Last news in Fakti

12 Януари, 2020 13:41 25 114 62

Русия предала Сюлеймани на САЩ, генералът бил агент на ЦРУ?

  • касем сулеймани

Много са причините, заради които Сюлеймани не е бил много удобен на руснаците

Русия предала Сюлеймани на САЩ, генералът бил агент на ЦРУ? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сензационни версии за убийството на иранския ген. Касем Сюлеймани набират скорост. Една от тях гласи, че ликвидирането на генерала е станало след подадена информация за неговото местоположение от руска страна. Това заяви за Фрог нюз дипломатически източник, пожелал анонимност.

Много са причините, заради които Сюлеймани не е бил много удобен на руснаците, въпреки, че е свършил доста работа за тях, особено по плана за влизането на руски войски в Сирия. В същото време е знаел доста тайни на Кремъл в отношенията с Техеран.

В последно време американските тайни служби са предали на руските си колеги изключително важна информация, чрез която са били разкрити и неутрализирани терористи на територията на Русия. Те са готвели кървави атентати в Санкт Петербург и Сочи на международен форум. Лично президентът Путин благодари неотдавна на колегата си Тръмп за жеста. Възможно е руските служби да са се реванширали на американските си колеги като са им подсказали местоположението на генерала.

Според нашия източник за Москва подобно решение води до няколко ползи. На първо място това е ескалация до истеризиране на отношенията между САЩ и Иран. В подобна ситуация Русия печели още по-силни позиции пред Техеран. Печели и благодарностите на Вашингтон.

Още по-шокираща е версията, че ген. Сюлеймани е бил агент на ЦРУ. Тя се базира на изказване на президента Тръмп: "Трябваше да го убием много по-рано". Като е трябвало, защо не е направено? Какви аргументи са попречили?

Според Елис Слоткин, дългогодишен аналитик в ЦРУ по време на президентите Буш и Обама, някой е позволявал дълго време на Сюлеймани да се разхожда свободно, уверен, че няма да има покушение срещу него. "Присъствал съм на десетки съвещания в Белия дом, посещавал съм многократно Иран и Близкия Изток повече от 20 години. Слушал съм много обсъждания при президента какво да се прави със Сюлеймани. През това време, пред очите ми, генералът развиваше своите планове и създаваше могъща организация за терористични цели. Виждал съм как мои приятели и колеги загиваха под обстрела на неговите хора. Но ние само наблюдавахме. И сега се питам: Нима някой вярва на нашите специални служби, на Пентагона и Вашингтон, че в Америка сме треперели от страх Иран да не ни нападне, ако ударим Сюлеймани? Да отмъстят на нас, военната сила №1 в света! Това е глупаво. Имало е нещо друго!"

Това друго, според експерти е връзката на ЦРУ със Сюлеймани. Засега не е ясно само за какво и как е бил използван.

Убийството на Сюлеймани изправя пред нови изпитания процесите в Близкия Изток и създава върхово напрежение в Израел, верен съюзник на САЩ. В същото време един силен, но информиран за тайните планове на Москва спрямо Иран, Ирак и Сирия човек, е отстранен. Така че ако има печеливш от взривоопасната ситуация, то това е Русия, смята нашият източник. Според него демонстрацията на топли отношения между Москва и Анкара при откриване на първия етап от Турски поток в Истанбул, където президентите Путин и Ердоган демострираха мощ и независимост, са също част от замислите на кремълските стратези.

Те винаги проектират дългосрочни цели и ги преследват упорито, с всички средства. Примерът с Крим е показателен. Новата офанзива на Владимир Путин спрямо поляците, който заяви неотдавна, че Полша носи отговорност за войната, тъй като политическото ѝ ръководство била с антисемитски уклон, а полският посланик в Германия до 1939 г. Йозеф Липски бил „антисемитска свиня“. Путин показа документ, според кото Липски е обещал на Хитлер да му издигне паметник във Варшава в знак на благодарност за депортацията на евреите. Всичко това е планирано старателно и много време преди Путин да нападне Полша заради проамериканската политика, която води, но най-вече заради позицията, че проекта Северен поток е вреден и опасен за Европа.

От друга страна политическият наблюдател Константин Егерт, смята, че с ликвидирането на ген. Сюлеймани САЩ са нанесли удар на Путин, тъй като негови планове за Иран са били свързани именно с генерала. Мнозина вече го виждали като следващия президент на Иран и на това е разчитал Кремъл.

