Last news in Fakti

2 Април, 2020 11:01 5 041 63

Кирил Домусчиев: Много хора ме погребваха, но ще останат разочаровани

  • кирил домусчиев-
  • коронавирус-
  • интервю

Несериозно е парламентът да не се събира, заяви председателят на КРИБ в интервю пред главния редактор на агенция БЛИЦ Ивайло Крачунов

Кирил Домусчиев: Много хора ме погребваха, но ще останат разочаровани - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Г-н Домусчиев, как ще коментирате решението на правителството за удължаване на срока на извънредното положение до 13 май?

- Трябва да сме реалисти. На всички е ясно, че няма да излезем бързо от карантината и проблема с коронавируса. Не смятам, че в България има индустриалец, който да не се готви сериозно за един по-дълъг период на извънредно положение. - Редно ли беше Народното събрание да спре работа заради заболяването на един депутат? - За мен е несериозно българският парламент да не се събира. Тези хора получават заплати, избрани са от нацията и в едно такова извънредно положение те трябва да са на фронтовата линия заедно с лекарите, медицинските сестри и полицаите. Депутатите трябва да работят заедно с всички хора, които в момента работят по заводите и продължават да произвеждат продукция, храна и суровини. Народните представители са лицето на нацията и трябва да работят и то най-вече по отправените им критики за Закона за извънредното положение, за да направят съответните корекции. Едно от безумията, които сътвориха е да премахнат наказателните лихви при просрочие на задължения. В момента се създава една огромна вътрешна задлъжнялост, защото никой вече не плаща за доставка на стоки и услуги. Създадена е ситуация, при която да не могат да се налагат и запори. Много фирми ще фалират точно заради тeзи глупости, тъй като не могат да си получат парите!

Другият главен момент е, че със Закона за извънредното положение се блокира възможността за издаване на строителни разрешения и с това допълнително оставяме строителите без работа. Затова казвам, че има много работа, която депутатите трябва да вършат спрямо ситуацията и кризата. Това се отнася и за Закона за енергетиката, където спешно трябва да се направят поправки, за да може Булгаргаз да върне парите на хората и фирмите. Вие знаете, че тези пари са жизнено необходими и за бизнеса и за гражданите, а не да се чака Банката за развитие да раздаде кредити в едно необозримо бъдеще.

- Текат преговори между представители на бизнеса и държавата за размера на държавната помощ. Ще окажат ли реален ефект върху бизнеса финансовата помощ и данъчните облекчения, които бяха обявени от премиера Борисов?

- За съжаление правителството взе решенията си без да се допита до представителите на бизнеса. Смятам, че това беше грешка. В крайна сметка ние създаваме брутния вътрешен продукт, ние плащаме заплати и създаваме работни места. Затова беше редно да се потърси нашата експертиза по този въпрос. Но станалото-станало. В крайна сметка започнаха разговори в Тристранния съвет с представителите на българското правителство. Работодателските организации представиха своето виждане за това къде мерките ще помогнат и къде те не биха дали ефект. Отделен е въпросът дали социалната министърка и другите ангажирани с темата министри приеха нашите аргументи. За съжаление по част от въпросите, които поставихме, не срещнахме разбиране, което ще доведе до съответните негативни последствия.

- Може ли държавата ни да постъпи като Франция, Унгария и Германия, които дават много повече пари на фирмите и отделните хора?

- Аз смятам, че средствата, които отделя държавата в един начален етап на борба с пандемията и икономическата криза не са никак малко. Проблемът е начинът, по който тези средства ще бъдат разходвани и употребени за подкрепа и стимулиране на българската икономика. Той трябва да бъде възможно най-ефективен. Факт е, че работодателските организации подкрепиха решението за предоставяне на 500 млн. лева за допълнителните средства за заплати на медици, полицаи и хората на първа линия за борба с коронавируса. Също така подкрепихме отпускането на ресурс за раздаване на кредити през ББР и решението на правителството за неувеличаване на заплатите на държавната администрация, която често пъти създава повече бюрокрация, отколкото работа върши. Това са все положителни мерки. За съжаление със сигурност мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса по посока на запазване на работните места е нещо, което работодателските организации, включително и синдикатите, не подкрепяме. Смятаме, че тази мярка няма да работи.

