Last news in Fakti

15 Март, 2020 14:06 2 350 26

Оптимизмът и самообладанието предпазват от вируси!

  • коронавирус-
  • медицински грижи-
  • болници

Томислав Дончев, човекът с лице на боксьор без един спечелен мач, сипе заплахи срещу всички, които не спазват карантината

Оптимизмът и самообладанието предпазват от вируси! - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еманюел Макрон обяви нови превантивни мерки срещу епидемията. Детски градини, училища и университети затварят врати за известно време. За да успокои безпокойството на французите работещи в частния сектор, той заяви, че държавата ще плати заплатите на всички, които по технически причини, спрат да работят заради Коронавирус.

Франция, която разполага със 600 болнични легла за 100 000 жители е между първите най-екипирани страни в света. В сравнение, Англия разполага с 260 легла за 100 000 жители. Тестовете за вируса струват около 50 евра, от които касата връща близо 90%. По всички граници се вършат безплатни тестове, но влизането и излизането от Франция не се забранява.

В сравнение в САЩ един тест струва между 1200 и 1280 долара и 30 милиона американци са без здравна осигуровка.

Поради огромните разходи свързани с епидемията, френския президент заяви, че здравеопазването е извън пазарната икономика, защото човешкия живот няма цена. Не е трудно да се разбере защо във Франция, където всички са задължително здравно осигурени, /както и в Германия/ спокойствието и добрата организация преобладават. И не само. Французите, които са известни с индивидуализма достигащ до егоизъм, в този труден момент за страната, показват спонтанна солидарност и дисциплина. Най-яркият пример за гражданско им съзнание е доброволния прилив на стотици медицински кадри в пенсия, както и на студенти по медицина, към организационния команден щаб на министерството на здравеопазването.

Тази вдъхваща оптимизъм френска система е в пълен контраст със случващото се в България. Непотвърдени слухове за зараза се разпространяват безнаказно. Блъсканицата пред вратите на болниците между нуждаещи се от редовна медицинска помощ и случайно страдащи от възпалено гърло, пречи на медицинския персонал да организира прегледите. Информацията е хаотична. Лекари си дават оставките поради административни неуредици. Медицински сестри напускат поради неплатени заплати.

Томислав Дончев, човекът с лице на боксьор без един спечелен мач, сипе заплахи срещу всички, които не спазват карантината. Каква е тази карантина? Къде започва и къде свършва - никъде не пише. Борисов също заплашва с глоби. Парламента щял да гласува забрана за пътуване към европейските страни, където има зараза от Коронавирус. Защо? Да се спре идването в България от граждани на тези страни - има някаква логика, но излизането е абсолютно безмислено. Всички тези превантивни мерки, приличат на политическа импровизация, която увеличава паниката, вместо да въдвори ред и самодисциплина.

Настоящето българско здравеопазване, заплашено от епидемията с Коронавируса, тепърва ще покаже всичките си недостатъци, завещани от Иванкостовата реформа. "Бащата" на родния капитализъм внедри американския модел на здравеопазване - болниците да са търговски дружества. Не случайно, някои специалисти предупредиха, че връзката между пари и здраве води към геноцид. В продължение на няколко десетки години, българския парламент не направи нищо за да изясни пред българското общество, че здравето на нацията е задължение на държавата!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА БЕ ДА

    3 0 Отговор
    И ОТ НАСИРАНЕ И НАПИКАВАНЕ..
  • 2 Някой си

    19 3 Отговор
    Добре казано - “ с лице на боксьор не спечелил нито един мач” хахахахаааааа
    Дребен балкански тарикат, това е тоя!
    И нищо повече!
  • 3 И какво ще направи Томи

    8 3 Отговор
    "Томислав Дончев, човекът с лице на боксьор без един спечелен мач, сипе заплахи срещу всички, които не спазват карантината"
    ........ Няма да спазвам правилата на ИДИОТ от гробокопачите.

    Коментиран от #21

  • 4 Аноним

    11 0 Отговор
    Е и,лечение има но е за известни и богати хора обикновенния човек ще мре
  • 5 Последния софиянец

    10 2 Отговор
    Аз си затворих заведенията и раздадох на работниците пари и храна за първо време, ама не мога да ги издържам много време. А преди малко Бойко каза: Пари нема, действайте!
  • 6 гост

    16 2 Отговор
    ...Ония Драгалевски циганин-бандит отдавна трябваше да е под гюлотината.....
  • 7 asd

    7 3 Отговор
    "Тестовете за вируса струват около 50 евра"

    еврА ли? Това само изключително тъпо и безполезно същество може да го напише... еврА... Да не се намирате в Столипиново (рожденото ви място) на раздумка нещо?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смях

    6 3 Отговор
    Чеков е известен мошеник в емигрантските среди. Още от време онО.
  • 10 Счетоводителка

    5 8 Отговор
    Интересно, ако не бяха търговски дружества, как щяха да си водят финансовата отчетност здравните заведения. Само неграмотни хора може да са против тази практика.
  • 11 no name no face no number

    9 2 Отговор
    За Гранция нямам инфо но за Швейцария и Германия хехехе, там какво е здравеопазването???? Платено баце, това, че здравната каса поема малко повече от българската нищо не значи и там болниците са търговски дружества и разбира се здраееопазването им не е супер добро както някои се опитват да го изкарат.За силна държава трябва: Бюджетно( безплатно) здравеопазване, Безплатно образование, всички фирми рабптещи в обработката на рксплоатиране на прородните ресурси, военната промишленост, и енергетиката ТРЯБВА ДА СА ДЪРЖАВНИ.Тва е а не да ни крадът примерно златото за без пари и американските тецове да ни........

