Last news in Fakti

8 Януари, 2020 08:43 3 646 40

Как ще отмъсти Иран на Доналд Тръмп?

  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Техеран навярно ще продължи с "дребните ужилвания", например като превзема кораби и продължи нападенията срещу обекти на Саудитска Арабия

Как ще отмъсти Иран на Доналд Тръмп? - 1
Снимка: Shutterstock

Убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани радикално наруши равновесието в Близкия изток. Фигурата му бе толкова значима в иранските структури на властта, че политолозите допускат вече реална война между Иран и САЩ, пише руското издание "Взгляд" и се пита "как ще отмъсти Иран" на американския президент Доналд Тръмп.

Създаването на ядрен арсенал обикновено води дотам, че страната, която го притежава, "мистериозно" изчезва от военните планове на САЩ. В момента Щатите действат с всички средства за ескалация на конфликта, за да премине той максимално бързо в открита фаза. Защото до няколко години, дори за година-две, Иран може да се сдобие с "ядрен жокер", което ще означава край на играта по американските правила.

След това Иран ще може спокойно да продължи хибридната война, която води днес със своите противници. За успеха ѝ допринасят и усилията на покойния Сюлеймани, отбелязва електронният вестник.

Като един от възможните сценарии за развитие на тази хибридна война "Взгляд" посочва възможността Иран да затвори Ормузкия проток, жизнено необходим за превоза на близкоизточния петрол. Техеран вече има такъв опит от времето на т. нар. танкерна война с Ирак през 80-те. Днес обаче Иран е укрепнал и може да затвори протока далеч по-сигурно оттогава, твърди онлайн изданието.

Поредният етап от конфронтацията между САЩ и Иран заради убийството на Сюлеймани тласна цените на петрола нагоре с над 3 процента, до 68 долара и повече. По едно време един барел от сорта Брент се търгуваше на Лондонската борса дори над 70 долара, което не се бе случвало от миналата пролет, пише "Росийская газета".

Вбесен от намесата във вътрешните му работи, Техеран обещава да отвърне и е способен да затвори Ормузкия проток, чийто северен бряг е под негов контрол. По данни на управлението за енергийна информация в САЩ (И Ай Ей), през 2018 г. през тази водна артерия са минали близо 21 на сто от всичкия петрол, предлаган на световния пазар. През пролива минават доставките например от Иран, Ирак, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ. Котировките на петрола естествено скочиха заради самата вероятност за затваряне на този маршрут.

Близкоизточните страни разполагат обаче и с други маршрути, тъй че Техеран не би могъл изцяло да затвори световния пазар за петрола от региона. Освен това Иран едва ли би се осмелил да изостри конфронтацията дори не и със САЩ, а със своите съседи и партньори в ОПЕК. Тези страни имат множество разногласия, но евентуално затваряне на протока окончателно ще изолира Иран в региона, обяснява московският официоз.

Малко е вероятно иранските лидери наистина да хвърлят "любимия си коз", който вадят, щом се почувстват застрашени, и да затворят Ормузкия проток, смята ориенталистът Татяна Шмельова.

По думите ѝ Техеран просто блъфира с тази заплаха, тъй като и той превозва оттам собствения си петрол, като заобикаля санкциите на САЩ. "Иран навярно ще продължи с "дребните ужилвания", например като превзема кораби и продължи нападенията срещу обекти на Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив - съюзници на САЩ", прогнозира руският експерт.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    10 9 Отговор
    Иран да эатвори Ормуэ,а Русия да эатвори Суец.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 27 Отговор
    А СЮЛЕЙМАНИ КОЛКО човека изби аВЗРИВА НА ЛЕТИЩЕ град Бургас БОГ АЛЛАХ бавя не забравя

    Коментиран от #4, #36

  • 3 Анти милиционер

    9 9 Отговор
    Като напълни памперса. Навремето Ротшилда се е изходил и така се е родил Доналд Тръмп.
  • 4 kkk

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Я се обеси някъде бе- в Бургас не загинаха "хора", а най-гнусната паплач на Земята

    Коментиран от #7, #17, #28

  • 5 El chochone

    7 10 Отговор
    ПХЕХЕХЕХЕ ИЗСТРЕЛЯНИ ЕДНА ДУЗИНА РАКЕТИ И 0 ЖЕРТВИ,А КАУБОИТЕ САМО С ЕДНА И ИЗХВЪРЧАХА МАЗНИТЕ ЧАЛМИ НА ТОП ГЕНЕРАЛИТЕТА.!

