Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 13:07 4 126 44

Германските туристи избягаха, губим още пазари

  • туристи-
  • туристически бранш-
  • нощувки

Ръст бележим в гостите от Украйна с 60 на сто

Германските туристи избягаха, губим още пазари - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една четвърт по-малко германски туристи в България за отминалото лято бе определено от туристическия бранш като колапс, защото това води със себе си и 800 хил. нощувки по-малко. Руските туристи за изминалия сезон са с 15 на сто по-малко и изоставане със 170 хил. нощувки, а 27-те процента по-малко скандинавски гости са истинска катастрофа, както и пропуснатите 270 хил. нощувки. Общото намаление на туристите у нас е едва 2 процента, но същинският проблем е в губенето на исторически ключови пазари.

Фактите бяха изнесени от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), като обобщение на отминалото лято. „Рекламна кампания в момента на скандинавски пазар е напълно безсмислена – предстоящото лято беше продадено още през миналата зима и то продължава гарантираната тенденция на спад“, коментираха работещи в туристическия сектор от асоциацията.

Румъния вече е втора на туристическия ни пазар, като ръстът на гостите от северната ни съседка не е свързан с никаква маркетингова стратегия – румънците просто идва у нас и то предимно по Северното Черноморие, както и в градовете по склоновете на Стара планина, но това е техен личен избор.

Ръст бележим в гостите от Украйна с 60 на сто

и докато за цялата изминала година те са 487 хиляди, то до края на октомври са 560 хиляди. Ръстът от Великобритания е със 7 процента.

Лъжата за огромния брой гръцки туристи у нас се разбива в данните на Националния статистически институт: при малко над 1 млн. пристигнали гърци в България до края на септември, хората, които са отседнали в хотел, са 80 хиляди (не е ясно къде са отседнали останалите 920 хил. гърци), а нощувките са 158 хиляди или по-малко от две денонощия на човек. Такъв брой нощувки българите правят в южната ни съседка само за един уикенд.

Отливът от ключови пазари се вижда и от статистиката на морските летища.

Във Варна кацанията са спаднали с 16 процента, а в Бургас – с 14. Гостите от Германия са с 40 на сто по-малко именно на бургаското летище, а във Варна руснаците се с почти 30 процента надолу.

В годината, когато Пловдив е Културна столица на Европа, ръстът на посещенията е едва 10 на сто, срещу 60 процента скок в гостуването на другата европейска столица – Матера в Италия.

Общият извод обаче е, че спадът в нощувките е с около 300 хиляди до края на септември.

Активни участници на туристическия пазар, членовете на АББТА обясниха, че повишаването на застраховките за туроператорите няма общо с интересите на крайните клиенти. В западните държави застраховани са между 10 и 15 на сто от оборотите на туроператорите, у нас е застрахован 50 процента от оборота.

Реално, дори застраховката да бъде направена десетократно или стократно по-висока, проблемът не е в редовните компании, а в сивия сектор. В социалните мрежи ентусиасти предлагат пътувания, често комплексни, сложни и до далечни дестинации, без да дават каквато и да е гаранция за хората, които тръгват на път. В това отношение държавата е безпомощна, защото не може да санкционира физически лица, които на доброволен принцип събират желаещи и чрез тях извършват стопанска дейност.

Този вид бизнес обаче не може да се бърка с онлайн платформите за настаняване. Ниската събираемост на налози от настаняване у нас идва на първо място от страна на полулегални хотелски комплекси, а самите хотелиери във всеки туристически регион на страната знаят какъв процент от стаите им са обявени и какви винаги стоят в сянка, макар да носят приходи. Трябва да възникне огромен скандал, та един хотелиер да натопи колегата си.

Събирането на данъци от страна на индивидуални лица, които отдават свои стаи или жилища за краткосрочно наемане няма как да бъде лицензирано под шапката на тежките бюрократични изисквания за цял туристически обект, категорични са туроператорите. Сред абсурдите на идеята е въвеждане на ценова листа, наличие на рецепция и гигантска бумащина, която няма общо с реалността.

Неоспорим факт е, че множество хотели, категоризирани надлежно от Министерството на туризма, се оказват пълен провал и са обект на репортажи и от чужди медии.

