Last news in Fakti

8 Януари, 2020 15:00 3 958 15

Европа в капана на Тръмп

  • иран-
  • сащ-
  • европа-
  • доналд тръмп

В своето празнично умиротворение европейците бяха шокирани от неочакваната новина за убийството на могъщия ирански генерал

Европа в капана на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейците бяха шокирани от неочакваната новина за убийството на иранския генерал Сюлеймани. Те отново се оказаха пасивен наблюдател на спонтанните решения на Тръмп. И отново са приклещени в капана му, пише Б. Везел

По драматичен начин влязохме в новата година, която заплашва да ни качи на едно политическо влакче на ужасите. В своето празнично умиротворение европейците бяха шокирани от неочакваната новина за убийството на могъщия ирански генерал, а сега на всичкото отгоре трябва да носят и последствията. Европейците. Както обикновено неинформирани и безсилни, те отново се оказаха пасивен наблюдател на едностранните, спонтанни решения на американския президент. И днес са приклещени в капана на Тръмп, от който не могат да се измъкнат със собствени сили.

Отдавна се изпариха всички илюзии, че със сегашното правителство във Вашингтон може да се постигне някакво поне в зачатък рационално сътрудничество във външната политика. Нещо повече, безпомощността на европейците лъсна допълнително, когато държавният секретар на САЩ Майк Помпео с цинични реплики ги обвини, че не оказват достатъчно подкрепа в Близкия изток. Но човек все пак се пита какво ли точно има предвид Помпео. Може би очаква, че след убийството на Сюлеймани европейците ще предоставят войски за война, която САЩ биха повели в Близкия изток? В обясненията, които дава както той, така и президентът Тръмп, има капчица безумие, която допълнително наелектризира и без това опасната ситуация.

САЩ: Можехме - направихме го

Нека да си припомним, че президентът на САЩ всъщност обеща да прекрати безкрайните войни в Близкия изток и да върне американските войници у дома. Как се връзва такова обещание с убийството на Сюлеймани - това не могат да обяснят дори най-опитните познавачи на американската политика в Близкия изток. Някои дори се опасяват, че зад трескавата дейност и нападението с дрони срещу летището в Багдад просто не се крие никаква дългосрочна стратегия. Тук не става въпрос дори и за "Америка на първо място" - оповестената от Тръмп цел, особено що се отнася до икономическите отношения.

Във външнополитически план европейците са заклещени в капана на една американска политика, възникнала от емоционалните изблици на един непредсказуем президент и с подкрепата на опиянените от властта неоконсерватори, които отново се добраха до кормилото на властта във Вашингтон. По същество тяхното единствено обяснение за убийството на Сюлеймани в момента гласи: "Можехме - направихме го."

Няма какво да се лъжем: европейците изглеждат слаби и безпомощни със своите съвместни декларации, призоваващи към деескалация, след като техните уж-партньори от САЩ направиха всичко възможно за изостряне на ситуацията. Но може би все пак съществува малка пролука за някакви дипломатически усилия, които да предотвратят най-лошото. Ясно е, че Техеран планира ответен удар. Какъв точно ще бъде той - засега не се знае. Но тъкмо от отговора на този въпрос зависи опасността от по-нататъшна ескалация. Техеран може би все още не е взел решение, тъй че първият дипломат на ЕС Жозеп Борел потърси контакт с иранския външен министър.

Да, Техеран вече оповести, че няма да се придържа към ядреното споразумение, което през миналата година Великобритания, Франция и Германия с мъка успяха да опазят. Но докато международните инспектори имат достъп до страната, тази врата не е изцяло затворена. Налице са и други сигнали, че иранското правителство би било готово да разговаря с европейците.

Ясно е също така, че в Европа никой няма да пророни дори една сълза за Касем Сюлеймани. На неговата съвест тежат стотици хиляди убити в Сирия и в Йемен, тъкмо той беше и повелителят на онези бригади, които участваха в задочните войни на Иран, за да бетонират властта на аятоласите в целия регион. А всяка съпротива по закон се смазваше чрез кръвопролития. И въпреки това смъртта на Сюлеймани предизвика шоков ефект.

Какво може да направи Европа?

Сега европейците трябва да използват своите все още налични контакти с иранското правителство и да разчитат на волята му за оцеляване. Техеран добре знае, че без съмнение ще бъде победен в един военен сблъсък със САЩ. А икономическото положение в страната и без това е доста напрегнато - показа го последната вълна от протести.

Нима все още има луфт за намиране на политическо решение? Всичко изглежда така, сякаш европейските посредници нямат почти никакъв шанс, но трябва да го използват. Заплахата от една надвиснала война може да придаде допълнителна тежест на дипломатическите усилия.