- Ще настоява ли КРИБ за допълнителна държавна помощ в икономиката?

- На този етап това не е обсъждано, тъй като считаме, че все още не е ясно колко дълго ще продължи извънредното положение и кризата като цяло. На този етап по-скоро трябва да се върви към модифициране на мярката 60/40.

- Има ли достатъчно финансов ресурс държавата да устои на новата ситуация?

- Аз считам, че предложението на финансовия министър Горанов за осигуряване на буфер в бюджета чрез взимане на заем до 10 милиарда лева е напълно достатъчно като решение и би подпомогнало в достатъчна степен българската икономика. Да се надяваме, че няма да се стига до разрастване на кризата и, че по-бързо ще излезем от тази ситуация. Оптимист съм, че ще се справим с кризата за няколко месеца и ще започнем да живеем нормално.

- Очаквате ли оттегляне на частни инвеститори от България предвид създалата се ситуация?

- Според мен голяма част от българския бизнес в момента не мисли за инвестиции. Всеки събира ресурс с цел да може да издържи възможно най-дълго в тази тежка пазарна ситуация. Възможно е и част от чуждите инвеститори да замразят инвестициите си в България за тази и следващата година.

- Споделяте ли теорията, че COVID-19 цели да пренареди световния финансов ред?

- Четох какви ли не теории по този въпрос, но в крайна сметка дали умишлено или не COVID-19 ще промени много неща в света на финансите и на икономиката. Коронавирусът ще се отрази и на нашия живот.

- Какъв е анализът Ви за срива на Американската финансова борса?

- Анализът ми не може да бъде много различен от този на водещите световни финансови експерти. Наясно сме, че тази пандемия и страхът от нея доведоха до много сериозна икономическа криза каквато през последните десетилетия не сме виждали.

- Ще се отрази ли пандемията върху Вашия бизнес в САЩ?

- При всички положения ще се отрази. Моят бизнес в Америка е свързан с производство на лекарства. Както знаете навсякъде в света тази индустрия получава приоритет, така че ние сме едни от последните, които не дай Боже трябва да затворим. Наред с това не трябва да пропускаме и човешкия фактор. В нашите заводи работят хиляди хора, които могат да заболеят, така че всичко е непредсказуемо.

- Ще има ли бизнес, който да се възползва от създалата се тежка икономическа ситуация?

- Тук не може да се говори за отделен бизнес. Печеливши са китайците.

- Смятате ли, че държавата взе навременни мерки за ограничаване на заразата?

- България може би е първенец в целия Европейски съюз по мерките, които взе за ограничаване на заразата. Те са не само навремени, но и ефективни. Резултатите и статистиката го показват.

- Какво си помислихте, когато видяхте, че зала "Арена Армеец" е преустроена в полева болница?

- Да ви кажа честно - направи ми лошо впечатление този евтин пиар! По-скоро трябваше да се вземат мерки по посока на това всички болници в България да се подготвят с всичко необходимо за посрещане на една вълна от болни, а не военните да правят циркове с превръщането на зала "Арена Армеец" в полева болница. Това би могло да се направи на един последващ етап, когато болниците не биха могли да поемат болните пациенти.

- Как гледате на хейтърите, които ви атакуваха докато се лекувахте от коронавируса?

- Много хора ме бяха отписали и ме погребваха. Въпросните хора не ми желаеха оздравяването, но днес мога да им кажа, че ще останат разочаровани, защото всичките ми показатели са перфектни. Вече съм напълно здрав човек.

- Имаше ли момент, в който се страхувахте за живота си?

