Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 14:38 36 792 150

Данъчната лъжа на Фандъкова - еманация на политиката на ГЕРБ

  • йорданка фандъкова-
  • данък автомобили-
  • герб-
  • обещание

Защо българинът е глобен за това, че живее недобре

Данъчната лъжа на Фандъкова - еманация на политиката на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 17 октомври, дни преди местните избори, основните кандидати за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в предизборен дебат заявяват категорично, че ако бъдат избрани няма да вдигат местните данъци и такси. За кмет е избрана Йорданка Фандъкова.

По-рано през годината - на 2 февруари, финансовият министър Владислав Горанов казва, че "данъчно облагане на автомобилите на принципа "замърсителят плаща" не се обмисля, защото "българите са бедни".

На 27 ноември Йорданка Фандъкова на пресконференция заявява, че предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от Евро 1 до Евро 4 ще плащат повече. Оправдава го с мръсния въздух в София. За съжаление това не изглежда като поредната умишлена провокация към гражданите, след която на бял кон се спуска Бойко Борисов и оттегля предложението. Изглежда като маниер на управляващата партия тотално да не зачита народа, който я избира и открито да му се подиграва.

Възможността за вдигане на данъци за старите автомобили бе обсъждана в Министерски съвет още в края на 2018-а г. Парламентът задава параметрите, в които кметовете на населените места могат да се впишат впоследствие при образуване на формулата за плащане на данъците.

Още при обсъждането в Парламента логично бе повдигнат въпроса за данъчни облекчения за колите с монтирана газова уредба. Които са сериозен дял в България, поради финансовите възможности на преобладаващата част от населението. Тогава това беше отхвърлено от ГЕРБ с безумния мотив, че не е сигурно, че въпросният автомобил ще се движи на газ, което е най-екологичното гориво, а е възможно водачът да предпочете бензина. Едва ли има нормален човек, който ще монтира газова уредба на автомобила си и ще плаща над два пъти повече, за да зарежда бензин. Логичното за всички обаче често е нелогично за народните представители в Парламента.

Тук отново стигаме до предложението на Фандъкова. С какво е заслужил собственик на автомобил с газова уредба в София, каквато и да е мощността му, да плаща по-голям данък? При положение, че като основна причина за вдигането на данъка се изтъква чистотата на въздуха в София. Би следвало да е точно обратното. От Общината ще кажат "как да разберем кой е с монтирана газова уредба?"...А техническите прегледи на автомобила за какво са? Поне тази функция могат да изпълняват, при положение, че и без това не са особено обстоятелствени.

Това е злоупотреба в чист вид от страна на ГЕРБ. След като цяла година не се направи абсолютно нищо за въздуха в София, сега се спекулира със страха на хората, като се взимат абсолютно неефективни мерки. Дори самата Фандъкова вчера анонсирайки мерките, казва, че не очаква хората да се откажат от автомобилите, след като бъде вдигнат данъка? Ами тогава. Тогава това е чист пладнешки обир.

Защо зацикли програмата за подмяна на печки на твърдо гориво в София с екологични такива? Защо градския транспорт не се оптимизира, за да избират хората него? Защо продължава идеята за построяване на инсинератор в града? Защо правителството не прави нищо за да разтовари града и да насочи инвеститори в други градове, като съответно се пренесе и човекопоток?

За всичкото това бездействие ще бъде наказан обикновеният гражданин. С данък затова, че е беден. И че не може да си позволи нов автомобил. А е беден, защото в България политиците много крадат. Защо те не направят така, че хората да не карат стари коли, като имат финансовата възможност да карат по-нови? Защото сега едва ли го правят от икономия, просто нямат възможности. Защо данъчно не се толерира закупуването на нови автомобили? Това направете, г-да политици, а не ни глобявайте, задето сте ни направили бедни.

Какво прозира зад решението на Фандъкова? Основно обещание в предизборната ѝ програма беше влизането в кварталите. И понеже порциите от бюджета за следващата година вече са разпределени, трябва от някъде да се намерят пари за това влизане в кварталите. А какво значи в този случай едно неизпълнено обещание за непипане на данъците. Такива трикове се правят именно в началото на управлението, за да може до следващите избори хората да са ги забравили.

Впрочем един аспект от "влизането в кварталите" е довозващият транспорт от метрото. В тази връзка бусчетата с капацитет 20 пътници, които Столичната община планира да закупи, струват по 417 000 лева за брой без ДДС. За сравнение новите газови MAN-ове, които вече са основна част от автобусния градски транспорт в София струват по 554 000 лева без ДДС за брой, като капацитетът им е 153 пътници. Тук някъде нишката се губи или просто поръчката и съответно платената цена за минибусчетата трябва да отидат при нашите хора? Защо от такива съмнителни сделки не се спестят пари, вместо да се вдигат данъците на хората?

Другото перо, където ще се използват постъпилите пари от повишаването на данъците е "градско озеленяване". Един от най-съмнителните и до ден днешен сегменти в управлението на Столична община. Достатъчно е да се спомене ремонтът на Западен парк.

Фандъкова набързо доказа, че приказките за нов подход при управлението, са предизборен бошлаф. А ГЕРБ все по-устойчиво започва да си играе с общественото търпение. Несправяйки се с редица сериозни казуси, за каквото всъщност са изпратени и избрани от хората. Най-лошото е, че проблемите започват да застигат базови човешки нужди като въздухът, водата... Залагат се бомби, които рано или късно ще гръмнат шумно. Ако мълчанието и търпението от народа продължава. Както и замазването на проблемите от страна на управляващата партия вместо реалното им разрешаване.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 280 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарантирано от ГЕРБ Пунта Мара главанаци

    491 14 Отговор
    Сърдете се на главанаците те избират ГЕРБ, те вдигат вашите данъци! Тъмнозеленолилавите и те ви избират ГЕРБ, ама те са защитен вид само с права и без задължения и по презумция не плащат данъци !

