Last news in Fakti

19 Декември, 2022 19:00 2 149 29

Как Китай измъчва народа си в пандемията

  • коронавирус-
  • китай-
  • пандемия-
  • изолация-
  • локдаун-
  • си дзинпин-
  • мерки

Изненадваща и неразбираема бе реакцията на Пекин

Как Китай измъчва народа си в пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на три години китайците бяха подложени на мащабни ограничения заради пандемията от Ковид-19. Стодневни локдауни не бяха изключение. Представете си: сто дни, в които не можете да излизате от собствения си дом. Сто дни, в които сте принудени да се храните от пластмасови купички, които доставчици оставят пред вратата ви. Сто дни без физически контакт с други хора.

Барикадите пред жилищните блокове приличаха на кадър от апокалиптичен филм. Анонимни фигури в бели защитни костюми подлагаха хората на непрекъснато тестване. Един положителен тест можеше да доведе до изолацията на хиляди. В някои случаи дори домашните любимци на китайците с положителен резултат бяха убивани. Малки деца бяха разделяни от родителите им в продължение на дни и се озоваваха в огромните зали, където системата настаняваше заразените.

Сплашване и контрол

Мащабните рестрикции за населението бяха оправдавани със смъртоносната опасност, която вирусът носеше. Посланието за всички: за разлика от предполагаемо упадъчните западни държави - и особено САЩ - китайската държава се грижи за своите граждани и гарантира безопасността им. Според Китай, за да се избегне смъртта на милиони, бе необходима строга политика за нулеви стойности на Ковид.

Когато пандемията започна и все още липсваше опит, в Германия също се спореше кой е най-добрият начин за справяне с болестта. И тук имаше привърженици на строгата политика за нулев Ковид. Но най-късно в края на 2021 с появата на варианта "Омикрон" се разбра, че това само отлага неизбежното. Виетнам, който дотогава също провеждаше политика на нулев Ковид, промени своя курс. Комунистическият съсед на Китай беше поразен от сериозна заразна вълна, но днес животът е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

"Специалният път" на Китай

Някъде тук започна и "специалният път" на Китай. С всеки изминал месец страната изпадаше във все по-дълбока безизходица. Вече не ставаше дума основно за борба срещу пандемията, а за идеологически цели. Пекин искаше да демонстрира превъзходството на собствената си система пред останалия свят.

До навечерието на 20-ия партиен конгрес на Комунистическата партия през октомври 2022, на който президентът и партиен лидер Си Дзинпин трябваше да бъде провъзгласен за пожизнен владетел, нарушенията на реда бяха под абсолютна забрана. Но когато хиляди работници напуснаха производствените халета на Foxconn след оповестяването на положителен случай на болестта, стана ясно до каква степен вече народът на Китай страдаше от строгите мерки на комунистическата партия. Всички те искаха просто да избегнат предстоящите седмици или месеци на изолация.

След партийния конгрес в различни градове избухнаха протестни демонстрации. Участниците в тях много добре знаеха, че ги очакват преследвания и репресии, но въпреки това излязоха на улицата - още един знак, че много китайци са на предела на силите си. Протестите бързо бяха овладени и в нито един момент не застрашиха системата. По-голяма заплаха може би представлява нарастващото отдръпване на чуждите инвеститори от Китай. Напоследък все повече международни компании публично обявиха, че оттеглят бизнеса си от страната заради строгите антипандемични мерки.

Радикалният обрат на Пекин

Изненадваща и неразбираема бе реакцията на Пекин. Буквално за една нощ ограниченията и тестовете бяха премахнати. От едната крайност управляващите преминаха в другата. Ако Китайската комунистическа партия изобщо някога е била загрижена за безопасността на своите граждани, тя щеше да обяви преходен период за цялостна ваксинационна кампания и да подготви адекватно здравната система. Нищо подобно не се случи.

Оказва се, че последната ваксинация на много стари и болни хора, които са имунизирани с по-малко ефективния препарат Sinovac, е била преди месеци. Болниците в страната са препълнени. Пред аптеките се вият опашки. Вирусът демонстрира, че не се съобразява със "специалния път" на Китай. Опитът води до опасения, че оттук насетне милиони хора могат да бъдат заразени, а десетки хиляди да умрат.

Народът, който първоначално бе принуден да се изолира, сега отново е изоставен от управляващите.

Автор: Родион Ебигхаузен


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемерния западащ глобализъм

    50 4 Отговор
    2 години "цивилизования" запад издевателстваше почти по същия начин.

