Last news in Fakti

1 Януари, 2020 09:59 10 890 72

Истинската история на социализма – „Трийсет години по-късно“

  • история-
  • социализъм-
  • тодор живков

Българската социология потвърждава емпирично западните данни за отношението на българите към 30-годишния преход, но засега се въздържа от радикални философски изводи

Истинската история на социализма – „Трийсет години по-късно“ - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Валентин Хаджийски за сайта „Гласове“

Освен, че бе технически иницииран отгоре, преходът и по своя класов характер, както стана дума в предишния коментар, не беше „революция“, а „контрареволюция“, или по марксистки – деградация от по-висша към по-низша общественоикономическа формация. Ставаше дума за преход от власт на социалистическата бюрокрация със значителна корупция, но и с доста реално внимание към обществения интерес и публичния сектор – към власт на капиталистическата олигархия в служба на външни сили, с много по-мащабна корупция и без почти никакво внимание към обществения интерес и публичния сектор. Резултатът бе масивна деградация на публичния сектор, прахосване на ресурси и приватизация на сравнително малка част от тях предимно от най-предприемчивата и безскрупулна част от стария партийно-стопанско-милиционерски елит и децата им.

Българската социология потвърждава емпирично западните данни за отношението на българите към 30-годишния преход, но засега се въздържа от радикални философски изводи.

В коментара за годишнината на 10 ноември писах тук, че, за разлика от есента на 2014 г., сега няма достъпни в интернет обективни европейски данни от рода на проекта Ангъс Мадисън за икономическото развитие на България и Източна Европа в най-ново време и бях принуден да прибягна до американския център „Пю“.

Български социологически данни, признавам, тогава не потърсих, но грешката ми бързо бе поправена от социолога Кънчо Стойчев, който в края на ноември в София, дето бях за кратко с детския ни музикален театър от Ню Йорк, ми подари току-що излязлата интересна книга „България. 30 години по-късно“. Веднага я отварям на стр. 66-67 и чета забележителните данни от национално проучване на Gallup International – България от април 2019 г. Те са цитирани в статията на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев там.

Спомняме си, че процентът на доволните от прехода в България според публикуваните на 8 ноември т.г. данни на „Пю“ беше между 24% и 32%. Според Gallup International – България пък 29% от българите мислят, че „като цяло България спечели от Прехода“. Според „Пю“ България е на предпоследно място в посткомунистическа Европа, след Украйна, по процента на хората, за които има подобрение на стандарта им на живот – 32%. Според Gallup International – България само 12% отговарят с „да“ на въпроса „Аз и моето домакинство като цяло спечелихме от Прехода“.

Според „Пю“ на въпроса дали икономиката е по-добре или по-зле сега в сравнение с „комунистическото управление“ България водеше класацията в Източна Европа отзад напред с 24% – „сега е по-добре“ срещу 57% – „сега е по-зле“. Според Gallup International – България също 57% от българите са съгласни с твърдението „В крайна сметка управлението на Тодор Живков се грижеше повече за хората“, а 17% не са съгласни. Сред съгласните са 21% от младежите на възраст от 18 до 30 г. – срещу 12% несъгласни. При хората на 61+ г. съотношението е 83% срещу 13%.

Според Gallup International – България съотношението на съгласните и несъгласните с твърдението „на практика в България няма свободни медии и свобода на словото“ е 57% срещу 23%, с твърдението „На практика изборите у нас завършват винаги с издигане на власт на лъжци и крадци“ – 72% срещу 16%, с твърдението „В България законното забогатяване е много рядко“ – 80% срещу 11%, а с твърдението „като цяло ЕС е... организация в полза на силните и богати страни“ – 72% срещу 12%.

Мнозинството българи също, показват данните на Gallup International – България, симпатизират на унгарския премиер Виктор Орбан и мислят, че малцинствата в България „се позволява повече, отколкото на българите“.

Читателите обаче знаят, че за мен отговорите на тези „етнически“ въпроси произтичат пряко от отговорите на „класовите“ въпроси преди тях. „Национализмът“, както и настроението срещу мигрантите, срещу Истанбулската конвенция и всички други прояви на bigotry (омраза към различните) имат чисто класови корени. Мнозинството е нещастно и недоволно от положението си, от социалната несправедливост, т.е. от засилващото се неравенство, от корумпираната и високомерна политика на елитите, и не приема акцентирането на гражданските права на етническите и lifestyle малцинства за сметка на икономическите права на мнозинството. Това е азбучно просто. Мнозинството вижда сенките по стената на Платоновата пещера и се бори с тях – тъй, както умее.

В други статии от книгата „България. 30 години по-късно“ „етническата“ тема заема видно място, включително и „заслугата“ на ДПС за „опазването на етническия мир“. Според мене това е преувеличено – ако не беше „възродителният процес“, сега ДПС или подобна партия изобщо нямаше да има, а колегата от Философския институт на БАН още щеше да се казва Меди Доганов и да си работи там.

България е твърде различна от съседна бивша Югославия и нейните наследници, а също и от Гърция, Турция и Румъния, както и от Кавказ, по отношение на „етническия въпрос“. Етническо насилие, непредизвикано пряко от неразумни насилствени кампании на властите, в независима България нямаме от ликвидирането на съпротивата и разбойничеството на мюсюлманите в Османпазарска околия и другаде из Североизточна България от военния министър ген. Казимир Ернрот в 1880-те и на инспирираната от Истанбул и Лондон съпротива на мюсюлманите от Тъмръшката република – също до 1880-те години. Не че в България няма расизъм и ксенофобия, но не някак си нямат политическа компонента, остават на битово равнище.

Феодалният контрол, с който ДПС все още разполага по отношение на (все по-малко от) етническия си контингент, не е принципно различен от контрола на ГЕРБ над зависимите от държавна служба, държавни поръчки и държавен рекет българи, все още гласуващи за тази партия.

