Last news in Fakti

9 Март, 2020 17:39 11 602 53

Защо е тая лудница бе, хора?

  • слави трифонов-
  • коронавирус

Съзирам само глупост в плямпането за коронавируса и поредната възможност за крадене на пари

Защо е тая лудница бе, хора? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЗДРАВ РАЗУМ

Не вярвам в конспирацията и в конспиративните теории, но тази паника около коронавируса изглежда напълно измислена и ненужна. Какви са фактите според лекарите? При стандартния грип разпространението е в пъти по-голямо и смъртността е около 5%. При сегашната епидемия разпространението все още е доста по-малко, а смъртността е около 3% и фаталният изход е предимно при възрастни хора с придружаващи заболявания, а повечето хора могат да го изкарат "на крак" и без да разберат. Знаете ли, че през ноември и декември миналата година, тоест тази зима, от стандартния грип в България са починали трима души. Сигурен съм, че не знаете. Също така съм сигурен, че преди коронавируса, ако някой кихне до вас и ви каже, че е болен от грип, вие не го изхвърляте от автобуса и не си слагате веднага защитно облекло. Защото сме свикнали. Свикнали сме от деца да се разболяваме от грип, да пием лекарства, в най-лошия случай – антибиотици, грипът да си заминава и ние да си живеем нормално. Доколкото може да се живее нормално в България, разбира се.

И сега защо е тая лудница бе, хора?

Че като се тревожите за коронавируса, защо не се тревожите за маларията? Сигурно ще се изненадате, че от малария през 2016-а година в света са починали 430 хиляди души. А аз последно се интересувах от маларията, когато в осми клас прочетох книгата "Стас и Нели" на Хенрих Сенкевич.

Дали ви звуча несериозно?

Не, напълно сериозен съм. От паниката, особено от паниката на големи групи хора, някои други хора извличат огромни ползи. Може би в световен план това са производителите на лекарства и на защитни облекла. А в България политическата класа с облекчение въздъхна, защото известно време няма да говорим за корупция, за нереализирания тръбопровод от Мало Бучино до Перник, за протеста на медицинските сестри, които между другото, сега са ни адски потребни, а ще говорим за коронавируса. И ще слагаме полицай пред болницата все едно ще спре вируса с палка или пистолет. Ще спрем хората да ходят на театър, но ще ги пускаме да ходят на дискотека. На мач не може, но в автобуса може. Същото важи и за трите национални телевизии. Сега не им се налага да бъдат критични. Не им се налага да търсят истината и с облекчение си плямпат от сутрин до вечер за коронавируса.
Толкова е тъпо всичко това и в него не съзирам абсолютно никаква превенция. Съзирам само глупост и поредната възможност за крадене на пари.

Къде е здравият разум?

Автор: Слави Трифонов


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    114 24 Отговор
    Днес излезе статистиката на GEMIUS за най посетения новинарски сайт в България! Това е сайта Факти.бг! Както пишат от редакцията каква е рецептата за този невероятен успех ?! Това е само една дума - СВОБОДА ! Свободата на читателите да изказват своето мнение свободно и без цензура! За разлика от псевдо медии като ПИК и Блиц! Където цензурата е потресаваща и в тези сайтове единсвените посетители които останаха са модератори и администратори ! ЧЕСТИТО - https://m.fakti.bg/bulgaria/453413-fakti-izprevari-vsichki-televizionni-i-vestnikarski-saitove-v-balgaria

    Коментиран от #8, #22, #24, #41

  • 2 123

    68 3 Отговор
    По някои чужди сайтове се шири тезата, че е вирус изпуснат от лаборатория в Ухан. Дали е така няма офи;иялно инфо, но паническата реакция на властите донякъде е съмнителна

    Коментиран от #5, #32

  • 3 Домус ага

    23 6 Отговор
    Аз си знам защо.
  • 4 Червената кокошка

    11 19 Отговор
    Аз съм червената кокошка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихи

    33 38 Отговор
    Поправка на материала. Автор, Тошко Сценаристчето. Главчо е неграмотен толуп.
  • 8 Novus ordo seclorum

