Last news in Fakti

10 Април, 2020 10:00 8 702 63

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията

  • сащ-
  • пандемия

От 2008 г. насам нивата на дълга на домакинствата всъщност намаляха и сега са по-ниски, отколкото бяха в тогава. Но не и корпоративния дълг, който нараства

Защо точно САЩ имат най-големи проблеми с пандемията - 1
Снимка: ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За това става думата! „Помнете: това, което искам, е факти. Учете тези момчета и момичета само на факти. В живота са необходими единствено факти. Не насаждайте нищо друго и изкоренявайте всичко друго. Умът на разумни животни може да се оформи само с факти; нищо друго никога не ще им бъде полезно.“

Едничкото нещо потребно.

Из: Чарлс Дикенс „Тежки времена“, 1854

Та да започнем с фактите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи разпространението на COVID-19 като безпрецедентен световен тест за разлика от всичко, с което сме се сблъсквали през последните 75 години. Неговите коментари идват след брифинг на Белия дом, където най-добрите съветници по здравеопазване на президента Тръмп заявиха, че очакват между 100 000 и 240 000 американци да умрат от COVID-19, дори ако се спазват строги насоки за социално дистанциране. Броят на смъртните случаи би бил далеч по-висок без такива мерки, и са оценени на 1,5 до 2,5 милиона жертви. Да припомня, че през Втората световна война САЩ дадоха 291 557 жертви; във Виетнамската война – 47 434; в Корейската война – 33 739; във войните в Афганистан и Ирак – 5 669; при атаките на 11.09 – 2 977. Излиза, че даже при строги мерки могат да се доближат всичките човешки загуби за 75 години на САЩ, а при „меки“ ограничения – загубите да надхвърлят 4-5 пъти сумарните. Това е национална трагедия!

Защо е такава американската драма, този американски Сталинград?

Норвежкият университет за наука и технологии, по „препоръката на Министерството на външните работи“, предприе безпрецедентната стъпка да призове всички студенти, които учат в чужбина, да се върнат у дома. В съобщението те наблегнаха на необходимостта да се върнат у дома, ако студентите живеят в страна със „слабо развити здравни услуги и инфраструктура… например САЩ“. Думата бързо се разпространи в социалните медии, че САЩ бяха посочени като пример за страна с лоша здравна инфраструктура, като много граждани на щатите се съгласиха, че липсва капацитет за справяне с пандемията.

Въпреки че САЩ имат добър опит за справяне с епидемиите, в сегашния случай не са предприети старите изпитани мерки.

Докато светът замира в отговор на коронавируса, учените и историците изучават пандемията от 1918 г., при която загиват 675 000 американци и от 50-100 милиона души по целия свят, относно методите за най-добър начин за овладяване на пандемията. Грипната зараза от 1918 г., считана за най-смъртоносната пандемия в съвременната история, предлага като най-добро решение социалното дистанциране за справяне с днешната COVID-19. Но кой да се вслуша в старите съвети? След като във Филаделфия бе открит първия си случай на грип през септември 1918 г., лекарите предупредиха хората за възможното разпространение на болестта, но няколко дни по-късно градът проведе парад, на който присъстваха 200 000 души. Броят на случаите с грип продължи да нараства и две седмици след първия случай имаше нови 20 000. Няколко града обаче реагираха бързо и решително и имаха поразително по-ниска първоначална смъртност.

Има много причини, поради които Съединените щати, които изразходват най-много на човек от населението за здравеопазване всяка година от всяка друга развита страна, изостават от другите по отношение на достъпа до здравни грижи. В сравнение с тях, САЩ се открояват с липсата на универсална система за здравеопазване и с приоритет на корпоративните печалби пред здравеопазването. Това доведе до разпокъсана система на здравеопазване, която не е добре подготвена и оборудвана за координиран отговор във времена на криза като настоящата пандемия.

Според Глобалния индекс за здравна сигурност САЩ са на 175-о място от 195 страни по достъп до здравни грижи. Италия е на сто страни по-напред, на 74-о място, и има огромни проблеми с претоварените болници, недостатъчното оборудване и недостига на персонал. По тези причини Италия, която е по-подготвена от САЩ според горната статистика, е принудена да даде приоритет на пациентите за интензивно лечение въз основа на „вероятността да оцелеят“.