По подобен начин стои според мен и въпросът за (класово) мирния характер на прехода. Според Gallup International – България 75% са съгласни, че „Добре е за страната ни, че Преходът бе мирен“. Екстремистите са малцинство: 13% мислят, че „По-добре щеше да бъде старата власт да се удържи със сила“ и 12% – че „Мирният Преход беше грешка – комунистите трябваше да бъдат сурово наказани“.

Мирният преход от никого не е бил реално застрашаван. Старата власт нямаше как да се удържи със сила, защото промяната дойде именно от нея – тя я инициира, тя създаде „демократичната“ си опозиция, тя ѝ отстъпи властта, когато ѝ стана по-изгодно. Комунистите нямаше как да бъдат сурово наказани, щом и досега единственото ни спасение от „комунистите“ си остава комунистът Борисов. Казано по друг повод, комунистите в България се делят на два вида – комунисти и антикомунисти.

Освен, че бе технически иницииран отгоре, преходът и по своя класов характер, както стана дума в предишния коментар, не беше „революция“, а „контрареволюция“, или по марксистки – деградация от по-висша към по-низша общественоикономическа формация. Ставаше дума за преход от власт на социалистическата бюрокрация със значителна корупция, но и с доста реално внимание към обществения интерес и публичния сектор – към власт на капиталистическата олигархия в служба на външни сили, с много по-мащабна корупция и без почти никакво внимание към обществения интерес и публичния сектор.

Резултатът бе масивна деградация на публичния сектор, прахосване на ресурси и приватизация на сравнително малка част от тях предимно от най-предприемчивата и безскрупулна част от стария партийно-стопанско-милиционерски елит и децата им.

Като изключим междугангстерското насилие от 90-те и началото на нулевите години, продукт на съперничеството между клановете на новата имотна класа, насилие по време на прехода имаше само „отгоре“ – насилие с квазидържавен характер, особено очевиден при режима на ГЕРБ, с цел да се принуди населението да заиграе по новите правила. Революционно насилие отдолу никога не е било дори и мислимо.

Хубаво е, че в изследването на Gallup International – България не става и дума за „демокрация“... В друга статия от Антоний Тодоров има интересни данни за централизацията и концентрацията на капитала у нас: профилът на заетите в 2019 г. е: 88,35% наемни работници срещу 3,72% работодатели и 7,19% самостоятелно заети... Процентът на наемните е нараснал от 2003 до 2019 г. с 3,5 пункта. 22 стопанства контролират 60% от земеделската земя, а 4% от фермите стопанисват 80% от земята. Да си спомним правилото на америкaнския правник Луис Брандайз, че „можем да имаме демокрация и може да имаме голямо богатство, но не можем да имаме и двете“.

Така че преходът между общественоикономическите формации, без съмнение, е приключил с преразпределянето на (останалото от) социалистическата икономика в частни ръце. А преди 17-18 години по форумите шепа хора, в това число и аз, говорехме, че не е приключил (не е и започвал) „цивилизационният“ ни преход – т.е. не атлантическият, а към по-цивилизовано, по-развито, справедливо и културно общество, за което мечтаеше младата интелигенция в 1989 г., като аплодираше горещо Митеран по коридорите на Софийския университет. Били сме янлъш, както би рекъл Алековият герой. Или Вазовият: „Та такива думи нито ги има на турски. Остави се, бе Кандов!“

И в тази книга, и в предишната си, „Какво се случи?“, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев обясняват по своя оригинален, eye-opening (отварящ очите) начин много важни неща от прехода, например защо България продължава толкова да харесва социализма и Русия, за разлика от други някои (но по-малко, отколкото може да изглежда от София) източноевропейски съседи. Или за войната за миналото като единствено средство за легитимация на елитите. Всеки, който чете това, би трябвало да прочете тези книги.

Това, което те изпускат от поглед, е по-далечния международен план – например над двата милиона българи в чужбина и особено тези, прелетели от НРБ – и по-точно от нейните останки в 90-те – в развития западен свят. Като например нашата училищна общност в Ню Йорк със 120 ученици и няколкостотин семейни членове, учители и приятели около тях. Едно (средно) голямо българско село, а по БВП сигурно – една малка българска община... Колко интересно би било българските социолози да обогатят анализа си на категориите българи след прехода и с тази реалност. Засега само етнографи от БАН са се интересували сериозно от нас. А ние сме към 30% от българските граждани и гледаме към 40% от българските деца в училищна възраст.

Изпускат и движението на Америка към социализма, което прави догмите на „Вашингтонския консенсус“ все по-незащитими и абсурдни. И упадъка на ЕС. Нещата се обърнаха на 180 градуса отпреди 17-18 години, когато „преживявахме събитието НАТО“ и се стягахме за „клуба на богатите“.

Данните на Gallup България показват впрочем, че някои от „табутата“ на прехода, постулирани от Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, не се споделят от публиката. Всъщност двамата автори с готовност признават това в последната си работа (ръкопис на английски*). Мнозинството българи днес не вярват в „свободата на словото“ и „либералната демокрация“, т.е. и че такива животни съществуват в България, пък и че са възможни изобщо. Например театърът около импийчмънта на Тръмп, цялата американска гражданска война, която кипи вече три години и медийната истерия около нея унищожиха вярата в старите химери у всеки що-годе критично мислещ, не непременно ляв, българин.

„Забраната да се критикува капитализмът“ отпадна още в 2008 г., когато Вашингтон фактически одържави „Уол стрийт“, за да я спаси от себе си, а икономическата гилдия в развития свят развея в прах репутацията на Милтън Фридман и „сладководния“ пазарен фундаментализъм, на чиито пясъчни основи се градеше дотогава, пък и досега, капитализмът в постсоциалистическия свят. Тези новини малко бавно идват у нас, но няма как да не дойдат.

