Last news in Fakti

8 Декември, 2019 18:59 5 228 27

Хърватският кошмар на двама нигерийски студенти

  • нигерийци-
  • студенти-
  • абия ученна александро-
  • ебо кенет чинеду-
  • хърватия

Слънце, море, млади хора - всичко е говорело за едно приятно пътуване. Двама студенти от Нигерия заминават за спортно състезание в Хърватия, но пребиваването им там се превръща в истински кошмар за тях

Хърватският кошмар на двама нигерийски студенти - 1
Скрийншот: YouTube
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко преди нигерийските студенти Абия Ученна Александро и Ебо Кенет Чинеду да бъдат екстрадирани от Хърватия в Босна и Херцеговина двамата трябвало да подпишат документи, които са на хърватски. „Превозното средство изведнъж спря. Изкараха ни навън и един полицай ми каза: „Подписвай!". Отговорих, че не искам и че не може да се очаква от мен да подписвам нещо, което не разбирам. Тогава един от полицаите извади пистолета си и каза, че ще ме застреля, ако не подпиша. Беше ме страх и се подписах."

Така Ебо Кенет описва пред босненски журналист как той и неговият състудент са били екстрадирани в Босна и Херцеговина. След като подписали документите, полицаите им взели парите и ги принудили да преминат границата по горски път. В групата имало и няколко мигранти, които, подобно на двамата нигерийци, били принудени да напуснат Хърватия. След което се озовали в бежанския лагер „Мирал" във Велика Кладуша.

Невъзможната почивка в Хърватия

Пребиваването на двамата изгонени от Хърватия нигерийци можело да е доста по-приятно: двамата студенти във Федералния технологичен университет в Оверри, заедно с още двама техни колеги и една професорка, били част от отбора на Нигерия по тенис на маса, участващ в Световното първенство на международните университети. Домакин на малката студентска Олимпиада бил хърватският пристанищен град Пула от 13 до 17 ноември. Пет дни по-късно групата трябвало да отиде в Загреб, където да излети за Нигерия през Истанбул.

За Абия Ученна и Ебо Кенет обаче историята се развила по друг начин. След като оставили нещата си в хостел в Загреб, те решили да се разходят из града. Сред вещите в хостела били и паспортите им. На трамвайна спирка полицаи ги задържали и откарали в полицейското управление. Обясненията кои са и какво правят в Хърватия не помогнали. След това ги натикали в някакво превозно средство и били закарани, заедно с мигранти, на хърватско-босненската граница. Там ги принудили да напуснат Хърватия.

Полицията отрича

Както и при предишни случаи, хърватската полиция отрича обвиненията. В официално изявление се казва, че „твърденията, че хърватската полиция има специално отношение към отделни лица заради цвета на кожата, или пък че ги осъжда, са напълно неприемливи и ние ги отхвърляме", се казва в официалното становище.

Как обаче двамата студенти са се озовали в бежанския лагер в Босна и Херцеговина не става ясно. И то без документи, без пари и без причина. „Не е документирано двамата да са напускали Хърватия по легален път", се казва в позицията.

Според Татяна Тадич от хърватската неправителствена организация „Are You Syrious", която предоставя помощ на търсещите убежище, нито историята на студентите от Нигерия, нито обясненията на полицията са изненадващи. „Тъй като тези хора не са бежанци, ние досега нямахме директен контакт с тях. Но тяхното описание се припокрива със стотици подобни истории на свидетели. Това не е изолиран случай, по-скоро едно особено проявление на една широко разпространена системна практика", казва Тадич.

Според нея вероятно става въпрос за грешка при рутинна проверка, извършена на база на расово профилиране.

Екстрадициите в Хърватия

В миналото са регистрирани няколко случая на незаконно екстрадиране на мигранти от Хърватия към Босна и Херцеговина. Доказват го множество изказвания на жертви на насилие, кражби и злоупотреби, извършени от полицейски служители, както и медицински констатации на телесни повреди, нанесени от полицаи, в това число и на деца. „Официално хърватските власти оправдават тази практика с декларираната политическа цел, възможно най-бързо да бъдат приети в Шенгенското пространство", казва Тадич. За да я постигнат те трябва да се покажат като примерни пазители на външната граница на Европейския съюз.

