Last news in Fakti

16 Март, 2020 20:30 11 927 26

Когато испанският грип уби десетки хиляди българи

  • грип-
  • испански грип-
  • карантина

Как победената във войната България се справя с тази поредна катастрофа?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Непосредствено след края на Първата световна война пандемията от т.нар. испански грип убива 80 000 българи. Как победената във войната България се справя с тази поредна катастрофа?

В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души, избухва най-смъртоносната пандемия в човешката история. По различни оценки, жертвите на т.нар. испански грип варират между 50 и 100 милиона. Като източник на заразата отново е сочен Китай. По онова време във вътрешните райони на страната интензивно се набира работна ръка, необходима за бушуващата в Европа война, в която Китай се е включил на страната на Антантата. Работниците са транспортирани през САЩ и Канада, където вероятно оставят след себе си първите огнища на заразата с непознат дотогава мутирал грипен щам. Китайският трудов корпус стига чак до фронта във Франция, където се включва в прокопаването и възстановяването на траншеи, пътища и жп-линии.

Милиони жертви за броени седмици

През пролетта на 1918 година за лавината от необясними смъртни случаи за пръв път съобщават свободните от военна цензура вестници в Испания, която е запазила неутралитет. Скокообразно грипът обхваща 30% от тогавашното двумилиардно световно население. Смъртността сред заразените варира между 10% и 20%.

Само през първите 25 седмици от разпространението си испанският грип убива 25 милиона души по особено мъчителен начин - задушаване вследствие на остра дихателна недостатъчност. Средно за един от десет заразени краят е фатален. Само в Барселона през този период ежедневно са умирали по 1 200 души. В много държави са затворени всички институции, църкви, магазини и други обществени места. Експертите са на мнение, че ако преди век бяха съществували днешните динамични транспортни връзки, включително и денонощният въздушен трафик, броят на жертвите е щял да бъде значително по-висок.

България и испанският грип

Пандемията достига воюваща България през май 1918 година. В региона засегнати са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния. Трите вълни на пандемията убиват поне 80 000 българи, което се равнява на около 2% от тогавашното население на страната. Далеч по-засегнати са Гърция и Сърбия, където пандемията убива съответно 2,5% и 4,2% от населението. Воюващата на два фронта България тежко понася новата заплаха след честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни болести през онова десетилетие. Очевидци свидетелстват, че в усилията си да спрат разпространението на холерата в окопите, българските военни лекари дори прибягвали до физическа разправа с онези войници, които не преварявали водата си.

Срещу холерата неволно помогнала и масовата консумация на плесенясал хляб през войната - известно е, че плесените са суровина за производството на пеницилина, открит през 1928 година от Александър Флеминг. Но преваряването на водата и плесенясалият хляб са безсилни срещу грипните щамове. Взима ли тогавашна България някакви мерки срещу испанския грип? Медицинският факултет към Софийския университет е създаден едва през ноември 1917 година, а това отчасти обяснява липсата на адекватно противодействие срещу грипната пандемия. Историкът проф. Людмил Спасов припомня в тази връзка, че отлично обучените руски военни лекари изиграват важна роля за подобряване на българската медицина и за въвеждането на карантината като превантивна мярка срещу остроинфекциозни заболявания. Тези лекари пристигат в България с руските войски, бягащи от болшевишкия терор. Сред лекарите се открояват известни учени като академик Георгий Рейн, който е един от най-уважаваните лектори в Софийския университет. Белогвардейските военно-полеви болници в Търново и Стара Загора оказват помощ на местното население при ограничаването на разпространението на заразата, разказва още проф. Спасов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 80 000 българи

    6 35 Отговор
    Колко от тях са бургии, и колко от мааалата? Ей тук не се уточнихте! Или и този грип не е изгърбваш животни?
  • 2 ТАКА Е,..А ЕДНА ПРЕСТЪПНА И...

    10 33 Отговор
    ТЕРОРИСТИЧНА КОМ-ПАРТИЯ, СЪЗДАЛА АНТИ-БЪЛГАРСКАТА ТЕРОРИСТИЧНА ГЕ-Й ГРУПИРОВКА-БРПк/БКП/БСП-(ДПС-ДС),...ИЗБИВА...32 000 000 ГРАЖДАНИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА/СЪЮЗ!!!
    КОМ-ПЕДЕРА СТИТЕ СА... ПРОКОБАТА НА ТОЗИ СВЯТ!!!

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    34 0 Отговор
    И така и не казаха какви мерки са взели, освен карантина.
  • 4 Тогава

    35 3 Отговор
    Не е имало тестове за коронавирус. Нищо чудно и тогава да е бил подобен вид, а не точно грип. Умирали са от абсолютно същото - бактериална двустранна бронхопневмония като усложнение след вирусната инфекция

    Коментиран от #7

  • 5 Фильо

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "ТАКА Е,..А ЕДНА ПРЕСТЪПНА И...":

    Не бе, недей лъга така! Не са 32 000 000. А 320 000 000. Даже не - 32 000 000 000 са избили!

    Коментиран от #13

  • 6 Недохранването,

    21 4 Отговор
    В резултат е отслабен организъм, болести и смърт. Сега ни предлагат глад, с извънредни мерки. Женските бунтове, в онова време, за какво са били! За хляб! И сега ни тласкат, да нямаме пари, за хляб, след месец.
  • 7 ГруЮ

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тогава":

    Грип си е бил. Така известния в днешно време свински грип - H1N1. Просто оттогава човечеството се е развило значително и има по-ефективни средства и технологии за противодействие.
  • 8 Госあ

    35 6 Отговор
    "Историкът проф. Людмил Спасов припомня в тази връзка, че отлично обучените руски военни лекари изиграват важна роля за подобряване на българската медицина" ред е на слабоумните примати на капиталистическата джунгла да започнат да плюят Русия.

