Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 19:08 2 487 36

Писмо до премиера: Наясно ли сте, че и децата с увреждания растат?

  • майки-
  • деца с увреждания-
  • писмо-
  • борисов

Хей там наоколо – в Европа, за една година и половина се сменят по 4 инвалидни колички на дете с увреждане

Писмо до премиера: Наясно ли сте, че и децата с увреждания растат? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аделина Банакиева участва в протестите на майките на деца с увреждания срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. Ангажирана е с много социални каузи.

Тя написа отворено писмо до премиера, министрите на здравеопазването и социалната политика и комисията срещу дискриминацията в профила си във "Фейсбук".

Вижте го:

"До Бойко Борисов – министър-председател на Република България

До МЗ – на вниманието на Кирил Ананиев

До МТСП – на вниманието на Бисер Петков

До Комисията за защита от дискриминация

Господа, като участник във всички протести на майки на деца с увреждания, като човек с чувство за гражданска отговорност и правещ и невъзможното за облекчаване на живота на децата и хората с увреждания в държавата, си позволявам, на прага на идващите празници, да ви попитам:

– Вие наясно ли сте, че всеки трети пост в социалните мрежи е просия за лечение или рехабилитация или помощно средство?

– Вие наясно ли сте, че хей там наоколо – в Европа, за една година и половина се сменят по 4 инвалидни колички на дете с увреждане?

– Вие наясно ли сте, че камиони с помощни средства стотна употреба от Европа идват тук и деформират още повече и без това болни деца?

– Вие наясно ли сте, че на тийнейджър с детска церебрална парализа (ДЦП) му се "полага" помощно средство на всеки 3 г.?

– Вие наясно ли сте, че децата растат? (представете си, дори и децата с увреждания растат)

– Вие защо не опитате да си държите децата и внуците по 3 г. в едни обувки, а смятате, че един позиционен стол или инвалидна количка не умаляват?

– Вие наясно ли сте, че по света тези помощни средства се дават според нуждите."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаете кой съм

    11 39 Отговор
    Не не ми пука за ТЕЛК !! нека инвалидите измрат за да спасят нормалните хора ..... ще фалираме с тия инвалиди бе
  • 2 ♿♿♿♿♿🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    8 29 Отговор
    Чакаме инвалидите в гробището.

    Коментиран от #3, #36

  • 3 Политик

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "♿♿♿♿♿🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Имаш предвид .... пращаме ги там ........

    Коментиран от #35

  • 4 Аха ама

    31 2 Отговор
    Ми какво ,нали гласувате за ГРОБ
  • 5 Каква ирония

    36 4 Отговор
    Боко ще фалира държавата за седми път от 20 век насам. Иронията е, че накрая няма дори и да има от кого да крадат мафиотите.
  • 6 dalgoto mite

    9 12 Отговор
    tya ne hodi na rabota,na neya i plashtat za,, sozialni kayzi-t.e.da sabotira pravitelstvoto i da nastroiva vseki sreshtu vseki.plateni protesteri-narodni izednizi.
  • 7 Behemoth

    25 3 Отговор
    Ами ....Баце кара все един жип ....всичко му е магистрали и чупки пред началниците...
  • 8 Ал та фанах Атаопънах

    25 4 Отговор
    Премиерът сигурно е озадачен как може хората с увреждания да имат претенции за лечение, при положение че то не се осигурява дори хората с настинка?
  • 9 Г- н Премиер

    29 4 Отговор
    За самолети, скъпи полицейски коли и още куп др. излишни придобивки има пари, а за тези хора няма. Толкова ли е трудно да им направим живота малко по- лек въпреки болестта им.
  • 10 град козлодуй

    25 1 Отговор
    здрав на болен не вярва

    Коментиран от #22

  • 11 мани мани

    25 5 Отговор
    ако бяхме силен сплотен народ, а не мърша, щяхме да яхваме всеки един протест на шепа хора! мед. сестрите протестираха, а ние си траехме, тия и те си протестират, но ние пак не излизаме навън да им помогнем... а времето беше хубаво, топличко... баш кат' за масови протести... бълхаринът бълха си предпочита обаче да си трае у дома и да кибичи в нета, и да зяпа сериали, и да си вика: "мене т'ва не ме е'е, да се оправят, май'ана им!" ... управляващите на всички нива само и това чакат, да си траем!