В дигитализиран свят, в който във всяка секунда човек може да избере докъде да пътува и къде да се настани, у нас ще задължат хората да отговарят на измислени държавни стандарти, наместо на отдавна работещите механизми на онлайн гарантираното качество чрез клиентска оценка. Системата е проста и ефективна: клиентът винаги оставя оценка, независимо дали е бил доволен или ядосан. Домакинът също оставя оценка на гостите си, защото така показва, че е с отношение към ангажимента си. Гостите с висока оценка лесно си намират хубави места за настаняване, а домакините с висок рейтинг стават все по-заети.

Това, което бюрократите не разбират е, че хората сами знаят какво им трябва и какви условия ги удовлетворяват.

Причината да съществуват тези платформи е, че расте нагласата да се ползват домашни условия за настаняване, където държавата не се бърка. Затова бюрократи няма как да гарантират качество различно от онова, което клиентите търсят.

И докато Международният олимпийски комитет (МОК) открива в Airbnb не само дългосрочен партньор на стойност 500 млн. долара, но и реална възможност за създаване на устойчиво развитие на регионите, у нас ще търсят начин да разбият най-ефективният маркетингов подход, защото държавата не може да измисли как да си събира данъците.

Липсата на стратегическа мисъл и елементарно наблюдение над процесите показва, че нито един държавен администратор не е проумял досега, че единствените реални рекламни платформи за хората, които не пътуват на all inclusive, а по свое желание, са TripAdvisor и Airbnb.

Коментарът на Лияна Пандалиева е публикуван в Гласове


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И..

    79 2 Отговор
    Какво очаквате от Мутроморието?

    Коментиран от #16

  • 2 Чепа

    95 0 Отговор
    Вие местното население изтървахте те седнали да се тюхкат за туристи
  • 3 никога повече на море в България

    92 3 Отговор
    Ми ,селяндурите и мутрите ,които "управляват" хотелите ,кръчмите и плажовете по нашето море да вземат да надуят още малко (много) цените и ... ще имат удоволствието да си седят сам самички в бетонната кочина ,която (си) построиха. Ей я де е Гърция.
  • 4 Фффгцггц

    67 1 Отговор
    Ми то само мутри и бабаити по море и планини. За да дойдеш тук на почивка трябва да си мазо.

    Коментиран от #11

  • 5 Последния софиянец

    36 5 Отговор
    Добре че им взеха Крим на украинците че да правят оборот на нас.
  • 6 Слънчев бряг

    60 0 Отговор
    Гнусно ,гадно ,мръсно и скъпо - що е то ?

    Коментиран от #18

  • 7 Нас това не ни топли.

    39 1 Отговор
    Били намалели немците ??? То и без това е хотелиерите не плащат реалния данък щото неотчитат точната сума пари с която са забогатели през всеки сезон нито пък дават някакви хубави заплати за петте месеца лятна заетост много важно....
  • 8 Забелязъл.

    16 5 Отговор
    Брееее тая Лиляна Панделиева жива ли е още къде се беше изгубила ???
  • 9 гецо

    51 1 Отговор
    Ще дойде веднъж, ще види каква мизерия е и няма да се върне повече. Не знам дали осъзнавате но всеки един сектор в държавната политика е пълен провал, никъде не се търси ефективност, само се гледа как да се разделят една част от парите и с другата да се симулира някаква си политика която е обречена на провал заради неефикасния мениджмънт. Ще се радвам някой да ми пример за някой отрасъл в българския държавен апарат който не е корумпиран и би служил за пример за останалите. Мерси предварително и успех с търсенето :D
  • 10 Видях и чух

    39 2 Отговор
    Намаление с 2% - лъжа!!! Моите визуални преценки са 30%. Предишни години руска реч се лееше от всякъде, сега не е така. Плажуващи много често се оказваха месни (бургазлии), а не европейски пенсионери.
  • 11 ГосТ

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фффгцггц":

    Аааа и садо- можеш да риташ камериерки..и не ми се мисли какво друго,,стига да си платиш на нашите випки....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тъжно

