8 035 20

"Хора за изхвърляне": българите в германското месопреработване

Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби

"Хора за изхвърляне": българите в германското месопреработване
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предполагаемите престъпления са извършени преди повече от десет години, но хвърлят ярка светлина върху тъмната страна на месопреработвателния бранш. Обвиненията гласят: незаконна заетост, дъмпингово заплащане, неправомерно извличане на печалби, възлизащи на милиони, както и предполагаемо грубо преследване на личния интерес. Тези обвинения на прокуратурата в Олденбург са отправени към двама мъже, които между 2007 и 2010 година са наели стотици български работници, изпратени на работа в едно германско месопреработвателно предприятие.

Милиони на гърба на български работници

Става дума за седем случая, в които различен брой българи са били наети за работа при разфасоването на животни и при пакетирането на месото. Фирмата на двамата обвиняеми играела ролята на един вид посредник между месопреработвателното предприятие и различни български фирми, които набирали хората в България и им взимали такса за посредническата услуга. Работниците дори трябвало сами да финансират транспортните си разходи.

Българските фирми вписвали заплащане между 6,50 и 7,50 евро на час, а от германското месопреработвателно предприятие били изисквани 10,30 евро. Работниците обаче получавали много по-малко - по всяка вероятност под 5 евро. Принципно те били наети само за определена дейност - разфасоване, подправяне или опаковане, с която се ангажира фирмата-посредник и единствено тя би трябвало да се разпорежда с работниците.

Ситуацията с българите обаче е съвсем различна, смята прокуратурата: те работели редовно като всички останали работници със съответните чипове и лични номера. Плащано им е не за килограм обработено месо, както изискват договорите, а на час. Тоест, не става дума за наемане на работници за определена дейност, а за класически трудови отношения, за които обаче към този момент е било необходимо специално разрешително. Причината: Германия отвори трудовия си пазар за българи и румънци чак през 2014 година. Предполага се, че чрез тази схема е била спестена огромна част от разходите за заплати и осигуровки - сумата възлиза на милиони.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят"

Докато съдът в Олденбург се занимава с този случай, в град Дийпхолц, също в провинция Долна Саксония, един германски пастор изнесе разтърсващ доклад за условията, в които живеят и работят българите и румънците, наети на работа в германската месопреработвателна индустрия. "Хора за изхвърляне" - така пастор Петер Косен описва съдбата на стотиците българи и румънци в Дийпхолц. 12-часови смени, шестдневна работна седмица, мизерно заплащане - така изглежда техният живот в Германия, разказва проповедникът, който си е поставил за цел да избави тези хора от неволите им.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят", обяснява пасторът и добавя: "Брат ми е лекар и често приема в кабинета си трудови мигранти от Румъния, България и Полша. Чува и вижда ужасяващи неща: болни и напълно изтощени хора, които вече нямат никакви сили. Но нямат право на болнични, защото знаят, че който се появи с болничен лист, може директно да си ходи".

Петер Косен изброява и други аспекти на експлоатацията: "Карат ги да плащат между 300 и 400 евро за матрак в обща стая с още няколко души, удържат им посреднически такси за започване на работа, има дори такси за ползване на общите помещения за почивка. А "по-бързо" е първата дума, която трудовите мигранти научават в Германия", разказва пасторът.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Станчо

  73 0 Отговор
  Въпреки робския труд пак заминават нали, след 10г. Някой се сетил за хората, които станаха вече 3млн.
 • 2 Голем смях

  86 7 Отговор
  Робът си е роб.Никой не може да те експлоатира в съвременния свят ,ако ти сам не му позволиш с овчедушието си и робската си психика.Особено в Европа.Теглиш му една майна и да го духа.Така е и с българските псевдо бизнесмени.Не можели горките да плащат минимална заплата от 610 лв.Ами духайте го бе свини,или да го духат тези които работят за тези пари.
 • 3 Kasapina

  73 9 Отговор
  Еми то цяла България са роби благодарение на БОИКО
 • 4 Порно

  55 4 Отговор
  Много умно , обвиняват посредниците , а шефовете на кланиците ще минат между капките. А именно те са големите печеливши. А това , че германските служби по труда се правят на разсеяни , е ясно. Все пак потърпевшите са някакви си българи.
 • 5 Щярю

  34 6 Отговор
  САМО ЕВРЕИ СА БИЛИ ЕКСПЛОАТАТОРИТЕ....
 • 6 русенец

  48 5 Отговор
  Посредниците са българи. Немец няма и да помисли да прави такива неща! Кажете имената на подсъдимите всепак, а?