    Коментиран от #10

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    светът сеуправлява от психо пати
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 12 Отговор

    До коментар #4 от "kkk":

    ВИЕ ЩО НЕ СЕ ОБЕСИТЕ ГОСПОДИНЕ ВИЕ
  • 8 злобар

    5 6 Отговор
    Вторият по големина руски ракетоносец премина през Босфора на път към Ормузкия проток.

    Коментиран от #30

  • 9 Алекс

    9 9 Отговор
    Не знам ама над 50 човека са се измачкали на погребението на тоя генерал. Това говори много за тооя народ
  • 10 куку руку ку

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "El chochone":

    Според Press TV жертвите са 80.

    Коментиран от #12

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    при война загиват невини деца жени мъже старци баби

    Коментиран от #13, #14, #20

  • 12 El chochone

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    ДА ДЕ АМА ПАК ЧАЛМИ,САМО ЧЕ ИРАКСКИ.!
  • 13 куку руку ку

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да бе, и всички живеят в американски бази? Защото никой не говори за улучени цивилни сгради.
  • 14 Тръмп

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В тази война ще загиват само комуноиди!!!:):):)
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    МИР МИР МИР МИР МИР МИР МИР
  • 16 Тръмп

    4 1 Отговор
    Заврете се в Бункера на Позитано 20 комуноиди и безчовечни твари!!!:):):)
  • 17 Borislav Popov

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "kkk":

    Чакай бе, защо тогава заради тази паплач, Путен нарече някогашния полски посланик в Германия, мръсен антисемит и свиня ?? Значи, по неговата логика, Сюлеймани и той е мръсен антисемит и свиня и много хубаво са направили американците, че са го ликвидирали.

    Коментиран от #21, #23

  • 18 гост

    9 2 Отговор
    Стига с тези АНАЛИзатори,като някакви врачки и гадателки,нека се молим да няма война,че знаете българската поговорка:"По-край сухото гори и суровото".
  • 19 Стършел

    3 1 Отговор
    Аз пък очаквам да се случи " голямо ужилване " по задните части на дебелия Дъмп ! Нещо от сорта на мръсна радиоактивна бомба !
  • 20 Бай хой

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Невинни няма. Не се крий зад децата. Представи доказателства че Сюлеймани е бил в Бургас или Меден рудник за да организира атентат там или се признай за хахо лъжец. Доказан терорист атентатор е трамп тъй като сам лично пое вината за извършването на кървавия атента на летището в Багдат.
  • 21 Бай хой

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Мартинчо, жалкар криещ се зад чужди имена. Колко евреи е вкарал в концентрационни лагери Сюлеймани?

    Коментиран от #29

  • 22 Townboy

    5 1 Отговор
    Никак. Ако САЩ смятаха Иран за реална заплаха нямаше да са толкова нагли в убийствата и другите безчинства спрямо суверенната държава.
  • 23 Румяна Костова

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Болна логика е да се свърже полският посланик в Германия, който открито е възвеличавал Хитлер и иранският генерал Сюлеймани. Тези две теми нямат допирни точки, нито идеологически, нито исторически.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 санбернар 2

    2 1 Отговор
    Всъщност необузданият, истеричен стремеж на СШ да се докаже като безспорен диктатор в света доведе до непредвидими последици за съществуването на света след криминалното убийство на генерал Солеймани.
    Един Бог знае, какво ни чака. Падането на украинския Боинг не е случайно... А умна, предана и богата България купува самолети от тях, и ги плаща 4 години напред!!!
    Посланичкта на СШ бърза да демонстрира предаността на БГ към СШ, като инструктира ("разисква") вожда двукратно в три дни за отношенията СШ-БГ точно преди срещата в Турция по повод газовия поток! Съвсем случайно БГ е член на Европейския съюз, но е важно светът да знае към кого безусловно гравитира опърпана България. ЕС ряпа да яде!
  • 25 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    Значи, каскет, който вкарва евреите в концентрационни лагери е свиня, а който ги взривява е герой, така ли да я разбирам твоята логика ?
  • 26 Borislav Popov

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    Румо, ти го остави сега Хитлер на мира, допирната точка е, че полския посланик е бил антисемит и свиня и Сюлеймани, съшо така е бил антисамит и свиня, следователно американците правилно са направили, че са го ликвидирали.
  • 27 ээээ

    1 2 Отговор
    алооо эа война се говори а вие коментирате простотии молете се час по скоро да се сдобрят да утихне вече тоя блиэък исток че вие хич не сте далече
  • 28 Интересно

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "kkk":

    Най-гнусна паплач казваш?Аз не съм чул в Бургас да са умирали руснаци.

