Last news in Fakti

20 Декември, 2019 12:00 5 087 35

Пак ще ни връщат, този път на село

  • българи в чужбина-
  • връщане-
  • стимули

А ако можеше тях някой да ги прати надалеч…

Пак ще ни връщат, този път на село - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мине се не мине някой месец, и управляващите изскачат с нова идея как да върнат българите в чужбина обратно в Родината. Бързо търсене показва десетина такива идеи през последните няколко месеца – безплатен апартамент (Томислав Дончев), инициатива с писма (Държавната агенция за българите в чужбина), обиколки на управляващите в 13 града на 11 държави с оферти за работа (през 2014 г.), мобилно приложение „Bulgaria wants you“ (преди месец) и последното – до 1200 лева на месец, с бонус, ако се завърнете в някое село.

Коментарите в Мрежата са повече от иронични по последната идея – от размера на сумата до въпроса какво човек може да работи по селата, че и в много от по-големите градове.

Похвално е, че все пак България се опитва да има някаква политика за реимиграция, но в случая ми се струва, че тя е на принципа да се усвоят едни пари от Брюксел, защото финансирането за последната идея идва от еврофонд.

Страната ни има спешна нужда от адекватна демографска политика, защото най-големият проблем за всеки бизнес там е липсата на работници – от ниско квалифицирани до специалисти. Това е една от главните причини чуждестранни компании да инвестират повече в България (наред с корупцията и неработещата съдебна система). Родните фирми също не могат да се развиват заради липсата на работници, това спира растежа на икономиката. По-малкото работещи пък намаляват приходите в социалните програми за пенсии, здравеопазване, данъци.

От 1990 до 2017 г. България е загубила 19% от населението си. Всяка година от България си тръгват около 25 хиляди души, въпреки че тази тенденция се забавя. Според една прогноза на ООН до 2050 г. населението в повечето източноевропейски държави ще спадне почти наполовина. В него за България се предвижда спад до 5 милиона души.

Но нито безплатен апартамент, нито по 1200 лева помощ ще върнат онези от нас, избрали да живеят и работят далеч от България. Защото не са само парите. А десетки много други неща, които все не биват решавани.

Нужни са ред и правила, които да важат за всички. Равни възможности за развитие – да си създадеш малък бизнес и да не те е страх, че ако той е успешен, местният наместник на ГЕРБ ще дойде да поиска половината от него.

Нужна е съдебна система, която да дава сигурност, че ако правата ти бъдат нарушени, ще има бързо и справедливо възмездие.

Нужно е изтласкването на тази плака на бивши ДС ченгета, които са впили своите пипала във всички сфери на политическия, икономическия, медийния и културния живот на страната и продължават да я управляват тихо, но злокобно 30 години след уж-промяната.

Решението на тези основни проблеми (или поне някакъв реален опит за това) всъщност ще направи така, че всички в България да изкарват повече пари и да живеят по-добре. И много от нас наистина да поискат да се върнат. И то без финансови примамки от правителството.

Но понеже това едва ли ще се случи в нашия живот, парите ще идват от българите в чужбина към тези, останали да живеят в Родината – за тази година те са надхвърлили 1,2 милиарда евро. Всъщност дали вярвате, че някой наистина иска да ни връща обратно? Просто има едни пари за усвояване по европрограма и добър повод за ПР по медиите на управляващите. До следващата им „гениална“ идея как да ни връщат. А ако можеше тях някой да ги прати надалеч….


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    94 2 Отговор
    Толкова е просто.Организирайте една нормална европейска държава с европейски заплати и хората сами ще се върнат. Обаче това в банкянската демокрация няма как да се случи.

    Коментиран от #5

  • 2 Цъфнал гербер

    40 1 Отговор
    Ще организирам курс за напреднали българи, които се връщат в България и ги разпределям по селата. провинцията ще цъфти.
  • 3 Да махнат Боко

    6 12 Отговор
    Ама като не са намерили друг , как?
  • 4 Емил

    71 7 Отговор
    Дъщеря ми е юрист на висока длъжност в СТО в Женева с годишна заплата от 120 000 евро, безплатна квартира в Женева и безплатно образование за децата (до 30-годишна възраст) - какво ще и предложите, за да се върне? Вероятно зам премиер или ръководител на правната комисия в Парламента, ама тези места са заети за послушковци, а не за хора с възможности!

