Last news in Fakti

15 Март, 2020 13:09 17 886 22

По време на кризата пропускаме входа на здравната ни система - личните лекари

  • лични лекари-
  • джипита-
  • извънредно положение

Към момента джипитата работят не защитени. Нямат облека, защитни маски и дезинфектанти, няма и от къде да си закупят поради дефицита в страната

По време на кризата пропускаме входа на здравната ни система - личните лекари - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на извънредно положение, когато затварят магазини, учреждения, ресторанти и барове, голяма част от фирмите минават в режим на дистанционна работа. Не пропускаме ли нещо?

Пропускаме входа на здравната ни система - личните лекари. Към момента те работят в обичайния си режим, не защитени. Нямат облека, защитни маски и дезинфектанти, няма и от къде да си закупят поради дефицита в страната.

Средно на ден през кабинета на един общо практикуващ лекар минават по 50 души, това са главно хронично болни пациенти в рисковата група. Преминават пациенти с кашлица и пневмонии. Ние няма как да диференцираме какъв е причинителя на заболяването. Не можем да им помогнем, не можем и да се защитим като медицински работници.

Ако не се организира адекватно работата в доболничната помощ, това е огромна предпоставка за разпространение на заразата.

Моето лично мнение е да се отпускат лекарствата на хронично болните директно в аптечната мрежа, на база предходното лечение. По този начин ще спестим на най-рисковата група възможността да се заразят в ДКЦ-тата.

Освен това да се обособят защитени кабинети, в които да бъдат преглеждани останалите пациенти.

В един кабинет много по-лесно би могло да се въведе ред за защита на пациентите и медицинския персонал.

Пациентите да се консултират с личните си лекари първо по телефона, за да получат препоръки и насоки.

Ако сега не се въведе ред и не се вземат мерки, след месец ще бъде късно. Кабинетите ще бъдат затворени, а причината ще бъде, че лекарите ще са болни или под карантина.

Голяма част от общопрактикуващите лекари са в рисковата група на над 60-годишните.

Призива ми към компетентните органи е да помислят сериозно, по време на тази криза, за реорганизация на входа на здравната ни система.

Коментарът е на д-р Заприн Пепелов , шеф на ДКЦ "Пълмед" - Пловдив


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    17 27 Отговор
    Верно забравих джипитата. И на тях ще дам по 1000 лева за ковчег. ХА ХА ХА ХА!

    Коментиран от #20

  • 2 wewdsewewe

    17 13 Отговор
    преди да излезете от вкъщи обилно наквасете яките на дрехите си с ракия!
    по този начин около главата ви ще се образува мощна бариера от алкохолни изпарения,
    която ще убие всеки вирус, опитващ се да влезе в устата или в носа ви.

    Коментиран от #5

  • 3 Algoridmdic

    1 2 Отговор
    fosilie rostlin na bazi uhliku vswb68 homme age de 25 ans datant de 18 ans femme anlt64 SNSD rencontres nouvelles 2014 kkhc30 cosa non fare nelle prime fasi di datazione otet59 fejleszteni matchmaking kerdesek pc oqnr91 pic av naken tonaringar brfh61 svart par sex roret wqba90 seznamovani webovych stranek pro vice nez 35 qdkl97 gift vid forsta anblicken matchmaking titta pa natet gohy46 lesbisk porr pa You Tube nilv77 28 dating en 45 ar gammel dtrq03 Online-Dating soziales Stigma xbhe78 tips til at skrive online
  • 4 Би трябвало вече да е факт но

    17 2 Отговор
    Много правилна теза, но нали са се овъртолили като пиле в калчища и станаха разногледи, защото имаха време всичко това да се обмисли, консолидира с различните съсловия и т.н., а те се изказваха по де що има медии и лежаха на ушето, че Господ е българин и нас ще ни прескочи.
  • 5 Алкохолик

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "wewdsewewe":

    А дали да не си ходим с шишенцето в джоба?
  • 6 Е, браво

    37 4 Отговор
    Ревете, че ще глобявате и ще вкарате в затвора хора, които не спазват закона за карантината, а държавата не може да осигури на лекарите защитни облекла и дезинфектанти.
  • 7 ники

    17 39 Отговор
    Не ми дреме за личните лекари. дреме ми за онези лекари в болниците дето са сред болните хора а тези личните вземат пари за нищо.