- Не, аз съм силен характер! Не съм си и помислял, че няма да мога да се преборя с това грипче!

- Главният прокурор Гешев в интервю за БЛИЦ каза, че е срамота България да не си подреди държавата, която има население само 7 милиона. Споделяте ли неговото мнение?

- Смятам, че в кризата в момента и държавата, и прокуратурата действат сериозно и си вършат много добре работата.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    70 2 Отговор
    И на тоя ще му национализират бизнеса,затова реве.😭

    Коментиран от #28

  • 2 кълвач

    82 1 Отговор
    Много сме разочаровани наистина Кире!
  • 3 Без тези 240!

    48 0 Отговор
    Хазната ще се напълни! Таман с мерак ще се върнат на работа!
  • 4 Човек

    69 3 Отговор
    Не се ежи толкова Гелчо!Скоро с лопатата по гадната мазна кратуна и на прасетата в Белене!
  • 5 Гостилничаря

    73 3 Отговор
    А още повече хора се съмняват в това, че си имал коронавирус, мизернико.....!!!!
  • 6 Въпрос

    76 2 Отговор
    А не трябва ли да се запиташ защо “ много хора те погребаха” ?
  • 7 Корона вирус. 👑👑👑

    58 1 Отговор
    Наистина много хора щяха да се радват да те погребът но ти Домузино ще погребеш много хора защото си един от първите дето донесоха корона вируса в България гледайки собственните си интереси на фона на разрастваща се епидемия в Италия точно ти изпрати Лудогорец да играе с Интер заради пари.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 0123

    54 2 Отговор
    Що? Ако се гътнеш ще се затрие света ли? Алооо капанец нещастен да ти припомня само,че ковчега джобове няма и катафалката е без ремарке. А там ,където ще отидеш е къща без комин и е само за един.
  • 10 гост

    44 1 Отговор
    Няма проблем. Ще изчакаме. Още малко остана ...
  • 11 Стига си се изказвал ТЪПО

    52 1 Отговор
    Никой не те е копал. Народа иска справедливост и ще я получи в един момент. Ти може да го разбираш както си искаш. СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 12 Русенец

    52 1 Отговор
    Самовлюбено чедо на комунистическата олигархия, и подлога за кражбите на Борисов !
  • 13 Икономист

    48 0 Отговор
    Просто питам.Как оздравя толкова бързо и защо болницата в която беше беше под карантина 48 часа ,а не 14 дни като на другите места.И се надявам ако самия Кирил Домусчиев чете да ми отговори.За оздравяването ме интересува в личен план ако аз или мой близък се разболее да знам с какво се е излекувал ,а за болницата питам като гражданин.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Евалатъ Кире

    25 3 Отговор
    Ти си най-велик! Ти си Олимпийски шампион в борба с Корона вирус.
  • 17 Почвам да си мисля

    23 0 Отговор
    че всички оздравели от корона вируса, имат антидот и пръст във всичко което става ....като започнем от Принца и ... няма случайни неща
  • 18 Ivan

    39 1 Отговор
    Тоз е много гадна мутра
  • 19 Един шофьор

    33 1 Отговор
    Ти си за бесене пае Кирилее.
  • 20 Как полека вкарват

    19 0 Отговор
    стадото за поредното подстригване... кофти е, че няма да минем само с подстригване, особено около Великден и Гергьовден, когато се очаква пик в леталния изход
  • 21 ха ха ха

    38 0 Отговор
    Пълни глупости, много хора ти се смяха на циркаджийските номера, иначе и теб ще погребем ;)

    Нали знаеш: Няма да е все така!
  • 22 Тошко

    19 3 Отговор
    Вече мноо....ооого пъти го написаха.
    Нормалното излекуване със стандартните лекарства отнема 22дни.
    При лекуване с хлорахин + антибиотик, на 6 ден даваш отрицателна проба.