    Коментиран от #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мммммм

    30 4 Отговор
    И преди и тогава все Русия помага и ще видите че пак ще е така,може да го прави за свои интереси но помага а САЩ за своите интереси убива който сега.
  • 12 Ха ха

    15 2 Отговор
    Дойче зеле ви пише за историята.
  • 13 Пижо

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Фильо":

    Оли.....на е успял да ти сложи и минус...
  • 14 Ако не беше помагала

    5 12 Отговор
    Сигурно жертвите щяха да са по-малко.
  • 15 Великите руски лекари

    8 22 Отговор
    А жертвите в самата Русия между 3 и 7 млн. "Помогнали" на нас, а на себе си не успели....

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Баш специалисту

    4 6 Отговор
    Короната е социалист все пак иде от китаи ша погне и - сащ сега исчаква да набере сила и започва масова саморасправа кат мао прес революцията

    Коментиран от #19

  • 17 Библиотека фантастика

    4 0 Отговор
    Направо сте за друга Планета
  • 18 Питагор

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Великите руски лекари":

    Не знам колко са велики , не мога да ги сметна колко милиона са , ама нямат умрял от грипчето...демек зеро!

    Коментиран от #21

  • 19 Двама

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Баш специалисту":

    Не един, а двама...трима, триста са...множат се конунягите
  • 20 pantata

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Великите руски лекари":

    togava veçe e bila cervena Rusiya elita e BELOGVARDEYTSİ...i begat miliyoni, pravi razlika...İgor Sikorski zaşto bega "BOLŞEVİKİTE" napadat doma mu i izgaret vsitckite knigi "TEHNİTCESKİ" ...na vıprosa zaşto ...Niye pravim revolyutsiya.."...v AMERİKA zapotcva da pravi helikopteri.
  • 21 Имат един неруснак

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Питагор":

    Един неруснак е умрял по документи от "испанския" грип. И това не е кой да е, а първият министър-председател, председателят на комисариата (комисията) в РСФСР, евреинът убиец на абдикиралия руски цар Николай II, кръстник на българския принц Борис... Тази еврейска гадина, заповядала убийството царя и на царското семейство, посегнала и на своя партиен вожд Ленин, тоже евреин, и умряла от "испански" грип. Гадината се е казвала Яков Свердлов. Първият път еврейската гадина посегнала на Ленин чрез еврейката Каплан, която ранила Ленин с револвер, а когато арестуваната Каплан трябвало да бъде разпитана, гадината Яков Свердлов устроил нейното изгаряне в един варел. При втория неуспешен опит за покушение срещу Ленин, московските работници разболели Яков Свердлов от "испански" грип и той взел че умрял.
  • 22 Оня

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Тези , които са помогнали тук са били изгонени (тези дето не са успели да избягат са избити) от прохождащиЯ СССР . Та руската помощ е косвена . Факт
  • 23 Валери Симеонов

    7 0 Отговор
    Всяка написана статия , на финансираната от ЦРУ Дойче Веле , преследва някаква цел . И тук целта е да се покаже , че въпросният КОРОНА ВИРУС , или подобни грипове , нямат човешко участие , в създаването , и разпространението им , тъй като всички сочат САЩ , като основен заподозрян , защото и преди са се случвали подобни смъртоносни вируси , с произход от Китай. А как България се е справяла с тази национална катастрофа? Отговора е прост . С много висока естествена раждаемост . Когато имаш един футболен отбор деца , с резервите , и 3-4 умрат по някакви причини ,пък било то и от грип, остават пре- достатъчно . И там трябва да се насочат всички мерки на държавата , към отговорната "бяла" раждаемост , създаваща отговорни индивиди , но както се казва - Глас в пустиня.

    Коментиран от #24

  • 24 Валерка ти ли си

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Валери Симеонов":

    Довчера служеше на Турция и на САЩ, като игра заедно с ГРОБ за България срещу стратегическия за България и нейната национална сигурност нефтопровод Бъргас - Александрополис, а днес плюеш в кладенеца на ЦРУ, от който си пил вода.

    Запази ли си хотелите? А как си със здравето? В антинародното събрание вирус не ви ли лови? Пази се Валерка, че без ибрикчий нито Ердоган, нито нато, нито световният капитал, по чиято вина избухнаха ПСВ, епидемията с испанския грип, Великата октомврийска юдо-болшевишка революция, ВСВ...Без ибрикчии световният не може да вирее.

    Всичко лошо от 1914 г. до днес е в резултат на капиталистическата алчност. Златолуспест гигант се изправи сред кръв, сред морета от кръв и сълзи… и отнесе в гроба милиони хора; 16 милиона от ПСВ + 50-100 милиона от последвалия в резултат на ПСВ испански грип + 6 милиона в Русия чрез последвалата гражданска война, 60-90 милиона души загинали през ВСВ + 3-4 милиона корейци + 4 милиона виетнамци + 1 милион в Ирак... Колко станаха жертвите на златолуспестия гигант, на когото поднасяш паничка с водица за подмиване след изхождане?
  • 25 Супер компютър

    2 0 Отговор
    всичко е изчислено, никой няма да отиде за където е тръгнал по начина който си мисли, без значение с, от или след Cobit19 ... не разбирате защо е тоя филм, ама ще го платите
  • 26 Валерия Игнатова

    0 0 Отговор
    Избягвайте коментарите в блиц защото модератора налага цензура и си измисля че има забранени думи в статията.