Last news in Fakti

8 Април, 2020 20:30 5 368 37

Коронавирус и медии: Мутафчийски на върха на пирамидата

  • венцислав мутафчийски-
  • бойко борисов-
  • коронавирус-
  • епидемия-
  • карантина

Смисълът на публичния дебат за Ковид-19 не е да оспори правото на държавата да решава

Коронавирус и медии: Мутафчийски на върха на пирамидата - 1
Снимка: БГНЕС

Така функционира пирамидата в България: държавата създаде щаб, начело на който постави един строг, загрижен генерал. Той е "гласът на съдбата". И медиите възпроизвеждат изцяло неговата позиция.

Анализ на Георги Лозанов.

Въпросът – справят ли се медиите с отразяването на емидемиологичната обстановка в страната, може да се раздели на два: достатъчно ли е количеството и надеждно ли е качеството на информацията, която те произвеждат.

Аудиторията иска още и още

По първия въпрос няма съмнение, че резултатът е впечатляващ. Толкова много никога и за нищо друго не се е говорило публично. Според някои наблюдатели дори се прекалява, което е започнало да дава обратен ефект. Нямам предвид конспиративния сценарий, че пандемията е медиен образ без реален прототип, а умерени позиции като тази на д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет, който отдава причината да има такова объркване и на факта, че имаме "твърде добра информационна система и отделният случай предизвиква генерализация".

Може и така да е, но няма как и от кого медиите да бъдат напътствани - те се подчиняват на аудиторията, а тя иска още и още от същото. Първо, защото колкото повече знае за бедствието, толкова по-успешно може да се защити от него. И второ, защото непрестанното информиране за една невидима заплаха само по себе си е терапия на страха от нея.

За качеството на предоставяната ни информация

Отговорът на втория въпрос е по-сложен и опира до достоверността на предлаганата информация, от която при бедствие буквално зависи оцеляването на хората. Защото да ги заблуждаваш в такава ситуация си е истинско виртуално мародерство. А те няма как днес да се ориентират кой ги заблуждава и кой не, ако не разчитат на изградените авторитети от вчера. Затова коронавирусът избута напред професионалната журналистика, която в мирно време се счита за скучна, с нейната запазена територия в традиционните медии. Телевизорът си върна славата. Той е интегриращ фактор за семейната общност, а когато една информация е плашеща, по-лесно я преживяваш в група.

Текат маневри и в медийната периферия. „Канал 3“ и дори ПИК използват темата, за да си създават авторитет, като се надяват драматизмът на момента да разсее натрупаните съмнения. Техните представители бързат да задават въпроси преди всички, а представителите на институциите бързат да им отговарят, за да не си навлекат техния хейт.

По отношение на достоверността не много видима, но важна роля имат информационните агенции. Те произвеждат първична информация, с която захранват медиите, а не крайния потребител, така че нямат изкушението да го ухажват и привличат на своя страна. Освен това са на световния информационен пазар и в обмена помежду си дават възможност на засегнатите държави да ползват чуждия опит в борбата с пандемията.

Пирамидален информационен модел

Качеството на информацията обаче има още един критерий, на който медийното отразяване на Ковид-19 трудно издържа. Тя трябва да е плуралистична, т.е. да съдържа всички важни гледни точки по темата в тяхното многообразие и противоречивост. А такива по отношение на коронавируса съвсем не липсват. Като не става дума за произволни мнения, а за експертни позиции, зад които стоят научни авторитети. Те трябва ли да бъдат чути от българското общество? Отговорът е по-скоро не.

Възприетият у нас модел на информиране е пирамидален, на върха на който стои назначен от държавата щаб, а медиите като цяло възпроизвеждат неговата позиция. Шефът на щаба е строг, загрижен генерал, който е придобил статут на „глас на съдбата“. Лично оповестява пораженията от заразата и лично преценява за какво още може да се говори. А то горе-долу се свежда до следното: стойте си вкъщи, другото не е ваша работа.