Преди десет години при президента Барак Обама, оценявайки недостатъците на американската система на здравеопазване, бе подписан Закон за достъпните грижи. И благодарение на него бе наблюдаван огромен напредък през десетилетието оттогава досега – като осигуряване на достъп до качествени, достъпни здравни грижи за 20 млн. и допълнителна защита на 135 млн. души при предварително съществуващите условия.

Но и тези мерки се оказаха недостатъчни. От 1975 г., докато населението на САЩ е нараснало от 216 млн. души на 331 млн., общият брой болнични легла е намалял от 1 500 000. на 925 000. Този спад е последица от времената на президента Никсън от 1973 г., който организира приватизацията на общественото здравеопазване. В момента САЩ разполагат само с 2,8 болнични легла на 1000 жители, което е малко над половината от средното ниво от 5,4 легла на 1000 жители в други развити страни.

Провалящите се финансово обществени болници, благодарение на организираното недофинансиране, са обект на специален интерес за печалби от големи корпорации, които ги поемат да ги „оздравят“, изсмукват приходите от тях и след това им „позволяват“ да изпаднат в несъстоятелност. Например, Kaiser Health News описва случай на корпорация, базирана във Флорида, EmpowerHMS, която купува 18 болници в Южния и Средния Запад. EmpowerHMS организира и провежда доходоносна, но измамна лабораторна операция извън болниците, донасяйки си десетки милиони долари, докато на самите болници липсват основни консумативи и оборудване. В крайна сметка 12 от болниците фалират, а някои са затворени. Немалки на жители градове бяха не само опустошени от загубата на местната болница и работните места в тях, но и бяха измамени със стотици хиляди долари неплатени данъци върху собствеността.

Според Американската болнична асоциация сега са налични близо 70 000 легла за интензивно лечение за възрастни. Това няма да е никак достатъчно, за да се обхванат приблизително 2 млн души, които могат да бъдат хоспитализирани за COVID-19. Повечето отделения за интензивна терапия са почти пълни и сега всеки ден. На 27 март губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че градът ще се нуждае от допълнителни 87 000 болнични легла, включително от 37 000 интензивни легла, над тези 3000, които съществуват в момента.

Ню Йорк е залят от случаи на COVID-19. Към този момент в Ню Йорк има близо 50 000 случая, повечето от тях в и около града, което го прави 6-то най-високо място в света. Лекарите и сестрите съобщават за неясноти относно политиките по отношение на пандемията и критикуват недостига на лични предпазни средства, тестове и медицински изделия, включително вентилатори. Губернаторът помоли президента Тръмп да поиска от Инженерния корпус на армията на САЩ да построят временни здравни заведения и досега те са преоборудвали четири сгради, за да създадат 4000 нови легла и обмислят още четири съоръжения плюс използването на общежития на колежи и хотели като временни болници.

Отначало президентът Тръмп обяви, че лечението на COVID-19 ще бъде покрито, без да се изисква доплащане. Обаче групата за лобиране в сектора „Американските здравноосигурителни планове“, веднага уточниха, че това ще важи само за тестване, а не за лечение. Rising Pharmaceuticals, която произвежда антималарийното лекарство Chloroquine, което се тества за употреба срещу COVID-19, вдигна цената на лекарството с близо 100% в края на януари. И вместо да купуват тестове COVID-19 от Световната здравна организация, както направи Южна Корея, САЩ избраха да разработят свои собствени тестове. Това доведе до сериозно забавяне на достъпа до тези тестове, което означава, че САЩ са пропилели доста време и възможности да идентифицират и изолират хора, заразени с COVID-19.

Освен това, тези, които са хоспитализирани с коронавирус в САЩ, могат да очакват да платят навсякъде от 42 486 до 74 310 долара, ако не са застраховани или ако получават здравни грижи, които се считат извън стандартната мрежата от осигуровки на тяхната застрахователна компания, според последния анализ на независима нестопанска организация FAIR Health. За тези със застраховка, разходите, които са извън осигуровката, ще бъдат от 21 936 до 38 755 долара, в зависимост от разпоредбите за споделяне на разходите в техния здравен план.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват, че между следващата година между 160-214 млн. души в САЩ могат да бъдат заразени, ако не се направи нищо, за да се спре разпространението на вируса. Въпреки че вече се предприемат положителни стъпки, като например затваряне на училища, забрана на големи събирания на хора и спиране на „несъществени“ предприятия, сегашното нарастване на случаите в САЩ е по-стръмно, отколкото в страни, които изпитват значителни затруднения, като Франция, Германия, Испания и Италия. В момента (06 април 2020 г.) САЩ са страната № 1 със случаи на зараза – 336 907 случая, а страната, в която започна пандемията – Китай, остава с бруто 81 708 случая.