Руският националист Жириновски е достатъчно откровен, считайки, че американците са направили огромна грешка с ликвидирането на Сюлеймани и така са превърнали в мишени американците по целия свят, защото шиитите ще се обединят за отмъщение.

Избухналият конфликт между Иран и САЩ е голям шанс за Русия да засили влиянието си в Сирия, пише на свой ред германското издание Die Welt. Официално Москва осъди убийството на Касем Сюлеймани, но в действителност истерията между Техеран и Вашингтон е голям шанс Москва да реализира стратегическите си цели в Близкия Изток. На Русия и е нужен слаб Иран.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анти милиционер

    28 106 Отговор
    Браво на Синагогата. С убийството си избтъсва ръцете с другия си враг - УЛТРА дебилния кремълски милиционер, който пак мълчи като на$кан. Знаят го, че е удобен идеот да му прехвърлят вината за терористичния акт.

    Коментиран от #33, #35, #55

  • 3 МОСАД

    63 5 Отговор
    Ха ха ха -е няма такава полюция !
  • 4 Кой ми е къкал в гащите

    39 4 Отговор
    Аз не съм !

    Коментиран от #48

  • 5 Без срам

    98 17 Отговор
    Абе ракетата дето свали иранския самолет била руска, ама хората не са сляпи кой създаде тая трагедия, Ели пък като се видя Идил как поздравиха САЩ за убийството на Сюлеймани и сега се чудят как да го препишат на Русия, пишете направо Путин беше, нали той избра Тръмп, нали затова върви импийчмънт, щеше да е смешно ама не е има жертви
  • 6 98765

    89 6 Отговор
    Имаше английски сериал "Идеи за кратки разкази", като този материал. Който го е писал не заслужава хонорар, а трябва за му се удържи половината заплата и да се види как са му ноктите на палците след изсмукването на материала.
  • 7 Чума

    55 5 Отговор
    Бе, то е ясно, че има сценарий и че Сюлеймани има врагове в самия Иран, които с кеф ще го предадат за ликвидация! Ракетният ,,отговор" на Иран май също прилича на част от сценария за вътрешна консумация, защото никой не пострада пряко от ракетите. Пострада украинския самолет, за който допускам да е ударен на 30-40 % поради некадърност и стрес и 60-70 % като част от същия сценарии за дестабилизиране и смяна на режима с американо удобен. А и путиноудобен. Излитащ от твоето летище самолет, не някоя неидентифицирана летяща чиния от вселената.
  • 8 Балакирев

    69 5 Отговор
    Авторът на статията трябва да е гледал филма "Теория на конспирацията"!!
  • 9 Бесен Язовец

    18 59 Отговор
    Ако е вярно, че Рушлямистан е издал на краварите къде е сюлейманката, защо родната рублерастня оквичаха света от рев за смъртта му?
  • 10 професор Зубов

    65 6 Отговор
    Това е голяма хибридна тъпотия . Но не го е писал някой много умен ,защото ако има и 1 % истина ,то това веднага би вкарало напрежение между Русия и Иран

    Коментиран от #19

  • 11 Бесен Язовец

    60 9 Отговор
    Краваро-соросоидни инсинуации, сега ще кажат, че едва ли не Москава им е платила за убийството на генерала!!! Кравата не иска да понесе отговорността за собствената си мизерия която сътвориха от липсата си на мозък.
  • 12 Омбре

    78 9 Отговор
    Силно се бях притеснил,че Руссия не е виновна за нещо цял месец.Сега си отдъхнах.
  • 13 ⚡Хрониките на Евразия

    56 5 Отговор
    Противната соросня интригантства типично в неин стил.
  • 14 Околовръсна превъзходна

    41 8 Отговор
    Така е, Москва е виновна!
  • 15 Истина

    51 5 Отговор
    Най - големите врагове на Сюлеймани бяха Израел , ИД и ПКК а това на САЩ хич не му харесваше .
  • 16 Алфа Вълк

    44 2 Отговор
    Анонимната гнус разправя история от,, 1001 Нощ"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кой68

    13 0 Отговор
    Тройния агент сега Крез......
  • 19 Ххх

    40 2 Отговор

    До коментар #10 от "професор Зубов":