И „забраната на говоренето срещу ЕС“ в България е на път да бъде забравена, макар че все още хората повтарят пред интервюиращите ги социолози заученото през годините от брюкселската пропаганда. Одобрението на мнозинството за Орбан у нас обаче, още веднъж, не означава национализъм и фашизъм, а е символ на желание за отговорна национална политика в интерес на мнозинството – вместо безотговорна брюкселска чиновническа политика в интерес на глобалните елити. Желание за национално достойство и защита на националните интереси – затова именно „диктаторът“ и кагебешник Путин е толкова харесван не само у нас, а в цял свят. От няколко години в Европа бушува истинско „селско въстание“, в момента намиращо най-ярък израз в революционна по традиция Франция. Почти всички статии в сборника „България. 30 години по-късно“ звучат сякаш горното не е ставало.

И критиките на „реалния социализъм“, които в 1989 г., а и по-късно, ни се струваха толкова дълбоки, например за „мрежите“ (първа, втора и т.н.) и за „плановия дефицит“, след десетилетия на Запад все повече ми изглеждат хем по-скоро общочовешки, приложими някъде и за капитализма, хем не съвсем справедливи към социализма. Реабилитацията на нашето общество до 1989 г. очевидно вече е факт в отношението на голямото мнозинство българи, дори на младите до 30 г.

Няма да закъснее сигурно и реабилитацията му от научната мисъл. Имам предвийд мейнстрийма, като авторите на „България. 30 години по-късно“. Защото левите автори като Васил Проданов и Георги Найденов, които споменах в предишния коментар, не са спирали да пишат това, но техният глас сега е маргинализиран.

Разбира се, и до 1989 г. обществото ни съвсем не беше рай и наистина почти всички тогава много искахме дълбоки промени. Някои наши желания обаче са били наивни и неинформирани. Преди 1989 г. не много хора извън вътрешните интелигентски „гета“ се вълнуваха от свободата на духа (а днес са още по-малко). И дори от свободата на предприемачеството, все по-недостъпна за огромното мнозинство и до днес.

Повечето хора се кланяха най-вече на „карго култовете“ към „западните стоки“. Голям принос, ако не основен, за недоволството ни от социализма имаше липсата на престижни потребителски вещи, раждаща странните за западното око феномени като съветската „фарцовка“ и нашата варненска „марфа“ и полската куфарна търговия на Евиния плаж – далече от очите на тогава мъжката ни по състав народна милиция. „Карго култовете“, разбира се, са живи и здрави в България и днес, макар да личат у младите и кълнове и на „аскетизма“, който е отвъд „консумеризма“.

Аскетизмът, който е преди консумеризма, беше реалност у нас преди 1989 г., но съвсем не желана реалност. Напротив, „основният икономически закон“ на социализма бе за „все по-пълното задоволяване на растящите материални, духовни и социални потребности на трудещите се“ (по памет).

„Трудно е да се правят прогнози, особено за бъдещето“. Но мисля, може с известна увереност да се предположи, че както преходът започна отвън, под съветско влияние, и продължи под външно – американско и брюкселско влияние, в недалечно бъдеще той ще смени още веднъж курса си, който сега ни води общо взето към кривата круша, и също под нечие външно влияние. Тези дни два огледални чужди проекта, касаещи България, правеха вълни в медиите – за натовски хъб (един вид вместо газов) във Варна и за център на руската мека сила в курорта „Камчия“ – на 25 км от натовския. Обещавам някое лято да ги нагледам и двата и да докладвам. Не е изключено и някоя американска „Аврора“ да изплава оттам.

_____

* The Invisible Structures of the Transition in Eastern Europe: Failed taboos leading to Bonapartism, представена пред аудитория в Kings College, Лондон през декември 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пако

    142 11 Отговор
    Твърде много писане от което нищо не се разбира,а можеше с няколко думи да се
    охарактеризира така наречения преход—
    Пълна анархия и тотална разруха,затриване на
    на всякакви морални и духовни ценности и,
    опростачаване на нацията

    Коментиран от #6

  • 3 Behemoth

    49 12 Отговор
    Проблема е ,че българите са конформисти ,така оцеляват хилядолетия...сами не са извоювали нищо а когато някой отвън те освободи той не го прави заради тебе а защото има интерес от това....османския период е такава тежка драма в историята на народа ни ,че никога няма да се избавим от тоя манталитет. .
  • 4 Borislav Popov

    28 71 Отговор
    Плямпаниците на някакъв рушки ибрик не ги щем, благодаря. И все пак да му напомня на автора (който по съвместителство обича да лапа рушки ХОЙ), че т. нар. "преход" го извършиха същите комуноидни уроди, които управляваха държавата и преди 89-та. Така че не мога да разбера какво точно иска да ни каже този рушкопишкофил?!?

    Коментиран от #10, #32

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    64 9 Отговор
    СВАЛИХА ЖИВКОВ направиха си СДС И ИВАН КОСТОВ И СИЕ ОЛИГАРХИЯ СЪСИПА ИКОНОМИКАТА С ПРИВАТИЗАЦИЯ ЗА 1 ЛЕВ мутрите ги създадоха елементари отБКП ЛУКАНОВ ДС ГОЦЕВ а БОЙКО БОРИСОВ е бил от СИК

    Коментиран от #15, #25

  • 6 Пако

    40 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    Дали вожда ни Седящия бивол,е прочел тази
    статия?След всичките му излияния преди
    Нова година,как са се повишили доходите ни,как “икономиката”ни върви стремеглаво нагоре,чуждестранни инвестиции за милиарди
    инвестирани в страната ни,десетките заводи
    открити лично от Него светиня Му,стотиците километри
    магистрали построени от Него,и след всичко
    това може да има недоволни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 безпартиен

