Last news in Fakti

23 Март, 2020 20:30 21 758 82

Коронавирус: как Русия иска да обърка европейците

  • русия-
  • фалшиви новини-
  • коронавирус-
  • пандемия

Британският експерт по фалшивите новини Бен Нимо, който редовно наблюдава руските медии, не смята, че "Путин е издал нареждането по телефона"

Коронавирус: как Русия иска да обърка европейците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коронавирусът е създаден в британска военна лаборатория, твърдят руски медии. Това е само една от много фалшиви руски новини за Ковид-19. Целта е ясна: да се внесе несигурност в Европа. Но дали Путин стои зад това?

Руската новинарска телевизия "Спутник" твърди, че коронавирусът бил разработен в Латвия, където имало "много талантливи биолози и фармацевти". А според други близки до Кремъл медии, вирусът бил създаден в британската лаборатория "Портън даун" близо до Солсбъри.

В Русия подобни твърдения са често срещани. Европейската комисия (ЕК) е анализирала близо 80 случая на неверни или изкривени информации за пандемията от коронавирус, разпространявани от официални руски медии. Всички те са публикувани от близки до Кремъл платформи и автори. Дали става дума за целенасочена кампания? Или пък това е част от пропагандната война между Русия и Запада?

Целта: смут и объркване в Европа

Примерите от руските издания бяха публикувани на сайта за борба срещу фалшивите новини euvsdisinfo.eu под заглавието "Кремъл и дезинформацията за коронавируса". Някои твърдения там са изумителни. А част от тях дори си противоречат. Така например близката до Кремъл платформа "Oriental Review" пише следното: "Щом отмине паниката, ще се окаже, че жертвите на Ковид-19 са по-малко от обикновен грип". А руският националист и страстен почитател на Руската православна църква Александър Дугин прогнозира в "Geopolitica" точно обратното: че след своя "триумфален марш през планетата" коронавирусът ще разруши сегашния световен ред. Дугин си служи с антични божества на мъстта и библейски проклятия, за да охули западния начин на живот.

Въпросът е дали зад тези противоречиви информации стои целенасочен план? Очевидно целта е да се внесе смут и объркване сред европейските граждани и да се посее "разединение и недоверие", смятат наблюдателите. По този повод говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Петер Стано казва: "Регистрирахме сериозно увеличение на количеството фалшиви информации, идващи от места извън ЕС, вкл. от Русия - от тамошни провайдъри или прокремълски медии и автори. Русия съвсем не е единственият източник на такива дезинформации. Тези, които ги разпространяват, си играят с живота на хората.".

Москва отрича

Миналата седмица "Файненшъл таймс" публикува статия за фалшивите новини от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче веднага я опроверга. "Става въпрос за необосновани обвинения, които в сегашната ситуация вероятно са част от една антируска кампания", каза той. По думите му, обвиненията са абсурдни и за тях липсват конкретни доказателства.

Позицията на Кремъл беше подкрепена и от руската телевизия за чужбина "Russia Today" (RT). Представяният за сръбско-американски журналист Небойша Малич твърди там следното: "Когато вече нямат полезен ход, започват да обвиняват Русия. Изглежда ЕС е възприел този подход, за да отхвърли от себе си вината за пандемията за коронавируса."

Кремъл ли стои зад това?

Използват ли в Кремъл кризата около коронавируса за негативна кампания срещу Европа? Британският експерт по фалшивите новини Бен Нимо, който редовно наблюдава руските медии, не смята, че "Путин е издал нареждането по телефона". Той дори не смята, че в случая е необходимо непременно да има организирана кампания. "Цялото това нещо по-скоро прилича на антизападна реторика, а не на направлявана от Кремъл кампания", казва той.

По друг начин изглеждаха нещата след свалянето на малайзийския самолет MH17, както и след анексирането на Крим. При двете събития всички руски медии използваха един и същи език, което ясно говореше за преки указания от властовия апарат. В сегашния случай с коронавируса това не се налага, защото в редакциите на RT и "Sputnik" добре знаят, че трябва да използват ситуацията, за да представят Запада в лоша светлина.

Зеленият евродепутат и експерт за Русия Сергей Лагодински казва, че начинът, по който руските медии информират за коронавируса, е "знак за естеството на нашите отношения". Водещото послание е, че докато в Русия има много малко случаи на заразени, ЕС е тотално поразен от бедствието. По този начин постоянно се подклажда паника.

Руските тролове правят външна политика

Агнешка Легучка от брюкселския мозъчен тръст "Carnegie Europe" припомня, че руските медии за чужбина са обезпечени с огромни финансови ресурси и покриват широка територия. "От началото на 2020 година те разпространяват също и дезинформации за коронавируса с цел да посеят недоверие към европейските институции и да задълбочат кризата в общественото здравеопазване в Европа", казва тя. Сред източниците на тези фалшиви новини Легучка нареджа и руската фабрика за тролове "Internet Research Agency", чийто собственик Евгений Пригожин е верен поддръжник на Владимир Путин.