    А все пак не се ли замисляш, че за някой може да е удобно да вкара напрежение между Русия и Иран. И както казват руснаците "Кому вьйгодно" ? Руснаците били предали на Щатите Сюлеймани, издавайки местонахождението му ! Кое местонахождение ? Че примерно в 11 часа и 23 минути Сюлеймани ще се движи с кортежа си по един кой си иракски булевард ? Дълбоко се съмнявам, че руснаците в такива подробности са запознати с движението и местонахождението на Сюлеймани. Нещата според мен опират до технически възможности за прихващане и проследяване на дадена личност в продължение на часове и избиране на подходящ момент за атаката. Лично аз се съмнявам американците дали не са прихванали и следили телефона на Сюлеймани. Преди години, по време на първата чеченска война руснаците така убиха Джохар Дудаев. А сегашните технически възможности на Щатите в това отношение, предполагам са доста по - големи.

    Коментиран от #27

  • 20 Я русский полюционер

    11 32 Отговор
    Логично е руснаците да върнат жеста след информацията от страна на американците, че на територията на русия се готвят терористични акции. Но мен друго ме притеснява. Иран може да няма и една десета от военния потенциал на американците, но пък има цели 1001 летящи килимчета срещу 0 от страна на САЩ, което автоматически накланя везните към уравновесяване на силите. Америка трепери. Интересува ме, какво ще предприемат американците срещу това явно превъзходство от страна на Иран?
  • 21 Станчо

    35 7 Отговор
    Тоз Сюлеймани ще излезе иранският Левски май...
  • 22 Шляхтиц

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "Boian":

    Ти беше в Сирия и видя как заради Русия терористите убиха 15000 иранци.
  • 23 ПУТИНКА

    7 48 Отговор
    ПУТИН СЕ НАСИРА ОТ КРАВАРИТЕ!

    Коментиран от #54, #56

  • 24 Комбина

    22 0 Отговор
    Това е смешно!
  • 25 дядо ти

    26 0 Отговор
    Много манипулатори се навъдиха в последно време.Познайте ги по делата им!Кой,кой кой,е жандарма?
  • 26 Б Борисов

    25 1 Отговор
    хм тия америаканци съвсем са изтрещяли си убият агента
  • 27 Чичо Тони

    26 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    Такива прецизни удари (по цели движещи се автомобили в градска среда) могат да бъдат извършени само ако на самите автомобили е поставено устройство за насочване на ракетата в последния етап на полета.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Истината

    27 6 Отговор
    😀😀😀 Е щом казвате, така е.
    Ние доматите с колците ги ядем.
    Тия глупости ги разправяйте на американците, те ще ви повярват.
  • 30 ФАКТИ.БГ

    18 4 Отговор
    Информацията е изнесени от таен източник,които са снети с флашка USB от компютъра на Тлавния секретар на ЦРУ.

    Коментиран от #31

  • 31 Истината

    20 1 Отговор

    До коментар #30 от "ФАКТИ.БГ":

    😂😂😂😂😂😂😂😂
    Охххх, недей бе човек. Разлях си кафето от смях. 😂😂😂😂😂😂😂
  • 32 Треперушко

    25 1 Отговор
    Информацията е изнесени от таен източник, грантаджията Илян Василев, Иван Костов, Или най-силният от всички, ненадминатият Монката Паси, 2 ракиии и е разказал всички тайни на Фрог Нюз, страшна мелия е това...
  • 33 Пффф

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анти милиционер":

    Хей, успокой се и коригирай поста. Нищо не ти се разбира. Пий лекарства или потърси лекарска помощ !
  • 34 соросоид дебил

    15 1 Отговор
    Тези версии са на хора, на които акъла им е колкото на нашите соросоиди-идиоти. Русия действително няма интерес от прекалено влияние на Иран в Близкия изток, но това ще бъде балансирано от сунитите и Израел. Даже американците напълно да бъдат изгонени Русия ще успее да балансира и без тях.
  • 35 Александър Йорданов (от Брюксел)

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анти милиционер":

    Абе човек ,успокой се и си пий редовно лекарствата.Не разбираш н7що от Демокрация😂
  • 36 Вичо

    20 0 Отговор
    Най голямата глупост която можете да прочетете
  • 37 Плитка статия

    6 1 Отговор
    Заслужава ли обсъждане? Войната САЩ-Иран е феик!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ГоСт