    Коментиран от #32

  • 29 Borislav Popov

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    Значи, чунчо, който вкарва евреите в концентрационни лагери е свиня, а който ги взривява е герой, така ли да я разбирам твоята тъпоъгална логика ?
  • 30 Мина ама за малко

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "злобар":

    Абе той мина ама нещо му се пробили котлите на въглища и се разпушил като Кузя инвалида.Издърпаха ли го до някой док вече?
  • 31 ББоримеч

    6 2 Отговор
    Кои бяха тия САЩ? А-а, ония ли, дето изтрепаха 9 000 000 индианци и заграбиха с кървави войни и гнусни подкупи и лъжи 6-7 щата от Мексико и Русия?
    И имат нещо мъ-ъ-ъничко общо с Хирошима, Виетнам, Чили, Либия и всякъде, където се показва нещо свое, самостоятелно и ... петролно...

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бориборимечката

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "ББоримеч":

    САЩ са ония, които ще гърбят иранските тарамбуки и рушняците ще стоят отстрани и ще гледат като препикани.
  • 34 Интересно

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "санбернар":

    Да де, гнусна паплач, демек руснаци.
  • 35 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    тръмп ще нанесе превантивен удар по ирански военни и стратегически обекти ,но няма да се навие на тотална воина.нито има подготовка нито съюзници за да нападне иран.

    Коментиран от #37

  • 36 Бачо Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Козлодуйчооо, Козлодуйчо ... Много си наивен. Толкова години нищо, преди два дена подхвърлиха, че е виновен за Бургас и всички налапахте въдицата.... Остави ги да си се трепят, лошото е само, че не се трепят директно американци и тн, ми винаги има намесени трети страни.
  • 37 Бачо Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Че за кво са му съюзници на Тръмп, нали е по- най- най-? Нали САЩ са номер едно и могат да премажат всеки? Колко пъти в повече трябва да са им самолетите и танковете примерно? 100х? Хартиен гигант, туй то ... Без да насъскат всички идиоти в НАТО да се вържат като едно време в Ирак, САЩ въобще няма никъде да ходят. Наемниците не обичат да умират. От Виетнам насам САЩ не обичат да дават жертви, че тогава вече на гражданите им почва да им писва и не върви добре далаверата с войната. Затова и от тогава насам карат с балъци, дето вадят кестените вместо тях. След лъсналата измама в Ирак обаче, балъците нещо недостигат. Не, че липсват тотално, но има силна липса.

    Коментиран от #38

  • 38 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бачо Киро":

    сащ са номер едно безспорно ,но тръмп е идиот.тои се разви благодарение на хибридната воина ,която путин води с нормалния свят.тръмп се яви печеливша алтернатива на нормалните западни политици и резултата е виден.пълен смях.и сащ не са русия,те няма да си жертват благополучието за да се доказват на някого,по-скоро ще победят без да им влияе усилието отрицателно,подобно на досегашните им победи.само че хора като теб няма как да ги разберат тия работи.ти си учен да станеш тор до третата минута след вражеското нападение и го приемаш .там манталитета е друг ,както и резултатите.единственото хубаво за иран в момента е че този смешник няма капацитет да им направи нищо съществено,но тва скоро ще се промени и иран пак ще плачат как няма кво да ядат или недаи си боже да направят някоя по-сериозна щуротия ще видят колко са слаби гадните джендъри,подобно на садам или на кадафи!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Живял съм в Щатите

    1 0 Отговор
    и мога да еи кажа, че най-голямата пречка, америка да започне война ,са самите американци. Никой не иска вече да "умира за родината" като се бие по света в името на неясни каузи. Американският войник просто работи за пари като войник , приема го просто като работа ,не е свързано в повечето случаи с патриотизъм,саможертва и ала-бала. Патриотизма ще се събуди само ако страната действително бъде нападната ,но американеца не желае да мре за чужди народи. На Тръмп ще му е много трудно да убеди народа, че такава реална война е необходима.