    51 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Абе от време на време и тук може да прочетеш много манипулации! Просто гледай Лайтмотивът на сайта! Решението в синьо, например Блиц и Актуални са тежки неолиберални слуги , решените в червено , няма нужда да ти обяснявам! Към момента не съществува нито една медия в България, която да съществува заради самия смисъл на журналистическите принципи! Нито една! Хората не са луди когато ни подреждат след африканските държави по свободно слово! Ползвам тези медии само за да разбера в какво искат да вярвам , защото така най лесно разбирам какво всъщност искат! Препоръчано!
  • 9 полудяхтe

    51 51 Отговор
    Слави ,а ти защо утре не се разходиш с метрото да покажеш че не ти пука от измисления короновирус ?То и на Радев не му пукаше ама в Президенството се пази.
  • 10 Мими

    27 2 Отговор
    Най-правилни мерки предприемат в Израел.
  • 11 ТОНИ

    69 16 Отговор
    Слави, слез от джипа си, пътувай с метрото или градския транспорт, купи си баничка от подлеза, влез в аптека или магазин....между хората на улицата и тогава ще си отговориш на въпроса защо е тази лудница за корона вируса !!!!

    Коментиран от #33, #42, #53

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Novus ordo seclorum

    26 1 Отговор
    Е толкова е очевидно! Никой ли не смее да го каже? Прочети обезателно Доктрината на шока!!!
  • 14 Госあ

    23 26 Отговор
    Тоя пак чупи тъпомера и плямпа абсолютни небивалици като баце. Има шанс за кариера в политиката в българия. Такива са любимци на 80'те процента.
  • 15 аман от дървени философи

    49 28 Отговор
    Абе Трифонов ,като си толкова ербап - вземи си билетче до Китай (пари имаш) и организирай две-три чалга концертчета в гр. Ухан (като не збравяй да целуваш феновете и минувачите) ,па тогава ни давай акъл !!! Чукундур !!!

    Коментиран от #26

  • 16 Анонимен

    39 19 Отговор
    "и фаталният изход е предимно при възрастни хора". С две думи възрастните хора, кучетата ги яли според Слави. А хронично болните?
  • 17 Камбуров

    36 29 Отговор
    Славчо пий си хапченцата......................и си лягай рано
  • 18 никой

    36 5 Отговор
    Хората нямат доверие на медиците в Бг, не знаят дали ще получат адекватни грижи, ако се разболеят Оттам и страха. Има и много други причини.
  • 19 ГОРИВА ЦЕНИ

    30 8 Отговор
    СЛАВЧО МОЛИМ ТЕ ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ И АКЦИЗ НА ГОРИВАТА ,ПРОПАН БУТАН ЗА 40ЛВ ОТ ТЯХ 15ЛВ. ГИ ВЗЕМА ДЪРЖАВАТА
  • 20 Ееее

    25 14 Отговор
    Тоя като го пипне вируса после друго ще плямпа ако оживее.
  • 21 Славчо повярвай в конспирации

    37 6 Отговор
    Тогава няма да задаваш такива въпроси! Това е политическа, икономическа и социална война! Биологичното оръжиее е най-евтиния, най-бързия и най-тежкия удар върху една държава!!!! Биологичното оръжие е новата война, много по-ефикасна от всички бомби, кибер атаки и финансови атаки. С един вирус можеш да парализираш цяш свят, докато с бомби и ракети няма кал да парализираш дори един континент!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 алекс

    26 9 Отговор
    Слави, смъртността при грипа е 0.1 процента, а при коронавируса е 1.5% , тоест 15 пъти по смъртоносен. Не са ти верни данните.

    Коментиран от #36

  • 24 До 1

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    И във Факти има цензура, макар по-малка, но в медии като ПИК*льо цензурата надминава тази по времето на фашизма
  • 25 мани мани

    20 16 Отговор
    славуняко прост, то и ти гледаш да крадеш пари, след като гламавите зомбита ще гласуват за теб на изборите и ще ти кихнат по едни 8лв. та да си имаш за тв-то :) я ни кажи, винетка хубави ли ги врътка, а? :) изпрати я пак до островите :) или тя сега не иска, закоту вирус има :) тъпир мамин! цял свят пламна, тоя не вярвал :)
  • 26 Иво

