Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Декември, 2022 19:00 2 955 35

Си Дзинпин и Путин - с общи усилия срещу САЩ

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • сащ-
  • китай-
  • украйна-
  • тайван-
  • война-
  • джо байдън-
  • кремъл-
  • пекин-
  • северна корея

Двамата имат обща цел и тя не се е променила

Си Дзинпин и Путин - с общи усилия срещу САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато Китай и Русия провеждат съвместни маневри около бреговете на Тайван и Япония, всички системи за ранно предупреждение на демокрациите в Източна Азия започват да изпращат алармени сигнали. Москва и Пекин се сближиха още повече след агресивната война на Русия срещу Украйна. Владимир Путин и Си Дзинпин се стремят към възможно най-тясно партньорство между двете държави.

Уверенията на Си пред германския канцлер Шолц, че Народната република е срещу използването на ядрени оръжия в Украйна, не променят този факт. Минималният консенсус сред всички цивилизовани нации, че атомното оръжие не бива да се използва, в никакъв случай не означава, че Китай се дистанцира от Москва. Съвместните маневри сега са ново потвърждение за тази близост между тях.

Още новини от Украйна

Връзката със Северна Корея

Китай никога не е признавал официално за оказвана военна подкрепа на Русия, възможно е обаче негови оръжейни технологии да са попадали на фронта в Украйна чрез Северна Корея. И Путин, и Си поддържат архаичния режим на Ким Чен Ун. По подобен начин те са свързани и с режима на моллите в Техеран.

Според американския "Ню Йорк Таймс" през 2022 г. Пхенян е провел 88 ракетни изпитания, като доста от ракетите са завършвали полетите си във водите на Япония или Южна Корея, което неизменно е привеждало армиите на двете страни, както и американските войски, разположени там, в състояние на повишена бойна готовност. Междувременно цари единодушното схващане, че Северна Корея вече разполага и със свои атомни бойни глави.

Китайският фокус върху Тайван

По време на китайската блокада през август Пекин също изстреля ракети, които се приземиха край бреговете на демократичен и свободен Тайван. Това бе отмъщението на Си за визитата на Нанси Пелоси на острова. Пекин разглежда Тайван като своя територия. В действителност Китай никога не е управлявал острова, който днес е процъфтяваща демокрация. И Москва, и Пекин се стремят към ескалация в западната част на Тихия океан и сегашните им маневри по никакъв начин не си поставят за цел да успокоят ситуацията, която и без това се усложни през последните месеци.

Амбицията на Пекин е да превърне тези международни води в свои национални. Китайски милиции вече са окупирали острови, принадлежащи на Филипините. Освен това Народната република създаде изкуствени острови и ги милитаризира. Крайната цел е да изтласка Вашингтон, който е партньор на Филипините, Тайван, Япония и Южна Корея, от региона на Тихия океан. Пекин иска да е новият хегемон, който доминира военно и икономически над страните от региона. Списание "Форин афеърс" пише, че от 2010 г. насам Китай се е опитал да наложи политическата си идеология чрез икономически натиск общо 123 пъти.

Неравностойни партньори

Русия гребе в същата посока като Китай, защото общият враг на Путин и Си са САЩ. Само че конците ги дърпа Пекин, а не Москва. През октомври Владимир Путин трябваше да докладва пред китайския "върховен лидер" по време на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество и да дава отговор на "въпроси и опасения", свързани с войната в Украйна.

Кремъл може и да се смята за равностоен партньор на Пекин, в действителност обаче Народната република е много по-могъщ играч от Путинова Русия. Дори само броят на опитите за оказване на икономически натиск доказва, че Китай е много по-тясно свързан с глобалната икономика и няма как да бъде игнориран от нито една държава в света.

Какъв е приносът на Русия?

Настоящите маневри между Русия и Китай могат да бъдат разглеждани през призмата на модернизацията на китайската армия, която трябва да приключи през 2027 година. Тогава се навършват 100 години от създаването на т. нар. Народноосвободителна армия. В това отношение руснаците оказват помощ на Китай. Москва обучава китайските военни как да провеждат сухопътни атаки и да окупират територии, как да водят градска и партизанска война.

Си Дзинпин обяви, че при определени обстоятелства е възможно да атакува и окупира свободен Тайван. За това ще са му необходими точно такива способности. Слава Богу, в Украйна руската армия засега не успява да се изяви успешно точно в тази област. Навярно тъкмо затова Путин е бил привикан да дава отчет в Пекин, а не защото Си е толкова загрижен за световния мир.

