Last news in Fakti

18 Януари, 2020 06:30 8 015 62

Когато Червената армия “освободи“ Варшава

  • русия-
  • полша-
  • ссср-
  • червена армия-
  • варшава

По време на Перестройката между двете страни беше възникнало взаимно разбиране, днес на негово място е настъпил пълен разрив

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Москва отбелязва празнично годишнината от освобождаването на Варшава в края на Втората световна война. Но поляците се отнасят доста резервирано към това събитие. И има защо, пише в коментара си Виктор Ерофеев.

На 17 януари 1945 година съветските войски наистина освободиха столицата на Полша от хитлеристка окупация. В хода на военната операция Червената армия прогони германците от града, и по-точно от неговите развалини, тъй като след Варшавското въстание градът е разрушен. Всъщност обаче (от гледна точка на полската история) на тази дата преди 75 години във Варшава са навлезли псевдо-освободители. А те са „псевдо", защото в резултат на това чак до 1989 година Полша беше лишена от пълноценен държавен суверенитет. От съветска гледна точка, което в момента е и гледната точка на Путин, тази днешна полска оценка представлява черна неблагодарност.

Помирението невъзможно

Днес не е възможно да се помирят тези две гледни точки. По време на Перестройката между двете страни беше възникнало някакво взаимно разбиране, днес обаче на негово място е настъпил пълен разрив.

Една от неговите външни прояви е тъкмо отношението към 17 януари. Поляците по никакъв начин няма да го отбележат официално, в Москва обаче се провежда голяма празнична заря.

Острият конфликт между Путинова Русия и Полша 75 години след победата над нацистка Германия е резултат от два фактора. Първият е исторически, вторият – дълбоко политически.

Историческите причини

В исторически план по време на Перестройката отношенията се затоплиха на базата на общочовешките и социални ценности, докато днес на дневен ред отново излизат старите амбиции и претенции. Стигна се чак дотам, че според днешната руска позиция Полша се оказва не жертва на Втората световна война, а едва ли не провокатор и виновник за нея.

От полска гледна точка национал-социалистическият и съветският тоталитаризъм са идентични явления. Полша добре познава всичките им „прелести", защото е изтърпяла масови репресии и от двете страни. Пактът Молотов-Рибентроп (всъщност Сталин-Хитлер) предреши поредната, четвърта в историята подялба на Полша и изпълни смъртната присъда над полската държавност. Когато си възвърна независимостта през 1989 година, Полша най-после получи възможност да напомни за своите трагични отношения с Русия.

Политическите причини

Но днешното рязко изостряне на полско-руските отношения вече е свързано с политическата конюнктура. През последните месеци Путин на няколко пъти говори за полската история и с безпрецедентна грубост нарече някогашния полски посланик в Берлин Йозеф Липски „гад" и „антисемитска свиня". Разбира се, не ставаше дума за Липски. Не Липски, а днешна Полша е трън в очите на руския президент, понеже тъкмо тя пречи на „рестартирането" на отношенията с Европа, от което Путин очаква полза за себе си. А дали ще има полза за Европа – това вече е друг въпрос.

Преди няколко години Европа се противопостави на Русия заради Украйна, но с времето тази позиция избледня. Под управлението на Макрон Франция се насочи към някакъв неоголизъм. Италия пък изцяло се е отказала да се разправя с Русия. И накрая – Германия, където интересите на бизнеса („Северен поток", но и други проекти) влизат в конфликт с моралната страна на въпроса. А отвъд океана и Тръмп по свой си начин подава сигнали, че иска да оправи отношенията с Москва.

Като имаме предвид още, че дори самият президент на Украйна търси контакт с Путин за решаване на Донбаския проблем, смекчаването на европейската позиция започва да изглежда ако не оправдано, то поне разбираемо.

И само Полша, преди всичко Полша, а редом с нея и балтийските страни, които дори в по-голяма степен от своите полски приятели изпитаха на гърба си „радостите" на съветската власт, само тези страни не желаят да поемат курс към политически компромис. В същото време руската върхушка мечтае за „Ялта 2" - за някакъв нов договор, който ще позволи на Москва да конструира свои сфери на влияние, към които никой друг не посяга, и в крайна сметка да създаде нещо подобно на Съветския съюз.