    37 1 Отговор
    Мдаа ,тъжно ,а ?! То не може само да гепи и да се дерът по три кожи от туристите ,трябва и малко акъл . ББ да вземе да я ползва тъжната кобила Ангелкова по предназначение - да тегли каруца , а не да съсипва българския туризъм.
  • 14 Васил

    32 0 Отговор
    Най добре следващият сезон хотелиерите въобще да не отварят
  • 15 видимите резултати

    34 0 Отговор
    Където управлява организираната престъпност е така.
  • 16 Пакича

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "И..":

    След две години и българи няма да има на
    отходното ни море. Мърсотия и скъпотия +
    Мутри
  • 17 Гарантирано от ГЕРБ

    38 0 Отговор
    Няма нещо, което борисоф да не е унищожил в България

    Коментиран от #19

  • 18 Лудия касапин

    2 12 Отговор

    До коментар #6 от "Слънчев бряг":

    Задника ти?
  • 19 злобар

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гарантирано от ГЕРБ":

    Има,таксите и данъците които за разлика от всичко се трупат,умножават прогресивно. Даже има заплатаджии които да измислят нови начини за скубене на простолюдието.
  • 20 Какви са

    18 0 Отговор
    тези глупости,Баце каза,че растем.Вие не вярвате ли,на Баце?
  • 21 спад

    12 0 Отговор
    да!Ама `ръст-нагоре` идва от `Пералните`......
  • 22 Брюкселко зеле

    23 0 Отговор
    „В годината, когато Пловдив е Културна столица на Европа, ръстът на посещенията е едва 10 на сто, срещу 60 процента скок в гостуването на другата европейска столица – Матера в Италия” - някои ги разбират нещата, а Мамин хвърли 3 млн. за „откриване на топлата вода”
  • 23 Българин

    28 0 Отговор
    Тая година клекнаха, догодина дано да фалират окончателно!
  • 24 БГ турист

    17 2 Отговор
    Няма да са тревожите...сега стоенчо като напраи два бетонни острова насред морето, като узакони корвите и дрогата и нещата ще се оправят..и мутраците ще почнат да си плащат данъците..и ще дойдат милиони туристи...а пък аз ще си ходим по Гърция и Турция, щото не съм патриот и не си давам парите на родните измамници...еех, живот, здравей, здравей..(както се пееше в песента)...
  • 25 Кафеви риби доплуваха

    12 0 Отговор
    Честито на печелившите от бранша. Хората не са овце. Тази сметка не излиза: 200 легла, умножени по 40 евро.
  • 26 Валдо Въргалдо

    8 5 Отговор
    Абе има изход от положението, мА ните ги тия шведки, германки или англета, нека си бегат. Аз предлагам кубинци да си внесеме, море да видят , завалиите, пък и ще паднат цените на рома и захарната тръстика.. така де-бартер един вид, и пури ще ни научат как да завиваме. Пък може и венецуелци да поканим, оти они имат мноого пари, ма много ти казвам, с чувалите ша носат боливари тука. Еей, ма много кешовица имат тия бе, отде толкоз пара ...па вие за шведки и за германци ревете.

    Коментиран от #29

  • 27 Порно

    18 0 Отговор
    Смешници. Гърците не са туристи. Нощувките им са основно на командировани. Останалите идва през деня , пазаруват , някои играят хазарт , други ходят по проститутки и се прибират в къщи.Румънците идват основно за уикенда , които са за повече , са или на друг евтинджос. украинците са гастарбайтери , ама нощувките им по 4 или 6 в стая се отчитат от статистиката.
  • 28 Бойка Борисова

    18 0 Отговор
    Няма пробпем. Мутрите ще се пренасочат да крадат от друг отрасъл.
  • 29 Кофе Бонбоне

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Валдо Въргалдо":

    Кви кубинци, кви венецуелци та гонят пък тебе бе..ми те са много далеко бе. От Гана и Долна Волта, а може и от Нубия да докараме и да знаеш че ще идват с кеф и ще са спокойни, щото и България си е бананова република, та поне бананите са бол и ще са им евтини...
  • 30 Лабас

    13 0 Отговор
    Тая лиляна не беше ли куклата на СДС??????????????

