Last news in Fakti

21 Декември, 2019 10:10 6 745 15

Да въведем ли минимална часова ставка

  • румен гълъбинов-
  • часова ставка-
  • заплащане

Сега почасовото заплащане в България е уредено нормативно, с постановление на МС, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата и минимална почасова ставка

Да въведем ли минимална часова ставка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би е дошло времето и в България да се въведе минимална часова ставка вместо минимална месечна работна заплата. Държавите от ЕС, в които националните минимални работни заплати не се определят на месечна база, а например почасово или седмично, заплащането се преизчислява в месечно заплащане, като се използват коефициенти на преобразуване:

Германия: (почасово заплащане x 40 часа x 52 седмици) / 12 месеца; Ирландия: (почасово заплащане x 39 часа x 52 седмици) / 12 месеца;

Франция: данни за януари 1999 г. — януари 2005 г.: (почасово заплащане x 39 часа x 52 седмици) / 12 месеца; данни от юли 2005 г. насам: (почасово заплащане x 35 часа x 52 седмици) /12 месеца; Малта: (седмично заплащане x 52 седмици) /12 месеца;

Великобритания: (почасово заплащане x среден основен брой платени часове седмично за наетите лица на пълно работно време във всички сектори x 52,18 седмици)/ 12 месеца; Средните почасови разходи обаче крият значителни различия между държавите членки на ЕС, като най-ниските брутни почасови доходи са отчетени в България.

Сега почасовото заплащане в България е уредено нормативно, с постановление на МС, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата и минимална почасова ставка. При отпадане обаче на минималната работна заплата няма да може вече минималната работна заплата и минималната почасова ставка да съществуват заедно. Въвеждането на минимално почасово заплащане ще повиши гъвкавостта на пазара на труда, като минималните почасови ставки могат да се актуализират всяка година.

При почасовото заплащане ще се увеличат ефективността и производителността на работниците и служителите. Това ще доведе до конкуренция между работодателите и добрите служители ще се привличат там където почасовото възнаграждение е по-добро. За след работното време се плаща екстра като overtime с горница 50%, например. Минималната задължителна почасова ставка трудно може да бъде "заобиколена" чрез договор с подизпълнител. Минималната почасова ставка ще изсветли сивия сектор, защото ще се удържат осигуровки за всеки отработен час, а оттам ще се увеличи и събираемостта на осигурителните вноски за пенсия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    31 2 Отговор
    Ако ще и минутно да го направят винаги нещо се обърква в България.

    Коментиран от #2

  • 2 ???

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "???":

    Засега само на околовръсното имат почасово ама те данъци не плащат.
  • 3 ФАКТ

    18 4 Отговор
    СЪГЛАСЕН СЪМ С ТОВА КОЕТО КАЗВАТЕ ГОСПОДИН ЕДИ КОЙ СИ..ВЪВЕДЕТЕ ПО4АСОВА СТАВКА..АМА КАТО ДАВАТЕ ЗА ПРИМЕР ГЕРМАНИЯ.ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ..ЗА ПО4АСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ЗНА4И ТРЯБВА И ТУК ДА НИ ПЛАЩАТЕ КАКТО СЕ ПЛАЩА ТАМ..1500 ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА КОЕТО ЩЕ РЕ4Е 4Е ЗАПЛАТИТЕ НИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАПО4ЖАТ ОТ 2000 ЛВ НАГОРЕ..15 ДО 17 ЛВ НА 4АС..И ТОГАВА СМЕ СЪГЛАСНИ С ТОЯ ФИЛМ..ИЛИ ВИЕ ДАВАТЕ ЗА ПРИМЕР ТЕЗИ ДЪРЖАВИ САМО ЗА ПРИМЕР..НА КАКЪВ ПРИНЦИП СЕ ПЛАЩА....ДАЙТЕ ЗА ПРИМЕР И КОЛКО СЕ ПЛАЩА ГОСПОДИН ТАРИКАТ...???МНОГО НАГЛО НЕ МИСЛИШ ЛИ....НАПРАВЕТЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА 2000 И ПОСЛЕ НИ ВЪВЕДЕТЕ ПО4АСОВО ЗАПЛАЩАНЕ..КАКТО КАЗАХ 17 ЛВ НА 4АС..И НЯМАТЕ ПРОБЛЕМ..ПОСЛЕ НАЗНА4ЕТЕ НА4АЛНИК НА ВСЕКИ РАБОТНИК ЗА ДА СЛЕДИ КОЛКО ВРЕМЕ ТО4НО РАБОТИ ТОЗИ РАБОТНИК..ПОСЛЕ ДРУГ НА4АЛНИК НА НА4АЛНИКА НА РАБОТНИКА..ДА СЛЕДИ ПЪК НЕГО ДАЛИ СИ СЛЕДИ ПРАВИЛНО РАБОТНИКА..И ТАКА НАТРЯСКАЙТЕ ПАК 10 НА4АЛНИКА ДА СЛЕДЯТ ЕДИН РАБОТНИК..И ГОТОВО..ТО НЕ 4Е СЕГА Е ПО РАЗЛИ4НО..ЕДИН РАБОТНИК И 8 НА4АЛНИКА..КОИТО ЕДИН НА ДРУГ СА СЕ КОРУМПИРАЛИ..ЗА ДА МОЖЕ ДРУГИЯ НА4АЛНИК НАД НЕГО ДА НЕ МУ ДЪРЖИ СМЕТКА..И НАВСЯКЪДЕ ВСИ4КО Е С ГЛАВАТА НАДОЛУ,,НА ГРУПА ЕЛЕКТРОТЕХНИЦИ ОТ КОИТО ВСИ4КИ В ГРУПАТА СА ИНЖЕНЕРИ ЕЛЕКТРОТЕХНИЦИ СТЕ СЛОЖИЛИ НА4АЛНИК СЪС СРЕДНО МЕХАНИКА ИЛИ НЯКОЙ ЗАВЪРШИЛ ГОРСКО СТОПАНСТВО ..И КОЙТО СИ НЯМА И БЕГЛА ПРЕДСТАВА ОТ ЕЛЕКТРОТЕХНИКА..ОБА4Е ИМ Е НА4АЛНИК..ПРОСТО ЦЯЛАТА СИСТЕМА ВИ Е ТОТАЛНО СБЪРКАНА..АМА СБЪРКАНА НА ВСЯКО ЕДНО НИВО..!!!
  • 4 Хаджи хаджи Българин