    37 28 Отговор
    Преди 10.11.1989 г.цял народ работеше и градеше"социализЪма" за една шепа хора с неограничена власт!!Тези хора по всяко законодателство и във всяка държава биха били обвинени в тероризъм.У нас ги направихме АБПФК с всички произтичащи от това права и привилегии!Всички бяхме равни,но някои бяха ПО!!!Като погледнем сега във върховете на държавната администрация,съдебната власт и в НС са все деца и внуци на същите АБПФК или ДС служители!!!Няма нито един с роднини осъдени от т.нар."народен съд" и това ннпечатление,дори и на автора!Констатациите може и да са верни,но никой не предлага път за промяна,как да стане!!!След 9.9.1944 без специален закон за лустрация бяха отстранени от властта поне 3 поколения българи!!!Сега вече сме други и декомунизация не е "препоръчителна".Койно владее миналото-владее бъдещето!Който владее настоящето-владее миналото!
    "

    Коментиран от #16, #22

  • 9 Хахото

    14 7 Отговор
    Колега, напълно си прав, твоя коментар напълно може да замести тази предълга статия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 no name no face no number

    27 5 Отговор
    Капитализма е обречен и колкото и да го пазят йората ще го смачкат и то тези от Изток, които жовеят на Запад
  • 12 Боклуциии

    42 7 Отговор
    Съсипахте България. Тиквуций накара народа да заобича соца. Такава корупция и крадене няма
  • 13 СоцБоц

    39 7 Отговор
    Да живее Китайския модел на социализма, показаха на сороспиите как за 40 год се става номер едно в света
  • 14 Соросоидна гняс

    35 7 Отговор
    Няма по големи национални предатели от краваролюбците, това са безродници направили БГ от държава в територия
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БОЖЕЕЕЕЕ КОЛКО СЪМ ГЛАМАВ МНООООООГО СЪМ ГЛАМАВ

    Коментиран от #17, #21

  • 16 ДГД

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "безпартиен":

    А сега какво е , а Айнщайн ???Вземи брой до 3 преди да напишеш някаква тъпня
  • 17 ДОГЛАМАВИЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    лично твой си е проблема не си бил на УЧИЛИЩЕ

    Коментиран от #18

  • 18 ДОГЛАМАВ

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДОГЛАМАВИЯ":

    ти във ВЕЛА ПИСКОВА днешното софронии ВРАЧАНСКИ ли учиш БЯЛА СЛАТИДА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Borislav Popov

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Бабун":

    Всъщност, аз не деля уевете на амерички, руски, турски и т. н., по- важно е да са големи и твърди.

    Коментиран от #29, #53

  • 21 факт

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    с това име!
  • 22 Другия с коня

    13 12 Отговор

    До коментар #8 от "безпартиен":

    Единствения коментар с някаква Мисъл за реалността....Обаче как пишещия това изследване Хаджийски(надявам се да няма нищо общо с Иван Хаджийски),стигна до извода,че Най висшата форма на Феодализма като строй(комунизма) бил по- висш от капитализма....Направо ...да се смееш ли,да плачеш ли....

    Коментиран от #38

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Реабилитацията на социализма

    21 2 Отговор
    в съзнанието на хората е факт. Няма социология, политология, която да оспори и промени тази оценка. Пореден горчив урок за т.н. учени у нас - късно е за демократични анализи, нещата са ясни.
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПП ГЕРБ НИ ВДЯТ КЪМ ГРОБ
  • 26 Браво

    8 1 Отговор
    Отличен (6-) коментар на симпатягата интелектуалец и журналист Валентин Хаджийски.

    Минусът е за липсата на по-голяма икономическа задълбоченост.

    Например, цитира УЖ основният закон на социализма. Не е това основният закон на социализма, уважаеми г-н Хаджийски. Това, което правилно си цитирал по памет и което беше залегнало в учебниците по политикономия на социализма като основен закон, а именно „все по-пълното задоволяване на растящите материални, духовни и социални потребности на трудещите се“, беше ИДЕОЛОГИЧЕСКА ДИВЕРСИЯ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ПОЛИТИКОНОМИЯ НА СОЦИАЛИЗМА.

    Защо така? - Защото цитираното като "основен закон" всъщност трябваше да бъде СЛЕДСТВИЕ НА ОСНОВНИЯ ЗАКОН на социализма.

    Кой беше авторът на учебникът по политикономия на социализма? - Другарят евреин Жак Аройо. Така са му спуснали, така е постулирал УЖ основният закон на социализма.

    Кой е основният закон на социализма, цитиран този път от мен по памет, след прочитане на най-важния труд на германеца ФРИДРИХ ЕНГЕЛС - Антидюринг, като защита на учението на евреина Маркс за КАПИТАЛЪТ? - "РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ (на средствата за потребление, т. е. на парите и материалните блага за населението) В ИНТЕРЕС НА ПРОИЗВОДСТВОТО." Точка. И по нататък Енгелс продължава "А за интересите на производството най-много спомага такъв начин на разпределение, който позволява на всеки член на обществото, доколкото е възможно, да поддържа и развива в най-пълна степен своите способности и умения." Точка.

    Къд

    Коментиран от #37

  • 27 Браво

    7 1 Отговор
    Къде в закона на Енгелс става въпрос за някакво задоволяване (самозадоволяване) на някакви консуматорски (непрекъснато растящи) потребности?

    Защо наблягам на етническия произход на авторите? Не ли защото "битието определя съзнанието" според Маркс. Но Маркс като истински евреин (не поради глупост, а вероятно поради интересът на еврейската прослойка на германското общество) е пропуснал обратната връзка на обществената система, а именно, че и съзнанието определя битието, пример за което е фабрикантският син Енгелс.

    Доказателство за горното е другият цитиран евреин Жак Аройо, който подменя основния закон на социализма и пробутва капитализтическото консуматорство и неговите измислени "потребности", в условията на ВОЙНА МЕЖДУ СИСТЕМИТЕ НА КОНСОЛИДИРАНИЯ ОТ СТРАХ ВЕКОВЕН ЧАСТЕН КАПИТАЛ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ И НА НОВОСЪЗДАДЕНИЯ (все още недостатъчен за охолен живот) ОБЩОНАРОДЕН КАПИТАЛТРУДЕЩИТЕ СЕ, ПОВЕРЕН НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТЕ ДЪРЖАВИ.