Варшава не вярва на сълзи

В Кремъл непрекъснато повтарят, че нов Съветски съюз не е възможен, но поляците напълно разбираемо не вярват на тези уверения. Те знаят от собствен опит, а вече и от опита на Украйна, че днешната власт в Русия исторически е взела на въоръжение философията на царете, на комунистите и, с извинение, на бандюгите: никога нищо да не признаваш, ако не ти е изгодно и противоречи на твоите интереси.

Русия няма никаква полза да напада Полша. Полша вече се е научила как да се съпротивлява и добре познава своя географски съсед и неговите държавни ценности. Без съмнение Полша си има свои исторически грехове и забежки, включително днешния национализъм на управляващите, но да човъркаш полските рани е доста рисковано само по себе си. Да, там е имало антисемитизъм, но нека да си припомним 1950-те години, когато сталиновата война срещу „космополитизма" се трансформира в откровен антисемитизъм. Да се надяваш, че Западът, който е много чувствителен на тема „антисемитизъм", ще използва този исторически проблем, за да принуди Полша да се отнася по-меко към Кремъл – такава надежда може да излезе на Русия твърде скъпо. Тя е и съвсем безсмислена, защото по-скоро Русия ще се промени, отколкото Полша да се предаде и да престане да настоява на своето.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    65 17 Отговор
    Свободната медия пак цитира Сорос и Новия световен ред. Ах, зидари....(на третия Йерусалимски храм). Егати режима дето е запасния свят
  • 2 Сорос е пътят и истината

    21 42 Отговор
    Качвайте повече статии от Сорос.
  • 3 Еврейски айна

    16 34 Отговор
    Добре, че беше еярвина Сорос да освободи Полша от евреите болшевики.
  • 4 ЖидоМасовГроб

    11 18 Отговор
    Историята да напомни и за "Смутните времена" , когато поляците са в Кремъл! Католиците си имат техни песни, евреите други
  • 5 Лекар БГ

    50 4 Отговор
    "Варшавското възстание"избухва на 1.8.1944 г.Съпротивата на поляците продължава 63 дни.Резултатите са 18 хил.убити войници от Армия Крайова,25 хил.ранени и 250 хил.избити цивилни граждани,най-вече при масови екзекуции.Разправата на германците с Варшава е брутална.Все пак,командващ е СС генералът фон дем Бах......
    Защо 1-ви Белоруски фронт не се намесва?Сталин не харесва Правителството в изгнание на Полша в Лондон.Армия Крайова е на негово подчинение.След края на ВСВ и създаването на Народната Република,НКВД "прочиства"всички останали в Полша членове и активисти на това Правителство и тази Армия.
    85% от Варшава е разрушена.Престъпленията на СС срещу човечеството да безкрайни.Вече имат натрупан опит от Белорус и Русия.

    Коментиран от #54

  • 6 Читател

    27 8 Отговор
    Искаме още пропаганда.
  • 7 Капиталист

    15 13 Отговор
    Полша се лишава от "петродолари" на руснаците,които вече си ги харчат в Китай, Латинска Америка.
  • 8 Хвала

    31 45 Отговор
    Хвала на таквъзи "освободители" , които умишлено стояха до Варшава в есента на 44, с което позволиха на нацистите да избият 220 000 полски мъже, жени и деца във Варшавското въстание. И отгоре на това сваляха американски самолети с провизии за въстанниците. Хубавото е, че заради тази поредна "мъдрост"на съветската дипломация червените пропуснаха шанса да окупират цяла Гермамия, а стигнаха само до Берлин. Има справедливост.

    Коментиран от #18

  • 9 Където червен ботуш е стъпил

    21 35 Отговор
    плевел не никне.
  • 10 George Soros

    29 7 Отговор
    Къде мина свирки правя мммммнн
  • 11 Реално

    50 18 Отговор
    Грешката на Сталин-оставил е Полша като самостоятелна дьржава.А сега щом Дойче Веле така реве за поляците-защо самите поляци не имат доблеста да вьрнат земите дадени им от Сталин и владеещи ги до ден днешен? Айде стига вече с тази"жертва" Полша.

    Коментиран от #16

  • 12 Буков

    33 33 Отговор
    А бе, ватниците и нас ни "освободиха". От златния резерв, от пенсионния фонд, от частната собственост, от свободата на словото, от свободата да ходиш по белия свят и все такива едни. От много работи ни освободиха. Само дето ние още не можем от тях да се освободим...