 • 7 Немците

  13 13 Отговор
  да ми ядат уя.
 • 8 ърт

  37 7 Отговор
  ето това е истинския европейски съюз
 • 9 На съюза му трябват роби

  31 5 Отговор
  Сетихте ли се?
 • 10 Някой

  35 7 Отговор
  Почти няма разлика в заплащането между България и Германия.1100 евро ти чистата заплата.В българия с 1100 лв е едно към едно с Германия. Квартира сам човек 300 евро най евтино. България 130 150 лв. Цигари 5 евро за 5 лв. Цените на яденето да същите само че в Евро. Е извинявай ама за 1100 евро по добре да си работя в България за 1100 лв.

  Коментиран от #17

 • 11 ДЕМОНкрация!

  23 2 Отговор
  Много посредници направиха огромни пари от гастарбайтерите. Това е още едно доказателство за извращенията на демокрацията!!!! Вместо да има записване в държавната трудова борса, която да посредничи за чуждите фирми, се изполват частните фирми на мафиотите. Единственото, което правят тия посредници, е да видят обявите за работа в чужбина и да се свържат с тях, а после да пуснат обяви в БГ сайтове и да се обадят на превозвачи да ги извозят(евентуално) . Всичко това е толкова елементарно, но държавата не иска да го прави, за да прецаква работниците и да обогатява своите хора - посредниците, защитниците на управляващите. В шибана**та демокрация посредниците са навсякъде - в търговия, политика, интернет, социални услуги и абсолютно навсякъде
 • 12 Стефан

  24 3 Отговор
  Това въобще не е така!Аз работих във въпросната фирма в Олденбург!Бях изпратен от варненска посредническа фирма,която ми даваше по 4,30 на час!Единия шеф като разбра какъв ми е договора с нашата фирма,направо побесня...Предложиха ми директен договор към кланицата,при 12,50 на час...Няма да се оправим никога,просто ние българите все гледаме да прецакаме някой...
 • 13 Дориан

  16 2 Отговор
  А, добро утро... Модерното робство и неговата машина - ЕС. Големият да смуче жизнеността на малките. На Германия са нужни хора. Тъй като местните не са плодовити, експлоатират нас. Обаче всички са ок и им се радват колко била хубава държавата... Тази държава я строят източноевропейците, ехо. Строят я за мюсюлманите.
 • 14 Нищо ново не виждам

  8 0 Отговор
  И беге полит шайката зема пари за да произвеждат роби за износ
 • 15 Някой

  4 6 Отговор
  Ма не разбирам за кво е тва хленчене-ми не ходете тогава в чужбина бе хора,насила никой никого не принуждава...избора всеки си го прави сам!
 • 16 Българин

  12 2 Отговор
  Работил съм в Германия 6 месеца.Не става работата просто.Квартирата скъпа яденето като в България в евро.Цигарите и те 5 6 евро. Ся си бачкам в България 1200 лв чисто.По добре ми е от Германия .Каквото и да ми говорят в Германия 1100 евро са нищо ако нямаш собствено жилище нямаш кредити не пушиш не пиеш не ходиш по заведения.
 • 17 Работник

  16 1 Отговор

  До коментар #10 от "Някой":

  Точно така. Цаката да работите в германия е ако сте квалифициран работник. Такива работи за мин заплата от 1300 евро мах най-добре в бегето. А бях на костм да се върна заради тея сметки но пък вземах че се квалифицирах. Сега станаха 2300 евро нетто за 3 данъчен клас. Но това за германия са си смешни пари и много далече от хубава заплата. Е с моите възможности толкова
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 Гтнвз

  2 1 Отговор
  Не са само българите,има експлоатирани и хървати и румънци и е без значение откъде идват,обединява ги едно ,че стоят по 5 години в тази фабрика и не научават едно изречение на немски и немогат да си намерят работа защото незнаят езика.
 • 20 Георги

  1 0 Отговор
  Според мен,зависи с каква идея отиваш да работиш в чужбина. Уповавайки на повече от 26 години опит,мога да споделя някои неща. В началото направих няколко "гурбета", по за няколко месеца-до година в различни държави. Уточнявам ,че винаги с честен труд,без кражби,лъжи,соц.помощи и т.н. Имаше и голяма доза авантюризъм, все пак бях много млад,но основната ми цел беше дългосрочно установяване. Не беше никак лесно,защото бях нелегален емигрант и в началото беше изключително трудно,работех за 4-5 марки на час. Е ,установих се , постигнах така нареченият спокоен, еснафски начин на живот ,със собствен бизнес и добри доходи,но за това е нужно време. При краткосрочните гурбети,целта обикновено е запълване на "дупки"или покупка на нещо. Проблемът е ,че тогава се завърта един порочен кръг: малко заплащане,голяма експлоатация,мизерни условия на живот. Тук въпросът е,човек да прецени да търпи или не,устройва ли го дадената итуация в този момент. Всеки сам решава за себе си,винаги може да си тръгне когато реши. Експлатаори,посредници ,мошеници винаги е имало и ще има.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.