    Тези два разнородни по произход и по предназначение КАПИТАЛИ водиха помежду си СТУДЕНАТА ВОЙНА. При това, общонародният капитал беше принуден да заделя от себе си до 15-20% за въоръжение, като загуба за трудовия народ, докато консолидираният от страх частен капитал на капиталистическите държави добавяше към себе си по 15-20% печалби от производството на оръжия, на гърба на своите данъкоплатци и чрез увеличената норма на експлоатация на своите ресурси, главно чрез НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС и ЧАСТИЧНО използване на О
  • 28 Браво

    12 5 Отговор
    Тези два разнородни по произход и по предназначение КАПИТАЛИ водиха помежду си СТУДЕНАТА ВОЙНА. При това, общонародният капитал беше принуден да заделя от себе си до 15-20% за въоръжение, като загуба за трудовия народ, докато консолидираният от страх частен капитал на капиталистическите държави добавяше към себе си по 15-20% печалби от производството на оръжия, на гърба на своите данъкоплатци и чрез увеличената норма на експлоатация на своите ресурси, главно чрез НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРОГРЕС и ЧАСТИЧНО използване на ОСНОВНИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЗАКОН формулиран от Енгелс "Разпределение в интерес на производството." По-нататък, обаче печалбите се консолидираха в частния джоб за нов оборот.

    Резултатът от СОЦИАЛНАТА КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ беше печален за държавите на социализма, ЗАЩОТО В ОСНОВАТА СИ ТЕОРИЯТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ НАЧИН НА ПРОИЗВОДСТВО БЕШЕ ПОДМЕНЕНА С ТЕОРИЯТА НА КОНСУМАТОРСКОТО ОБЩЕСТВО, КАКВОТО СОЦИАЛИЗМЪТ НИТО ТЕОРЕТИЧЕСКИ НИТО ПРАКТИЧЕСКИ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ.

    Кой спечели? - Световният частен капитал. Кой стои на върха на световния частен капитал? - Федералната резервна система на САЩ и 200-400 семейни клана. Какъв е консолидираният етнос на членовете на ФЕД на САЩ и на тези 200-400 семейни клана с техните корпорации? - Еврейски и смесен с еврейския етнос. Как са надъхани от Тора юдаистите? - Че са избраният народ на Бог, който им бил обещал да владеят богатствата на земята и да господстват над другите народи. ТОЧКА.
  • 29 ГРАД КОЗЛОХУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    Кефиш ме Борка и аз като теб не ги деля на рязани и с кожи важното е да са работливи и големи .
  • 30 The Gentleman

    21 3 Отговор
    Честита Нова 2020 на всички българи. Нека през новата година да сме по-сплотени и да забравим различията помежду си. Използвам случая да Ви честитя и с едно мое скромно стихотворение, което написах тези дни:
    Дядо Мраз, дядо Мраз,
    моля те върни се пак при нас.
    Мир и здраве ти ни донеси,
    историята ни от обезличване спаси. /
    Че Вапцаров, Левски, Ботев,
    веч превърнаха ги в антихристи, а душманите им
    - във герои - антитерористи.
    Че след българския превод
    даже и "Под Игото",
    премина под егидата на сивото.
  • 31 The Gentleman

    20 6 Отговор
    Дядо Мраз, дядо Мраз,
    къде ли си във този час,
    ти завинаги, ще си ни във душата,
    в умовете и в сърцата.
    Прости на умните ни демократи,
    Че с бутафорен кока-кола старец образа ти подмениха
    и те предадоха без свян,
    по заповед на чичо Сам. /

    Дядо Мраз, дядо Мраз,
    бързо идвай тук при нас,
    "С Новым годом" поздрави ни,
    братска обич подари ни.
    За да сме щастливи
    край елхата всички,
    - И големи и мънички.
  • 32 Венцислав Михайлов

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    В среда, доминирана от комунисти, когато над милион са партийните членове и всички останали искат да станат партийни членове, кой да извърши промяната, освен комунистите?! Те всичките са еднакви. Но пък и някой да ми разправя, че е бил несъгласен с комунистическата политика и Партията - това няма да го повярвам, защото реална опозиция в България никога не е имало. Народът се снишаваше, ходатайстваше, правеше всичко "по втория начин" с оглед да покаже "уважение" и ближеше зад...ци "на килограм" и изведнъж - "Аз не бях съгласен!". Вервам ти, врато! Несъгласните ги трепеха, плюеха, затваряха... А с теб не постъпиха така...
  • 33 сноу

    9 2 Отговор
    За България още няма измислен икономически строй .....а и то в какъв строй да вкараш тоталната цигания и простотия.
  • 34 NSDAP

    5 7 Отговор
    След като юдео-комунистите ликвидираха свободно и демократично царство България,в което нямаше разделение на българи християни и българи мюсюлмани,сега комунягите създадоха македонска нация и работят по създаването на други две(помашка и добруджанска).След 09.09.1944 на власт дойде интернационала,който управлява България и до ден днешен.На 10.11.1989 юдео-комунистите се пребоядисаха по нареждане на западните си другари (марксистите от западна Европа и САЩ,който дойдоха на власт след убийството на Кенеди).Хубавото поне е,че сега хорята са по-заможни,но пък ние все още сме под робството на световният интернационал.Последните рицари/Джедай умряха на 10.05.1945,когато нашите братя германци загубиха войната и бяха и те поробени.Днес,след 75 годишно марксистко управление се виждат резултатите: европейците намаляват,юдеите искат да унищожат братски Иран,мангала и негрите се множат.