Освен всичко друго, има опити за информационно затъмнение в „свободния“ сват. Американски болници уволняват лекари и медицински сестри, които публикуват недобрите условията на труд по време на пандемията с коронавирус. В Чикаго медицинска сестра беше уволнена, след като изпрати имейли на колеги, че иска да носи по-добра предпазна маска, докато е на дежурство. В Ню Йорк здравната система на NYU Langone предупреди служителите, че могат да бъдат уволнени, ако говорят с медиите без разрешение. Не става въпрос обаче само за здравните работници. Amazon уволни служител, след като организира стачка в склад в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, заради условията на риск за здравето. Генералният прокурор на Ню Йорк Летития Джеймс нарече акцията на компанията „неморална и нечовешка“, но какво от това?

Държавната помощ, изразявана в солидни парични потоци, не всякога е ефективна и насочена към най-нуждаещите се. Лесното финансиране подтикна инвеститорите да насочват средства към корпоративни облигации с рейтинг „почти боклуци“ или „боклуци“, което позволява на фирми, които вече плуват в дълговото блато, да се възползват още повече. Изчислено е например, че 16% от американските компании са „зомби компании“, т.е. те нямат достатъчно приходи, за да плащат дори лихви по дълга си. Но много от тези фирми може би не са преживели дори лек икономически спад. Подпомагането на тези „зомбита“, дори и косвено, сега ще стане част от „войната срещу вируса“.

От 2008 г. насам нивата на дълга на домакинствата всъщност намаляха и сега са по-ниски, отколкото бяха в тогава. Но не и корпоративния дълг, който нараства. Измерва се като „нетен дълг“ на фирмата в сравнение с нейната EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – Печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация), корпоративният дълг се е удвоил след последния срив 2007-2008 г. През 2009 г. средната американска компания дължи 2 долара дълг за всеки 1 долар печалба. Днес средната фирма носи нетен дълг към EBITDA средно в пропорция от 3 към 1, а много фирми – като Ford Motor, CarMax, Harley-Davidson и General Motors – имат съотношения от 8 към 1 и 15 към 1. Boeing , специален случай заради кризата си с модела 737 MAX, има съотношение 37 към 1.Последните две десетилетия кредитният рейтинг на корпоративната Америка се срина. В началото на 90-те години на ХХ век повече от 60 компании притежават кредитни рейтинги ААА. Днес само 2 американски фирми са с оценка AAA: Johnson & Johnson и Microsoft. През 2001 г. по-малко от една от пет фирми с инвестиционен клас бяха оценени като BBB. Днес половината от целия корпоративен дълг с инвестиционен клас принадлежи на фирми с оценка „тройно B“ (BBB) или по-ниска. Една трета от тези фирми са оценени с тройно-В минус (BBB-), на една стъпка от спекулативен или „боклучен“ статус.

Вече много корпоративни облигации с „тройно B“ (BBB) се търгуват на вторичните пазари при необичайно ниски цени, така че дори облигациите с инвестиционен клас се третират като боклуци. Скоро много други корпорации с „тройно B“ (BBB) ще бъдат официално понижени до боклуци поради кризата с торонавируса. Това ще увеличи разходите им по заемите и ще ограничи достъпа им до кредит. Дори „здравите“ компании често се нуждаят от достъп до готов кредит, а ако не го получат, те преминават в по-нисък клас. Последиците от всичко това ще се отразят в структурата и авторитета на америкканската икономика, задълбочавайки и разширявайки рецесията.

Но нима не трябва да се жертват хората с риск и за здравето си, придобивайки някога някъде „стаден имунитет“, за да поддържат и възраждат икономическата дейност? Нали „икономиката умира, но хора се раждат“?

Предприемането на строги мерки за поддържане на най-уязвимите хора на възраст от COVID-19 има огромна полза за обществото: 8 трилиона долара, според икономисти от Чикагския университет. „Тези ползи са над една трета от БВП на САЩ и са по-големи от целия годишен федерален бюджет“, пишат икономистите. Майкъл Грийнстоун е водещ автор на работния документ, който се опита да проектира ползите от „умереното социално дистанциране“ – определено като „домашна изолация на подозрителни случаи, домашна карантина на живеещите в същото домакинство като заподозрени случаи и социално дистанциране на възрастни хора и други с най-голям риск от тежко заболяване“ – извършени през следващите три до четири месеца. Това е приблизително това, което е предписано от насоките на Белия дом за „забавяне на разпространението“. Документът от Чикагския университет усъвършенства модела на Империалския колеж чрез прогнозиране на намаляването на смъртните случаи както от избягвани възможни инфекции, така и от това, което се нарича „преливане“ на смърт – от болни хора, които умират, защото няма достатъчно капацитет на интензивните отделения, за да ги лекуват с интервенции като вентилатор – за тези, които не могат да дишат самостоятелно.