    10 3 Отговор
    Ами нищо не е вярно от тази статия...Просто чалмите пресолиха манджата със своите глупости..преди половин година свалиха скъпоструващ дрон-реакция нямаше, арестуваха преминаващи танкери -реакция никаква, убиха американски цивилен служител-пак никаква реакция, накрая, за капак -организираха нападението на Американското посолство...ами стига толкова, чалмите до тука бяха.Всъщност никога не са били в позицията да диктуват условията, а няма и да бъдат..От последните им действия със свалянето на Украинския самолет сами се закопаха...и е напълно нормално...А знае ли някой, че Сулеймани е бил с петокласно образование и е изкарал само някакъв 45 дневен армейски курс..как така се става генерал.И какво чудно има в поведението на оператора на ПВО установката..на него сигурно козата му изяла математиката за трети клас, щом командващия му зорлем го е докретал до пети. Това че американците нямат работа в региона е едно на ръка, но поведението на чалмите е толкова неадекватно, че няма до къде...

    Коментиран от #43, #58

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 По голяма

    15 0 Отговор
    Изсмукана от пръстите, статия не бях чел
  • 42 вервайте Му

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Това заяви за Фрог нюз дипломатически източник, пожелал анонимност." - НАТО отделя 5 милиарда долара за дезинформация!
  • 43 Едо

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "ГоСт":

    ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ПОЗНАВА ОСНОВНАТА ДУХОВНА КНИГА НА ИСЛЯМА КОРАНА ОТ ПОЗИЦИЯТА НА БИБЛЕЙСКИТЕ БОЖИИ ПРОРОЧЕСТВА, ЗА ДА ЗНАЕ, ЧЕ ЗНАЕ, КАКВО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СЕ СЛУЧВА В НАСТОЯЩИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ И В БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ В Т.Н. БЛИЗЪК ИЗТОК, КЪДЕТО СЕ НАМИРА НАЙ-ВАЖНАТА ДЪРЖАВА ОТ БОЖИЯ ГЛЕДНА ТОЧКА ИЗРАЕЛ! ТОВА-В ЕДЪР ПЛАН! А НАСТОЯЩИТЕ ПОДРОБНОСТИ НЕ СА ПРЕДМЕТ, С КОЙТО БИБЛИЯТА СЕ ЗАНИМАВА! ВЯРНО Е, ЧЕ В СТАРИЯ ЗАВЕТ СА ОПИСАНИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ПОДРОБНОСТИ ОКОЛО НОЙ, АВРААМ, ИСААК, ЯКОВ, СКИНИЯТА, ХРАМА И МНОГО ДРУГИ! НО ТЕЗИ СЪБИТИЯ ОТДАВНА СА МИНАЛО, А ПРОРОЧЕСТВОТО НА ПРОРОК ДАНИИЛ ИМА ДЪЛГОСРОЧНО ДЕЙСТВИЕ ДО ДНЕС И В БЪДЕЩЕ! СЪЩОТО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ И ЗА Т.Н. МАЛКИ ПРОРОЦИ! ПРЕМЪДРИЯТ БОГ И ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС, КОЙТО Е ВЕСДЕСЪЩ И ВСЕСВЕДУЩ, НЕ НИ Е ОСТАВИЛ В НЕВЕДЕНИЕ, А Е ОТКРИЛ ВСИЧКО, КОЕТО СТАВА И ИМА ДА СТАВА! ГЛЕДАЙТЕ И СЛУШАЙТЕ В ИНТЕРНЕТ ПРОРОЧЕСТВАТА НА БОЖИЯ ЧОВЕК УАЛИД ШОЕБАТ И ДАНО БОГ ВИ БЛАГОСЛОВИ, ЗА ДА ГИ РАЗБЕРЕТЕ И ПОВЯРВАТЕ! АМИН! БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!

    Коментиран от #57

  • 44 Учител

    4 1 Отговор
    Абе как се пише името на държавата правилно- ИраН или ИраК? До сега не мога да разбера, пишат го по двата начина...
  • 45 Трактора

    4 0 Отговор
    Глупости на търкалета.
    Плод на развинтени фантазии.
    Всеки си измисля глупости.