    Коментиран от #55, #58

  • 35 NSDAP

    7 11 Отговор
    Руско-османската поробителна война!Това е война между световният интернационал и свободната и демократична Отоманска империя.За разлика от Англия,Франция и Русия,където юдейте вече са превзели аристокрацията,в ОИ това го няма.Руско-осмснската война се води с цел петролните залежи в Кавказ.Тя няма за цел да освободи Българите от османска власт.Панславизма е идеология с цел унищожаване и асимилиране на българите и другите народи от ИЕ.Това се прави с цел,ние българите да забравим нашите предци, протобалканци,основоположници на шумерската и персийската империя.Въпреки опитите за унищожаване на българите,българите отстояват своята независимост и до своето съществуване (09.09.1944),начело на България са германци.Също така, българите не позволяват на панславистите да бъде скъсана връзката между българи християни и българи мюсюлмани/помаци.Така,до 09.09.1944 в Смолян ежегодно има събор на българите мюсюлмани,както и организация която има за цел да помага на нашите братя мюсюлмани от Тракия,Косово и Албания.За жалост, юдео-комунистите успяха при вторият си опит и поробиха българската нация,като програмата за унищожаване на България,съставена от еврейте Сталин и Берия се изпълнява(създаване на македонска,помашка и добруджанска нация).Самият възродителен процес е стъпка към това да се създаде помашка нация.

    Коментиран от #41, #59

  • 36 John Kennedy

    5 9 Отговор
    Комунистическият геноцид над българите:
    - в днешна България - над 300 000 души
    - в Украйна-100 000 Таврийски българит
    - в Македония- 150 000 българи
    - Северна Гърция,Сърбия,Косово и Албания- 82 000 души.Общо,това са над 1/2 милион избити българи от комунистите.Нека прибавим и тези,жертви на масона Соломон Леви/Сюлейман паша,който получава пари от масонска ложа,за да извърши кланетата,то жертвите стават още повече.Сега разбирате ли,защо цар Борис трети направи огромна грешка,като не напълни вагоните с товар.

    Коментиран от #45

  • 37 БравоС

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Браво":

    Много добър (5-)звучиш Ентелегентно но,обикновения човек го интересува повече,да
    може да живее един нормален живот,и не се
    интересува от идеите ни на социализЪма,ни на
    КапитализЪма.По-добре ще е ако това го кажеш лично на простака в джипа а,не по форумите.Ако все още са останали умни хора в
    тази страна ,защо не излязат и да говорят на
    този заспал народ,а търпят един простак да се
    гаври с цяла държава вече 10 год.
  • 38 Той допълва, че това е по

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Другия с коня":

    марксистки. Книгата на Маркс, дето са я чели всичките тия по върховете при започването на прехода. Иска да ти намекне, че самите те са имали идея да деградират и рушат(за да пълнят шепите си), а не да изграждат нещо.
  • 39 ББРРР

    7 1 Отговор
    Ай квото било-било - вземайте поуките и не повтаряйте. Ама то само назад гледате. И все мерите. А всичко е създадено ПРЕДИ. Нямам си и на идея как може сега примерно да се построи нов язовир примерно. НИКОГА! Няма мозък повече.

    Коментиран от #42, #44

  • 40 Йовчо

    12 2 Отговор
    Толкова е хубав прехода, че и на 45 се замислям вече за Терминал 2 ... Закъснях, знам, ама мисля не е късно.
  • 41 Големите глупости си

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "NSDAP":

    написал, ама честно. "Хубаво е, че сега сме по-заможни" ми викаш, а останалите ти глупости думи да нямам. Кво рече... че това, че немци ни управлявали, ни спасило от панславизмът. Кога в Историята немец не е бил противник със славяни, бре ай млъкни, че вече биеш всякакви рекорди. Незнам в каква страна на чудесата живееш.
  • 42 И за какво да се

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "ББРРР":

    строи язовир, като все друг ще обере плодовете. В тая държава всичко се руши и източва максимално бързо.

    Коментиран от #43

  • 43 Даже още

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "И за какво да се":

    зелени ще ги обере, щото алчността мяра няма.
  • 44 сноу

    10 3 Отговор

    До коментар #39 от "ББРРР":

    Какъв ти язовир ...? Те не могат една нова песен да измислят ,...Не виждаш ли че по жалките останки от медии днес,все старите театри ,артисти ,певци ,впрочем до един жално блеещи ,колко били тормозени.То и не знам дали е правилно, че още им викаме медии щото половината бълват реклами до посиняване, а другата с пресипана паничка от властта, кротко преживя и лее дитирамби .за вожда.Нищо не могат да измислят ,нищо не могат да сътворят ,нищо не могат да създадат ...това е чисто и просто един скопен народ, който от нямай къде предъвква стария кокал и се озърта страхливо, от далече ли ще му подсвирнат или от още по-далече.
  • 45 The Gentleman

    12 4 Отговор

    До коментар #36 от "John Kennedy":

    Ех, все на комунизъм го избивате и това си е то - ловът на вещици в България явно е в разгара си. Честно, не разбрах за какви половин милион българи избити от комунистите говорите. Ако говорите за жертвите на народният съд добре, но те са има-няма няколко хиляди, а и не забравяйте, че народни съдилища е имало в цяла Европа след края на Втората Световна. Бихте ли цитирал стихотворение, проза в които са възпяти въпросните половин милион българи жертви на комунизма. Както знаем отляво до сърцето на Бога са поетите. Та цитирайте нещо да чуем за да се замислим над тезата Ви. Защото аз мога да ви цитирам десетки разкази, романи, стихотворения и поеми, които са възпяли класовите борби и жертвите на фашизма в България в периода до 1944г.Да речем: "Хоро, Среднощна коситба, Ний, Каин, След погребението, Удавници, Пролетен вятър, Сватба, Конници, Септември, Да бъде ден, Ний(Смирненски), Москва", има ли смисъл да изброявам стиховете на Вапцаров, до болка познати на всички. И това е само миниатюрна част от творчеството увековечаващо жертвите на фашизма в България. Хайде сега дайте да чуем, кои творби са възпяли половината милион жертви на комунизма, които визирате по-горе? Като сте казал "А", кажете и "Я". И моля ви не ми цитирайте хумора и сатира от рода на "Писмо до Ванка с танка" и подобни.