Моделът на университета в Чикаго установява намаление на смъртността с 1,76 милиона от социално дистанциране, включително 630 000, които не умират, защото не биха могли да бъдат лекувани адекватно в болницата. Илюстрация, включена в документа, посочва близо 1 милион души, на които в Отделението за интензивно лечение (ICU) може да бъде отказана грижа дори при продължително и умерено социално дистанциране – поради недостиг на капацитет. Какво се случва с тези без лечение в Отделението за интензивно лечение? Според модела, Грийнстоун казва: „Предполагаме, че 90 процента от тях умират.“ Точно този вид моделиране подчертава защо много страни се опитват да стигнат до най-твърди мерки за социално дистанциране.

Моделът на университета в Чикаго се фокусира върху финансовата стойност на живота, който може да бъде спасен. За да изчислят тази цифра, икономистите се опират на показателя, наречен „стойност на статистическия живот“, която правителствените агенции рутинно използват при претегляне на разходите и ползите от промените в политиката, като повишаване на ограничението на скоростта по магистралите или налагане на нови ограничения за замърсителите в околната среда. „Може да изглежда шокиращо“, казва Грийнстоун за федералните бюрократи, претеглящи всичко чрез оценката „разходи – ползи“: решения, които биха могли да убият хората без съответното лечение или разходите да им се спаси живота. „Но това е централното в работата на федералното правителство на САЩ, и в по-малка степен на правителствата и на местните власти. Обществата винаги трябва да правят тези компромиси.“ Стойността на статистическия живот не се ограничава до бъдещи икономически приходи или поведение при покупка. „Това е пълен показател за вашето благополучие“, казва Грийнстоун. „Това е колко цените нещата, които консумирате, но не само нещата на пазара, като храна, телевизор и други подобни неща, но и как обичате да прекарвате времето си с приятели и семейството си. Това е всеобхватна мярка.“ Настоящата стойност, използвана от федералното правителство, е около 11 милиона долара на човек. И ако правителството правеше това моделиране, то щеше да използва тази цифра за всеки спасен живот, независимо от възрастта. При тези условия спасяването на 1,76 милиона животи възлиза на повече от 20 трилиона долара – или почти една година от производството на брутния вътрешен продукт на САЩ.

И сега – поуките за България. Ето кои са те, като някои и сега са общоевропейски:

1. Общественото здравеопазване трябва да има примат сред всички останали сектори в икономиката. И във времена на криза, и във времена на благополучие.

2. „Равенството на достъпа“ до здравеопазване трябва да бъде основен принцип на функционирането на системата.

3. Сектор „Обществено здравеопазване“ трябва да е нетърговски, да се включва в крайното потребление, подобно на пожарните команди.

4. Управлението на сектор „Обществено здравеопазване“ е за предпочитане да се възлага на обществен здравен комитет.

5. Общественото здравеопазване трябва да бъде държавно финансирано – с „допълващ“ капацитет против епидемии и рискове. Бюджетирането му следва логиката „От всекиго според доходите, всекиму – според нуждите“. Всеки е длъжен да плаща, всеки може да се възползва при нужда.

6. Горният принцип трябва да се разпространи и върху изписването на лекарства по рецепта – безплатно за потребителя.

7. В частния сектор може да останат „несъществени“ здравни услуги.

8. „Няма таван за разходите“ в публичния сектор на здравеопазването при криза; възможно „частично национализиране“ на частния сектор при криза.

9. НЗОК не трябва да се „демонополизира“,за което настояват откровените лобисти на корпорациите. Частните здравни фондове остават за „несъществени“ здравни услуги.

10. Европейският съюз трябва да координира усилията си в следните насоки: единна минимална и средна работна заплата на заетите лица в здравния сектор – за да няма преливане на готови кадри от една „по-слаба“ страна към по-развитите (при това – безплатно!); единни нормативи за поликлинично и болнично обслужване в обществения сектор; пропорционално инвестиране в научно—изследователска и развойна дейност във фармацията и здравеопазването в обществения сектор.