    Коментиран от #92, #139

  • 2 незнайко

    457 8 Отговор
    А ДОБРО УТРО ! КАК СТЕ ? ЩЕ ИЗДЪРЖИТЕ ЛИ ОЩЕ ? ХА, ХА, ХА !!! Това казва Йорданка Фандъкова СЕГА !!!
  • 3 десек години бе десет години неосъзнали

    327 6 Отговор
    Докато има будалье ще има и тарикати. Гадното е , че в случая тарикатите са от прост по прост , ама явно и будальете си го докарват на простотия.
  • 4 ЕNZO

    305 10 Отговор
    Кой гласува за ГЕРБ ?

    Коментиран от #69

  • 5 Иво

    246 5 Отговор
    И колко точно замърсяват старите коли?И някой да обясни явлението "температурна инверсия".

    Коментиран от #83

  • 6 сдерт

    338 7 Отговор
    Крадът като за последно, никакви проблеми нямат намерение да решават, освен собствените си, как да се нагушат и спасят после.
  • 7 Статист.

    283 8 Отговор
    Шоколадовите избраха Фъндата за кмет а тя наистина е права да дигне данъците щото нейния шоколадов електорат е богат и може да си го позволи, а ако наистина беше избрана от българи нямаше да дигне данъците щото българите са бедни.

    Коментиран от #130

  • 8 kola

    252 6 Отговор
    "замърсителят плаща" - Замърсяват автомобилите които се движат. Едно такси с 1.0 л двигател и пробег 50,000 км на година замърсява много повече от кола с двигател 3,0 л, карана от баба до магазина на 3 км един път в седмицата. Това се отчита с купеното гориво! Ама на кого говорим?...

    Коментиран от #33, #38

  • 9 Иван

    269 7 Отговор
    Нищо, софиянци, до следващите избори ще забравите. Бълха ви ухапала.
  • 10 фатдък келепир

    278 3 Отговор
    Като не сте си научили урока , че на властта постоянно се диша във врата и на избори се гласува МАСОВО , сега учителката Фандък - ще ви пише двойка ! Дали двойката ще ви стресне ?! Съмнявам се - стадо овце от оценки не се плаши ! А за в бъдеще , какво ли ви чака още ...?!
  • 11 jorj

    24 306 Отговор
    Кога дъртите комуизроди крадоха всичко до шешка и нищо не се инвестираше, тия дето сега пишете МАБЧАХТЕ КАТО СВИНСКИ ЗАДНИЦИ, А СЕГА КОГАТО ПОЧНА ДА СЕ ПРАВИ НЕЩО КВИЧИТЕ!!!!!! МЛЪК ЧЕРВЕНИ СВИНЕ !!!!!

    Коментиран от #37, #66, #71, #112

  • 12 Лекар БГ

    356 12 Отговор
    Великолепна статия!
    Без повече коментар.
    Лъжата,наглостта и демагогията на Фандъкова и ГЕРБ в чист и прост вид.

    Коментиран от #39

  • 13 тинтири минтири

    218 25 Отговор
    АБЕ ШОПИ КАКВО СТЕ СЕ РАЗКРЯКАЛИ НЯМА ВАС ДА СЛУШАМЕ САМО .КАКВО КВИЧИТЕ КАТО ШОПАРИ НА ЗАКОЛЕНИЕ,ТА НА ЛИ ВИЕ СИГО ИЗБИРАТЕ И ПОДКРЕПЯТЕ БОЙКО,ХА СЕГА СЕ ХВАНЕТЕ ХУБАВО ЗА ГОЛЕМИТЕ ПРЪСТИ И МУ СЕ НАГЪЗЕТЕ ЧЕ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ИМА ВРЕМЕ ,ПРЕЗ КОЕТО ХУБАВО ЩЕ ВИ Ш.БАТ.ХАК ДА ВИЕ КАКВОТО ПОВИКАЛО ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО

    Коментиран от #54

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 T72

    139 3 Отговор
    Що е то "късата памет" …….. така ни се пада!!!!!
  • 16 Край

    46 142 Отговор
    Българина не бил беден щото е некадърен, мързелив и попива и си бие жената и децата а щото политиците много го крадяли.
    Да бе да. От бедност ли всяка кола в софия е с по един човек вътре.
    От бедност ли се паркира по тротоари, градинки и площадки.
    От бедност ли ще се издушим с вехти дизелови шлепове.
    За акъла си българина е мноооого богат. За акъла му политиите му са идеални, честни и принципни.
    Всеки народ си заслужава бедността. При отделни хора може да има незаслужена бедност - при цял народ не.

    Коментиран от #148

  • 17 демагогия и далавери

    227 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "данъчно облагане на автомобилите на принципа "замърсителят плаща" - Аз съм с бензинова кола и минавам годишно около 2 хил.км. Еднакво ли замърсявам с този, който минава 20 хил. км. годишно, та плащаме еднакъв данък? И друго - в Пловдив имаше развит тролейбусен транспорт. По искане на кмета на ГЕРБ Тотев, той беше ликвидиран и на негово място пуснаха дизелови автобуси! Това ли е борбата със замърсяванията?
  • 18 Зле

    140 5 Отговор
    Много точен анализ.
  • 19 ОЖФИОЖ

    90 16 Отговор
    Българинът не е глобен , че е беден. А е глобен защото бедността му влошава качеството на живот на всички. Ако пък се проверят реалните емисии на колите ще трябва две трети от колите да спрат поне докато ги оправят. Това го знае всеки , но си трае.
  • 20 скнкс

    32 113 Отговор
    Колите с газова уредба най-често са с неработещ катализатор. Та едва ли са най-екологичният превоз.