Оръжията ще говорят дори и по Коледа

Във всеки случай от задълбочаващото се сътрудничество между Китай и Русия не може да се очаква нищо добро – а обстановката в западната част на Тихия океан е и без това напрегната. Предвижда се маневрите да продължат по време на коледните празници и да приключат на 27 декември. Путин няма намерение да спре огъня на оръжията и в Украйна - дори по Коледа. Целта и на Си, и на Путин е да разрушават свободния свят. За свободата и демокрацията това означава, че тази година няма да има мир дори и по време на коледните празници.

Автор: Александър Гьорлах


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    20 5 Отговор
    ха ха ха..... да не прекарате с усилията и да напълните гащите.
  • 2 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    5 50 Отговор
    СЛАВА НА САЩ ,Света е откачен и фалшив ,русия на Пусин и китай на жълтия идиот са тоталитарни режими и дупки украина е на изкуствено жълто дишане от Зеленото наркоманче зеленскин,БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ АМЕРИКА

    Коментиран от #27

  • 3 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    9 37 Отговор
    СЛАВА НА САЩ ,русия и китай са тоталитарни дупки
  • 4 Българин Сл.

    3 30 Отговор
    Си не е толкова изкукал ,като П-у-т-и
  • 5 ТаУмВзе

    33 3 Отговор
    Не се налага! Краварчето и без тва вече се Прецака за Последно. Z
  • 6 Тим билдинг

    41 4 Отговор
    След антируската,следва и антикитайска пропаганда.Който плаща,той поръчва музиката.Стига да ви верваме.
  • 7 Щелия свят сме зат тези двама лидери

    46 6 Отговор
    Срещу сатанисткия запад

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахах

    4 26 Отговор
    Напомнят ми за Хитлер и Сталин преди да се изпотрепат сами хахахах
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    3 28 Отговор

    До коментар #7 от "Щелия свят сме зат тези двама лидери":

    САЩ Е ДОБРО ,русия и китай велики дупки и москвичи ,кочини на Злото са
  • 12 Айде , тоя

    25 3 Отговор
    " Александър Гьорлах" го разбирам- ако не пише подобни глупости, ще го уволнят от зелето, и ще трябва да си търси нормална работа. С две думи, харесва му- не му харесва- принуден е. Обаче съм адски любопитен дали наистина има хора които вярват на подобни простотии. Чисто научно любопитство.
  • 13 Мишел

    19 1 Отговор
    Междувременно на военно летище край Пекин, за втори път този месец, пристигнаха десетина от най големите руски товарни военни самолети. Пак няма никакви публикувани сведения какво пренасят по маршрута Москва - Пекин - Москва.

    Коментиран от #30

  • 14 Васил

    3 24 Отговор
    Липсва лидера на Северна Корея и ще са тримата глупаци.
  • 15 Вие сте бунаци

    4 18 Отговор
    Китайците са тарикати.Те не робуват на идиотски идеологии като руснаците. Сега чакат русия да им падне в ръцете като зряла круша. Ще я превънат в суровинна колония под одобрението на всички. И тогава ще разберем какво е да ти ограбват суровините за копейки.Разплащането ще е в рубли.
  • 16 Мишел

    23 1 Отговор
    Китай продължава ударно да се освобождава от държавни дългови книжа на САЩ . През 2022 г. досега Китай продадоха пак книжа над 100 милиарда долара и вече притежават под 900 милиарда .
    Япония също ударно започна да продава американски дълг- за 2022 до ноември са намалили притежаваните книжа от 1.2 трилиона до 1.078 трилиона долара.

    Коментиран от #31

  • 17 НЕ СЕ ТЕРЗАЙТЕ ЗА

    29 5 Отговор
    ВЕЛИКА РУСИЯ, ЛИЦЕМЕРИ!!! И ДА ---- НАЙ - ЕСТЕСТВЕНО Е КИТАЙ И РУСИЯ ЗАЕДНО ДА
    "ВИДЯТ СМЕТКАТА" НА ХЕГЕМОНА САЩ, ПОДКРЕПЕНИ ОТ ИНДИЯ, ИРАН, ПАКИСТАН, ЮЖНА КОРЕЯ И МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ! НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ЗА НАШИЯТ СВЯТ, ЗА НАШАТА ПЛАНЕТА ОТ РАЗГУЛНИЯ, АЛЧЕН УБИЕЦ , ПОДКРЕПЯЩ НАЦИЗМА И РАЗПАДА НА ЧОВЕШКИЯТ МОРАЛ --- САЩ! И ЕСТЕСТВЕНО Е ЗА АНТИХРИСТА САЩ ДА ПОСЛЕДВА СОДОМ И ГОМОР!!!