    Коментиран от #50

  • 46 До всички братя роми

    13 2 Отговор
    Да си спомним с добро за Бай Тошо когато всички роми бяхме на работа и изучени. И доста от нас имаха къщи , може да бяха малки но ги имахме
  • 47 Тодор Живков

    11 1 Отговор
    Ще ме търсите чучулиги малки
  • 48 Ван дер Любе

    9 1 Отговор
    Тази статия наистина можеше да е много по-кратка. Научни публикации са насочени към други читатели. Цялата така наречена революция (следствие от перестройката) е направена от втория ешалон в партията - онези, които са имали реалната икономическа власт, но са я искали за себе си и своите семейства. Това са хората, които са били неизвестни на повечето хора, но са знаели как се върти бизнес. След това други, които не са знаели, са поискали да участват и се е стигнало до Борисов. Сега ще дойде следващата революция, т.к. такива като Борисов не зная кога да спрат. Що се отнася за българите в чужбина, то на тях няма как да разчитаме. 30% са загубени. Още известно време ще изпращат пари на роднини, но скоро няма да има на кого - имам вече такива познати. А 40% растат на друго място, там ще имат семейства и някои (повечето) никога няма да дойдат тук. Трябва да намерим сили тези, дето сме останали тук.
  • 49 Тодор Живков

    2 2 Отговор
    Много наивно се изказват тук някои не подготвени другари. Условията на живот в България не се определяха от мен. Аз си бях само една пионка на съветските другари. Аз само съумях да се задържа на власт. Ако имаше реално хора да ми се противопостяват и да са алтернатива, щеше да е много по-добре. Както и сега, ако се намери някой (дори и да е от ГЕРБ) да се противопостави на Борисов, ще се почувства промяната.
  • 50 Пако

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "The Gentleman":

    Ами,така му баят,така си лае.
    И като е захапал темата -жертви,да спомене
    колко деца”ятаци”избиха комунистите,колко
    глави отрязаха за да играят футбол.
    Аз съм един от многото които мразеха
    комунистите но,със всеки изминал де се
    убеждавам в правотата на Народния съд....
  • 51 батко Намък

    2 3 Отговор
    Пишещия е некадърник,който се опитва да изпъкне с псевдо-коритаровите брътвежи.

    Коментиран от #66

  • 52 Фактите

    9 1 Отговор
    През комунизмът БГ можеше да задоволи 100% нуждите от храна, вода, електричество, мебели, текстил на населението. За стомана и техника не мога да кажа, но БГ беше с възможности за много голяма самостоятелност. Имахме много малки нужди от външни суровини - най-вече от петрол. Лошото беше, че политическата система на комунистите беше обвързана с политическата система на демократите, и комунистите играха по правилата на демократите. Няма как да победиш в една игра нейния създател. Именно заради това комунистите затъваха финансово, защото САЩ печаташе в огромни количества долари без покритие, а комунистите нямаха тази възможност. Затова САЩ с 20 трилиона дълг оцеляват, а останалите държави при 1 милиард дълг ФАЛИРВАТ!!!! Иначе комунизмът имаше всички суровини да задоволява нуждите на обществото, но беше обречен да се разпадне, когато америкаците решат

    Коментиран от #69, #70, #71

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 po-znaesht

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "po-znaesht":

    Продължение!до Borislav Popov ! А се представяш за патриот и родолюбец-и против краварите и против рашъните!! Но поне думите ти да го показват това....Ама НЕ!!!
  • 55 po-znaesht

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "NSDAP":

    Мноого си объркано и нещастно,момчето ми!!Не разбираш бъкел нито от история,нито от геология!!!Какви са тези твои фантасмагории,че сме били "родоначалници на шумерската и персийската империи??За пръв път ти като "гениален"историк казваш,че сме имали експанзия на изток,движение не на запад на древни племена,а в противна посока,което цялаха световна историческа наука отричаа-още от зараждането па цивилизациите се посочва движение от Африка и от изток/Азия и Австралия/ на запад .И второ,това не са били "империи"драги,нито държави а градове-държави-не е същеструвала шумерска империя ,или персийско царсхво е имало лпого по-късно,към 5-1 век преди новата ера,а не наравно със шумерите-ТИ СМЕСВАШ ЕПОХИ,като петокласник/сигурно това ти е образованието.../.А като " геолог" пак си нула-ДУПКА!! Посочваш причина за войната нефта на Кавказ???Пациенти от
    психиатрията не биха се сетили!! Защото нито големи залежи от нефт има на Кавказ-те са мноого по на юг,а и по време на руско-турската война/знаеш ли ,че те са били общо 12-13/а ти говориш за една -вероятно последната!!! НИКОЙ ТОГАВА ,а и СЕГА не е говорил,че нефтът е причина за войната/освен тебе!!/,защото през 1876 г.не е имало двигатели и машини,задвижвани с бензин и дизел,а в Лондон и Ню Йорк са ползвали газ/не петрол!/ за уличните осветит. лампи!! Та никой тогава не се е интересувал от нефта и не го е смятал за стратегическа суровина!! За да я завладее и притежаваЯсно ли ти е Неграмотник
    И

    Коментиран от #57

  • 56 Правят ни на луди

    7 2 Отговор
    До 1989г си имахме Народна Република България,т.е. Родина. ВСИЧКО си беше на място и наред.-Милиция,съд,медицина ,образование,яка икономика и земеделие.Имаше родно Черноморие и градове ,без безразборно стройтелство .Народното събрание бе съставено от умни хора .Сега ни управляват Тикви със зелени семки.
  • 57 Да бе вервай си

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "po-znaesht":

    Лика прилика сте с NSDAP. И двамата сте се учили от и в интернет.