Правителството изглежда самò усети дефицитите на този информационен модел и създаде алтернатива на щаба - създаде Медицински експертен съвет. Той включи водещи специалисти и бе оглавен от един от най-просветените и всеотдайни български лекари. Но просъществува около седмица и резултатите от дейността му останаха само за „служебно ползване“. А на най-активния критик на мерките, предприети от държавата – доц. Мангъров, от „най-високо място“ му бе подсказано, че възраженията му са вредни за здравето и живота на населението.

От това имаме нужда

Смисълът на публичния дебат за коронавируса обаче не е да оспори правото на държавата да решава – то е дадено от конституцията. Нито да окуражи хората да не спазват социалното дистанциране – те са достатъчно уплашени, за да си го позволят, а и законодателят е приел сурови санкции. Смисълът е обществото да запази цивилния си характер и хората да не са лишени от правото на мнение. Да не губят гражданското си самочувствие, което помага на психическото им здраве, а то - на физическото.

Смисълът е те да си набавят плуралистична информация за коронавируса от официалните източници, а не да я търсят в мрежата, където лесно стават жертва на фалшиви новини и слухове.

Последното се връща към шефа на щаба в нелепи журналистически въпроси, което го мотивира още повече да ограничава диалога си с медиите. И така кръгът се затваря.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    34 6 Отговор
    ЕМИ, ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА 1979 ГОДИНА , СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ..

    Коментиран от #5

  • 2 Някой си

    38 12 Отговор
    Дойче зеле, що не информирате хората кво става в дойчланд, ами се чудите какво да изсмучете от пръстите си?
    Мон Женераль, не става!
    ТОЧКА!
  • 3 2882

    47 19 Отговор
    Тоя ще го вземат за водещ в някоя телевизия защото не е никакъв лекар а още по малко генерал просто клоун

    Коментиран от #19, #37

  • 4 Гост

    52 5 Отговор
    Защо изписаните тук ги"няма"? В Турция всеки изписан се изпраща с ръкопляскания и добри пожелания от целия персонал на отделението, телевизии се допускат да правят малки интервюта със вече оздравелите...някак си има позитивизъм във цялата тази борба, защото има човек на 95 г. преборил вируса, баба на над 80 г. също и в това мрачно време, тези възрастни са като лъч надежда за младите... тук все еднл ни облъчват с негативни новини...?
  • 5 да питам де

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ръмпези":

    Ако говорим за миналото, дали ползват в болниците доказалите се техники от 2001г Bubble CPAP или от кислород направо тръбата от която няма мърдане.
  • 6 user

    10 31 Отговор
    Нормално е в такава ситуация военен лекар да има завишени правомощия. Управлението се справя адекватно. Вижте западните държави какво търпят. DW или чужд на България човек има основание да напише антидържавен материал в такъв момент. Не му е времето.

    Коментиран от #24

  • 7 Шекспир

    31 4 Отговор
    В момента ни управляват трима женерали.Все едно сме в казармата.На където се обърнеш все фуражка

    Коментиран от #35

  • 8 Анцуг Адисас

    18 2 Отговор
    с пагони и без шапка як аутфит
  • 9 Снйперист

    10 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 10 user

    15 16 Отговор
    Дойче Веле ни завижда, защото в този момент в Германия има 109329 болни и 2096 умрели от тази пандемия, а при нас е нищо в сравнение. Имате си държава - пишете си вестниците там. Вашите резултати са по-лоши от нашите все пак. Не е уместно да давате съвети.

    Коментиран от #13

  • 11 Активист на БКП

    23 4 Отговор
    Не се справя Мутафа ! От Европа не ни превеждат по сметката милиарди!
  • 12 Всеки балон се пука

    25 7 Отговор
    Напомпването на въздух под налягане, като правило, късно но винаги води до спукване. В пандемията "помпането" с цел си върви с пълна сила. Накрая макар и късно - спукване. Само "помпиерите" печелят, а всички останали, губят. Дори и генералите
  • 13 Съвет

    17 10 Отговор

    До коментар #10 от "user":

    Раздели "мъртвите" на брой на населението на страната, умножи по 100 и виж процента. Сравни. Тогава коментирай. Лаик!