    Коментиран от #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 PACO

    3 3 Отговор
    ....Божидаре, вземи се скрий, лесно е да се критикува,седейки отстрани и гледайки със скръстени ръце,без да се иска от теб нещо.Разликата м/у Франция и България е от земята до небето и дори се учудвам че в БГ все пак се прави нещо .
  • 16 БАТЕ НЕЦИ

    4 1 Отговор
    ТОМИТО СИ Е ЕДНА МАЙМУНА ОЩЕ КОГА БЕШЕ КМЕТ НА ГАБРОВО.ТОВА ДА СИ ГО ЗНАЕ.СЕГА Е ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    1 2 Отговор
    Франция и Германия нямат нищо общо с краварника, а какво остава с тоалетната на ЕС, в която цари по див капитализъм и от обора ....
  • 19 Бай курти

    5 1 Отговор
    Абе то верно че карантината/изолацията е най сигурният гарант макар 40% /50%
    Но едва ли има сила която да спре бацил
    пренасян по въздушно /капков път
    Превантивни драконовски мерки трябваше да се вземат преди 1месец а не сега да разтягат локуми по телевизията

    Коментиран от #22

  • 20 Абе, Лайньо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "САВЕЦКА USA":

    След като опротивя на всички в ПИК, тук ли се домъкна да смърдиш?
  • 21 Eistee

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "И какво ще направи Томи":

    Не е и нужно. За нормалните хора, с функциониращи мозъци, със съвест и морал има забрани. За социопати има затвор. Управляващите не са прости хора - те знаят, че българите от инат, простотия, злоба и вироглавие ще погазят разумните разпоредби и точно за тези, които бавно схващат колко сериозни са нещата си има предвидени 5 години затвор. Просто - като за простаци.
  • 22 Eistee

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бай курти":

    Китайците потвърдиха, че вирусът не се пренася по въздушен път. Ако някой ти се изкиха в лицето и капки попаднат в очите или ти после си размажеш чуждата слюнка по устатата или се пипнеш, там където са попаднали капките слюнка и после си бъркаш в носа, да, но от просто стоене с болен в една стая на разстояние повече от 1,5 метра, твърдят, че няма да се заразиш.
  • 23 Бог Онан

    0 0 Отговор
    И чикиити
  • 24 Доктор Психологов

    1 3 Отговор
    Чеков е доказан носител на вируса на глупостта. Изглежда по рождение. Глупостите му как да е минавах в безоблачното всекидневие. Но при днешната критична ситуация подобни ексхибиционисти на глупостта трябва да са в строга социална карантина и лишени от публикуване на глупостите си.
  • 25 Ван дер Любе

    1 2 Отговор
    Много точно. Не способността да управляват на ГЕРБ ще ни унищожи. А и нямамт усещането, че не могат.
  • 26 Антикомунист руснак

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Обръщение до комунистът тук, който сее коментари денонощно под най-различни никове!!!! Я oбяcни oтвoркo нa прocтoлюдиeтo, кoeтo ти ръкoпляcкa зaщo в Руcия нямa нитo eдин пoчинaл и имa caмo 42-мa зaрaзeни, кoeтo нa глaвa oт нaceлeниeтo тaм нa прaктикa я пocтaвя кaтo нaй-зaпoдoзрянaтa кaтo извършитeлкa нa тoзи гeнoцид?? И caмoхвaлкo, ти чувcтвaш ли ce зacтрaхoвaн oт тaзи oтрoвa, имaш ли дocтaтъчнo руcкa кръв в прoизхoдa cи зa дa oцeлeeш тук?? Нaли знaeш, чe виe бългaритe нитo cтe cлaвяни, нитo cтe прaвocлaвни /oбъркaни кaтoликo-прaвocлaвни/ зa дa ce чувcтвaтe кaтo бoгoвe нaд кoрoнaвируca?? Тoecт cлeд двa мeceцa oт тук ли щe ръcиш тъпизми или oт мяcтoтo ти нa ''втoрo нивo'' oт cъщecтвувaнeтo ти?? Дай ясно обяснение на простолюдието, че ще мре, въпреки че е почитател на Кремъл и комунизма и няма как да има имунитет за такива отрови - тоест комунизма си отива с погребално бюро....