    Коментиран от #61

  • 58 Да бе вервай си

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "NSDAP":

    Написаното е теб е миш-маш в торлю гювеч.
  • 59 От изгорелия ли си

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "NSDAP":

    От изгорелия психодиспансер ли си?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Po-znaesht

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Да бе вервай си":

    Това ли са ти "аргументите бе лай.ар?? Покажи твоите "аргументи",ако изобщо знаеш нещо!!!Ти дори не разбра,че аз оборвам глупостите на NSDAP!!!

    Коментиран от #72

  • 62 мдаа

    0 3 Отговор
    Доста тъпи парчета има тук.
  • 63 мдаа

    0 4 Отговор
    Да неможеш да различиш кое е по-добро от демокрацията и тоталитаризма трябва да си с промит не измит мозък.

    Коментиран от #64, #67

  • 64 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "мдаа":

    Че си прав, прав си. Само че това в България не е демокрация а демо версия. Различаваш ли ги или не?
  • 65 Сталин преди да го отровят

    2 0 Отговор
    Към своите убийци: "Вие сте слепи котета."
  • 66 баткоязък

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "батко Намък":

    Страхотна "логика", перфектни "доводи". В резултат-кратко, но много точно си описал... себе си.
  • 67 мдаа ама не

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "мдаа":

    Явно изборът ти да пишеш разделено или слято отрицателната частица "не" е на лотариен принцип. В такъв случай по-добре не играй тото. Шестото ти чувство не работи и си ги писал все наопаки: "неможеш" и "не измит" са грешни. Пишат се "не можеш"(разделено! защото е пред глагол) и "неизмит"(слято! защото е пред страдателно причастие, което е по-близо до прилагателните отколкото до глагола чийто корен е взело)
  • 68 българинa

    6 0 Отговор
    Единственният преход който стана през последните 30 години, беше преминаването на България от РАЯ направо в АДА!
    Сега, всички които живяха по времето на социализма, могат да съпоставят подсигореният и спокоен жвот тогава, с кошмара които последва и продължава до днеска.
    През последните 30 години бяха написани едни от най-черните страници в българската история, граничещи само с турското робство.
  • 69 Забележка

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Фактите":

    Комунизъм още нямаше, защото комунизмът е безпарична система на високото съзнание и честност, в условията на обществени средства за производство, свобода, без експлоатация на човек от човека и напълно доброволно полагане на труд като жизнена необходимост.
    Но за социалистическата система, с родилните петна на капитализма, си прав. След смъртта на Сталин започнаха игра по свирката на частната Федерална резервна система на САЩ. Сталин беше изключил държавите от социалистическата система от паяжината на Бретен-Уудската система на подчиненост на държавите от долара.
    Хрушчов оплю Сталин. През 1975 г. Брежнев падна в клопката на "мирното съвместно съществуване" от Хелзинки. Оттогава разпадът започна с ускорени темпове, като беше подменен и Основният закон на социализма, формулиран още от Енгелс "Разпределение в интерес на производството" със заклинание за все по-голямо потребление и измисляне на нови и нови "потребности", типично за чисто капиталистическия начин на стихийния пазар, реклама и частни средства за производство.
    Горбачов извърши открито и безнаказано предателство на социалистическата система за производство. Бяха създадени изкуствени спекулативни дефицити за съзнателно и преднамерено сриване на социализма и ограбване на наличните суровини. Окраденото се складираше в предварително подготвени складове. Запусна се инфлацията за обедняване на населението и настройването му срещу системата на обществената собственост. Разрушиха се балансите в стопанск
  • 70 Забележка

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Фактите":

    Горбачов извърши открито и безнаказано предателство на социалистическата система за производство. Бяха създадени изкуствени спекулативни дефицити за съзнателно и преднамерено сриване на социализма и ограбване на наличните суровини. Окраденото се складираше в предварително подготвени складове. Запусна се инфлацията за обедняване на населението и настройването му срещу системата на обществената собственост. Разрушиха се балансите в стопанската система. Производствените фондове бяха приватизирани за жълти стотинки (копейки). Елцин, Кучма и главанакът на Беларус извършиха конституционен преврат в Беловежката гора на 08.12.1991г. СССР престана да съществува. Преди това, през зима-пролет 1990 г., на "кръглата маса" в НР България беше извършен друг конституционен преврат, премахващ текст от конституцията на НРБ.

    Така стигнахме до там откъдето бяхме тръгнали - до частните средства за производство в резултат на ограбване чрез приватизация на обществените (държавните) средства за производство и обратно до Основния закон на капитализма открит от Маркс "Непрекъснато натрупване и концентрация на капитала в частни ръце и на другия полюс - непрекъснато обедняване на широките народни маси."
    Ако беше жив, днес евреинът Маркс би могъл да допълни, ама надали, Основния закон на капитализма с "депопулация на излишните хора и народи, и замяната им с роботи, в интерес на господстващата финансово-корпоративна капиталистическа олигархия и мафия, начело с водещата юдо-масон
  • 71 Забележка

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Фактите":

    Така стигнахме до там откъдето бяхме тръгнали - до частните средства за производство в резултат на ограбване чрез приватизация на обществените (държавните) средства за производство и обратно до Основния закон на капитализма открит от Маркс "Непрекъснато натрупване и концентрация на капитала в частни ръце и на другия полюс - непрекъснато обедняване на широките народни маси."
    Ако беше жив, днес евреинът Маркс би могъл да допълни, ама надали, Основния закон на капитализма с "депопулация на излишните хора и народи, и замяната им с роботи, в интерес на господстващата финансово-корпоративна капиталистическа олигархия и мафия, начело с водещата юдо-масонска прослойка на световната печатница на долари и на избраните семейства на "избрания народ".
  • 72 Хич даже

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Po-znaesht":

    Хич даже. Само му ядеш лай.ната. Защото си такъв по определение, като него, безпросветен.