    Коментиран от #80

  • 21 антрашпиц

    161 9 Отговор
    Да попитам софиянци :Отново си я избрахте ва!За ко ривиети а?Лъжат ви и ви ограбват ,ама са от ваште(герб в случая),тъй че по-тихичко-без много оплаквания.Ще си я търпите още четири години.Едно се искаше от вас :да я смените с друг-не го направихте.Ми ко искате тогаз?На ви сега увеличение.Не въ бръснат даже и за бирена мапачка ама на вас ви харесва...

    Коментиран от #128

  • 22 Излъган

    116 2 Отговор
    Политиците обещават като на циганска сватба, после не изпълняват!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абе гепирасти

    125 1 Отговор
    Не напълнихте ли гуши, джобове, сейфове и сметки та ламтите за още, бе. Парите и имотите с вас ли ще ги вземете като стиснете свещта. Девм.
  • 25 Льольо

    152 3 Отговор
    Гледам си касовата нележка от бензиностанцията - 35% от стойността на бензина - акциз! Къде отиват, та трябва увеличение на данъка?

    Коментиран от #84

  • 26 Трибъл

    160 4 Отговор
    СПОКОЙНО СЕГА ЩЕ ВИ ВДИГНАТ И ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ЗАСТРАХОВКАТА! ФАНДЪЧКОВА ТРЯБВА ДА КУПУВА ПЕЙКИ ПО 9000 ЛВ И ДА ПЛАТИ РЕМОНТА НА,, Западния парк " ВТОРИ ПЪТ!!!
  • 27 Факт

    52 4 Отговор
    В Габрово е по-зле!
  • 28 Гост

    90 2 Отговор
    тя не иска да вдига данъците но нали е на конци, отгоре така казват, а тя само слуша.
  • 29 Гост

    125 4 Отговор
    Циганските номера на циганската кметица, край нямат

    Коментиран от #90

  • 30 зива

    73 6 Отговор
    хак да ви е
  • 31 бахо

    114 2 Отговор
    Той Тиква ди тути тикви каза едно,пък прави друго.За центъра на НАТО във Варна имам предвид...Ето това са ГРОБ-долни,подмолни схемаджии,лъжци и крадци.Ся лъснаха ли им кафевите гащи?(за пореден път)

    Коментиран от #140

  • 32 Машиниста

    115 2 Отговор
    Овцете се отглеждат за да бъдат стригани. Докато хората са кротки "овчици" ще ги стрижат до дупка.
  • 33 Хахото

    44 4 Отговор

    До коментар #8 от "kola":

    Донякъде си прав, ама на мене ми стана много мъчно за бабата с 3.0 кубиковия двигател, как ще се оправя не знам.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Симо

    69 3 Отговор
    Кво пишете, Па се абите БЕ? Нали след три дни ще сте забравили всичко, защото ще пишете за следващата по голяма мизерия. Има ли смисъл от толкова рев?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ar146ts

    66 1 Отговор

    До коментар #8 от "kola":

    Много си прав.Не е важно колко е голям ДВГ , а колко км изминаваш,т.е. колко гориво изгаряш.Моята кола е с 1,9л ДВГ ,годишно изминавам около 6000км х 7л/100км=420л.Еднолитров ДВГ при 4л/100км - почти невъзможно и 50000км пробег=2000л.Е аз ли замърсявам по-вече и трябва да плащам по големи данъци.Но нашите управници са си тъпи и не правят нищо логично.Логичното е данъка на колата да се плаща през горивата - по-вече гориво ползваш , по-много плащаш.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българина

    68 3 Отговор
    ЛЪЖЕЦ, ЗНАЧИ ГЕЙбераст.
  • 41 Мунчо

    77 2 Отговор
    Колкото повече търпи народа, толкова по-страшно ще бъде бесенето на политиците, което ще е крайната фаза, а преди това ще бъдат приведени на практика, всичките им страхове.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Айде,бе

    12 84 Отговор
    Що,в цяла Европа, данъците,скачат!Ежегодно!!!Така се събират пари в хазната на една държава...всяка държава!!!!Манолова, пък щеше да освободи всички софиянци от данъци
    ...дааа сигурно!Айде бе,не ми говорете глупости,много ви е яд червенките ,че не докопахте властта! Ами нали знаете ,и опит имате -една ,две църкви гръмнете,някоя и друга мандра оберете и хващайте гората!
  • 44 Мръсни търтеи !

    77 3 Отговор
    Един от най-мразените кметове на София е Стефчо " мазната усмивка " ! "Фандъка" е на път да го засенчи !
  • 45 елементарно

    68 3 Отговор
    Мадам Фани тегли крупен заем '' Манго обича Баци'' , така се казва заемът , около местните избори , от банка ''Партийна касичка на ГЕРБ'' е сега заемът трябва да се връща. Кой ще го връща , мадам Фани си е взела дойно стадо , то ще го връща.
  • 46 сали кура

    47 2 Отговор
    бравус как данчи,бравус дигай ги дигай ги нашти каруци са с евро250 ний не замърсяваме затуй та избрааме - нашта сиганската кметка
  • 47 гост

    57 3 Отговор
    Какво очакваме от тая пасмина от мръсници.Който е гласувал за тия гадове да се засрами.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 1122