    Коментиран от #14

  • 14 user

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Съвет":

    Населението на Германия: 83,02 милиона (2019 г.)
    Населението на България: 7 милиона (2019 г.)
    Умножава се по 11.86 ... смятайте Вие, дано се научите. И друг път не прибързвайте да обиждате.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цако

    14 6 Отговор
    Тоя с униформа ли оперира?

    Коментиран от #36

  • 17 Вейдър

    30 3 Отговор
    Гледаме филм! И той се казва-,,Цар Бойко и ген Мутафчийски,,.

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 дяд Тодор

    20 2 Отговор
    Добре, че ви имунизирах навремето, щот от моя ученик нищо не става
  • 21 ПАДНАЛ ОТ МАРС

    11 1 Отговор
    Бойко и Санчо Панса 1 към едно
  • 22 Да не се радва

    22 2 Отговор
    - рано или късно от Оссанна ще го Разпнат, не заради раболепието и брифингите покрай короната, а заради осъзнато нанесени вреди и пропуснати ползи за целокупното население, нанесени с действия, волеизявления и заповеди, съсипали бизнеса на хората
  • 23 Перничанин

    11 1 Отговор
    у Пернико, всеки който чете конско, не яде свинско, ходи без туба за вода, не е с анцунг, не кара ГоУф и не скача .... не е наш и е с нисък рейтинг
  • 24 000

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "user":

    Какво търпят. Западните държави имат полеви болници, които пред българските традиционни са супер лукс. Да не споменавам, че испанците и хотели превърнаха в Болници и още са празни някои. В България доктор се разболял в Своге. Е значи в Своге този, който е ходил ппри него и го е зарази е бил с болно сърце. Той може да е умрял вече, но преди това е зарази купища хора, банкноти и предмети. Те ще напишат, че е умрял от сърце. Няма тестване, няма подаване на инфо. Заблуждава цял свят с данните. Ама света не пасе трева. Утре, когато това отмине, което няма да е в близките 2 години,светът ще постави БГ в балон, за да не разнася заразата. В Румъния има много по-адекватни мерки и грижи.
  • 25 000

    10 2 Отговор
    Това за БЦЖ казаха че не е вярно. Има един клип на Сирийски лекар учил в БГ работещ в момента във Валенсия. Каза човека, че ваксината не пази, каза, че който пие алкохол също изкарва тежко вируса и каза да се носят маски. Само маската предпазва. Но и маските ги докараха в Испания и още кой знае къде. Защо ги тъпите още тези да ви мачкат незнам. Сега е момента да ги разкара те.

    Коментиран от #30

  • 26 Така е ама не точно

    15 1 Отговор
    В Австрия започнаха да правят по 15000 бързи тестове дневно. Тук колко правим? Имаме ли представа за общата картина в страната? Колко са
    са го изкарали короната, колко заразени. Това е задължително, за да тръгнат хората на работа, а рисковите и заразените да се изолират.
  • 27 Не така

    0 1 Отговор
    Какво ще кажете? https://izvanredno.zbox7.eu/398935/
  • 28 Петров

    10 0 Отговор
    Като става дума за пирамидата на властта.

    Уcмивки и cълзи oт бивш миниcтър-прeдceдaтeл.Oчaквaмe ъпгрeйт oт нaши дни:)

    Oдa зa вируcoлoгa

    Бългaрcки вируcoлoг
    пoгнa вируca жecтoк.
    Хвaнa гo и… в eпрувeткa
    и му кaпe cъc пипeткa.
    Прoбвa cъc дoмaтeн coк.
    Oня гo изпи кaт` cмoк.
    Дaжe cи пoиcкa oщe.
    Oчeвиднo c мнoгo мoщ e.
    Пocлe гo трeтирa c йoд.
    Вируc – пълeн идиoт
    хич нe ce и пoвлия,
    caмo мaлкo пoжълтя.
    C к`вo ли тoй нe гo трeтирa,
    oня прocтo нe умирa.
    Рeзултaтът – пълнa cкръб.
    Мaй вируcoлoгът – тъп.
    В oтчaяниe гoркия взe,
    чe cипa cи рaкия
    и нe щeш ли, бeз дa иcкa
    oт рaкиятa изплиcкa.
    В eпрувeткaтa пoпaднa
    вируcът във миг припaднa
    и крaкaтa cи нaвири.
    Трaурният мaрш зacвири.
    И пoукaтa кaквa e?
    Пий рaкия – и тoвa e!