    Човекът изрично си написа сам, че е търсил в няколко държави, докато си намери, и си го е донесъл сам в България. След това докато беше в болницата е внесъл още 100 броя, които са разпределени между болниците (дарил ги е). Лично генерала го каза.

    Не ми е симпатичен, но няма нищо свръхестествено. Него го лекуваха 1 седмица - нормално.

    Важно е да се започне лечението при първите симптоми (както при него), а не да се чака да се влошиш и чак тогава. Ефективността е много малка в този случай, вече го писаха много пъти. Но нашите точно така правят за съжаление ......

    Коментиран от #49

  • 23 грипчето

    17 2 Отговор
    А комунистическият бацил в главата, кога...
  • 24 Д р. Краско

    5 5 Отговор
    С оглед запазването на здравето на нашите ,,скъпи ,, във финансов и здравен план предлагам :: КАКТО ЛЕКАРИТЕ КОГАТО ВЛИЗАТ В ОПЕРАЦИОННАТА В ПЪЛНО ЗА ОПЕРАЦИИ ОБЛЕКЛО, ТАКА И ДЕПУТАТИТЕ НИ ДА ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА В ТАКОВА ИЗОЛАЦИОННО ОБЛЕКЛО ! ! !...........НАДЯВАМ СЕ ТАКА ДА ЗАПАЗИМ И ТЯХНОТО ЗДРАВЕ И ПАРЛАМЕНТА ДА РАБОТИ ПЪЛНОЦЕННО ! ! !

    Коментиран от #43

  • 25 гост

    24 1 Отговор
    Кире много хора те погребваха щото много хора те мразят.Виросат не те уби но ако Гешев не те спипа хората ще те спипат.

    Коментиран от #55

  • 26 Гост

    26 0 Отговор
    Технически въпрос: Къде и как е проведено интервюто ?
    Интервюиращият журналист контактно лице ли е?
    Домусчиев трябва да е под карантина 30 дни след изписване от лечение на коронавирус, според нарежданията на Щаба.
    МВР и прокуратурата дали си вършат работата в случая???
  • 27 Бамбука

    26 0 Отговор
    А , Вие внесохте ли си 54 млн. задължения към хазната ? Всичко друго е бошлаф.
  • 28 Факт

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "Eee":

    Естествено. И тоя е същият комсомолец като Баневи, Миньо и Ветко. Очаквам да подгонят и мудните макар сега да са господари на страната.
  • 29 Независим

    19 0 Отговор
    А ма те вече са разочаровани ,но ти не си,защото имсше само имитиране на корона..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 защо

    24 0 Отговор
    паредния мишок участващ в смазването на обикновенните българи
    - като беше казал преди че минималните заплати дори са големи за хората не помниш - ако те пуснат на минимална за една година и да нямаш достъп до др пари ще умреш от глад
    - за до стената сте такива като тебе или за лампите да виснат

    Коментиран от #33, #42, #54

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Е те тоя гелосания

    17 0 Отговор

    До коментар #31 от "защо":

    "индустриалец" се хвалеше преди време пред Сашо Диков,че всяка вечер си пиел бутилка вино за 9000 евра.
    Този е еманацията на българските цоциалисти и ционисти.
    Пожелавам му да живее вечно!
  • 34 слаботоков

    19 0 Отговор
    ИДВА ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД!!!
  • 35 Еблю

    16 0 Отговор
    Тоя боядисан и гелосан "бизнесмен" няма начин да не си е купил скъп имот в ОАЕ някъде в съседство с Божков че не се знае един ден кой ще е на власт!

    Коментиран от #52

  • 36 Кой му пука

    12 0 Отговор
    Не се притеснявай, има кой да поеме дяловете!
  • 37 Наблюдател

    15 1 Отговор
    Тоя си измисли че е заразен просто за да си напрaви 1 PR

    Коментиран от #53

  • 38 Жалко !