    30 3 Отговор
    Най- добрата статия от седмици насам! Експерта е изключително прав! Неговите справки са от преди 10-на и повече години! Словакия - 2018 г - минимална часова ставка - 3,5 € ! Германия 2015 - минимална часова ставка 8,5€! Също в Германия има въведени данъчни категории на облагане! От 1 до 5! Но ние в България живеем още във Феодализъм! Работиш 12ч, а те водят на 4-5ч по ведомост! Значи 50-60% укриване на данъци от работодателите - феодали! От там идват и ниските пенсионни и здравни осигуровки! И кой печели от това? Мутро- масоните, които са изплели схемата и се отчитат на партийните централи! Всичко, от което се печели повече от 5 хил. лв на месец- имам в предвид индивидуално, а не фирмен доход, е в техните ръце! Да изброявам ли кои са те!????
  • 5 Тир

    17 1 Отговор
    На Домус и компания хич не им харесва, затова
  • 6 Кой68

    30 0 Отговор
    Ако питат родния "бизнес" и "бизнесмени" е най добре работника да работи постоянно при мизерни условия и той да плаща на "работодателя",а не обратното.............
  • 7 Гост

    14 1 Отговор
    Гoлямo цeлeнe в "cивия ceктoр", тoзи ceктoр, в кoйтo хoрaтa уcпявaт дa cи изкaрaт пo някoй лeв дa прeживявaт, пoнeжe oт зaпaднитe икoнoмики ce взeмa кaтo идeя caмo тoвa, кoeтo мoгaт дa изпoлзвaт кaтo идeя уж, чe вижтe ниe вършим някaквa рaбoтa зa хилядитe, кoитo пoлучaвaмe вceки мeceц ... a чe вcякa eднa тяхнa прocтoтия ce oтрaзявa дирeктнo нa цeнитe, пoнeжe нямa никaквa икoнoмикa. Кaквa e фaйдaтa минимaлнaтa зaплaтa дa cтaнe 2 или пo-дoбрe 3 хиляди лeвa, кaтo хлябa примeрнo щe cтaнe 5 или 10 лв.
  • 8 Спиридон

    8 1 Отговор
    Няма да има контрол ! Както и в момента !
  • 9 Усмивката

    7 2 Отговор
    Браво бе ,,демократи” . Открихте топлата вода след тридесетгодини лутане .
  • 10 никой

    12 1 Отговор
    Глупости! Бизнесът ще заобикаля и ставки, и часове, и работно време, така както го е правил досега. Грабежът и експлоатацията ще добият още по- чудовищни размери. Работещите няма да получават дори МРЗ. Геноцидът продължава.
  • 11 никой

    10 0 Отговор
    Домусчиев и Велев не искат да плащат МРЗ и ще въведат почасова ставка, за да оставят работещите с 300лв. заплата.
    Някой да не си мисли, че заплатите ще скочат?! Нищо подобно. Заплатите в провинцията ще тръгнат надолу. Голяма секира ни подготвят.
  • 12 Жирафа

    8 1 Отговор
    Минималната заплата е създадена за да не се чувства роба--роб, а работник, най-морално би било то тя да бъде процент от БВП на глава от населението и да не се занимаваме с нея всеки ден, също би било добро всеки работодател който пропусне заплащане за период повече от 15 дни веднага затвор от шест месеца, и да не забравя осигурителният доход върху цялата сума ако не затвор 6-12 месеца ефективно. и който не намери пари за заплати за период по вече от месец фифмата да се обяви в фалит. животът се ръководи с морал и респект ако това липсва то страхът комперсира първите две.
  • 13 Van Duke

    2 1 Отговор
    Пълен простак, бизнеса иДомус олигарх няма да се съгласят?
  • 14 Hdbe

    0 0 Отговор
    Е тогава вече бг народ да се изнаса и да останат талибаните а ония горе и тех ли ще се плаща така на ден Еми те нищо не правия дефакто никеи пари няма да зиматтгж
  • 15 СТАЛИН

    2 0 Отговор
    наемните работници НЯМАТ РОДИНА.ПАРИ ПАРИ И ПАК ПАРИ.ПОСТОЯННО СА БЕДНИ И ГЛАДНИ.САМО ТОЗИ КОЙТО ИМА ЗЕМЯ И ПРОИЗВЕЖДА ХРАНА Е БОГАТ.ТОВО НАЙ-ДОБРЕ ГО Е РАЗБРАЛ ЛЕНИН И ЛИКВИДИРА ЧАСНОТО СЕЛСКОТО СОПАНСТВО.