    Коментиран от #19

  • 12 Не е вярно

    25 4 Отговор
    че Боце не знае, че и инвалидите порастват. Я вижте, цял "кабинет" с мозъчни инвалиди е събрал.
  • 13 мани мани

    17 5 Отговор
    бълхаринът продажната бълха отива при конкуренцията, за да му дадат стинки, за да излезе в КОНТРАПРОТЕСТ! ах, колко суперско звучи - контрапротест :) а помните ли кой за първи път в нашата история именно направи подобен контрапротест на читав съвсем нормален протест от истински българи?! е как кой ве, герберастите! вземете си го набийте в главите и вече го пък запомнете, пф! герб първи измислиха контрапротестите и ги ползват много умело! мърши герберастки, нщожества, българопредатели!
  • 14 соросоидни кърлежи

    16 4 Отговор
    ей с това развалихте деня на ББ, за някакви си деца с увреждания ще мисли богопомзания...той има да мисли за по висши материи,примерно как да осигури соц.плащания на неговите избиратели-цигани.
  • 15 Ван дер Любе

    15 4 Отговор
    Абе, защо рушите стабилността на Борисов. Той едва успява да държи учените, учителите, лекарите и медицинските работници в мизерията (така наречените увеличения са твърде закъснели, така трябваше да е през 2009). Само Доган, Пеевски и още няколко от този калибър са важни. Другите не сме важни и трябва да си мълчим.
  • 16 Бочко

    14 3 Отговор
    Г-жо,нека първо построим амер.военна база
    във Варна,да платим 2%от БВП,пък тогава
    ще размислим дали имате основание да
    искате такива екстри.Но пак Ви казвам,
    докЪт не изпълним задълженията към
    нашите партньори и доброжелатели,неможеш
    да Ви обърнем внимание....

    Коментиран от #17

  • 17 Поправка

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бочко":

    Да се чете -неможем
  • 18 filo

    12 19 Отговор
    Тия "майки" са уникални продажни отрепки. Прав беше Валерката.
  • 19 Напълно Ви

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "мани мани":

    Подкрепям ако сме единни и сплотени ще преобърнем всичко. Онези в парламента ще трябва да се съобразят с нашите искания. Но само шепа хора мислят така после всички се облагодетелстват. Бях написала подобен коментар онзи ден и събрах повече минуси отколкото + това какво ви говори, че не сме единомислещи и сплотени като народ.

    Коментиран от #25

  • 20 JPower

    12 0 Отговор
    А тез майки, наясно ли са,че живеят в България.??!
  • 21 Хаха

    12 1 Отговор
    Еми добре дошли в България.
  • 22 criminal

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "град козлодуй":

    То май стана болен здрав носи.....
  • 23 Нормално!

    10 2 Отговор
    ДЕМОНкрацията създаде едно паразитиращо статукво, което печели НАГОТОВО. Това статукво печели по няколки начина: 1/ паразитира на държавна служба. 2/ паразитира в НПО-та. 3/ получава информация за далавери и протекции за ненаказуемост. 4/ получава субсидии с връзки. 5/ получава лесни, дори необезпечени кредити, с които пазаруват евтино инженери, физици, химици, строители, стругари и прочие. 6/ паразитират като юристи в полза на държавната мафия. 7/ паразитират като артисти-връзкари. 8/ паразитират с наследства. 9/ паразитират с търговия и други предоставените им наготово от държавата лесни бизнеси, от които правят големи печалби, чрез големи надценки. 10/ паразитират с обществени поръчки, с които наемат евтино специалисти да ги изпълнят, а те- некадърниците прибират големите пари. 11/ паразитират с безплатни лечения и подпомагания от държавата при бедствия, в ущърб на останалите. Нямам как индивид, който се е издигнал с връзки, наследени или лесни пари, да бъде съжалителен към пострадали хора. Напротив, точно тия страдащите са изключително противни на паразитиращото статукво. Има една фраза : сит на гладен не вярва. Единственото спасение е изтребление на статуквото до девето коляно!