    Коментиран от #35

  • 18 дед Мороз

    4 19 Отговор
    ......Москва обучава китайските военни как да провеждат сухопътни атаки и да окупират територии, как да водят градска и партизанска война.... Абе те така обучаваха на времето и германските танкисти, пилоти и подводничари и после кво стана??? С триста зора и с огромната помощ на САЩ се справиха. Ама сега ако рече дракона да пръдне в посока Сибир..ко праим, а? Нема да има ленд лииз..нито плажа Омаха. И москалите затвориха сергията.. Ама те си го и заслужават де. Мине не мине - и току се направят на богатири. И после..ти ли ма удари или сам паднах...

    Коментиран от #22

  • 19 007

    2 8 Отговор
    Те усилията в зависимост какви и къде водят до различни резултати. Например в WC се раждат кафяви отрочета.🤮🤮🤮🤮🤮
  • 20 Гост

    6 21 Отговор
    Жълтите комунистически кьопеци завладяват света, а комплексираното жуже ускорява процеса с изключителната си тъпота.

    Коментиран от #21, #34

  • 21 Некой си

    6 12 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Еми ко да праим. Братята славяни никога не са се славили с много товар под капите. Ше си носим кръста, па каквото сабля покаже.
  • 22 дед Мороз

    5 19 Отговор

    До коментар #18 от "дед Мороз":

    Обучават те ..а в Украйна Легендарная и Непобедимая трупа боен опит..труп...труп... труп...и така до 100 000. Ма иначе учели китайчетата..
  • 23 Дедо

    4 14 Отговор
    Абе дано стане световна война, това е единственият начин нещо да се раздвижи, за да имат шанс и бедните хора. По време на война стават всякакви чудеса.

    Коментиран от #25

  • 24 На гьорлука

    4 17 Отговор
    писал статията, да му напомня, че при приемането на пияндето медведев от Си, имаше само китайски знамена, руското липсваше... И пияндето беше "изпроводено" много по-рано от предвиденото...

    Коментиран от #26

  • 25 Ал Бунди

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо":

    Стават те стават,,,особенно много работа имат тракторите и най-вече багерите. Да кОпат трапове ...за бедните. Бедния винаги пръв го отнася...а чудеса...само в приказките..Само си на акъл и овча козина май.
  • 26 дед Мороз

    4 18 Отговор

    До коментар #24 от "На гьорлука":

    А с какви подаръци го изпроводи обратно ..на Путлер направо свет ще му се извие. То затворени пристанища, то забрана за продажба на части за авионите, никакви чипове, даже банките им биха дузпата...Китай си е купил петрол почти 6 пъти по-малко от малка България за целия декември..абе ко ше праят братушките..идея си немам.
  • 27 Уф Божкеее...!

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎":

    Каква ,,Слава на САЩ",ве пъдпъдък такъв...!Каква ,,слава" на държава,където наскоро Байдън узакони еднополовите бракове...!Каква ,,слава" на държава,която узакони употребата на наркотици по коледните и новогодишните празници...!Каква ,,слава" на държава,в която през ден се стрелят и убиват с автоматично оръжие в училища,дискотеки,университети и молове ...!!!

    Коментиран от #28

  • 28 Обективно

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Уф Божкеее...!":

    Е,нали знаеш. Който плаща той поръчва музиката.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Чернокож мексикански китаец

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    Това си е тяхна работа, какво ги интересува многополовите
  • 31 ЦК на КПСС

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мишел":

    Това лошо, кравата ще остане без зелено
  • 32 ТаУмВзе

    1 10 Отговор
    Проскубаното султанче с памперса полага единственно усилия само във вецето след като медведа му е запушил канала предишната нощ!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Споко бе ,Госте.Ние преди 33 години сме завладяни от американските кьопеци( не знам какво значи думата,но щом я употребяваш,значи е интелигентна) и кво,преживяваме си и даже преживяме боклуците от западняшките вериги.С това безгръбначие и жълтите боклуци ще дъвчим с ентусиазъм- те ти прилепи,те ти скакалци.
  • 35 Некой си

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "НЕ СЕ ТЕРЗАЙТЕ ЗА":

    Хахахахаха...имаш добре за локумите, дето теглиш...