    Коментиран от #13, #30

  • 5 Рошко

    36 2 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Мутренска, Бълхария нема се оправи, все ще я оправят
  • 6 Първо да върнем селяните от София,

    36 4 Отговор
    по селата. А тези от чужбина ще ги пратим в Странджа Сакар, както искаше бай Тошо. Смешници.
  • 7 Хаджи хаджи Българин

    48 1 Отговор
    За пореден път го пиша! Инвестирайте в малки градове, а не в областни градове! Преместете половината от фабриките около София в провинцията, както и обезлюдени райони им намалете ДДС- то на производството на селскостопанските производители! Децентрализирайте приходите на отделните общини 50% да остават при тях ! За малките фирми до 10 човека ги освободете за 2 години от данъци и всичко ще си дойде на масто!
  • 8 Гост

    51 0 Отговор
    Управляващите изобщо, ама изобщо не желаят да се върнат образованите способни хора! Не се заблуждавайте в добрите им намерения! Могат да се върнат и без стръв на кукичката, но СЛЕД ЕРАТА БОРИСОВ!

    Коментиран от #25

  • 9 Западните Балкани

    48 1 Отговор
    Грижата трябва да е насочена към хората в България и ако тя е добра и животът тръгне нагоре, то ще си дойдат и доста други. Не може да искаш някой да си дойде, да го нахокват некадърни чиновници, люспещи семки полицаи, откровени идиоти като Борисов и Каракачанов (и други), да го лекуват медицински кадри с 300 евро заплата в коптори от 18 век и т.н. А в Здравното министерство поредните калинки д авзимат по 10000 лева заплата. Там е разконичето, но партийците не искат истинските хора да се върнат, те искат роби, да теглят и да не се обаждат
  • 10 гост

    14 2 Отговор
    Магистралите заобикалят селата. Това е проблемът.
  • 11 555

    28 0 Отговор
    По селата няма канализация за чиста вода, няма и канал за мръсна вода, гази се кал,където има асвалт е на дупки, да не говорим за интернет и кабелна телевизия.
    Европарите за селата отидоха за метрото.
    Иначе управляващите имат идеи, ама рая, да им пристане на акъла, няма!
  • 12 Асен Илиев

    5 4 Отговор
    Няма такава опасност. Друго съм заповядал :)
  • 13 Бай Стойчо

    22 21 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Да е жива и здрава щерка ти, но да си остане у Женева и да не се връща въобще. На България са и нужни, не сребролюбци, а родолюбци, иначе управия няма.

    Коментиран от #15, #31

  • 14 Ядеитн

    26 8 Отговор
    Затворете границите ве, че и малкото матрял ше избега! Аз ли да ва уча. После - трудови повинности. Бригади и прочее. Кой учил на държавна издръжка я за лекар, я за инжелер и т.д. - да бачка у България барем едно 10 годин, преди да му са даде да бега. Кой е без работа - айде по една лопата и под строй я на къра, я на обектите. Да си заработи помощите.
  • 15 Емил

    36 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    Благодаря за пожеланието! Но май не разбираш, че зад подобни фрази "патриотизъм", "родолюбие"... се крият форми на манипулации и използвачество! Качествените професионалисти изискват поле за изява, а не кухи призиви. Защо да се върне един млад професионалист - за да затъне в бюрокрация и администриране от някой политически удобен главанак?!

    Коментиран от #24

  • 16 Рошко

    13 0 Отговор
    Само глупак би се хванал на такива "новини"
  • 17 някой си там някъде

    22 1 Отговор
    ГЕРБ ще изгонят и тия, който са останали по селата ако влезе в сила
    проектозакона за уедряване на земеделските земи.По почина на комунистите от 1945 год. техните деца и внуци от ГЕРБ пак са се заели да уедряват земята.Искаш не искаш взимат ти нивата и те пращат някъде на майна си райна да блъскаш камънака така, че тия с големите трактори да си правят големи блокове.Превръщаме се в бананова република, която ще произвежда само няколко вида зърнени култури от няколко човека, който с цените на хляба ще стискат за гениталиите всяко правителство.Предвиждат даже и да не се изплаща рента на собствениците на земя чиито ниви обработват.
  • 18 от село

    9 1 Отговор
    живея на село близо до софия. имаме си всичко вода, канал, интернет, кабелна, тока не е спирал от години, понякога се случва ама то и в Москва се случва. паркирам без проблеми дори гаража ми е за 3 /три/ коли. до скоро работех с добра заплата /спрямо средната/ вече не. понеже имам двор по почина на едни американци и с технологии на руснаци ще развивам био селски бизнес. ще храня със зеленчуци децата, ако се върнат, но едва ли. дори не го искам. но съм пример за удоволствието от живота. няма млад дето да го разбере. лошото е че нямаме метро и нощен транспорт. а за "културни" мероприятия няма проблем - 30 минути с кола и 20 с влака, но човек не може да се накърка па макар и леко. е те това е проблем. и за мен и за младите. е те тва като решат и вс. ще е ок.
  • 19 Гост