По случая с нигерийските студенти хърватското вътрешно министерство се опитва да наложи различна версия. В официалното изявление се споменава, че преди е имало случаи, в които спортни турнири са били използвани, за да се получи бежански статут в Хърватия и в други държави в ЕС. Студентите не са разполагали и с хилки за тенис. Освен това на турнира са играли слабо. Има и времеви несъответствия: двамата казват, че са били задържани от полицията на 17 ноември, но паспортите си са взели на следващия ден от хостела в Загреб.

Две различни тези

Официалната позиция на хърватските власти е, че конкретният случай не касае студенти, които са искали да участват на спортно събитие, а хора, които са възнамерявали да останат в Хърватия. Двамата нигерийци твърдят обратното.

Хърватските власти се опитват да докажат позицията си, използвайки казус с друг нигерийски студент. След турнира той се е отделил от групата и два пъти неуспешно се е опитал да премине границата със Словения. Било му е отказано, защото няма виза за Шенгенското пространство. Той кандидатства за убежище в Хърватия и изчаква процедурата в център за мигранти в Загреб.

Абия Ученна Александро и Ебо Кенет Чинеду продължават да са в босненския бежански лагер „Мирал". Те са получили паспортите си, които техен приятел им е изпратил от Загреб по пощата. Властите в Босна и Херцеговина критикуват своите хърватски колеги. „Тези хора са жертва на незаконни действия от хърватската страна", казва босненският министър на сигурността Драган Мектич и уверява, че двамата трябва възможно най-бързо да се върнат в Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОНТРАТА

    55 6 Отговор
    Студенти дошли пеш от континента Африка и се озвиали в Хърватия. 👏👏👏 👏 На хърватите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Забелязъл.

    65 3 Отговор
    Ромска история излезли на разходка в чужда държава и си оставили паспортите в хотела .
  • 5 Бонго от Конго 🙉🙊🙉🙊🙉🙊🙉🙊

    18 3 Отговор
    С Арабия Ученна бях в детската градина добро момче е господа полицай.
  • 6 4842

    29 1 Отговор
    като се върнат ще се запишат в боко харам за да трепят бели
  • 7 Некой

    35 0 Отговор
    В Нигерия. Трябва да се върнат най-скоро в Нигерия. Всичко друго е ала бала.
  • 8 Гост

    7 52 Отговор
    На никой не му е останало малко човечност. Я се поставете на тяхно място , няма ли да искате и вие да останете. Да си расист говори много за интелекта на човек.

    Коментиран от #10

  • 9 Голяма лъжа

    31 2 Отговор
    нещо са нагазили в лука, ама сега се правят на засегнати! Аде да си признаят, какъв канал са отишли да организират, и са ги хванали!
  • 10 00000014

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Виж как са замръзнали. Прояви човечност - нека жена ти да ги стопли, може и едновременно.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 От Лондонистан

    34 4 Отговор

    До коментар #11 от "Зайко Байко многознайко":

    Така беше но отивахме да работим и честно а тези гадове идват само за помощите
  • 16 гост

    3 18 Отговор
    класически фашисти
  • 17 Кой68

    14 0 Отговор
    Защо ме изтрихте???Обидих ли ви..😥😥😥Незнаех че сте толкоз чувствителни...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 сноу

    17 0 Отговор
    И..що във Босна..? Да ги натирят директно при баб Шменкел..тя кунки ще им цунка ,бузки ще им млясне и дупе ще им плясне...
  • 20 дявола

    15 0 Отговор
    Вий оправете нашите негри за чуждите не берете дертове за тях има кой да мисли
  • 21 Феререр.🏆🏆🏆

    20 0 Отговор
    Абе Надал това е вицът на деня "нигериец и тенис" ХА ХА ХА.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1111

    10 0 Отговор
    Приматите лъжат.
  • 24 марок

    5 0 Отговор
    Какви красавчици само, ако ме срещнат в тъмна доба ке се напикам.
  • 25 Бай Стойчо

    10 0 Отговор
    Сещате ли се защо Дойчето никога не е и няма да пише за "Българският кошмар на двама български пенсионери"
  • 26 Братя Българи

    3 0 Отговор
    Негрите са опасност за белите хора!
    Имат си Африка, там да прогресират.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.