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 американски финт ма на магаре

    8 1 Отговор
    Поредната изродия на америка иска да бъде прехвърлена на Русия в деликатен момент с всичките произтичащи събития от това.
  • 48 соросоидни кърлежи

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кой ми е къкал в гащите":

    Прочетох самото начало и спрях до тук... "Това заяви за Фрог нюз дипломатически източник, пожелал анонимност". баш за фроггъз ще съобщава дипломат..дрън дрън че пляс..
  • 49 фалшиви новини

    7 0 Отговор
    пълна ху-ня, после иди и доказвай че нямаш сестра...но всичко е примерено..не случайно, платено на медии да тиражират глупости, в следващия момент могат да напишат примерно че и Аятола и той агент на ЦРУ...хартия търпи всичко, а интернет ептен станал клозет...
  • 50 ТОЧКАТА

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Трактора":

    ...които оформят РЕАЛНОСТТА....Бе великолепно си го казал...аз само допълних ,базирайки се на опита си, че РЕАЛНОСТ е илюзорно понятие ,изградено върху пирамидата на субективните представи и действия!!!/секретните операции на АКТИВНИТЕ И СИЛНИ ЛИЧНОСТИ/.....Например ,,операция ,,умряла лисица,, , ,,умел стрелец,, и др.
  • 51 frognews

    2 0 Отговор
    Спец по медийните провокации = frognews
  • 52 Боби

    4 0 Отговор
    Агент на Цру които не е контролиран вече, много досадна филмова версия, на мен по ми харесва нов изкуствен интелект предсказва, че бъдещите престъпления, и неутрализира престъпника преди това.
    Поне е по оригинален сценарий.
  • 53 Матей

    4 1 Отговор
    Безпочвени американски трактовки,за да се измъкнат сухи от водата.Само че Тръмп беше ясен в изказванията си и злорадстваше ,какво общо има тук Русия?С безумията си Тръмп и генералите му са способни да накарат и камъните да се вдигнат срещу тях.Но и с това не кандисват,продължават да хвърлят кал наляво и надясно,като побеснели добичета.Пощръкляха от неизбежния крах на долара и спихване на американската колониална империя.
  • 54 6 без 10

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "ПУТИНКА":

    Заспал си в обора и кравите ти серат в устата,сънуваш Путин!
  • 55 милиционер

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анти милиционер":

    какво ти пречат милиционерите а
  • 56 СПЕЦНАЗ

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "ПУТИНКА":

    Откуда знаеш ты это? Увидел?
  • 57 ИСТОРИК

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Едо":

    Защо възниква исляма? Защо възниква християнството? Какво е общото между аврамическите религии и какво ги различава една от друга?
  • 58 СПЕЦНАЗ

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГоСт":

    "Чалмите" са хора с чест и достойнство. Вероятно не сте общували с иранци. Нападенията над танкери в залива беше провокация на цру. Арестуваха ирански танкер в Средиземно море и персите отвърнаха на удара. Англия е бясна на Иран от Втората световна война насам. Израел и юдеомасоните от САЩ ненавиждат Иран (стремят се да докопат ресурсите). Какви територии е завладявал Иран през последните 1500 години?

    Коментиран от #59

  • 59 ГоСт

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "СПЕЦНАЗ":

    Ако бяха с чест и достойнство, нямаше да свалят пътнически самолет пълен с невинни нора...а в него не е имало дори американски граждани..ако имаха чест и достойнство, нямаше да свалпят самолета над Локърби , ако имаха чест и достойнство , нямаше да атакуват посолството 79г, ако имаха чест и достойнство, нямаше да организират нападението над американското посолство в Багдад, ако имаха чест и достойнство нямаше да поддържат прокси групировкиот рода на ''Хизбулла'' и подобните на нея...Америте че не са стока, не са, ама и чалмарите не им отстъпват по курвенските номера...Ще ми говориш за чест и достойнство...бла-бла и една камара лай...на...
  • 60 нико

    2 1 Отговор
    по -голяма простотия несъм чел , а и няма какво да се очаква друго от гъзоблизци на америка, жалко е че се допускат такива олигуфрени да пишат простотии с което се доказва че СВОБОДЕН ПЕЧАТ И ЖУРНАЛИСТИКА НЯМА
  • 61 РамбоБосилек

    2 1 Отговор
    подла лъжа на кравефермата,ама подла,дебилизъма няма граници
  • 62 rasputin

    1 0 Отговор
    Rusnaka ne obiça Ortatsi i s nikogo ne deli 85 000 İranska armiya e trın v okoto na Putin