"С разнообразните си методи и множество канали за разпространение руската дезинформация си остава силен инструмент за всяване на съмнения относно политическия ред в Европа. А изхождайки от стратегическите цели на руската външна политика, скоро не се очертава край на тази дезинформационна кампания", убедена е Агнешка Легучка.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    193 25 Отговор
    Дойче веле, се показа от дупката
  • 3 Бесен Язовец

    182 21 Отговор
    Най фалшиватa гнусития беше точно от DW, че в Иран имало дестки хиляди случаи на смърт от вируса и Техеран криели!
  • 4 ха ха ха ха

    108 16 Отговор
    Оф, зелето....даже не ги чета тия зелки.

    Коментиран от #14

  • 5 Баро Вкаров

    194 29 Отговор
    Пак ли Путин е виновен?Аман бе еврогейци!

    Коментиран от #25

  • 6 tost

    198 22 Отговор
    Бях сигурен че Путин стои зад всичко, даже предизвика Първата и Втората световна война, даже вината е негова че Наполеон нападна навремето Русия. А бе ко да кажем Дойче Зеле.

    Коментиран от #12, #68

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Японеца

    145 18 Отговор
    За всичко им е виновна Русия!
  • 9 Хмм

    150 17 Отговор
    Интересното е че голяма част от хора са склонни да повярват на такава статия . Който гледа руски канали ще види точно обратното, успокояване на населението с точни анализи и информация какво представлява вируса и че на практика почти всеки грип е по опасен.

    Коментиран от #49

  • 10 Атила

    136 16 Отговор
    Брей ,Дойче Зеле яко се впрегна да разяснява ситуацията , само дето не гледа че в целия ЕС пламна от пандемията , а управляващите в Брюксел са неадекватни !
  • 11 Смях

    30 135 Отговор
    Информациите от Москва щели да объркат европейците. Кой в Европа въобще се занимава с руски източници. Може би само руСополите в България ги четат, горкинките. В Раша няма обективна информация. Има пропаганда. Добрата, стара пропаганда разработена до съвършенство от комунистическите манипулатори. С една дума - по-далеч от тая мизерна и коварна Империя на злото.

    Коментиран от #16, #18, #33

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абе

    21 14 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха ха":

    Не си ги чел, а ги коментираш. Каква е тая идиотия?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дойче Лъже

    85 14 Отговор
    Има грешка в заглавието, ето правилното:
    " Коронавирус: как Дойче Веле иска да обърка европейците"
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Плява

    30 4 Отговор
    Ако от написаното ще се повлияе и избегне заразата. Отлично. С то само едната словесна плява и нито зърно полза.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 СеСеРе

    14 48 Отговор

    До коментар #5 от "Баро Вкаров":

    Нищо не е виновно! Нищо ,че имат дивизия кибератак!С която се гордеят !А ти бе ,боклук от кои точно структури на ДС си!??,
  • 26 Пако

    40 6 Отговор

    До коментар #7 от "В БЪЛГАРИЯ, ТИЯ ПУТКИНСТАНСКИ МУРАФЕТИ..":

    Има два вида идиоти:ИИ-информатори идиоти,
    и ИР-идиоти по рождение,към които човек
    трябва да изпитва съчувствие и съжаление.
    Ти определено ,не си от първия вид..
  • 27 ГруЮ

    49 7 Отговор
    А такааа, значи руснаците лъжат? Ама т’ва с Новичока беше ОК, нали? Каквото повикало -такова се обадило, д’ет се вика.
  • 28 Българина

    63 11 Отговор
    НИКАКВО ДОВЕРИЕ на ЗАПАДНИТЕ СВИНЕ.

    Коментиран от #57

  • 29 123

    69 14 Отговор
    Писна ми от евробоклуци слава на Русия
  • 30 Каспичан

    68 6 Отговор
    DW както винаги облъчва европейците с фалшиви новини и яростна пропаганда.
  • 31 Сандо

    58 7 Отговор
    ДВ трябва да са предпазливи в писанията си.Не се знае дали след някой и друг ден няма да посрещат руски спасители.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Комедия

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Смях":

    Теб трябва да те обявят за ,,изчезващ вид" и надлежно да те впишат в Червената книга. След това да почнат да те ракарват по селските събори да разказваш хумореските си и развеселяваш хората, та да им върви пиячката!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Убаво никнеймче

    27 5 Отговор

    До коментар #7 от "В БЪЛГАРИЯ, ТИЯ ПУТКИНСТАНСКИ МУРАФЕТИ..":

    Путкестански.
    Ко ти името толко и акъла бре неграмотник.
    Бас държа,че не мож повтори ко си написал,без да копираш,
    Па мож и да не знаеш ко е това,кат виждам колко си кух и неграмотен😂😂😂😂😂
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Грух

    32 8 Отговор
    ФАЩ го създадоха. То е ясно.

