Last news in Fakti

15 Февруари, 2020 16:07 8 120 30

Разпарчетосват Казахстан

  • казахстан-
  • масанчи-
  • сортобе-
  • жамбилска област
Разпарчетосват Казахстан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

В резултат на междуетнически сблъсъци в селата Масанчи и Сортобе в Жамбилска област на, по последни данни загинаха 11 души, около 40 бяха ранени, а над 24 хиляди души станаха временни бежанци в съседен Киргизстан.

Този регион на Казахстан е мястото на компактно пребиваване на дунгани - отделен азиатски народ, по-голямата част от който днес живее в Китай, практикувайки исляма, но в КНР говори диалект на китайския език. Дунганите попадат в границите на Руската империя още в края на XIX век, когато е подписано споразумение между Русия и китайската династия Цин за разделянето на Илийския регион, където исторически са живели мюсюлманите дунгани. Причината за масовата миграция на дунганите в Централна Азия е активното им участие в антикитайско въстание, след което дунганската общност е подложена на множество преследвания. След 1881 г. около 3000 китайски дунгани се преселват на територията на бъдещите Казахстан и Киргизстан, като образуват ядрото на бързо нарастващото население на народността в Руската империя.

Дунганите винаги са били успешни фермери, затова се заселват в долината на река Чу. След създаването на централноазиатските републики в рамките на СССР река Чу се оказва гранична - и дунганите се озовават на територията на двете бъдещи независими държави, Казахстан и Киргизстан.

Дунганите и казахите мирно съжителстват почти век и половина. Какво се случи вечерта на 7 февруари 2020 г., когато няколкостотин души с неизвестен произход („не местни“, както жителите на селата на дунганите се изказаха) се приближиха до мястото на компактното пребиваване на народността и извършиха клане в Масанчи и Сортобе?

Според пресните улики се сметна, че причината за изострянето е предполагаемото нападение на дунганите срещу казахската полиция, станало на 7 февруари. Но в случая се оказа, че вълненията са възникнали буквално на момента - между инцидента с полицията и началото на масовите погроми са минали не повече от два-три часа. Но скоро стана ясно нещо друго: още от 5 февруари в казахския сегмент на западните социални мрежи по най-активен начин се споделяше клипче, показващо битов конфликт между двама шофьори на пътя и с призив “Бий дунгана!” на казахски език. След откриването на това стана ясно, че нападението срещу полицията е само кулминация на отрано готвена провокация, чиито детайли са били измислени от някого.

Казахстан е многонационална страна, в която живеят хора от повече от сто националности. Политиката на мирното съвместно съществуване винаги е отличавала казахите - изначално номадският народ лесно е установил контакти с непознати, тъй като интересите на сезонните номади, каквито са казахи, са допълващи нуждите на уседналите фермери - например, дунганите. Следователно, внезапно избухване на насилие, което дори веднага води до човешки жертви и десетки хиляди бежанци, всъщност не изглежда спонтанно или очаквано, а напротив, планирано отвън и напълно необичайно.

Само три дни преди началото на спиралата на насилието държавният секретар на САЩ Майк Помпео посети Казахстан и тази част от обиколката му в Евразия не беше толкова успешна, както беше планирано във Вашингтон: Астана дори не направи никакви официални дипломатически „реверанси“ относно важността за сътрудничество със САЩ. Да не говорим за така очакваните в Белия дом антируски декларации, които буквално заваляха след посещението на Помпео в Украйна и с които се отчете дори Беларус.

Подобна упоритост на Казахстан очевидно предизвика недоволство в Държавния департамент на САЩ - и не може да се изключи, че са решили да извадят „дунганската карта“ от тестето и да я изиграят по абсолютно обичайния за САЩ начин. Спомнете си, че гражданските конфликти в Либия, Сирия, Ирак и другите страни бяха разпалени от Вашингтон точно по този начин: във всяка многонационална държава е лесно да се намерят множество мънички пукнатини на битово ниво, след което остава само да се вкара в тях мощен медиен клин на поредната „цветна революция“. „Картината“ ще бъде предоставена от местни „активисти“, които съставят двете крила на една и съща агентура: публично, представляващо себе си като „национална“ политическа сила, и скрито, улично, състоящо се от открити престъпници и очевидни главорези.

И двете крила действат съвместно: първите правят най-враждебни изявления срещу хората с различна националност, език или вяра, а вторите участват в действията срещу органите на реда и цивилните лица. Задачата е възможно най-бързо да се привлекат най-широките части от населението в конфликта и да се раздели нарочно общество на групи, които са във война помежду си. След което конфликтът може да се остави да се разгаря сам.

Както виждаме, сега ситуацията в Казахстан започва да се люлее на всички фронтове. Затова трябва да пожелаем на местните власти да проявят достатъчно мъдрост и решителност, за да предотвратят ескалацията на този конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    120 10 Отговор
    Няма спор, че това отново е пъклено дело сътворено от КРАВАРИТЕ.

    Коментиран от #7, #25

  • 2 Рошко

    88 5 Отговор
    Разделяй и владей това е девизът им, и там има мн газ
  • 3 Пффффф

    98 4 Отговор
    Където е стъпил американски крак, следва агресия, убийства, РАЗРУХА...нали военната индустрия трябва да работи и да носи приходи! Отвратителна държава с най-разрушителната политика в света!
  • 4 Бай Ганьо

    80 5 Отговор
    Много им се иска НА КРАВАРИТЕ от ФАЩ да разпарчетосат и ограбят Русия, но при Путин това НЯМА КАК ДА СТАНЕ.....БОКЛУЦИ.