    Коментиран от #33

  • 24 Васил

    14 6 Отговор
    Хубаво сте написали писмо ама вожда е неграмотен едва говори свързано а за четене едва ли.
  • 25 И аз да кажа

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Напълно Ви":

    Абе вие бълнувате ли? Естествено, че никъде, даже в Швейцария или Швеция не могат да са задоволени исканията на всички! Винаги е въпрос на баланс между претенции и възможности. Явно вие седите без ангажименти, щом искате да хукнем по площади при всяко излизане на двайсетина души. Например за медиците- верно ниски са им стартовите заплати, но да не ви се налага да идете в болница и да видите как от санитаря до професора всички те гледат в ръцете и съвсем дебелашки си искат, как сестрата се пазари за да измери кръвно на човек с ампутация, как рехабилитаторът си бута визитката за да свърши нещо на частно. По тази причина не вярвам вече на никакви протестиращи, може и грях да е. Мисля също, че държавата според възможностите прави не малко за болните, но е източвана от наглеци- мними инвалиди. Много по-разумен граждански жест би било да сме нетърпими към такива хора и да си гледаме работата, вместо да клатим държавата, както за жалост правят в момента тези майки.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 обичаен отговор

    3 2 Отговор
    А не ме занимавайте с глупости , глеайте си работата.
  • 28 Morgoth

    5 7 Отговор
    Разбирам мъката на тези жени, но как заместник-председателя на народното събрание ще влияе на тяхното състояние? Да ме извиняват, но това им искане е изцяло политическо. Не е тяхна работа да казват кого ще назначат на този пост.
  • 29 Тома Неверни

    5 1 Отговор
    Да , знам , че много хора имат нужда от помощ. Но знам и колка данъци и осигуровки плащам. Помагам на децата , на майка ми и тъщата. Единствения шанс за помощ е политиците да не крадат , но това е утопия.
  • 30 Кет Балу

    5 3 Отговор
    А госпожата наясно ли е колко майки работят от сутрин до вечер за една мизерна заплата за да могат да нахранят децата си?Бачкат,стиснали зъби,а не като вас само да ревете,колко сте зле и да лежите по площадите и да затваряте кръстовищата.
  • 31 На фона на коментарите

    2 2 Отговор
    предлагам всички да се разделим на групи и да се избием един друг. Чудо невидяно. Жалят парите на Бойко, ми по-добре да идат не за оръжия, ми за командировки, компаньонки, ядене и пиене на корем. Ей, свиха ви се сърчицата при мисълта, да идат един път и за нещо благородно. То се знае, че няма да идат, ами просто ви се радвам. Къде точно са сравненията с Швеция и Швейцария незнам, ама ви се радвам.
  • 32 Прометей

    3 2 Отговор
    ПОРЕДНА ПАРТИЗАНКА -КУРТИЗАНКА ''ПИШЕ И ЧАКА'' - ОТ УМРЯЛ ...ПИСМО..! БОКО- ЗНАШ ЛИ КАК ГО ИНТЕРЕСУВА...! БРЕ.......ПРОСТИ -ЛЮДЕ- ОСОБЕНО КУРТИЗАНКИТЕ....!
  • 33 Прометей

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Нормално!":

    (Нормално!)...... ВСИЧКО ИЗБРОЕНО Е ВЕРНО НО, НЕ ЗАБРАВЯЙ ПОСЛЕДНОТО И НАЙ РЕШАВАЩОТО...! (ХИМИКАЛКА СЪС ВЪЛШЕБНО -СИМПАТИЧНО -МАСТИЛО - СЛЕД 2-4 ЧАСА ГО НЯМА НА БЮЛЕТИНАТА - ----- - ГЛАСУВАЙ СИ ЗА КОГОТО ИСКАШ - БЮЛЕТИНАТА ТИ ОТИВА ПРИ ''НЕВАЛИДНИ'' - СЛЕД КАТО ИЗЧЕЗНЕ МАСТИЛОТО И ОТМЕТКАТА КОЯТО СИ НАПРАВИЛ...!!!
  • 34 2019

    0 0 Отговор
    Хора, които са с увреждания , например церебрална парализа, тва не означава, че няма как да се оправи на 100% !
    Има варианти за оправяне , ама са свързани с доста финанси, които трябва да се плащат !
    Въпреки че е възможно да е хронично, не означава че няма как да се оправи !
  • 35 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Политик":

    Проблем ли е аз да живея , ама не зле ,а добре ?!
  • 36 Живота е шарен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "♿♿♿♿♿🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    Гледай себе си !
    Не е ли така най-добре ?