Last news in Fakti

17 Януари, 2020 16:01 2 569 6

Медведев излезе от тандемa

  • путин-
  • медведев

Двамата политици работеха в тандем повече от 11 години

Медведев излезе от тандемa - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някога либералите имаха големи надежди за бившия руски премиер Дмитрий Медведев, защото той изглеждаше „по-учтив и отворен от Путин". Но скоро Путин отново стана доминиращия президент, а Медведев остана избледнял премиер, „запазвайки лоялността към ръководителя на „тандема“- и оставката му от поста министър-председател също е малко вероятно да промени политиката на Кремъл, коментират в редакцията на баварския ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.

През 2008 г., когато Владимир Путин вече не можеше да се кандидатира за президент след два президентски мандата, Дмитрий Медведев се озова в Кремъл. Двамата политици работеха в тандем повече от 11 години, припомня вестникът. Когато на Медведев беше „разрешено да заеме най-високопоставения пост“ в пирамидата на руската власт, либералите в Русия и на Запад възложиха големи надежди на този млад политик, който „изглеждаше по-любезен и открит от Путин“, пише изданието. „Той дръзна да говори за възстановяване на руско-американските отношения с Барак Обама и за реформи в Русия“, подчертават от редакцията.

В допълнение, представители на руската средна класа сериозно се надяваха, че Медведев „не само ще запази място за Путин, но ще се бори за втори мандат“, пише Die Sueddeutsche Zeitung. Това обаче не се случи. А последвалата„рокада“ на върха започна да предизвиква по-голямо разочарование сред руснаците и бившите му поддръжници на Запад, се казва в статията, допринасяйки за засилването на опозицията в страната.

Когато Медведев пое поста министър-председател, той не успя да спечели популярност сред гражданите. „Путин отново стана управляващ президент, а Медведев остана избледнял премиер. Руските политолози започнаха да правят редовни прогнози кога Медведев ще напусне“, пише германският вестник. Като се има предвид всичко това, той остана начело на правителството за удивително дълго време, заключава изданието.

Премиерът щеше да развива „креативност и конкуренция“ в Русия, но се провали в намеренията си. Предложените от него реформи също не угодиха на мнозинството руснаци. Освен това Медведев не би могъл да промени икономическата структура по такъв начин, че да намали значително зависимостта на Русия от износа на енергия. „Влиянието на държавата върху руската икономика не е намаляло, а по-скоро се е увеличило“, твърдят от редакцията.

В същото време самият Медведев нанасяше периодично щети на имиджа си от противоречиви инициативи и изявления. Например, когато преди няколко години пенсионерка му се оплака от условията и му каза, че пенсията ѝ просто не е достатъчна да живее нормално, лидерът на руското правителство ѝ каза: „Няма пари, но се дръжте“. На учителя, който се оплака, че учителите в Русия печелят малко, Медведев възрази, че тези, които искат да печелят пари, трябва да правят бизнес. „Тези думи предизвикаха буря от присмех в социалните мрежи“, се казва в статията.

Изявленията на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който обвини Медведев, че тайно притежава цяла „луксозна империя“ в Русия и в чужбина, също се отразиха негативно върху образа на премиера. Медведев отрече всички твърдения, но популярността му продължи да пада, отбелязва статията.

„И така Медведев излезе от тандема. Това се очаква от няколко години в Русия“, пише вестникът. Напоследък наблюдателите се опитват да спекулират дали Медведев може отново да заеме президентския пост през 2024 г., когато Путин ще трябва да излезе от властта, но сега подобна възможност изглежда малко вероятно, се казва в статията.

Превод и редакция: Тереза Герова, Фокус


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От кочината

    2 8 Отговор
    Бъркахте си по дупките с Путинка, а сега е време да си одиш.

    Коментиран от #3

  • 2 Реално

    15 1 Отговор
    Медведев винаги е бил лице на либералите в руската власт.С премахването му Путин потвьрди думите си,че либералните идеи и модел са отживелица-( помните ли слет тези думи какьв вой нададоха нео-либералите на Сорос)... Та заради либералните си убеждения в последно време Медведев беше много упрекван от руснаците-реално не го искаха вече вьв власта.Путин разбра и видя сигналите на народа си и прие правилното решение(според мен).
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван Руснака

    5 2 Отговор
    Медведев, си беше вреден още когато през 2008г стана президент. Вместо него трябваше началникът на службите Сергей Иванов или някой от другите Сергеевци (Лавров и Шойгу) да стане тогава президент. Медведев визуално напомня на последния цар Николай Втори, а това е лош знак. Браво на Путин за решението. Относно новия премиер Михаил Мишустин, той ще е премиер до края на 2021г., след него ще дойде млад партиен кадър. Вариантите са: Игор Бабушкин - губернатор на Астрахан; Алексей Дюмин - губернатор на Курск може би не съм сигурен; Максим Орешкин - доскорошен министър на финансите или Андрей Турчак - секретар на Единна Русия и сенатор в Държавната Дума.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Borislav Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Руснака":

    Какви са тези губернатори на Курск и на Астрахан бе, умньо ? Длъжноста градски губернатор не съществува, има само областен !
    Освен това, защо след като Медведев бил вреден, защо тогава Путин го държа толкова години във власта, чак сега ли го разбра, че е такъв ?? Аман значи тук, от разбирачи и анализатори като теб !
  • 6 сухияТ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Руснака":

    За Лавров - да , Орешкин не е бил мин. на фин. , Дюмин е най-вероятен ! А медведев просто е добър юрист . Иначе е безгръбначен .Какво ще ги върши в СовБез-а .... не знае никой !