    Коментиран от #69, #70

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пак ли

    31 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Дойче веле тоест Вашингтон веле с ПОРЕДНАТА ПОМИЯ - ПИСНАХТЕ НИ, МРЕТЕ НА КИЛОГРАМ без угризения от всички българи.
  • 42 Наблюдаващ

    41 6 Отговор
    От Дойче Веле /Свободна Германия/ е останало само името на една западнала пропагандна радиостанция от времето на Студената война. Германия отдавна не е суверенна държава .

    Коментиран от #47

  • 43 стоян георгиев

    11 42 Отговор
    в русия няма свободни медии така че да се твърди от управляващите, че случаино разни тиквуни под строи разпространяват една и съща лъжa е смешно и жалко.тва е пореден опит за дезинфорамция по руски след случа скрипал,свалянето на малаизииския самолет,окупацията на източна украина и т.н.сега от една страна руските фенове твърдят че нямало никакви ,че москва разпространява лъжата че вируса е създаден по изуствен път от сащ и съюзниците му,но ако ги питаш кво мислят по темата те точно тва ще кажат въпреки експертното мнение на хиляди биолози!

    Коментиран от #44, #73

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Стоян

    35 8 Отговор
    Руснаците знаят много добре къде е създаден вируса. И са казали директно истината , че е създаден в Сорсбъри, Англия. Там създават и "новичок" с които експериментираха върху бившия руски шпионин но неуспешно.
  • 47 антисоросоид

    33 3 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдаващ":

    Дойче веле е купена от онаямършаСорос и бълва постоянно фалшиви новини
  • 48 Добро утро

    8 30 Отговор

    До коментар #44 от "Нощта":

    Аз незнам дали европейците са объркани, но такива руски хлебарки като теб със сигурност са объркани.

    Коментиран от #60

  • 49 Роко

    9 32 Отговор

    До коментар #9 от "Хмм":

    Да за периода 10-20 март само в Москва има над 20 000 заболяло от пневмония (не бе там няма корона вирус от него са болни само тези руснаци заразили се в Европа) за лавино образното увеличаване на скучайте на ОВРИ (остра вирусна респираторна инфекция няма да споменаваме). Не просто ще повтаряме ПРИ НАС НЯМА КОРОНА ВИРУС пък може и стадото да повярва. Вместо да съобщят на хората руските медии се подиграват на запада за презапасяването с тоалетна хартия. Но хората не вярват на властта и започнаха и те да изкупуват тоалетната хартия (кво са се прави обичаме Путин ма като става въпрос за оцеляване обичаме повече себе си и не му вярваме)

    Коментиран от #50, #62

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 одъртял комсомолец

    35 4 Отговор
    В Европа понеже защото живеят полуграмотни малоумници, та Путин видите ли се възползвал от европейското слабоумие да манипулира масите. Верно, че от година на година нещата поне в изт. Европа стават все по- зле от към образование и интелект, а пък в Западна населението отдавна е превърнато в самодоволно стадо, но все пак има неща, които се виждат и от космоса. Как да коментираме например вчерашният отказ на Полша да пусне руските самолети с хуманитарна помощ за Италия например??? Олигофрените сами правят така, че Путин да изглежда велик.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Аааа

    9 0 Отговор
    Дойче Веле , Бен Нимо ....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 афериста

    29 4 Отговор
    на фона на 9(ДЕВЕТ)самолета с помощ за Италия от Русия и нито цент от ЕС и САЩ,да напишеш подобен пасквил си е баш бая "героизъм"!
    Ало,ДОЙЧЕ тЕЛЕ,имате ли въобще поглед на нещата или като улично пале знаете само да лаете и каканижете глупости?В момента имаме нужда от помощ,а не от "вицове"
  • 59 Guest

    9 36 Отговор
    Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.

    Коментиран от #61

  • 60 Нощта

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Добро утро":

    Стига цвърча ма 🐀 в капан !
  • 61 Психиатър

    11 3 Отговор

    До коментар #59 от "Guest":

    Явно , изолацията не ти действа добре ! Много объркани разсъждения . Стой далеч от балкона , от оръжия и въжета .

    Коментиран от #63, #80

  • 62 Сульо

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Роко":

    откъде имаш такава информация? Или си я смучеш от средния...крак?