Фактите ни водят към тези изводи, само фактите! Всеки грип, който имаме, всяка настинка създава спомен. Имунната система съхранява спомена за нахлуващ патоген и следващия път, когато сме изложени, телата ни разпознават врага и го нападат. Но същото е и обществената система: когато се подлагаме на пандемията, гражданите на България трябва да „съхраняваме“ спомена от тази криза, за да можем успешно да се справим със следващата заплаха.

За това става думата!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 58 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фермер

    105 8 Отговор
    Защото зад лъскавата външност се крие мизерна кочина.
  • 2 Японеца

    84 12 Отговор
    В Сащ нямаш ли пари си болен! В БГ сме в пъти по добре, дори и от Холандия, Италия, Испания!

    Коментиран от #9, #17

  • 3 00000014

    64 13 Отговор
    Природата ги наказва защото са гадни същества!
  • 4 Дельо хайдутин

    81 11 Отговор
    Какво искате от дивия капитализъм.?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дичо

    40 8 Отговор
    САЩ си прочистват улиците от бездомници, емигранти, наркомани и негра. Но може да се получи обратния ефект и точно емигрантите поради здравата си имунна система да станат бъдещите американци. Когато други ги ограничават да не могат да крадът на воля от целия свят се стига до това положение.

    Коментиран от #14, #15

  • 7 човек

    36 5 Отговор
    Бумерангът се завръща

    Коментиран от #55

  • 8 Госあ

    50 7 Отговор
    „слабо развити здравни услуги и инфраструктура… например САЩ“ хахаха фактите, фактите за краварника. На мен не ми е известно норвежците да са големи русофили. Не е зле да се кажат и фактите, за процента роби на ипотеките у краварника и това, че нямат пари дори за малко по качествена храна. Пример ше ми дават, с холивудското порно 😂
  • 9 Гошо

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Японеца":

    За сега е наистина все още така

    Коментиран от #19

  • 10 РЕАЛИСТ

    42 5 Отговор
    Ами вчера имаше статия от учен , който предупреди, че вирусът е опасен особено за затлъстели хора. Затова най много удари САЩ , където са си много угоени.

    Коментиран от #20

  • 11 Госあ

    23 4 Отговор
    На 31 декември Китай официално уведомява СЗО за новия вирус и опасността от пандемия. Само 10 дни по късно, генома му е публикуван от китайците. И всъщност, две седмици след това корейските Kogene правят първите тестове, следват и Solgent SD biosensor . Все корейски. Тестовете са мащабни, а лечение се предприема още с първите симптоми, когато препаратите са ефективни. Всеки може да види какво е положението в Южна Корея. Това са фактите.
  • 12 Според

    13 7 Отговор
    логиката на ,,умните,, тролове, ЦРУ са си пуснали вируса и на тях в случай, че ги разкрият. Сигурно е вярно, тролявете не лъжат

    Коментиран от #45

  • 13 аз съм Веска

    3 7 Отговор
    В СМИСЪЛ ЗА ГОВЕДОТО.. ЩЕ ОЦЕЛЕЕ ТОЗИ КОЙТО ЕВОЛЮИРА .
    А ГОВЕДОТО ЕВОЛЮИРА , ЗАЩОТО ГО НАРИЧАТ СВЕТИ ТЕРЕНТИЙ .ЧЕТВЪРТИЯТ- ЦАРСКИ МАНДАТ СОВИД - 19 ,Е ИЗЧИСТИЛО ГРЕШНИЦИТЕ С МРЪСНИ РЪЦЕ . ОКУЛТНО ,НО ВЯРНО... НЕ МИСЛИТЕ ЛИ ....
  • 14 Хахахаххаха

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дичо":

    То тазо държава в създадена от емигранти и без това. Тъпако Ханс. Такава е конституцията им! Но ти си прос
  • 15 Глупости

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дичо":

    Имунната система на мигриращи може да е силна там от дето идват, но при смяна на климата отслабва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Nиko

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Японеца":

    В Бг по добре ? Ти каде пасеш бе, ако пикът в БГ е като този в Италия или Испания, тогава ше гледате какъв резил са нашите, защо ли ?
    Защото най добрите кадри избягаха на запад за по добро заплащане, да не говорим за липсата на професионално оборудване и консумативи, знаеш ли за кви пари става въпрос ?
  • 18 Госあ