    57 1 Отговор
    Към №20.Какъв катализатор на газовата уредба ще слагаш бе? Ще филтрираш водата дето излиза от ауспуха ли бе тъпчо?Ти виждал ли си какво излиза от ауспуха на кола с газова уредба?Същото дето излиза от газовата печка дето работи в хола ми цяла година,само влага се отделя.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бонго

    49 4 Отговор
    Кметицата да даде личен пример чрез общинските фирми .Тролейбуси и автобуси при повреда се дърпат с 40годишни пушещи влекачи други обслужващи автомобили дори директорските са евро 0 .Районните кметове се возят в стари корейски коли ,сметопочистващите фирми предпочитат техника втора ръка.Но най-много замърсяват фирмите доставчици на храна стоки лекарства които се надпреварват в трафика с една пица,салата,торбичка лекарства и др.Те често катастрофират и предизвикват другите водачи към агресивно каране .Ако се наложи тези фирми да извършват доставките с автомобили евро 5 трафика ще намалее наполовина
  • 52 1122

    42 0 Отговор
    Към №38.Прав си,в америка и Канада е така,данъка е в цената на горивото и колкото по вече караш по вече ти излиза данъка
  • 53 гошо

    32 1 Отговор
    Нема не им стига. Златен век щеше да е до рая, та и да умрат щяха да са си у дома, ама им го спрехме, поне за сега!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 маймун

    46 8 Отговор
    Основен проблем е безумно скъпия и неефективен градски транспорт! Когато градския транспорт стане по-евтин и по-ефикасен от колите , тогава хората ще го ползват приоритетно.

    Коментиран от #118

  • 57 Morgoth

    47 4 Отговор
    Много правилно написано. Само една забележка - трябва да се излезе извън понятието ГЕРБ. Същото в момента се случва в Русе, който ГЕРБ загубиха от БСП. А един от подкрепящите искането на Фандъкова в София е независимият кандидат Борис Бонев. Политиците следизборно са се обединили срещу народа!
  • 58 Спокойно

    48 5 Отговор
    Щом има агнета, ще има и вълци.Може би ви трябват още 30 години, за да прогледнете, че се връщаме назад и нищо добро не ни очаква.Щом трябва Софийския съд да накара кметицата да мие улиците, управлението и е ОК.Записвайте си и не забравяйте какво е обещано, и какво се прави.
  • 59 ха ха ха

    74 2 Отговор
    Отзовете я бе, къв ви е проблема?

    Излизате всички пред кметството и поискайте оставката на лъжкинята!
  • 60 Бат Вал

    76 3 Отговор
    Глобяват българина не защото е беден, а защото е прост! Прост е, защото цели ДЕСЕТ години търпи тия рекетьори на власт!
  • 61 пази боже

    22 3 Отговор
    сляпо да прогледне . пак слави вие виновен защото само тоивдига шум
  • 62 сами сия избрахте

    51 4 Отговор
    нали искате герб
  • 63 Боярышник

    8 54 Отговор
    Който и да беше станал кмет,щеше да работи в това направление.Така че не е правилно само да обвиняваме Фандъкова.

    Коментиран от #68

  • 64 !!!!!!!!!

    6 32 Отговор
    Червените, зелените и лилявите отрепки реват за схеми и далавери! Да, ама не!
  • 65 Фандъкова за софиянци

    31 2 Отговор
    Ако не са се родили овце нямаше да ги стрижем
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Пенсионер

    48 1 Отговор
    Така и не им дойде на ум, на всякакви право- и законодатели/управленци, вече толкова продължително, че въздухът се разбърква с изгорели газове само при движещи се автомобили, само тогава се амортизират/рушат пътни настилки, предимно пак тогава може да се случи и инцидент за застрахователни действия. ТОЕСТ, ЗА СЛУЧАЯ: НЕ ВЪЗРАСТТА НА АВТОМОБИЛА, А ИЗМИНАВАНИТЕ КИЛОМЕТРИ Е ФАКТОРЪТ, РАЗКОВНИЧЕТО!?!СЪЩИЯТ Е РЕЗОННО ДА СЕ ВЗЕМА ПРЕДВИД И ПРИ ВИНЕТКИ/ПЪТНИ ТАКСИ И ПРИ ЗАСТРАХОВКИ!?! Ползвам високопроходен, повече от многогодишен, напълно изправен и икономичен автомобил, с който веднаж в месец пресичам София прибирайки/отправяйки се към старопланинска селска къща (нали съм пенсионер, макар да съм кореняк софиянец като баща си))- С КАКВО, ПО ДЯВОЛИТЕ, РАЗВАЛЯМ ВЪЗДУХА ИЛИ ПРЕЧА НА ТРАФИКА, ТА ТОЙ И КОГАТО МЕ НЯМА В СОФИЯ СИ ОСТАВА ПРЕТОВАРЕН, ИНФАНТИЛНО НЕРВЕН И НАПРЕГНАТ от всякакви и естествено много по-нови коли или младолики шофьори, които и до тоалетна не могат без автомобила си!?! Все повече се учудвам на лекомислието на хора, избрани или назначени, уж да мислят логично и да прилагат подобрения в обществения живот. А повече от видни са последствията от ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО- и чрез липса на възможност за проветряне/продухване на растящия град, и чрез засенчване на квартирни и магазинни прозорци от вмъкнати нови строежи, на недостатъчно тротоари за пешеходци, улици и паркинги за движение или престой на автомобилите- ЗАЩО И ДОКОГА!?!
  • 68 ще има още граф игнатиевци

    39 2 Отговор

    До коментар #63 от "Боярышник":

    За това , че лично манипулира и лъже хората с обещания преди избори , ами кого да обвиняваме. Някой си щял да работи не знам на къде си. Реакциите са срещу отявлените и лъжи.
  • 69 Кратун