    Коментиран от #65

  • 63 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #61 от "Психиатър":

    защо му правиш забележка? Човекът е резнал от Захари Стоянов и го постнал тук...да не мислиш, че има нещо в главата си?! Много го надцени. :)

    Коментиран от #66

  • 64 Гост

    3 0 Отговор
    Deutsche Welle
  • 65 Роко

    5 8 Отговор

    До коментар #62 от "Сульо":

    От руските медии цитиращи руското МЗ. За разлика от подобните ти не си ги изсмуквам от пръстите. Както вече неколкократно обясних на по - глупавата част от населението стига да знаеш руски има достатъчно информация от открити включително и официални източници стига да познаваш манталитета на руските управляващи и да знаеш какво да търсиш.

    Коментиран от #67

  • 66 Guest

    8 15 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    ЧЕТИВО ЗА РУСОФИЛИ,

    бягали от часовете по история !

    НОРМАЛНИТЕ руснаци са наясно за БРАТСКАТА руска/сАвеЦка политика към България

    „... през 1885 г., противно на позицията на Русия, България и Източна Румелия, обявиха обединението, което предизвика т. нар. Българска криза. Тогава Русия изтегли от България всички военни експерти ...

    ... Русия заяви, че няма да позволи на България да превземе Цариград ...

    ... през 1916 г. Русия и Румъния нападат България ...

    ... За три години България е превърната в държава с комунистически режим ...

    ... Йосип Тито и Георги Димитров, естествено, под егидата на СССР се договориха, че цялата Българска Македония се присъединява към югославската ... "
  • 67 Сульо

    11 3 Отговор

    До коментар #65 от "Роко":

    Кажи от кои руски медии, защото и аз ги следя и подобни тъпотии не срещам.
  • 68 Французин

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "tost":

    Даже стогодишната война между Франция и Англия пак Путин е измислил
  • 69 Даже

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Грух":

    Имат лекарства против вируса. Това е ембарго срещу соросоидите.
  • 70 Даже

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Грух":

    Имат лекарства против вируса. Това е ембарго срещу соросоидите.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Самата статия е опит за маниполация с цел да изкара фалшивите новини по-важни от фактите и техните последици. Кое е по-важно изпускането на коронования вирус от китайците /със сигурност по небрежност от военна лаборатория/ плъзнал по целия свят или какво били казали руснаците за да баламосат европейците?!
  • 73 baihui

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Стояне, Стояне да те е@е кой те фане!
  • 74 Иван

    7 1 Отговор
    Мейнстрийм медии са в истерия - навсякъде са руски тролове, явно и жертвите в Италия също е измислица на RT, обаче хората не са луди, истината ще открие пътя към сърцата им. "По плодовете им ще ги разпознаете", засега лошите и тоталитарните Русия и Китай са пратили помощ на Италия, а "сияещ град на хълма", изчадието на добро ;-) се крие зад океана и опитва се да гепи ваксината от германска фирма :)
  • 75 Аз само гледам и смятам

    8 0 Отговор
    Колко самолета с помощ изпрати Русия в Италия и колко ЕС. Вучич пък каза, че разчита само на Китай за помощ. Друго няма да ви кажа, че разбрах, че милиционерите ще следят телефоните.
  • 76 1122

    6 0 Отговор
    Европа е объркана още от решението да бъде обединена.Огледайте се още от началото на цивилизацията.Колко империи са били създадени и колко съществуват още?Римска,Византийска,СССР,САЩ,Югославия,Турска,че сегашна Турция.Една държава не е ли съставена от една нация,тя не може да просъществува дълго,колкото и здраво да е управлението и.Обединена Европа е замислена още от Хитлер,четвъртия РАЙХ,и сега се опитаха да го осъществят,НО кралство англия се осети и напусна,защото започнаха да я източват и не и даваха да диша свободно,не можеше да прави това което правеше преди да влезе в съюз с останалите европейски държави ,макар,че продължаваше да си пълни хазната и с българско злато.Тя разбра,че така не става.
  • 77 Фен на Сектанта

    3 1 Отговор
    Пълна простотия!!
  • 78 сегшг

    1 4 Отговор
    всичко е вярно. България е пълна с мурзилки предатели и на тях заповед не им трябва. те сами предава България
  • 79 123

    2 1 Отговор
    DW вие сте боклуци
  • 80 Не са 9 девет

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Психиатър":

    вчера малко преди 18 часа Русия изпрати 13 - тренайстият- транспоттен самолет с помощи за Италия бъдете сигурни че не е последния

    Коментиран от #81

  • 81 Не са 9 девет

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "Не са 9 девет":

    вчера малко преди 18 часа Русия изпрати 13 - тренайстият- транспортен самолет с помощи за Италия бъдете сигурни че не е последния
  • 82 мак

    3 0 Отговор
    Както винаги, чиновниците от европейския съюз са високоморални и хуманни. Те са винаги в положителна светлина. Те са праведници , икони, и мъченици. Кажете, прочели ли сте някога нещо критично за някой еврокомисар например? Някаква макар и дребна критика, съвет, неодобрение? Никога! Сега, с тази ужасна болест, те пак са пасивни жертвички на Русия...