    Коментиран от #9

  • 5 Да кажа

    28 3 Отговор
    че религиите, различните вярвания са с най-голям принос за разделението на човечеството, както съм казвал и преди ,,Религиите, най-голямото падение,, . Трябва да ни нападнат извънземни, за да се осъзнаят тия гадове, че са родени на планетата Земя
  • 6 Зрител

    52 2 Отговор
    Класика в жанра ! Как само още не са и измисли цвят на "революцията". Някой трябва да плаща външния дълг ! Ще иам Видов ден !
  • 7 бл.134 в Зап. парк

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Пратете , Бойко .Той ще ги оправи - ще санират юртите
  • 8 Браво на САЩ

    11 25 Отговор
    Браво! Всичко могат! Даже да командват двама шофьори, две села и един полицейски участък. Браво!
  • 9 Ха така!

    5 30 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ганьо":

    Гъз даваш, Рашка не!
  • 10 веселяк

    26 4 Отговор
    Аз предлагам да обвиним Путин!
  • 11 Монгола

    42 5 Отговор
    Долно племе, няма да го огрее Казахстан, казахите не са лесни и няма да поколебаят да пратят танковете, а и РФ е наблизо и няма да откаже да вкара няколко бригади на страната на казахите! Сороснята е безсилна.
  • 12 Фридман

    15 2 Отговор
    Като минат две ескадрили ниско над селата ще се кротнат, няма да си покажат носа поне 1 месец.
  • 13 Йосиф Сталин

    13 5 Отговор
    Има село има проблем няма село няма проблем едното село е излишно никакъв проблем пращам Генрих и той решава пробле за аламинут и после всичко е по стара му и спокойно!
  • 14 оня с коня

    8 39 Отговор
    Отново Руската медия "Поглед инфо" и пак Американците виновни.Между другото под Снимката пише че "Факти" публикува "Широк спектър" от Гледни точки.Да- Спектърът с Гледните точки може да е Широк,но ВСИЧКИ ДО ЕДНА СА РУСКИ:)
  • 15 Ducheto

    17 5 Отговор
    Nastana vreme da bade razzepena kravarskata imperia na zloto.86

    Коментиран от #30

  • 16 Самата истина

    18 8 Отговор
    Това се очакваше още през миналата 2019 год . Казахстан изостави кирилицата и премина в латиница , задължителният руски език в училищата стана избирателен , стаута на руснаците от основен премина като руско малцинство . В Казахстан близо 13% са руснаци на които това никък не им хареса . Още миналата година бяха арестувани десетки за вражда м/у националности в социалните мрежи от които почти всички бяха руснаци .

    Коментиран от #18

  • 17 Другия с коня

    6 17 Отговор
    Много е смешно....Представяте ли си Руски език написан на Латиница Е....И ДА не е Задължителен в училище....Тва вече е Непоносимо.....Целия С в т трябва да изучава Руски и да чете Пушкин в Оригинал....Иначе се почва Касапница.....
  • 18 Тъпан

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "Самата истина":

    не четеш ли, дунганите и казахиге конфликтуват, къде намеси тука руснаци?!

    Коментиран от #22

  • 19 Balgarin

    3 10 Отговор
    Putin e izpratil ,,Vagner". Negovata castna armia.Rusnazite da ubiizite na demokraziata.Siria,Libia navsyakade rusnazi ubiizi.

    Коментиран от #28

  • 20 Изненадан

    4 3 Отговор
    Не мога да повярвам. Някой да изразява обективно мнение в статия което не е поръчка .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Caмата истина

    7 16 Отговор

    До коментар #18 от "Тъпан":

    Целта на Русия гражданска война в Казахстан , същата връжда има м/у руснаци , казахи , туркмени и къргъзи живеещи в Казахстан , това е само началото , руснака ще налейе още бензин в огъня и после ще отиде с армията си за гасене на пожара .

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Грешно

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Това е фейк новина
  • 26 Дориан

    11 2 Отговор
    Точен анализ както винаги. Средноазиатските държави винаги са били символ на мир и пример за останалия ислямски свят. Руската империя от номади в юрти превръща образовани мюсюлмани, които живеят в развити индустриализирани държави. Демократичната Великобритания обаче оставя след себе си разруха, грабежи и местни конфликти - Йемен, Пакистан, Ирак, Афганистан, Судан.
  • 27 Да еааа!

    0 2 Отговор
    Корона вируса ще ги кротне!
  • 28 старото

    4 10 Отговор

    До коментар #19 от "Balgarin":

    това същата путьова частна армия Вагнер,ли е която по-миналата година американците ПОПИЛЯХА ТОТАЛНО??? хахаха
  • 29 Собственик на 433 крави и три мандри

    4 7 Отговор
    Русофилите, комунистите и атакистите денонощно търсят крави и кравеферми в интернет?? Рекламирайки безплатно дейността на млекопроизводителите, явно се надяват тайничко да получат безплатно сиренце или кашкавалец към рублите?? Не господа!! Млечните продукти не са безплатни и можете да си ги закупите в най-близкия квартален магазин или хипермаркет. Купете си сиренце, саламурено или синьо, кашкавалец, масълце, кисело млекце да имате в хладилника, прясно мляко, стоплете си и изпийте чаша и това може да поуспокои вече силно болните ви комунистически и русофилски мозъци!! Надявам се де...може след това да пробвате и с лекарствата предписани ви от Карлуково...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.