    19 18 Отговор

    До коментар #15 от "аман от дървени философи":

    Тои Слави не ти дава акъл а ти показва факти и статистики но ти няма да го разбереш гледали тоя шкембелията с джипа радваи се на някои по богат от тебе че е заключен порачково от каскета който пази ревностно интереса на Пеевски а Слави не го мисли тои може да отиде където поиска за разлика от теб
  • 27 Шляп

    20 2 Отговор
    Да не се окаже само накрая като в приказката с лъжливото овчарче,когато наистина дошъл вълка,скъсало се да вика ала никой вече не му се вързал.
  • 28 TyЪтрг

    18 11 Отговор
    Учиндолския станал специалист и по вируси и епидемии да те
  • 29 007

    23 7 Отговор
    Слафчо, това не е хумористично предаване, а е реалност. Неизвестността поражда страх. Интересно как би реагирал ако ръководеше държавата, за какъвто се нагъзландисваш. И ти си дрънкалник/критикалник като прегъзента и друшките му от БЦаПе-то, нищо реално не правят а уста имате кат на чудомировата какСийка. Извинявай, махнал съм си чиането и малко фъфля и бъркам сложните приказки.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор
    ...ЗА ПАРИ бе славчооо....ЗА ПАРИ....,ПР....,И ОПРАВДАНИЕ!!!!!!!!И ТИ ни подлуди с ,атомното шоу,, за ПР!!!!!!
  • 32 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Както и свинския грип, после птичия грип така и този грип са от диви животни. Затова си има ограничение на това какви животни се консумират, но в Китай няма такова ограничение и дори се подкрепя от правителството, защото подпомага бедните хора с доходи и така намалява зависимостта им от държавата. Въпросът, Слави, не е в това кой какво ще спечели, а в това, че този вирус действително е опасен и е нужна превенция, информираност, мерки за хигиена. Всичко това преди да се разболеят хората в страната, а не след като стане това. Не е за подценяване, няма симптоми, преносителя е заразен много дълго време, което е опасното в случая и то без да разбере. Няма смисъл в това да се казва, че се работи като реално всички мерки, всички събрания и конференции, всички договорки за предпазни средства и тяхната липса на пазара трябваше да са приключили преди 2 месеца.
  • 33 Ново

    15 10 Отговор

    До коментар #11 от "ТОНИ":

    Ако не пише някоя глупост нали ще го забрават че е работи в бтв цяла европа има карантина а тои трябва да е против борисов острие на бсп
  • 34 Габровец

    26 10 Отговор
    Абсолютно прав е!
    Телевизиите буквално зомбирват хората. Отдавна съм спрял да ги гледам.
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 18 Отговор
    Абсолютно е прав Слави Трифонов, но като под всяка статия хейтърите веднага почват да го плюят..
  • 36 Po-znaesht

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "алекс":

    И твоите данни не са верни!Твърдиш,че смъртността при обикновения грип е 0.1 процента??Тогава,тя е 1 на 1000 човека! И,ако приемем,че от вирус тип А тази зима боледуваха към поне 300-хиляди човека,тогава,от него са починали 300 човека!!Слави твърди,че са починали само трима... Сто пъти по-малко! .Кой е прав??
  • 37 Po-znaesht

    9 5 Отговор
    И кой му е дал,впрочем тези "точни данни"на дългуча Слави??Не казва,секретни са май,а само той има достъп?? Пропагандни напъни за обществена изява и авторитет!!!НАПРАЗНО!!!
  • 38 FuckOffAsAService

    7 12 Отговор
    Прав е, много удобно се яви тази пандемия за нашите уж "загрижени" власт имащи. Господ ще ги накаже, Слави също :)
  • 39 Hah

    8 5 Отговор
    Тотално нелепи доказателства. Смъртността при грипа била 5%, но за ноември и декември умрели 3 души. Значи според Слави за тези два месеца заразените с грип са били около 60 човека. Що за глупост? Ако е тръгнал да дава факти поне да е точен , а не откровени лъжи.