    Коментиран от #28, #61

  • 13 Биде

    40 13 Отговор
    Когато дявола тръгне да чете евангелието и журналистите и историците тръгват да пренаписват историята се получават подбни статии! Много глупости накуп прочетох но да попитам къде е прословутия суверенитет на Полша и останалите соц.държави вкл.и България, които в една или друга са в клекнала позиция на Америка ? И не змам за поляците които до някъде отстояват икономическите си интереси но ние какво добро сме видяли от Америка освен празни приказки и безплатно използване на военни бази???!!!
  • 14 ИВАН

    23 11 Отговор
    А пък българина, по-точно ганювеца - свикна да лапа боклуците на Европа, че и на африка черните маймуни и вече не му прави впечатление
  • 15 Усмивката

    27 16 Отговор
    Исторически доказано е , че когато тече полското възстание, руската армия е изчаквала немските сили да смажат възстанието и тогава да навлезат в града

    Коментиран от #20

  • 16 Усмивката

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Реално":

    Твърдиш нереалности.Държава може да унищожиш , народ не.
  • 17 Вг exit

    31 15 Отговор
    Да сега са свободни и те като нас могат на воля да чистят кенефите на западния свят. Мерси ви за демокрацията.

    Коментиран от #19

  • 18 Шляхтиц

    35 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хвала":

    Защо един до сега не попита: Защо нацистите и СС-овци избиват 220 000 цивилни, жени, деца, старци, евреи? Всички критики към СССР. Колко милиона германци, комунисти, социалисти, социалдемократи, евреи умъртви хитлер в германските концлагери??????? Всички пишат и лаят за това, колко руснаци убил сталин в съветските лагери..........

    Коментиран от #21

  • 19 Усмивката

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "Вг exit":

    Кажи го на тези които прогониха хората .И тук чистеме кенефи и сменяме мръсни чаршафи.
  • 20 падналия ангел

    35 6 Отговор

    До коментар #15 от "Усмивката":

    Историята не доказва, а тя трябва да бъде доказана! Руснаците трябваше да оставят Варшава и Полша на нацистите, като анклав сред освободените територии! И поляците щяха да бъдат сега абажури за нощни лампи! Пък и DW да коментира техните какви са ги вършили!

    Коментиран от #22

  • 21 Усмивката

    13 24 Отговор

    До коментар #18 от "Шляхтиц":

    По същата причина която Сталин е избивал .И двамата са психопати. Комунизма, доказано е че е форма на шизофренията.

    Коментиран от #24, #33

  • 22 Усмивката

    11 23 Отговор

    До коментар #20 от "падналия ангел":

    В историята няма ако. Но ако тръгнем с ако. Америте ако не бяха помагали с техника ,провизии, и воеена сила руснаците , сега русите да беха продавани като добитък по пазарите

    Коментиран от #53

  • 23 Хисторик

    35 6 Отговор
    Интересен факт е, че полската,, съпротива" не е атакувала нито един коцетрационен лагер на нейна територия, единствения лагер който е бил атакуван е,, Субибор" и той е атакуван от вътре от лагерниците евреи които взривяват пещите сами и слагат края на лагера! Полската,, съпротива" дори не прави опити да освободи лагерници през целия период 1939-1945г като се има предвид, че последните месеци охраната на тези лагери е била слаба! Няма и саботажи на железопътна мрежа снабдяваща с хора лагерите.

    Коментиран от #25

  • 24 Професора

    20 5 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    И от къде точно мина тази помощ от САЩ за СССР за милиарди като от всякъде имаше вражески войски?

    Коментиран от #26, #29

  • 25 Усмивката

    8 17 Отговор

    До коментар #23 от "Хисторик":

    И като ги атакува и освободи евреите , къде ще ги закара. В свободна Русия ли.Или ще ги натовари на вагоните и ще ги прати с Еконт за Америка. Пишете глупости

    Коментиран от #27

  • 26 Усмивката

    4 12 Отговор

    До коментар #24 от "Професора":

    Не зная .Питай историците. Предполагам с кораби , по суша и самолети
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 падналия ангел

    24 7 Отговор

    До коментар #24 от "Професора":

    Повечето помощ минава през Северния път, над Скандинавия. Немските подводници бая американска помощ са наловували там! Ама козяшките пелтеци броят всичко за доставено. Реалната помощ в не е повече от 10-12%. Ако питаш такива, като Усмивката ще ти кажат, че руснаците са летели само на американски самолети, карали са само американски танкове и са пушили само Марлборо!