    12 10 Отговор
    И между другото, краварските бързи тестове са за антитела и диагностика на вече преболедували. Там никога не са мислили за диагностика на вирусоносителите и лечение. А за това кои ще могат да бачкат. Стратегията на купеното доцентче, което заеква и елементарни понятия от статистика няма. Видя се,че не може и проценти да смята в едно изказване. А всъщност,следейки за вирусоносителите, освен че можеш да ги лекуваш, можеш и да ограничаваш разпространението. И по този начин и карантината да бъде по кратка и не толкова тежка. Пример-Южна Корея. Със среден коефициент на интелигентност на населението пъти по висок от краварите.
  • 19 Ньндм

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Постепенно и тук става същото
  • 20 Ньмьмф

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Една от причините е може би че сащ ги накараха да изтеглят най големия заем от колкото другите държави...нали трябва да оправдаят някак си този заем пред хората
  • 21 Оня

    26 0 Отговор
    То и сега е така в НАШЕТО здравеопазване , особено за един специфичен етнос от лилави българЕ ! Те са свикнали всичко да получават без нищо да дават ! Заради тях истинските българи изпитват погнуса, когато чуят думата "социално слаб"
  • 22 Тиберий

    13 0 Отговор
    Електропреносна система с дървени стълбове Здравеопазване неясно
  • 23 Кой68

    17 3 Отговор
    Нали ни се дава за пример "прекрасния"живот на държавата със неограничени възможности?То като гледам и наща здравна с-ма е ориентирана към такава структура.Балона се пръсна.......И какво стана?!
  • 24 Мдаа

    24 4 Отговор
    Защото здравната им система е гола вода.
    Десет милиона имигранти, няма да отидат на лекар, заради имиграционните.
    30 милиона крайно бедни без здравни осигуровки.
    150 милиона със застраховки, които до определена сума първоначално си ги плащаш лично, над тази сума застрахователят.

    Около двеста милиона нямат пари и достъп до лечение, затова си правят зъбите в бившите соц. държави.

    Къде сбъркаха САЩ, мислеха, че са създали генетично оръжие срещу Китай, ама нещо жестоко се обърка.
    Но ще поработят още, докато не ни унищожат с по-агресивни щамове.
  • 25 Гост

    10 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „От всекиго според доходите, всекиму – според нуждите“. Всеки е длъжен да плаща, всеки може да се възползва при нужда.
    Ами, аз не съм много съгласен, а и навярно не съм единствения! Не смятам, че е редно, аз да се грижа за здравето си /храна, начин на живот, периодични профилактични прегледи/ и в същият този момент да плащам за безотговорното поведение на този или онзи!

    Коментиран от #31, #51

  • 26 КУХА ИКОНОМИКА

    12 3 Отговор
    ЗАЩОТО ИНДЕКСА ДОУ ДЖОНС СЕ ПОВИШАВА ИЗКУСТВЕНО САМО СЛЕД ПОЛОЖИТЕЛНА РЕЧ НА ТРЪМП А РЕЙНТИНГОВИТЕ АГЕНЦИИ КАТО ,,ФИЧ,, И СТАНДАРТ ЕНД ПУУРС ПОВИШАВАТ РЕЙТИНГ НА КОМПАНИ ИЗГРАДЕНИ С ЛОШИ КРЕДИТИ,КРАЖБАТА НА ПЕТРОЛ ОТ ЛИБИЯ И СКОРО ОТ ВЕНЕЦУЕЛА
  • 27 Госあ

    20 9 Отговор
    След няколко години краварника ще стане като Мексико. Ще се върне към положението си преди кражбите от световните войни. Неминуемо е. Не може наследници на разбойници и проститутки да служат за пример. И това ще стане благодарение на далновидната политика на Путин за превъоръжаване и благородните руснаци,които дадоха от себе си, за доброто на човечеството. Също така и заради китайският тигър,да който още Наполеон е казал, че когато се изправи на краката си, светът ще затрепери. Мисля че трябва още да отделят за оръжие....

    Коментиран от #54

  • 28 До Гост

    12 7 Отговор
    До Гост,

    Ами имах познати, с две деца, водех здравословен начин на живот, и двете деца с рак.
    Сума за лечения 400 хиледи долара - без гаранция, че ще бъдат излекувани.

    Та колко са хората по света които могат да извадят тази сума на 30 години?