    Коментиран от #41

  • 31 Алфа Вълкът

    14 3 Отговор
    Ангелкова трябваше си хвърли оставката още юни месец. Сега ще чакаме да провали още един сезон.

    Коментиран от #33

  • 32 рекаптулация

    26 1 Отговор
    Територията е богата на история, на археология, има планини, има море, има реки, има гори, има минерални води.

    Има само един проблем - обитавана е от едно просто и просташко племе.

    Затова и всичко е превърнато в кенеф. Идват най-големите отрепки и социално слаби, внасяме боклуци и развиваме наркотици, проституция, кражби и инзудвания.

    Коментиран от #34

  • 33 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #31 от "Алфа Вълкът":

    Сега, не ме разбирай грешно ама...бе ти верно ли си мислиш че само тя е виновна за безобразията по Черноморието. Разбира се че има вина и не става за министър на туризма, ама ако си мислиш че така ще се решат проблемите....ми то един шаран има повече акъл от тебе.Та май Афа Шаранът е по-добрия избор на ник за тебе...
  • 34 Абсолютно вярно

    24 0 Отговор

    До коментар #32 от "рекаптулация":

    БГ е доказателство как огромен туристически потенциал остава неизползван поради простотия, безхаберие и корупция
  • 35 Супер

    14 0 Отговор
    А дано от следващата година да събарят бетонните кочини по лайноморието!
  • 36 мани мани

    18 1 Отговор
    и за какво ни са? идват най-бедните западняци! ама кат' ви казвам най-бедните, т'ва значи че те имат по-малко имоти от всеки нормален българин! нямат като нас собствени жилища, собствени коли, а им са все на лизинг, телефоните им дори са на изплащания... нямат никаква собственост! абсолютна нула са, но с големите претенции инак, пф! просто имат едни евра месечно повече от нас и това е! абсолютна измет! а и са много грозни! факт!!!
  • 37 мани мани

    5 3 Отговор
    пак западната измет ще идва у нас защото сме евро за лев :) две е повече от едно :) само у нас могат да ядат и пият евтино! тия идиоти не могат да си позволят да отиват на почивка по средиземноморието и адриатика или екзотики, кога ще разберете, че западът не е това, което беше... бяха добре, но от точно 20г. са си зле :) и ако бяхме читав народ, то отдавна да сме по-добре от западната измет! но споко и това ще се случи! та нали съм спасител и всяко лято киризя к'о ста' на морето в топ курорта ни и близките около него! съвсем лек спад, но то е поради наща си алчност, а и западнякът обедня гьооотере ... мхм :)
  • 38 mi ta ka

    18 0 Отговор
    спокойно догодина ще е още по- зле !!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Лабас":

    беше ЛИЦЕТО!!!Радващо е че НЕ е ,,кукла,,.
  • 42 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    хехеее,то българите изгониха,че германците ще им се опрат!!!!!!
  • 43 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Фредо":

    Ясно и категорично-ТОВА Е ИСТИНАТА, ГОЛАТА ИСТИНА....затова аз от години си ходим по гръчко ( и не само ) и ,,мирна ми глАва''. А така като гледам по пътя на хотелиерите стремглаво тичат и месари и млекари, че и ракиджии, затова аз отдавна си пазарувам в гръчко повечето неща,верно-не са най-евтини , но не са и ментаци..така де -не съм толкова богат, че да плащам за боклуци...
  • 44 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    българина забогатя и почна да пътува активно в чужбина,а нашите политици не надграждат туристическия ни продукт,наоротив свиват го с ограниченията на симеонов и магистралите към гърция и турция.вместо да се съсредоточат върху инфраструктура и пътиша към нашето коре ,те налагат рестрикции за нощния живот там.държавата ако иска скок в туризма трябва да изгради магистрала черно море както и хемос ,а също и влак стрела софия -морето,както и поне два големи изкуствени острова един в бургаския и един във варненския заливи.трябва да се застрои презастрояването на север от златните и на юг ото созопол,а в урбанизираната зона да се подпомогнат фирмите от развлекателния бизнес,а не да се секат!