    Коментиран от #35, #39

  • 30 Статистик

    8 9 Отговор
    При потушаването на Варшавското въстание, не бива да се пропуска значимата роля на Казашката СС - Дивизия!
    Дивизията състояща се от етнически руснаци е показала голяма "производителност".

    Коментиран от #32

  • 31 Кочо

    25 3 Отговор
    Доче зеле да си гледа зелето. Поляците не са цвете за мирисане. Категорично. Тия колко били изстрадали - на някой друг.
  • 32 веселяк

    19 4 Отговор

    До коментар #30 от "Статистик":

    Даже Сталин се е бил маскирал на казак от СС и е въртял шашката в центъра на Варшава!

    Коментиран от #36

  • 33 Шляхтиц

    26 5 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    Истинската причина за тези събития е следната: Войските на Сталин са пред Варшава, но обозът, тилът с храна, амуниции, оръдия е доста изостанал от пехотата и Сталин изчаква тилът му да бъде сигурен, тъй като немците са съсредоточили много сили във Варшава. Поляците не са се съобразили с това обстоятелство и са се направили на герои, което им коства живота на четвърт милион убити цивилни и Варшава разрушена до земята. Въстаниците са слушали временното правителство в Лондон, което е било на топло и сигурно, а не се е съобразило с моментното състояние на Съветските войски пред Варшава.

    Коментиран от #40, #49

  • 34 Гост

    24 5 Отговор
    А защо дума не се обелва за Първа полска армия? Тя защо не се хвърлила да освобождава собствената си стлица, ами чака заедно с Червената армия? Колкото и да се пънат поляците, за освобождаването на Варшава са загинали повече съветски войници, отколкото полски въстаници.
  • 35 Шляхтиц

    20 7 Отговор

    До коментар #29 от "падналия ангел":

    ВСВ свършва на 5. МАЙ 1945 година. Десантът в Нормандия става на 6. Юни 1944 година. ВСВ започва на 15. Септември 1939 година. Единадесет месеца преди ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА, с който САЩ много се гордеят и хвалят. На подобни артисти и Холивуд може да завиди....

    Коментиран от #41

  • 36 Статистик

    4 7 Отговор

    До коментар #32 от "веселяк":

    Съжалявам, че не сте запозват с тези факти! Добре ще е да не вярвате само на бащицата и неговите потомци.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 веселяк

    11 1 Отговор

    До коментар #36 от "Статистик":

    Ти пък ще ми кажеш на кой да вярвам! Акъл от хора с IQ, колкото размера на обувките им не искам!
  • 39 Усмивката

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "падналия ангел":

    Ей умник . Чети документи.Никой не пита мене , най малко тебе
  • 40 Усмивката

    7 10 Отговор

    До коментар #33 от "Шляхтиц":

    Така ли . Виж ти. А за що между съветските воиски и полските сили за съпротива е липсвало комуникация. А ко е имало покажете я. Нямали са общи цели.Ако Русия освободителката на поробените народи се намеси , как след това ще оправдаят този неморален политически и при това таен договор за окупация на Полша. Което със сигурност е щяло да последва.
  • 41 Усмивката

    2 12 Отговор

    До коментар #35 от "Шляхтиц":

    Ти май нещо се обърка. Нищо. Човешко е. Но , брачед. Нека ти напомня че един десант не става от днес за утре. И решението подготовка , разполагане със сигурност е месеци преди това. Което принуждава немските войски да пренасочат армиите си и изтеглят на западния фронт много по рано.