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "ЕNZO":

    Аааааа софЕанци не гласуват.Халал да им е.
  • 70 Все тая

    42 1 Отговор
    Скоро яйца и домати, а дай боже и камъни ;)
    Та ,най- после да им приседне
  • 71 Labas

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "jorj":

    Брат,чет, ти да не си от кафявите? В две изречения направи повече грешки от колкото косми имаш на задника.
  • 72 666666

    50 5 Отговор
    Честито на всички ,които Не гласуваха изобщо.Честито на мургавите избиратели,че ще се возят безплатно ,без да плащат данъци и комунални услуги .Ще имат безплатни детски градини ,безплатен транспорт до тях и допълнителни помощи за бъдещото на новото мургаво Българско мнозинство.А,Вие си стойте зад мониторите ,мрънкайте и дерзайте за оцеляването си наивни душички не способни да контролирате съдбата си към по-добро. Но,способни да плащате все повече и повече ,да лишавате децата си и себе си от пълноценен живот щом Виго казват любимите политици.
  • 73 Цвъки асансьора

    43 3 Отговор
    Нали София е дясна, защо се оплаквате, другия път пак ще гласувате за нея за да не вземе да се върне комунизма.

    Коментиран от #75

  • 74 Бургазлия

    45 3 Отговор
    Хак им е на шопите ,за кой ли път си я избират ,мазохисти , но на телетата това им се полага ,даже им е малко, пет пъти трябва да им вдигне всички данъци та белким се освестят, че цяла България тях чака , тръгнат ли те и ние излизаме на площадите.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Димитър

    25 3 Отговор
    Това вдигане на цените не е решение на проблема с трафика,а само пълнене на нечии джоб,както с винетните такси . Трябва някой да измисли нещо по мъдро или да се копира от някоя друга по напреднала държава .Този проблем с автомобилите не го имаме само ние ,така е в много страни , но хората как се оправят , а ние все не можем . Нещо все ни липсва и не ни достига да се справим с даден проблем както трябва .
  • 77 Ван дер Любе

    43 3 Отговор
    Да не забравяме, че всъщност изборите бяха купени от Борисов и ГЕРБ.
  • 78 шарж

    15 1 Отговор
    Фъндъкова е права! Фъндъкова не е права!
    А сега!? Ще трием или не?
  • 79 Фалшиви герои

    46 3 Отговор
    Първо:фандъкова е кукла на конци. Второ : Боко се мачи де върже бюджет за да остане още малко на власт. Трето : всички, които ги избрахте сте неграмотни олигофрени. Извод : нямате право да се оплаквате.
  • 80 Чичо

    28 2 Отговор

    До коментар #20 от "скнкс":

    Тотален неграмотник си. От ауспуха излиза само вода. За да ти стане ясно: готвя на газ , топля се на гозова печки с открит пламък. Гори вътре в хола. От 30 години. Нищо не отделя. Нуждае се от кислород. Не пиши глупости неподготвен
  • 81 Стефан

    34 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: . Изглежда като маниер на управляващата партия тотално да не зачита народа, който я избира и открито да му се подиграва. Да не би автора на тази статия СЕГА го е споходило това заключение, а не помните ли - И МАГАРЕ ДА ВИ БЯХ СЛОЖИЛ И НЕГО ЩЯХТЕ ДА ИЗБЕРЕТЕ, човека Ви казва в прав текст КАКВО МИСЛИ ЗА ВАС, така че ТОЗИ който е гласувал за тази партия е ДЕБИЛ - това ВИ го каза професор Христов, който може да мисли със СОБСТВЕНАТА си глава да мисли, а който НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ с нея, има едни мазни курбани - червен Кольо, Кънчо и Мунчо с голф игрищата, Асланов и една сюрия антрополози, политолози, месии и ЕКСПЕРТИ, журналиститутки начело с доайена мадам В , те ще ви кажат КАКВО ТРЯБВА ДА МИСЛИТЕ И ЗА КОЙ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТЕ.
  • 82 шопо

    23 3 Отговор
    Ма приседна ни от лъжи и откровени грабежи на народа. И я че изокам некой ден та ще ми станете само на гербаци.
  • 83 Пилот

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    Питай ги в Германия колко точно замърсяват и защо слагат ограничения за дизелите
  • 84 Пилот

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "Льольо":

    За пенсии отиват, защото много хора получават пари под масата и не плащат осигуровки
  • 85 гражданин

    48 2 Отговор
    Ха добро утро! Сетихте ли се,че "великата ни икономика" се крепи ЕДИНСТВЕНО на данъци и такси! "Тупай чувала,все ще пусне..."-рекъл Бай Ганьо. Нас ни управляват шайка продажни и лицемерни престъпници! А още по-лошото е,че са НЕГРАМОНИ престъпници-Гочоолоу,Дочоолу,Данко Харсъзина,Калинки-малинки и т.н....И служат на всякакви интереси с изключение на националните! Методично и планомерно полагат неистови усилия за ликвидирането на България и българския народ!
  • 86 Васил

    33 2 Отговор
    Алоооооооооо робите събудихте ли се или още спите помолете майките да протестират вместо вас.
  • 87 тоя с катъра

    30 2 Отговор
    Мръсна Банкянска и самоковска измет!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 88 СТИГА ДЕ

    25 2 Отговор
    Какво се стягате толкова! Все едно ви лъжат за първи път. Няма страшно, явно сте свикнали, въпреки че имахте избор съвсем скоро за промяна.
  • 89 ФИНЦИ