    13 0 Отговор
    А трябваше да те Короняса и затрие !
  • 39 пул

    11 0 Отговор
    Жив си защото има лекарство за теб , а другите ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Gen Gurko

    13 0 Отговор
    Абе не мога да разбера как така гелосаната, принц Чарлс, Том Ханкс и.т.н набързо изкарват Ковид 19 и се оправят, а много по0млади мрат на поразия. И у нас започва да се наблюдава нешо подобно. Стой в къщи докато зариташ, а гелосания за седмица здрав напълно. Нещо не е наред. Хасан Адемов веднага приет в болница, другите да чакат тежка пневмония в къщи. Ако е така. както започвам да си мисля, мислят ли че ще им се размине?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 VVV

    7 0 Отговор
    Винаги изплуваш като л....н.

    Коментиран от #47

  • 46 Ние не спираме да те копаме

    3 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Свети Петър

    7 0 Отговор
    А бе то и аз те чаках ама.........греда
  • 49 1234567

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Тошко":

    По неговите думи е имал двустранна пневмония,което говори ,че не било в етап на първи симптоми, а на етап -усложнение и е безсмислен (късно е за ) хлорахина. И едва ли е търсил антибиотици в чужбина,тъй като такива има и в България.
  • 50 ОПА

    1 5 Отговор
    Ей стига с тая завист и злоба, Кире казва верни неща.
  • 51 онзи

    6 1 Отговор
    Като го слушам какви ги говори и като гледам за колко време се излекува, вече си мисля, че вируса е разработен в неговия завод в Разград.
  • 52 България 16 република на СССР

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Еблю":

    Ами ти що не си купиш?
  • 53 България 16 република на СССР

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдател":

    Както комунистите си измислят, че са социалисти.

    Коментиран от #62

  • 54 България 16 република на СССР

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "защо":

    Не всички хора карат на минимална заплата,само мързеливите и некадърните.
  • 55 България 16 република на СССР

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Закани,закани ама не мое му стъпите на малкия пръст.
  • 56 възмутен

    4 0 Отговор
    домуса още ли е жив
    конфискация на имуществото му и народен съд за да вузтържествува правдата
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Док

    1 1 Отговор
    Модераторе.....това е нова българска поезия, която явно ти си пропуснал! Цензоре?
  • 59 Така е найдобре

    2 0 Отговор
    Целият парламент,с космически дрехи и скафандър,както при космонавтите в открития,космос
  • 60 Ах долни Мисирки жълти

    2 0 Отговор
    значи тия които казват истината и не му се кланят на Домус агата са хейтъри така ли....Падение на личността до невиждани низини и размери.
  • 61 ЗАЩОТО

    0 0 Отговор
    ЗАЩОТО ТЕ МРАЗЯТ И ЗАТОВА" ТЕ ПОГРЕБВАТ",РАНО ИЛИ КЪСНО ПАК ЩЕ ПУКНЕШ,НО ПЪРВО ВЪРНИ НА НАРОДА ПРИВАТИЗИРАНОТО .
    НЯМА КАК ДА НИ РАЗОЧАРОВАШ,ОТ СТАРОСТ ЩЕ ПУКНЕШ НЯКОЙ ДЕН ,НО ЩЕ ПУКНЕШ,А И ПАРИТЕ ТИ НЯМА ДА ТИ ПОМОГНАТ ДА СПАСЯТ ОТ ЛАПИТЕ НА СВЕТИ ПЕТЪР
    ВЪРНИ НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ,КАКВОТО ВЗЕ ОТ ТЯХ!!
  • 62 СавеЦка USsR

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "България 16 република на СССР":

    Аз не съм соцялист а комунист а ти си трол и пишеш за 5ст, на коментар стигна ли до един лев с коментарите си днес.
  • 63 9689

    0 0 Отговор
    Киро,кой ошушка заводБалкан Ловеч,кой дължи 52 милиона неустойки за БМФ?С една дума кой е престъпник?