    18 0 Отговор
    Това показва единствено колко далеко от реалността главанаците, които произвеждат такива новини. В тази новина дори виждам доза присмех от източника ѝ. Първо, в по-голяма част от селата животът вече е невъзможен. Второ, дори някой умен или предпримчив човек да се върже на този кьорфишек, то много скоро ще разбере, че нищо градивно и красиво не може да бъде създадено на Територия чието населени е предимно от Орки. В случая не изпозлвам думата орки, за да ги обидя - това са хора неградивни и примитивни, които като цяло не могат да създат мнение, пък камо ли нещо красиво. Тези хора са били използвани единствено като живи души за изборите и затова са единствените, които могат да оцелеят в Територията. Всичко кадърно или пък такова, което може да формира критично мнение е било изритвано от Територията последните 10 години. Човек, който може да създава красиви неща, пък няма да оцелее и година в Територията, защото трудът му ще бъде съсипван ежеминутно или точно толкова доколкото му издържат нервите на човечецът, осъзнае грешката си и се върне от там откъдето е дошъл. Под това да създаваш красиви неща, нямам предвид да си художник, а да живееш по красив и достоен начин, да следваш целите си и да оставяш красиви следи на усилията си. Ако все още не сте разбрали защо животът в Територията е вече само понятие от биологията и защо "държавата" няма никакви ама абсолютно никакви шансове да се възстанови(поне идните 80 години), то се пробвайте с живот на село докато ви
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Брах ви лайката гербаджийска

    23 0 Отговор
    Стига писахте глупости, боко никога не е искал да връща никого тука, прекалено много пара носят тия от отвънка в на боко бюджета че да иска да ги връща
  • 22 Behemoth

    12 0 Отговор
    ТИКВАТА на тиквеник!

    Коментиран от #34

  • 23 Живее ми се мамоу

    8 0 Отговор
    Живея в лихтенщайн град Вадуц, работя в Швейцария. Как България ще ме спечели като месечната заплата там ако ми я платят разбира се тука я заработвам за 40 часа(1 седмица)
  • 24 Бай Стойчо

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    О да, днес "патриотизъм", "родолюбие" са понятия не случайно тотално мръсни и изкривени. През последните 30 години над тях бе работено доста - много по-лесно е за "поле за изява", "отворени общества", Неолиберализъм...
    Защото, първото нещо за да се върне един млад професионалист, е чистичко ,постлано и уредено, с добра заплатка. Ако не- майната и на България!
    Едва ли осъзнаваш защо направиха така, "че зад подобни фрази "патриотизъм", "родолюбие"... да се крият форми на манипулации и използвачество".
  • 25 Гостенка

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Както пише авторът - става дума за едни пари, които някой иска да усвои. За какво са им на управляващите умни и можещи хора. Само ще пречат. Този процес започна още през 1990 г. Тихо и полека, всичко що може и знае, бе отпратено далеко. ..Сега на мода са калинки и дружинки.
  • 26 Може да стане

    6 0 Отговор
    Ако възстановят летищата в Русе, Търговище, Ст. Загора, Видин и Г.Оряховица и пуснат безплатни чартъри само за месни жители до Европа и обратно, а Грета и Данчето да закрият Терминал 2 - даже ще се отчете и намаление на твърдите и елементарни частици в столицата
  • 27 Селянин

    9 2 Отговор
    Докато само пишете по форумите и се оплаквате нищо няма да се промени, а и вашият живот минава. Човек може да успее навсякъде. Трябва много упоритост и работа. Аз живея по- добре на село от щерката с многото франкове в Швейцария.

    Коментиран от #28

  • 28 вервай ми

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Селянин":

    Много ти вервам.
  • 29 Радо

    6 0 Отговор
    Всеки, който е гласувал за мутро-милиционерската хунта, е пълен идиот и простак!!!
  • 30 тъпо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Същите аргументи би изложила и една прoститутка.
  • 31 2332

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    прав си на 100 %
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 кючук чобан Калитко

    1 0 Отговор
    Програмата "Странджа-Сакар" в съвременен вариант.
    По бай-Тошово време из селата в този район държавата е строила къщи за млади семейства, давала им по 10 хил. лева на ръка.
    Резултатът от програмата е ..... сещате се сами.
    С други думи: ще гледаме римейк на стар и отдавна забравен филм.
  • 34 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Behemoth":

    Кои се възползва от приватезацията нинова и комунистите кога се създадаха мутрите и от кои комунистите а сега борисов вие виновен крадеца вика дръж крадеца тези коментари са за малоумници
  • 35 Червена роза

    0 0 Отговор
    Не преписваите нашия девист на други а защо един некъдърен журналист постоянно пише глупости за да се изхранва с наши пари