    27 2 Отговор
    ЯЖТЕ И ПУТКАТА И НА БОИКО ХУЯ НАЛИ ГИ ИЗБРАХТЕ СЕГА ИМ ЯЖТЕ ПОПАРАТА ТЪПИ ШОПИ ДА ВИ ЕБА .......
  • 90 ФИНЦИ

    19 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    АДИ СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ НА УЛИЦАТА ДА СВАЛЯМЕ ГЕРП ИЛИ СИ ЛЯГАИТЕ ДЪЛБОКИЯ АААААА САМО ТЪПАНИ ОСТАНАХТЕ В БГ ОЛИГОФРЕНИ С ВАС СЪБУЖДАИТЕ СЕ
  • 91 Бай Иван

    32 2 Отговор
    Вдигането на данъците за автомобилите бил единствено с цел подобряване на въздуха в София! Поредната Пунта мара! Ако бе така щеше поне да се запазят същите данъци на колите с газова уредба и нямаше софийска община да иска да се закупи инсталация за изгаряне на боклука в ТЕЦ София! Представяте ли си- тези "умници" ще се борят със замърсяването на въздуха в София, като изградят инсталация, която само на 2 км от идеалния център на София ще бълва огромни замърсявания! Едно е ясно, че комисионните не миришат! Надявам се и дебилите избиратели да го проумеят и да излезат на улиците! Това единствено ще има ефект за отрезвяване на властниците!
  • 92 Бай Х

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гарантирано от ГЕРБ Пунта Мара главанаци":

    Пак да гласуване за Тях !!! Да им е... м..
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 код 8

    36 2 Отговор
    Партия ГРОБ ще изкопае Гроб за всеки Българин !!
  • 95 Браво на Герб, сега си ги търптете

    22 2 Отговор
    и плащате без да имате с какво.
  • 96 Ха ха

    31 2 Отговор
    Как сте, как сте столични балъци? Спретнаха ли ви с план и визия ремонтче на ремонта а? Но си го заслужихте и сега ще духате тараторчето, а скоро и билетчето че ви изненада...ай хаирлия да е!
  • 97 ВЯРВАЙ ИМ

    26 3 Отговор
    ТА ВИЕ СЕГА ЛИ РАЗБРАХТЕ ЧЕ ТЕЗИ ДВАМАТА ОТ СНИМКАТА СА ИЗПЕЧЕНИ ЛЪЖЦИ И ТОВА КОЕТО ГОВОРЯТ И ВИ ОБЕЩАВАТ ДНЕС ГО ЗАБРАВЯТ ВЕДНАГА.ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ ВИЕ СТЕ НАЙВНИ,НИКОЙ НЕ ВИ Е ВИНОВЕН ПОНЕЖЕ ПОЖАРНИКАРЯ ЧЕСТО ЛЪЖЕ .КЪДЕ ДА БЕШЕ САМО ТОЙ.В ТЪЗИ ДЪРЖАВА Е ПЪЛНО С «БИЗНЕСМЕНИ» ОТ СЪЩОТО ТЕСТО.ЧЕСТО ДА НЕ ЗНАЕШ ОТ КОЙ ДА СЕ ПАЗИШ.
  • 98 Всички знаят

    23 2 Отговор
    че данъци и глоби се вдигат само тогава, когато управляващите не ги е страх ;)
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Раптър

    33 2 Отговор
    Браво за статията. Хора събудете се. Докога тази мафия ше ни унищожава . Само протести и сваляне на банкянския мерзавец и белчинската подложка
  • 101 Щом народа няма смелост, ББ и Герб

    24 2 Отговор
    имат да дерат хорицата. Вие си ги избрахте.
  • 102 Александра

    7 32 Отговор
    Хора,защо плюете така по герб и Борисов?Аз пък съм много доволна от управлението на страната.И само ще ви кажа ,че никога не бих гласувала за друга партия.Със съпруга ми имаме семейна фирма,няма да и пиша името да не ме обвините в реклама,но мога най-чисто сърдечно да кажа ,че винаги сме печелили държавните поръчки без да сме подкупвали когото и да било и за 13години освен ,че имаме достатъчно спестени финанси и имотното ни състояние е вече на много високо ниво -можем да си позволим почивки по целия свят и си купуваме автомобили винаги от магазина.А не от автокъщи къде колите са със съмнително качество ---и вече имаме над 200 работници на който редовно им плащаме заплати и осигуровки г-н Борисов благодаря ви ,че ви има.

    Коментиран от #104, #107

  • 103 асан ага

    5 20 Отговор
    ГЕРБ----ПОБЕДААААААА.….
  • 104 Браво Александра, дано и вашите

    17 4 Отговор

    До коментар #102 от "Александра":

    200 работника да могат да си купуват коли направо от магазина както вие. Благораря ви г-н Борисов, че Александра и семейство и 200 работника си купуват коли от магазина. Браво напред.
  • 105 hmhmhm

    25 2 Отговор
    Аз предлагам който е гласувал за тази мишка да плаща по високи данъци другите не
  • 106 Съмишленик

    23 1 Отговор
    Някои от данъците в нашата бедна държава изпълняват и социална функция и тези които сега повишавате са точно такива. Груба и непростима грешка която ще има негативни последици за партията. Нима има съмнение, че всеки човек има желания за по-нов автомобил, но това в България е невъзможно за почти всички хора а те със старите си автомобили чрез данъците осигуряват охолния живот на тези които могат да си позволят нови коли или се возят на държавни. Автомобил на изплащане каквато е масовата практика в белите държави у нас е невъзможно поради ниските заплати и опасността човек да остане без работа. Явно при дълъг престой във властта се губи връзката с обикновените хора и техните проблеми. Мотивът, че със спестените 17 млн. лева ще се подобрява инфраструктурата на града при бюджет от близо 2 млрд. лева е смехотворен. Тези 17 млн. може да спестите само от оптимизация на огромната градска администрация например а да не говорим за излишните и потресаващи строителни решения.