    Коментиран от #55

  • 42 От забранените

    14 2 Отговор
    Влизaнeтo нa чeрвeнaтa aрмия билo нoвa oкупaция, прoдължилa дo 89-тa. OК! В извecтнa cтeпeн пoдoбнo твърдeниe e вярнo. Би билo cпрaвeдливo, oбaчe пoляцитe дa взeмaт и дa върнaт вcички тeритoриaлни придoбивки, пoлучeни зa cмeткa нa Чeрвeнaтa aрмия- Пoмeрaния и Cилeзия! Гoрe дoлу пoлoвинaтa тeритoрия нa днeшнa Пoлшa. Зa Лвoв дa питaт Киeв, миcля, чe руcнaцитe нямa дa ca прoтив!!!
  • 43 До тариката ХиХи

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хихи":

    Ей ХиХи,на оная работа ми седни и щастлив ще бъдеш ти.Ще те оправим по партийно поръчение.
  • 44 Чата

    10 3 Отговор
    Като са вдигали въстание от Лондон, да ги спасява Лондон! Откъде накъде ще загиват 500 000 неподготвени за настъпление руснаци, само защото емигрантското правителство иска когато дойдат руснаците, те да кажат, че сами са се освободили, поставили са си хората на власт, а вие продължавайте да загивате по пътя към Ламанша! Да бяха съгласували действията си с Рокосовски преди въстанието. Бе, и на него не е позволено да освободи Варшава, а и Берлин! Когато предстои успех на неговото направление, го пращат другаде и напред изпъква тиквата Жуков.
  • 45 Обикновен Бг

    15 1 Отговор
    Някои от вас са чели, изключвам трола.
    Значи, имало е 2 правителства в изгнание, едното в Лондон, другото в Москва.
    А въстанието избухва преди Червената армия да доближи Варшава понеже правителството в Лондон се опасява, че ако Червената армия освободи Варшава полският народ ще я приеме за освободител и правителството в Москва ще е доминиращо.
    За да не се допусне това заповядват въстанието да избухне по-рано, и да освободи Варшава.
    ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ Червената армия.
    А веднага след като освободят Варшава да я обяват за свободна зона с признаването и от Англия и Сащ.
    В такъв случай Червената армия ще бъде принудена да обиколи Варшава и да признае свободната зона.
    Ррябва да знаете, че потушаването на въстанието е извършено от РОА (Руска Освободителна Армия) влизаща в състава на СС.
    Някой по-горе в коментарите бе написал, че Казашката дивизия на СС потушава въстанието, прав е.
    Казашката дивизия на СС е една от единиците на РОА.
    Втози случай Червената армия или пък командването и, нито Сталин имат вина, просто англичаните са направили тяхните си подмолни действия, КАКТО ВИНАГИ.
    След като избухва въстанието, по-рано Жуков заповядва да се помогне на поляците и Червената армия прави редица пробиви в дълбочина само и само да помогне на поляците.
    Просто погледнетв картата на военните действия, и ще Ви направи впечатление клинът който Червената армия е направила за да стигне по-рано и да помогне на поляците.
    Жертвите са били колосални в размер.
    Пора

    Коментиран от #46, #57

  • 46 Обикновен Бг

    12 1 Отговор

    До коментар #45 от "Обикновен Бг":

    Жертвите са били колосални в размер.
    Поради естеството на фронтовата линия Жуков преценява, че не може с 3 дивизии които са били острието на клина да смаже РОА.
    И имало вероятност от германска контраатака по фланговете на клина, и 3 дивизии да се укажат в обкръжение.
    Поради предишни боеве с РОА всички са знаели, че при боеве между Червената армия и РОА никоя от тях не взимала пленници.
    Поради това Червената армия закъснява.
    Конкретно тука вина най-много имат Англичаните.
    При ВСИЧКИ СЦЕНАРИИ на въстанието печелят.
    След този опит на Жуков за помощ на въстанниците 3 дивизии които са правили удара, клина, са били прехвърлени в тила за да се изградят наново.
    Точно тези 3 дивизии са били от поляци.
    Затова Жуков възлага самият пробив на тях, НО.
    БУКВАЛНО СА ЗАСТЕЛИЛИ ПЪТЯ ДО ВАРШАВА С ТРУПОВЕТЕ СИ.
    Бързалиса.
    Какво да кажеш за тях освен две думи - МЪЖЕ ПАТРИОТИ.
    Е това е.
    Чао Ви

    Коментиран от #48

  • 47 Като ми седеха на ку

    6 0 Отговор
    ра полякините много се радваха че се освобождавам в тях.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 сухияТ

    12 1 Отговор

    До коментар #33 от "Шляхтиц":

    прав си Шляхта !! Истината си е Истина . Вчера (17.01.) руския централен военен архив даде в свободен достъп разсекретени документи по (шибаната ) полша . на който му е интересно -- да гледа и да се информира .