    Коментиран от #15

  • 8 Някой си

    27 10 Отговор
    Решението за карантина бе взето на емоционална основа, не на база разум и осмисляне, опитаха се по скоро да действат кампанийно, на парче и прибързано, без да изяснят във всички аспекти как това ще рефлектира върху гражданите, бизнеса и обществения живот.
    Плодовете от подобна неосмислена мярка тепърва предстои да видим и тогава ще стане ясно как са се осрали нашите “политици” и че именно това е причината за липсата на тоалетната хартия по магазините.
  • 9 масон

    23 4 Отговор
    Това е сериозен проблем, само за ракия и простотия чета!!! Изтрезнете бе хора, карантината трябва да е драстична, а дисциплината да е водеща, Джендърски и псевдо демократични разбирания няма да помогнат на хората в тази ситоация
  • 10 А защо при джипи?

    12 4 Отговор
    Направо в специализиран спешен, ако кашляш. Като вдигнеш кръвно си ходи при джипи.
  • 11 Лора

    10 16 Отговор
    По сериозно се сещаме за здравната система, като дойде ракова нещо,, неочаквано, как са работили лекарите по онова си време, пак със страшни болести, със защитни облекла, едва ли, бъдете подготвени пък за такива по съвременни,, болести,, на хим. оръжие някои лекари не заслужават съжаление и да, работят на гише тогава, сложете им едни ръкавели и без това станаха като едновременния магазинер,, бай Герги,,...!

    Коментиран от #12

  • 12 Поправям грешките, но не от живота си

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лора":

    ,, такова,, и ,, едно времешния,,...!
  • 13 Ван дер Любе

    27 2 Отговор
    Да се спре финансирането на не спешни неща от бюджета. Да се спре санирането, ремонтите като този на Граф Игнатиев, строенето на стадиони, от които няма нужда. Парите да се пренасочат към бедните и към медицинските работници.
  • 14 ааа

    11 1 Отговор
    Те неосигурените и до сега прескачаха личните лекари и отиваха на спешните кабинети!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Запознат

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "ааа":

    Съвсем не, масово хора с температура и кашлица ходят при личните лекари.
  • 17 Знаете ли, че

    5 9 Отговор
    В събота и неделя, джипиту, не желае да безпокоиш по телефон, естествено когато се наложи, се ползва тъй наречената,, безплатна,, помощ, която има договор с ,, входа,,,..! (Не желая, дори да имам връзка с входа, но се налага, няма как, робота и той ръждясва...!)

    Коментиран от #19

  • 18 В десятката

    9 3 Отговор
    Изключително точна статия!
  • 19 Аха

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Знаете ли, че":

    Точно така е с уточнението,че и в делничен ден не си вдигат обявения за връзка номер.това в пародия на система.голяма хурка ще ядем.и изобщо държавата върви след събитията-чак сега забраняват пътувания от и за Италия и Испания.късно е чадо- мандалото хлопна

    Коментиран от #21

  • 20 Гппппп

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко":

    Да си тъп било като да си умрял-ти не усещаш нищо но хората около теб страдат.
  • 21 ДжиПи

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Аха":

    Естествено е ,че няма да си вдигат телефона ,в цял свят лекарите работят по 20 човека на ден ,тук са натоварени 50-100 човека ,при това сте безкрайно недоволни ,затова вече ще чакате като на запад ,ще треперете ,само че реда ви ще дойде след като изтече карантината ,а и да ви кажа ,на спешните портали също работят млади доктори и за 1000 лв няма да си дадат живота на всеки един при това неосигурен в повечето случаи
  • 22 Личните лекари

    2 5 Отговор
    и без това са излишна брънка от веригата, която трябва да се премахне.