    Коментиран от #115

  • 107 Pedagoga

    20 0 Отговор

    До коментар #102 от "Александра":

    200 работници на коЙто плащате по 500лв заплата...
  • 108 ОСТАВКА

    20 1 Отговор
    ОСТАВКА

    Коментиран от #109, #110

  • 109 Затвор до живот

    15 1 Отговор

    До коментар #108 от "ОСТАВКА":

    И още нещо...
  • 110 onq s konq

    3 15 Отговор

    До коментар #108 от "ОСТАВКА":

    Тая "Оставка" явно от Нинова я искаш,ама няма тане твойта работа
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Rory

    20 0 Отговор

    До коментар #106 от "Съмишленик":

    Няма да има последствия, не забравяй, че сме роби и се уповаваме само на Бога да ни спаси.
    Билет 1.60. Помните ли, имаше протести, но какво от това? Разрешаваме да ни тъпчат и те си го правят.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Истината

    19 3 Отговор
    Йорданке,
    Гласувах за теб а не за Мая защото тази мухлясала кюстендилска слива не я понасям но за теб съм гласувал защото нямам алтернатива за друг подходящ кандидат.Защо ни излъга?

    Коментиран от #120, #133

  • 118 шимпанзе

    12 0 Отговор

    До коментар #56 от "маймун":

    дори би се сетило за това, че градския транспорт не е САМО метро.., само кметицата не може.....Наземният транспорт е в окаяно състояние - нередовен, неудобен, стари трамваи и автобуси. Някои от трамваите са от времето на соца, със стълби за тренировки за физическа кондиция на юноши. Да, ако градският транспорт е удобен, бърз и комфортен, всеки би го предпочел, за да не се чуди къде и как ЩЕ ПАРКИРА...
    за физич

    Коментиран от #126

  • 119 Факт

    7 1 Отговор
    Фолни герберски комуняги!!!

    Коментиран от #121

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Прав,

    11 0 Отговор
    Кмете и винетки пойскай сега и още нещо за София та да останеш в историята и учебниците
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Кочо

    12 0 Отговор
    И какво е чудното! Те това правят след всяка поредна изборна победа и това далеч не е най драстичната репресия, налагана от управляващите! И са прави, когато казват, че народа на избори одобрява това поведение! Така ли е - така е вече 15-20 вота един след друг и така ще бъде!
  • 125 Емо

    16 1 Отговор
    ДА СЕ УЧРЕДИ НАГРАДА""ЛЪЖЕЦ НА ГОДИНАТА""И ДА СЕ ВРЪЧИ НА ФЪНДЪЧЕТО ПОЖИЗНЕНО!!!ГЕРБ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ И ИЗКУСНИ ЛЪЖЦИ В ДЪРЖАВАТА!ПАРИЧКИТЕ ЩЕ ОТИДАТ ПРИ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА..СЕГА НИ ГОТВЯТ И ОБИРА СЪС ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ!!!ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ?ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА И ДА КАЖЕМ ВЪН ОТ ВЛАСТА И ДОБРЕ ДОШЛИ В ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА!!
  • 126 ДО 118

    4 15 Отговор

    До коментар #118 от "шимпанзе":

    Ако бяхте толкова искащи по времето на 3-ната коалиция, С. СТАНИШЕВ и ОРЕШАРСКИ, подобренията щяха отдавна да са на друго ниво. Те оставиха празна хазна, изнесоха 55-60 млрд.евро и спряха евро фондовете, поради корупция. СТАНИШЕВ беше купил 8 влака, КЪДЕ СА ТЕ? ПИТАТЕ ЛИ? Фалираха държавата, разграбиха я чрез РМД-та, ВИЕ ПАК МЪЛЧАХТЕ , КЪДЕ БЯХТЕ? НА КОЙ СВЯТ СТЕ ЖИВЯЛИ?КАКВО ПРОМЕНИХА СОЦ.КОМУНИСТИТЕ? Закупиха ли нови тролеи, трамваи и т.н.? НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ? Една чешма построиха ли? ПО ТЯХНО ВРЕМЕ ПИХТЕ ВИНАГИ ПО 1 ЧАША СТУДЕНА ВОДА! ББ започна от 0-лата. Как само една партия да ви угажда за всички претенции? Много искащи, с големи првтенции, но без да питат ОТ КЪСЕ ДА ИДВАТ ТЕЗИ ПАРИ? Спрете се малко и се замислете!

    Коментиран от #135

  • 127 Kovak

    11 1 Отговор
    То за ГЕРБ гласуват малко хора, но когато повече от половината народ не гласува, те са достатъчни за да ги изберат. А и като платят на някой ром....
  • 128 ДО 21

    6 6 Отговор

    До коментар #21 от "антрашпиц":

    Това е начинът. По времето на СОЦА ви лъжеха, че е безплатно. Няма безплатен обяд. Извадете главите си, които ползвате като декоративна принадлежност към зад@ника. Коли за по 200лв., но с минимални виенски и застраховки. Защо не сформирате доброволен отряд и да помогнете в Албания, но да пишете глупости е по-ЛЕСНО. Другото е труд Иска се работа, сърце и отговорности Някои ще заминем, без да афишираме, без разрешение, а искащите ще останат да паразитират. По-лесно е да си пишете и избивате комплексите.

