Last news in Fakti

9 Април, 2024 04:51 1 162 4

Рискът от епидемия от денга в Аржентина е все по-голям

  • денга-
  • алжентина-
  • епидемия

Повишаването на температурите е станало причина за най-голямото огнище на зараза в страната

Комарите в Аржентина се излюпват по-рано и достигат по-хладни райони отпреди, тъй като повишаването на температурите е станало причина за най-голямото огнище на денга в страната и повишава риска от по-редовни епидемии на вируса, пренасян от насекомите, твърдят учени, цитирани от Ройтерс и БТА.

Досега през сезон 2023/2024 г. южноамериканската страна е регистрирала 232 996 случая на заболяването, известно като "треска на счупените кости" заради силните болки в мускулите и ставите, които може да причини висока температура, главоболие, повръщане и кожен обрив.

Това е доста над предишния исторически максимум от 130 000 случая, регистриран през миналия сезон, и пет пъти повече от същия период на миналата година, сочат последните официални данни. Случаите обикновено се увеличават в края на лятото в Южното полукълбо, около март-април, но този сезон започнаха много по-рано.

"Увеличаването на броя на комарите в края на пролетта става все по-рано и по-рано", каза Силвия Фишер, доктор по биологични науки и изследовател в Националния съвет за научни и технически изследвания (CONICET). Учените наблюдават, че болестта се появява повече от преди в по-хладните региони на юг от Аржентина, посочи Фишер.

"Това са все места, където преди няколко години не можеше да се открие", заяви тя и поясни, че това отразява по-широка регионална тенденция, при която сезонът за комарите се удължава поради по-топлото време, отчасти свързано с изменението на климата.

"Ако трябва да направя някакъв извод, бих казала, че има възможност за епидемии от денга може би всяка година", предупреди Фишер.

"Имам много пациенти, хоспитализирани заради денга", каза Леда Гуци, лекар по инфекциозни болести. Тя обясни, че макар повечето случаи да не са тежки, огромният брой случаи може да доведе до по-смъртоносна епидемия през следващата година, тъй като хората се заразяват отново.

"Заболяването се разпространи изключително много и наистина смятаме, че следващата година ще бъде много трудна", заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 епидемия

    1 0 Отговор
    Денги нет.

    Коментиран от #2

  • 2 ДА АМА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ....

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "епидемия":

    ПРАЙШ ЛИ ВРЪЗКАТА......

    Коментиран от #3

  • 3 руzcлямците

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДА АМА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ....":

    скоро вместо денги ще получите денга
  • 4 Стига де

    0 0 Отговор
    Я па нещо като вълшебна факсинка как още не сте измудрили. Ма то пък за една Аржентина не си заслужава. Няколко милиардчета печалба за кого по-напред.