    Хората са оцелели като вид, именно в социум, иначе лъвчо, мечо,вълчо изяждат неадерталчо вярващ в индивидуалното щъкане по пустини, джунгли и прерии.
  • 29 аз съм Веска

    2 8 Отговор
    С ЕДИН ПОГЛЕД ВЕДНАГА РАЗБИРАМ -ДЕМОКРАЦИЯТА РАЗХАЙТВА ХОРАТА .НАБЛЮДАВАХ КАК СЕ ДЪРЖИ НАШЕТО НАСЕЛЕНИЕ СЛЕД ЗАПОВЕДТА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕНЕ НА МАСКИ - ПЪЛНО НЕХАЙСТВО . ПРИ МОНАРХИЧНО УПРАВЛЕНИЕ ЩЕШЕ ДА ИМА " НЕ : " АКО ОБИЧАТЕ ... " А : " МАСКИ НА УСТАТА И НОСЪТ!!!".НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО ЩЕШЕ ДА Е ПОСЛЕДНО, ЗА НАРУШИТЕЛИТЕ !!!И БЕЗ ПАРИЧНИ САНКЦИИ МОЛЯ ...
    НАРУШИТЕЛИТЕ НА ТОВА РАЗЧИТАТ : " ОТ ГОЛ РИЗА .... "

    Коментиран от #47

  • 30 Имигрант

    5 3 Отговор
    Google преводачът да се ползва внимателно, много глупости сте публикували.
  • 31 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Ако си на село и съседите ти са само лисици и катерици, можеш да разсъждаваш както искаш. В социума е друго братчед.
  • 32 ??????

    5 8 Отговор
    Някой да каже на Дуранкев,да пиши по къси пасквили,,5-6 реда,никой не чете такива дълги фермани
  • 33 Чичо Сам

    8 21 Отговор
    Тоя Дуранкев тълкува фактите, както дяволът чете евангелието.. Какво са 100 хил. Жертви за Америка бе смешник?! Това е велика страна, лидер във всички сфери на науката и икономиката... Отивай да наливаш помиен Комунизъм в Москва и Пекин!
  • 34 KAVKAZ POWER

    3 1 Отговор
    Госあ коефициент на интелигентност-Южна Корея !? Zatova li izhvarlyat desetki tonove bokluk v Japanese Sea i zamarsyavat kraybrezhieto na Japan !?
  • 35 Тито

    19 8 Отговор
    Тази идиотска страна е фалирала много отдавна не виждате ли че там вече не ходят световните умове а ходят само идиоти глупаци които си мислят че като отидат там са вече богати а те са по големи мизерните от собствените си страни.във Германия познавам поне около 250 американци работил сам наи малко със 70 американеца и мога да ви кажа че на100 процента са пълни идиоти глупаци дебелаци .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 боцмана

    1 4 Отговор
    Защото са големи отворковци!
  • 38 Боби

    8 3 Отговор
    В България има 350 болници , които разполагат с 50000 легла - факт ! Т.е. 1 легло на около 120 човека . Който може да гледа статистиката и да смята !
  • 39 Behemoth

    7 5 Отговор
    Това е световния инкубатор на икономически пандемия....САЩ страната на десетте самолетоносача обезпечаващи кредита...
  • 40 Сандо

    15 2 Отговор
    Огромна загуба за българското общество е че до медиите се допускат само политически правилни икономисти.От десни неолиберали не може да се размине човек,дори и сега,когато техния модел се срутва.Относно здравеопазванетомоето мнение е,че трябва да се върне модела от соца,разбира се с някои поправки,съответстващи на новите реалности.Търговците на здраве да бъдат изхвърлени от системата,а държавата да действа с твърда ръка.И тогава парите,изненадващо за мнозина,ще стигат.
  • 41 гост

    5 5 Отговор
    Е като прочетох статията и коментарите и изведнъж се почувствах горд българин,ами да с други очи вече гледам на тъпата Америка.Дано само не го забравим след време,като отмине това и хукнем пак натам на гурбет.Сега ще си го върнем за това че не ни имат за повече от негрите.А може и да се прегърнем пак с руснаците и да си спретнем един СИВ и Варшавски договор,нали ни беше много хубаво тогава."Народ който не помни историята си е осъден да повтаря грешките си".Светът ще се изправи след това защото се бори със заплахата,а ние пак ще подсмърчаме на вратата гледайки хубавия живот,който те сами си изграждат и ще чакаме някой да ни оправи.

