слава на Русия !

    Коментиран от #15

  • 13 Поручик Балканец

    11 30 Отговор

    До коментар #11 от "читател":

    Аз не крада и пак живея относително добре. Имам си занаят, имам си фирма, която е вече на 21 години и не мога да се оплача. Е, не живея като депутат, министър, магистър или друг крадец, обаче определено съм по-добре от средния руснак.
    Ти защо се оплакваш? Безработицата е под 4%, средната заплата в България е по-висока от тази в Русия, какво ти пречи? Ако си неграмотен - иди учи. Ако обаче те мързи и покрадваш - и Господ не може да ти помогне!

    Коментиран от #17, #25

  • 14 Шопо

    8 19 Отговор

    До коментар #11 от "читател":

    Ми заминавай бе! Чемодан - самолет - Москва! Ама и там не харесват търтеите и крадците. Имат си свои!

    Коментиран от #26

  • 15 Ценко Чоков

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Грух":

    Слава на Галиче и маалата!
  • 16 Триацетат

    7 11 Отговор

    До коментар #10 от "Матей":

    Може, ама надали. Надай се, руски ибрико!

    Коментиран от #27

  • 17 Ддса

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Поручик Балканец":

    Безработицата е 33%. Толкова са нората, моито са си намерили работа, но извън България.

    Коментиран от #18

  • 18 Шопо

    6 26 Отговор

    До коментар #17 от "Ддса":

    Всеки гражданин на ЕС може да работи там, селяндурино и простако, където поиска в ЕС! Мина времето, гнидо, на Тодор Живков, когато стреляха по границите! И всеки гражданин на РФ може да работи където си поиска в РФ, лумпен тролски!
    А безработицата на България е 4%, руски ибрико неграмотен!
  • 19 Дсса

    21 3 Отговор
    Личи си, че във вашето село няма училище. Вярно, можем. Микрон от Франция мисли друго. Ама като избягат всички от България, ще се хвалиш, че няма нито един безработен ли?

    Коментиран от #28

  • 20 Шопо

    7 20 Отговор

    До коментар #9 от "Шопо":

    В моето "село" тебе нема де пуснат още на портала. на врата си да стъпиш, омразна гнидо, България вече е част от свободния свят и който не му харсва - да върви на ПМ в Русия. Ай сиктир, руска подлого мръсна!

    Коментиран от #22

  • 21 Фес

    17 3 Отговор
    Аз си мислех, че Орбан ще каже, че България е образец за подражание, а той Турция. Българи, пак сте в грешния влак :)
  • 22 Чук

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Шопо":

    Павето, павето ти си знаеш дървена главо
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стига ва

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Шопо":

    Откога Шопландия е на друга планета
  • 25 Чук

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Поручик Балканец":

    Колко, колко пускаш на БХ кажи не ни пей песни омайни
  • 26 Айде айде

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шопо":

    Suitcase, airpots, redneks..кви ги държиш тук дървена главо
  • 27 Сода каустик

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Триацетат":

    Пътник си после само вода
  • 28 Нафърфорий

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дсса":

    Той просто шоп, чадо
  • 29 Само путин

    21 5 Отговор
    Да не ми говорят Софиянци фирмаджии колко сме добре. Да доиде да живеят в село Голеш до Гр Тутракан и да видим за колко ще работи и колко ще изкара фирмата му и дали ще се чувства ЕвроГЕИЦ(европеец) с 400лв заплата
  • 30 Европейски Ценности

    4 5 Отговор
    Орбан може да се сбогува ,но не и Унгария , тя неще Руски танкове
  • 31 gggw

    6 1 Отговор
    бе що само немски статии четем? тва някво зомбиране ли е? преведете някоя унгарска, корейска, сингапурска ?
  • 32 onq s konq

    2 7 Отговор
    Орбан ЗАГУБИ БУДАПЕЩА на Изборите.Тенденцията е ясна,въпросът е КОЛКО ЩЕ НАГРАБИ ОТ РУСИЯ преди да бъде ДЕТРОНИРАН от Унгарците.
  • 33 Иван Иванов Иванов

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Шопо":

    Ай стига с тая измислена категория средна заплата !
  • 34 Я по реално

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Още по Реално":

    Абе като им гледам дьлговите ями на Запада и това,че дьлжимите пари са повече от стойността икономиките им-май наистина парите са в Евразия.И тук не става вьпрос за големината на заплатата-а какво можеш да си купиш с нея-демек реалната стойност на едната стотинка...
  • 35 майстор тенекеджия на криви глави

    6 0 Отговор
    В статията е едно голяма шикалкавене ми пишете го точно и ясно-Орбан не играе с кошарата от глобалисти това пишете !
  • 36 шщшшро7

    2 1 Отговор
    още не се е простил - и няма да е скоро ! номера му е пълен плагиат от ердоганът и от лукашенко .
  • 37 100

    1 3 Отговор
    Унгарците забравиха ли 56-та година?
  • 38 681

    1 1 Отговор
    Що стои в ЕС, да иде Евразийския съюз
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 рашка е в колапс

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Кои пари са в Евразия ? Русия присъства ли някъде разбери,че пари и развитие НЯМА ! Русия е бедната държава ,водач на бедните,изостанали и отритнати от света държавички !
  • 41 ruski

    0 0 Отговор
    Respect