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ku-Rec

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "ТОНИ":

    Тъпи ли сте или сте "платено тъпи"? И Слави е с охрана, и сценаристи, и др. от 7/8! Иначе току виж изведнаж инфарктите и инсултите зачестили до 99 % в екипа. Както и "несъобразената скорост и места на пресичане"! При това тази охрана не я плащаме ние, че и битово обслужване от нейна страна! Добре, че бяха 7/8 на 6-ти, че не се знае - знае ли се относно здравословното с-яние на сестричките: някой нещо да отрази относно случката? А всички медии бяха накачулили Мая с микрофоните. Само, като каза - "... благодарение на 7/8..." и веднага пеевските и домус маст.ите "забравиха" случката! Публикацията на г-н Трифонов е абсолютно точна относно проблема и, ако е само да ръсите жлъч - да ви е.а в мисирките да ви...
  • 43 Дерибеев

    8 7 Отговор
    Прав е Славун. Тази истерия с вируса е удобен повод за управляващите да притъпят вниманието ни от основни теми като корупция, протести, Черепа,КТБ, мизерията и т.н.т.
  • 44 волен сидеров

    6 3 Отговор
    Слави много ти е лесно на тебе и постоянно ръсиш мозък .Както и хората ти около тебе.Отвори си очите вие не сте част от народа ,вие сте като онези 240+ гълфона -така се и държите вече,като богоизбрани и си подреждате шахматната дъска .....а народа кучета го яли.
  • 45 Матей

    4 1 Отговор
    Защо,защо,1001 защо.Ами защото тука е така,така работи системата.Всеки,който може,спекулира и извлича някакви дивиденти.КОВИД-19 ,СЛЕД няколко месеца ще бъде обявен за обикновен грип,но какво от това,важното е сега някои да се натоварят колата.Особено са на кяр управляващите,като се развие епидемията,ще обявят извънредно положение и спиране на движението в цялата страна.Вероятно и възможни са всякакви безумия,заснемайте и показвайте в соц.мрежи,това е единствения начин да бъдат смутени.
  • 46 СЛАВУЦА

    6 1 Отговор
    СЛАВУЦАА ЖИВ ЛИ СИ БЕ ГАЛФОН?
  • 47 уфи

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Hah":

    Какво толкова грешно е казал човекът? Нима 5% смъртност не е 5 на 100? Ако е 5 на 100 и има трима починали за два месеца от обикновен грип, не значи ли, че само 60 са били заразени от грип? Всички знаем обаче, че от грип се заразяват хиляди ако не стотици хиляди през зимата и няма как смъртността да е 5%, а Слави явно е неграмотен ако не вижда абсурда на това, което е написал. 5 на 100 е 1 на 20 за неграмотните. Няма лекар, който да твърди, че грипа е с 5% смъртност и е по-смъртоносен от коронавируса. Това явно са "фактите" на гения Слави.
  • 48 кико

    3 1 Отговор
    Статията някой я е написал с оная си работа,всички станаха компетентни....
  • 49 Факт

    3 0 Отговор
    Е ба го и вирусо ,че го удава с ракия!
  • 50 Гнусар

    3 1 Отговор
    Корупция?
    Нереализиран тръбопровод от Мало Бучино до Перник?
    Протест на медицинските сестри?

    На мама ти Здравка изродчето, корупцията се доказва?
    Нереализиран засега е любовният и сексуалния ти живот!
    А протеста е на едни мърли, които искат да си направят синдикат, да им се даде място в Тристранската и настояват да има задължителен КТД, понеже в него пише, че синдикални лидери не подлежат нито на уволнение, нито на съкращения!
    Трифонов, ти си забогатяла от олигархията отрепка и никаква демагогия не може да промени това!
  • 51 незнайко

    1 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРАВ Е В ТОЗИ СЛУЧАЙ !!!
  • 52 чичо

    0 1 Отговор
    Дааа и този иска да ви управлява.Здравиат разум Славчо е далеч от теб.
  • 53 Славчо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТОНИ":

    На думи си като Волен Сидеров. В момента смешен. Защо ходиш с охрана? От чий вирус се пазиш??? Няма 20 000 умрели щото си седим по къщите. Засега. Не сме Германия. Нашите болници не са германските. Другия грип има лекарство. За този вирус няма антивирусна програма. Кое не разбра? И без това от година не те гледаме. За кво се пънеш?