    Коментиран от #50

  • 50 Шляхтиц

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "сухияТ":

    Половин българин съм и половин поляк. ПРЕДПОЧИТАМ да съм половин българин, отколкото цял поляк. И нашите продажници продадоха България за жълти стотинки, но предпочитам да съм българин..........
  • 51 Футболен Деятел

    0 3 Отговор
    Вън окупаторите от Евразия.
  • 52 Светът е бил поделен на сфери на влияние

    8 0 Отговор
    и с участието на т.н. Запад.Излиза (според някои елементи) , че на поляците си е им било добре като подчовеци в пещите на нацистките концлагери.
  • 53 787

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Усмивката":

    С пършивите си 5% помощ по "Ленд лиз" ли са помогнали на руснаците? Мислите ,че като младото поколение чете глупостите ви ще заличите паметта и историята ли?Както писа един соросоид в историята няма "ако"! Всички знаят кой е победителя и кой има най-голям принос за победата над фашизма! И това е СССР! Нали така фашисте!
  • 54 Готин ама не съвсем

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лекар БГ":

    А защо се вдигат на въстание предварително??? Руснаците им казват да изчакат, защото са след много продължителна и тежка настъпателна операция и им трябва време, за да ги настигне обоза, да се преокомпектоват, да пристигнат провизии, техника, попълнения и когато е готово това, да се вдигнат и поляците. Но не би! Полското "правителство" от Лондон нарежда да избухне въстанието нищо, че и то не е подготвено! За да може след войната поляците да обясняват, че не руснаците са ги освободили, а те сами са се освободили! Резултатът го знаем и е тъжен за поляците!
  • 55 Готин ама не съвсем

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Усмивката":

    Ти да видиш! Значи на най-мощната икономика и най-голямата армия на ФАЩ, подкрепена и от Англия, Франция и т.н.н. и трябва време и години за подготовка, за да направят десант, но на руснаците време за подготовка не им трябва! И то десант срещу най-слабите и малобройни немски части, съставени от старчоци и пубери и от болни и недоизлекувани войници от Източния фронт! Докато пред Варшава са най-мощните и въоръжени, с най-голяма численост и подготовка немски части! Ма как лъжете и нямате срама!

    Коментиран от #58

  • 56 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    руснаците чакат поляците да им благодарят за това че ги окупираха заедно с хитле ,а като хитлер нападна ссср го победиха и замениха окупацията на немската зона със съветска!трябва да са много болни в москва да си мислят че някои в полша ги приема като освободители.освен всичко това ссср взе около 30% от територията на полша и тя никога не се върна отново в полски ръце.та нека путин провери кои са по-големи антисемити като попита евреите в коя държава биха искали да живеят ,дали в полша дали в русия?
  • 57 Усмивката

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "Обикновен Бг":

    Доста переспективна теория с ако. Но требе да ти напомня историята от нашето минало за да придобиеш представа кои са руснаците и Червената армия. Червената армия за която коментираш също е минала през нашета територия ,уж окупирана от немските негодяи и след като е извършила техния си подвиг на освобождение , така ни подариха свободата че........ Апостола с право го е казал.Тоз който ви освободи , той и ще ви пороби.Поляците и Чърчел изглежда повече са чели Апостола.Така че. Аз по друг начин гледам на историята
  • 58 Усмивката

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Готин ама не съвсем":

    Имаш на в предвид, защо Америте не са се включили веднага във войната след нападението на Хитлер над Русия.Отговора е , защо да са на страната на предизвкали войната държави , и защо да им ппомагат. Но впоследсвие глуповатото решение на Японците да атакуват Американска морска база, допринася за по трезва оценка на създалата се ситуация.Хитлер буквално прегава Европа и .....ако се пошегуваме ,само включването на България във войната не предопределя скорошния и край
  • 59 опак хора

    6 0 Отговор
    ШАЛЯХТИТЕ,НИКОГА НЕ СА БЛАГОДАРНИ,АМА НИКОГА,ТЕРСЕНЕ НАРОД
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 фгдсф

    5 1 Отговор
    Идиоти! колкото и да не ми се иска да го призная, по време на комунизЪма имаше напредък, развитие, икономика, образование, здравна грижа и т.н.
    От както дойдоха Демократичните ОсЛободители в какво е напреднал бившия Соц??!!
    това което западът ни причини, комунистите не са си го и помисляли, най-вевроятно...