    Коментиран от #10

  • 2 Русофил

    4 23 Отговор
    Може и да бъде по-лошо - да ги изпраща на фронта като руснаците.
  • 3 да де

    25 3 Отговор
    Отново гьобелс веле "рупора" на истината.
  • 4 Германистан

    34 3 Отговор
    Хаха същото го правеха и правят в Германистан, изродиии!
  • 5 Адам Хилтън

    33 1 Отговор
    Австралия и Нова Зеландия до скоро (ако не и още) имаха "0 ковид политика." За техните измъчени народи защо не бяха загрижени?
  • 6 DW - Пропаганден машинен

    31 2 Отговор
    DW са по-голям гьонсурат и от Бойко Борисов! Изключително нагли и дебелокижи лицемери! Не беше далеч деня в който "горяха на клада" и малтретираха физически и психически неваксинирани германци!
  • 7 Да бе

    23 1 Отговор
    За Китай не знам и не ме интересува, още повече, какво мисли американската пропаганда! Обаче, в евроатлантическа България министърът на правосъдието души и измъчва котки, а DW и прислугващите медии на Сорос, оглушително мълчат!
  • 8 Госあ

    8 11 Отговор
    По добре, отколкото чувалите у ню йорк и Бергамо.

    Коментиран от #24

  • 9 007

    8 17 Отговор
    Кво да очакваш от комунистическа диктатура. Народът е само уръдие за благото на номенклатурата. И ние бяхме там.
  • 10 Госあ

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лицемерния западащ глобализъм":

    По лошо, прибираха едни комисионни, за да дупчат с евтини експериментални препарати. Евтини за производство имам предвид, иначе правителствата дадоха баснословни суми.
  • 11 Коментар

    14 1 Отговор
    Трябва да махнат шефа на СЗО иначе ще си живеем в нови,и нови пандемии.Няма медицинско образование,а само опит в тероризма.Как са могли да дадат био оръжие на такъв с такова минало?
    Ковид не лови само азиатци както и свинския грип не ходи само по руснаци.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мани мани

    8 2 Отговор
    те затова пуснаха и вируса, за да контролират милионната тълпа в хонконг ... цяла 2019г. имаше всекидневни протести на над млн. китайчуля в хонконг ... а как да прибереш толкоз народ у дома? ам кат пусниш нифелен вирус, от който там умряха малко над 5000 души ... а те са само милиард и полина :) останалото свършиха медиите и лошото здравеопазване ...
  • 14 С30 е частна мафиотска корпорация

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    ООН и прозиводните също, трябва да се забранят!
  • 15 Петя

    14 0 Отговор
    И в България беше гадничко. Който имаше "късмета" да се разболее от Ковид, гледаха на него, като прокажен.
  • 16 Хохо Бохо

    25 1 Отговор
    Припомнете си Мутафчийски:
    Яко ще се мре
    Няма да ни стигнат черните чували
    Няма да влизате в парковете и на Витоша
    Трябва да не излизате от вкъщи
  • 17 Рошко

    6 1 Отговор
    Аз само да питам дойчето, евреите затвориха ли си себеподобните тоя кро ид измислен от вас се използва от всички и да питам пак къде ми са десетте дози
  • 18 Бгг

    17 1 Отговор
    DW няма право да има мнение за Китай, след като самите те подкрепяха зеленият сертификат и принудителното ваксане. Това показва слугинажа им към еврогейгосподарите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахаха

    18 0 Отговор
    Хахахаха. То бива бива лицемерие. По подтиснати граждани от западняците в годините на пандемия не е имало. Стояли са затворени и маскирани повече от всички останали.
    Все повече и повече хората се отвращават от техния сатанизъм.
  • 23 Веселин

    14 0 Отговор
    Представяме си!! Вие искахте да направите същото, и в Австралия даже го направихте!! Три години не пускахте хората да се приберат по домовете си, правихте експерименти с деца!! Така че специално вие от DW я първо си вижте вашите нас...ни зад...ци, а после ми говорете за Китай!!! Нима мислите че сме забравили???
  • 24 Знаещ

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Стари кадри от една две години назаде на удавени бежанци беха бате тез чували. Признаха си подире даже. Ама шубетата се хвАнахА.

    Коментиран от #27

  • 25 Хохо секса

    13 1 Отговор
    Хубавото е, че при нас мерките заминаха в небитието.
    Сега проблемът им е, че ваксинираните ще се осъзнаят и ще им потърсят сметката..
  • 26 България с благословията на ЕС и сащ

    13 0 Отговор
    измъчва и унищожава народа си над 30години но никой не се е загрижил за този велик някога народ
  • 27 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Знаещ":

    Така ли ? Е що у ню йорк и Бергамо смъртността по време на пандемията беше седем пъти над средната ?
  • 28 Слава на Китай

    2 1 Отговор
    Долу американския фашизъм!
  • 29 Хаха

    5 0 Отговор
    Че то тук не беше ли така? Боко ни затвори с КПП та и не ни пускаше доматите да си полеем.