    Коментиран от #129

  • 129 антрашпиц

    11 1 Отговор

    До коментар #128 от "ДО 21":

    Къде ще заминеш бе ,нали тука си е супер.Ще останеш,и ще плащаш,без да роптаеш.Ще търкаш без да мъркаш,щото за тебе важи приказката на Боко :С народа трябва да се държиш като с куче.....

    Коментиран от #138

  • 130 Булгар

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Статист.":

    Бай Ганьовците !!!! Не шоколадовите!!!!
  • 131 Без обяд

    7 1 Отговор
    Обещанието на кметицата не е същото като при завещанието.
  • 132 Софиянеца

    10 0 Отговор
    Сами сме си виновни, след като допуснахме селяните да ни управляват. Лошо е също, че има и софиянци, които също гласуват за селяните. Е затова хапваме дървото след избори.И помнете, че винаги при избори се явява някой който да дръпне гласове и да се избере подходящия.На тези имаше двама. Да ви е честито още 4 години управление с нови данъци.Знам, че до другите избори ще забравите всичко и пак отново....
  • 133 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #117 от "Истината":

    За да си излъган,да се чувстваш като преебано камилче
  • 134 Грую

    7 0 Отговор
    Защото успяха да го научат да дава власт и пари на хора, кадърни предимно за кражби, които умеят да ги отчитат за успехи!
  • 135 шимпанзе

    0 3 Отговор

    До коментар #126 от "ДО 118":

    твоята е като онази приказка за кривата ракета и космоса...Няколко пъти в този живот ЗАПОЧВАХ от 0 и ДОКАЗАХ, че когато има финансова дисциплина, прозрачно и разумно управление на парите, когато НЕ СЕ КРАДЕ и стотинката е на почит - ИДВА УСПЕХЪТ !!!.

    Коментиран от #136, #137

  • 136 шимпанзе

    3 0 Отговор

    До коментар #135 от "шимпанзе":

    и разбира се КОНТРОЛ ! БЕЗ КОМПРОМИС ! Който изработва парите си- той не ги пилее!
  • 137 шимпанзе

    3 0 Отговор

    До коментар #135 от "шимпанзе":

    и разбира се КОНТРОЛ ! БЕЗ КОМПРОМИС ! Който изработва парите си- той не ги пилее!
  • 138 шимпанзе

    3 0 Отговор

    До коментар #129 от "антрашпиц":

    А дали е така? Ако имаш куче -трябва да се грижиш за него. Да го храниш, да го разхождаш, да му осигуриш ваксини и обезпаразитяване, ако се разболее да го водиш при ветеринаря,. Ако си по-просветен ще го водиш на кучешко училище, за да получи добро "образование" (обучение) и ако си заможен от време на време, ще го награждаваш с хубави пържоли.

    Коментиран от #141

  • 139 Ново

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гарантирано от ГЕРБ Пунта Мара главанаци":

    Само в русе перник благоевград ипещера намалят данъци сметки и цени
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 антрашпиц

    4 0 Отговор

    До коментар #138 от "шимпанзе":

    Нямам куче моето момче,имам две деца за които се грижим с ена ми.Пък който няма деца,се грижи за кучета,котки или си купува комплексарски коли-имам в предвид обикновенния човек,не разни богаташи и първенюта за които не е проблем да си купят всичко което поискат.Разбра ли?За мен приоритет са децата.Колата не ми е важна и за това е 20 годишен сценик,демек кочина.

    Коментиран от #147

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Иван

    12 0 Отговор
    Оставкииииииии !Събуди се , Българино ! Сега е време за стачки ! Хем работиш,хем си беден, че и високи данъци плащаш !!!!!! Оставки ! Стачки ! Бунт ! Саботажи ! Неподчинение ! Революция ! Събуди се, Българино !
  • 144 Боби

    5 0 Отговор
    Да си спомним за Румъния и Чаушеско.
  • 145 Ико

    0 9 Отговор
    Господа вие от факти манипулирате обществото и пишете неверни неща гж.Фандъкова в нито един дебат и нито едно интервю не е казала че няма да се вдигат данъците точно за това спореха сутринта по нова тв и водещия каза че в интерес на истината Фандъкова никаде не е казвала че няма да вдига данаци така че много ви моля пишете обективно и стига с тези лажи

    Коментиран от #150

  • 146 Чест

    4 0 Отговор
    Акциза на горивата нали е за това,или бъркам?Всички акцизи се поставят с цел ограничаване и борба с вредите от даденият продукт!
  • 147 шимпанзе

    1 0 Отговор

    До коментар #141 от "антрашпиц":

    Колко жалко, че не си схванал, че и ние шимпанзетата имаме чувство за ирония...
  • 148 ишщкдз

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Край":

    Видя ли го сега "народа" - каза им истината и простаците ти напраскаха минусите. Неам думи.
  • 149 Къчо Карамасуров

    2 0 Отговор
    -МЪРШИ и "Уфтси", ама ТУК СТЕ МНОГО СМЕЛИ И ЕДИННИ ,срещу Фандък-есата, но се Усрахте на ИЗБОРИТЕ И СЕГА...ЩЕ СИ ЛИЖЕТЕ НАСРАНИТЕ ПЪРДАЛНИЦИ , колкото и да ви е мъчно - ДА !
    -Те напускаха разни капани, за да се разпръснете, а вие...като "шарани" налапахте мощно "стръвта", 'щото сте ама много, много отворенгяс и ви го сложиха , като на първите балъци : ЧЕСТИТО ВИ ПОДСКАЧАНЕ...до следващия път, нещастници !!
  • 150 АННА

    0 0 Отговор

    До коментар #145 от "Ико":

    ................................................"ПИШЕ СЕ ДАНЪК .....НЕ ДАНАК .....