    Oгнян Гeрджикoв
  • 29 Уокър

    16 3 Отговор

    До коментар #17 от "Вейдър":

    Гледаме цирковия спектакъл "Цар Боко и Мутафчийски."
  • 30 Леа

    19 0 Отговор

    До коментар #25 от "000":

    Ваксината БЦЖ не пази, НО помага инфекцията да протече по-леко и да се преодолее от организма.
  • 31 Гост 2

    14 0 Отговор
    Пазарна икономика - има търсене, има предлагане . Простолюдието има нужда от хляб и зрелище и това му се предлага !
  • 32 По данни от интернет

    3 0 Отговор
    Общо население на Франция - 65797686 персони (души); Италия - 59433744 персони (души); Испания - 45688848 персони (души). България (около, понастоящем със завърналите се наемни работници от чужбина и тумбите крадци-цигани) - 7100000 персони (души). Всеки грамотен може да изчисли процента смъртност. За България преди дни беше 0,00728 (хилядни) от ПРОЦЕНТА. Съчуствам на близките на починалите. Тежко им, загуба невъзвратима. Но и останалите живи имат право на спокойствие. А каква е целта на управниците, никой не може да каже!
  • 33 нклор

    6 0 Отговор
    Бг мамите поставиха на върха на пирамидата ген. Мутафчийски. Появи се едно ново лице от мъжки пол по медиите и те припаднаха по него.
  • 34 аз съм Веска

    5 0 Отговор
    КОЛКО ГОДИШЕН Е ПОЧИНАЛИЯТ .МЪЖ ИЛИ ЖЕНА .ПРЕЗ ДЕНЯ ИЛИ ПРЕЗ НОЩА СИ Е ОТИШЪЛ...ИЗВИНЕТЕ - ТЕЗИ ОТГОВОРИ НА СТРАНИЧКА СЪС СТАТИСТИЧЕСКИ ХАРАКТЕР .ЩАБЪТ СЕ ИЗПРАВЯ САМО ЦЕЛЕВО, С РАПОРТ , КАКВИ МЕРОПРИЯТИЯ Е СВЪРШИЛ.БИБИ НАПИПА ТЕМАТА / ТОЙ СИ Е ПРИРОДЕН , НАРОДЕН ИНТЕЛЕКТ / , С КОНКРЕТНИ СВЪРШЕНИ МЕРОПРИЯТИЯ .
  • 35 а нее

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шекспир":

    има 2-ма генерали и едно`менте`-маркуч-оператор....
  • 36 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Цако":

    Той си е `касапин`-спец....
  • 37 Бор Кор

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "2882":

    Дразни ли ви Мутафчийски .Дразни ви .Защо . Вие знаете отговора. Ами той със щаба буквално ви отне възможността да тролите в пространството с фейк новини . Е-ех ако го нямаше щаба какви фантастични фейкове щяха да бъдат създадени ; Примерно: Починалите са 240 ,а не 24 , каза ми кака Сийка от съседния вход . Или пък ако трябва да подкопаете мерките ще кажете; Ами не не са починали 24 , а само 2.4 човека , а другите просто са си умряли от други болести и защо е тази карантина. Друго , на Борисов са му направили 240 теста и кой ги плаща , а също и на всички депутати им правят по 3 тста на ден , а за това на останалите хора няма тестове . Срамота.......... Ей обърка ви бизнеса Мутафчийски с този щаб. И друго , някой пусна мухата ,че Мутафчийски ще е кандидат на ГЕРБ за президент и всички любители на фатмака Радев изведнъж започнаха да го плюят , че даже и един се изцепи да му иска оставката .Смешни сте другари . Мандрите свършиха . Ще обирате на марко Тотев Чадъра сега!