Времето бързо ще покаже до каква степен замесените в конфликта са готови да предприемат самоубийствени действия. Никога не е късно да се изправиш на ръба на тази политическа пропаст. Но едва ли е разумно да се бърза натам.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone🇺🇸🇮🇱

    3 21 Отговор
    🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱🇺🇸🇮🇱
  • 2 Хах

    30 2 Отговор
    Европа отдавна са в капана на каубой те, това не е новина
  • 3 Последния софиянец

    24 2 Отговор
    Нищо ново. Европейците вадят горещите кестени на американците.
  • 4 Хах

    18 1 Отговор
    Европа отдавна са в капана на каубойте, това не е новина
  • 5 Грую

    30 3 Отговор
    Генералът стана жертва на американската военна индустрия, която имаше нужда от повод за напрежение за да защити 800 милиарда долара бюджет за 2020г. защото ако се изпоизтеглят от всичките зони на напрежение догодина бюджета ще бъде вероятно 600 милиарда, по-догодина още по малко и така нататък или накратко американските военни ще влезат в коловоза за доходите на обикновения българин: От година на година все по-малко и по-малко, като покупателна способност и парите все по-железни: преди един лев железен , сега два лева, после пет лева и така докато ти пробият джобовете инфлационните железни пари!
  • 6 кнаус 485

    21 1 Отговор
    За първи път чета добра статия от DW....

    Коментиран от #14

  • 7 сухияТ

    11 2 Отговор
    доню се държи като леля в климакс . докато е в креслото ще бъдем свидетели на мнооого подобни изхърляния .
  • 8 САЩ не искат мир!

    29 4 Отговор
    Политиката и икономиката в САЩ са изградени върху идеологията за СВРЪХ КОНСУМАЦИЯ на суровини и ВОЙНИ. САЩ са най-голямото зло за планетата. С унищожението на САЩ ще се създаде Нов Световен Ред и ще се оправят всички проблеми
  • 9 aoжга

    2 13 Отговор
    И какво толкова може да направи Иран на Европа? А пък ако може, тогава трябва да бъдат със САЩ и да решат проблема...
  • 10 Fakt

    14 1 Отговор
    Всички ще страдаме заради американските дебили гласоподаватели, които избраха за президент психично неуравновесен човек, на който единствената цел е да остави името си в историята. Независимо с какъв акт.

    Коментиран от #12

  • 11 ЧЪК НОРИС.

    3 17 Отговор
    Каква смешна статия особено това "мощният генерал Сюлеймани" видяхме го колко е мощен то не е като да се биеш срещу жени и деца което е всъщност силата на всички мюсюлмани .
  • 12 Не религиозен

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Fakt":

    Всички аргументи, които се обсъждат тук изглеждат логични и приемливи от гледна точка на материалния живот. НО... има и паралелен ДУХОВЕН свят, в който живеем. И никой не поглежда към него. А случващото се там се проектира върху живота и събитията на земята. Говорим си за това, което виждаме, но всъщност става дума за ДУХОВНА война, която никога не е прекъсвала. Християнството е атакувано от самото си начало и в различна степен е устоявало или е понасяло поражения ( в морално отношение). Някой иска да разруши това, което християнството е установило и е добре известно, кой стои зад него. Както вече казвах, Тръмп е поставен от Бог ! С мисия, за която се иска упование в Бог Всемогъщ, характер и воля да я изпълни с Божията подкрепа! Ако някой се съмнява - времето ще покаже. "Страхът от Господа е да се мрази злото; Аз мразя гордост и високоумие ; Лош път и опаки уста. У мене е съветът и здравомисли ето. Аз съм Разум; у мене е СИЛАТА. ЧРЕЗ МЕНЕ ЦАРЕТЕ ЦАРУВАТ и началниците УЗАКОНЯВАТ ПРАВДА' ( Притчи Соломон. 8:13-15) Затова християните нека се молим и стоим на Божията страна. Без страх! Защото ако Бог е откъм нас, кой ще бъде против нас!
  • 13 розово

    6 0 Отговор
    До като има такива страни като Полша Европа не е чака нищо добро.
  • 14 Дойчин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "кнаус 485":

    Защото не е от Андреев
  • 15 Матей

    2 0 Отговор
    Уталожване на положението е измамно,просто се дебнат,а пък американците няма да спрат с провокациите,това е техен специалитет.Падането на украинския самолет с 99% сигурност е тяхно дело,обстрелян от земята със специално РПГ. Нацелен е единия реактивен двигател,а такива ракети се насочват тъкмо от топлинното излъчване.Само едно не са преценили,че иранците ще приберат черните кутии и всичко ще лъсне.Неслучайно взеха да ги хокат затова и предварително обвиняват в манипулиране на резултатите от експертизата.Ще бъдат разобличени американците като терористи и заклеймени пред цял свят.