    Коментиран от #43, #58

  • 42 ежко

    3 1 Отговор
    Много вярно!
  • 43 Коко

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    При 20% заразени с вируса в тъпата Америка могат да осигурят 100% легла т.е. За шест милиона и половина пациенти . В горделивата бг за 20% които са около милион и двеста хиляди в момента има 50 000 легла -факт ! Виж статистиката в интернет , преди да се гордееш ?
  • 44 Верно ли

    2 3 Отговор
    "Според Глобалния индекс за здравна сигурност САЩ са на 175-о място от 195 страни" - според global health security index Щатите са на първо място. Кой лъже?

    Коментиран от #57

  • 45 Не е така

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Според":

    ЦРУ пусна щама в Китай,без да помислят че това не е "старият" Китай. Само че китайците реагираха бързо и неочаквано. На десетият ден изолираха щама и не бе никак трудно да го модифицират. И сега според изследванията в Европа са 2-ра и 3-та модификация,а в САЩ е 4-та. Това явно е истински кошмар за негодниците.

    Коментиран от #61

  • 46 Ангел

    10 2 Отговор
    Бог да го прости Батето много отдавна го каза: Това не е държава , това е фирма
  • 47 До Коментар #29:

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "аз съм Веска":

    Tръмп ceгa дa ce cърди нa ceбe cи, че отмени здравната реформа на Обама в егоцентричната си мания да направи Америка отново фърст и обяви най демонстративно открита ИКОНОМИЧЕСКА ВОЙНА на Китай , НO отговорът на КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ на постоянните заплахи на Тръмп не закъсня и aкo зa Китaй смъртта на няколко десетки хиляди заразени китайци пожертвани зa пoкaзнocт за прeд cвeтa е нищо, пред готовността им да омаломощят и да доведат до колапс и разпад САЩ, както и да разбият икономиките на Европа за да се наложат като новият aбcoлютeн господар на Света И бедна им фантазията на европейците оплакващи се сега от ДЕМОКРАЦИЯТА , какво ги очаква, ако не дай си Боже попаднат под управлението и диктатурата на жълтите...!!!
  • 48 Пешо от панелката

    2 0 Отговор
    Я да видим кой преписва! “...да платят навсякъде от 42 486 до 74 310 долара...”, ха ха, тук на Гуглето Транслейта ви издъни, кво е това “навсякъде” бе, калъф, вероятно в оргинала е “anywhere”, което в случая означава “между”,

    Коментиран от #49

  • 49 ежко

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Пешо от панелката":

    Всъщност не "между", а "някъде, около"
  • 50 Lebensraum

    5 1 Отговор
    Защо ли надушвам във въздуха че след затихване на пандемията с вируса, която ще доведе до страхотна икономическа криза и рецесия в големите икономики, до 2-3 години ще има война и то голяма и мащабна война, за ново преразпределение на Света и като изход от кризата в борбата за оцеляване и за ново жизнено пространство...
  • 51 ежко

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    А за частна пожарна и частно МВР помисли ли?Държавата има три основни функции- да се грижи за здравето, сигурността и образованието на поданиците си.Ако не прави това -каквото и да прави -това не е държава!
    Дадохме образованието и здравеопазването на частници и сега ще си търпим последствията.Само частна армия още не сме направили, но в САЩ и това го има вече.....
  • 52 Бравос за усилието

    3 4 Отговор
    Ей тоя кога написа толкова голям материал. И пълно с цифри, изсмукани отнякъде и не знам дали може да се проверят ?
    Много рубли ще вземе.
  • 53 Голям Слон

    3 2 Отговор
    Както се пееше в една българска песен от преди 30 години.... За американка ми се жени, друг стандарт коли, небостъргачи. Няма там жилищни проблеми, има СПИН в Америка обаче :-))) Има. При това много. А и вероятно е крайно време да дадат свидни жертви и на своя територия. Няма да ги бройкат тия мъртъвци само от съседни презокеански държави..
  • 54 Nико

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Китайският дракон
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Paco

    2 3 Отговор
    Който зло мисли,зло намира- кратко и ясно.Изглежда Началника отгоре се е разгневил и се намесва след всичките зулуми на САЩ дотук .
  • 57 хи хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Верно ли":

    Питай Норвегия;)
  • 58 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Чували ли сте сравнения между ЕС и СИВ през годините?Аз не.Интересно защо.Ще бъде много интересна съпоставката,направена от обективен специалист.
  • 59 Лъжливото овчарче

    3 2 Отговор
    Този от кумова срама трябваше да напише нещо добро за УСА. Така става много тенденциозно ! Всички фирми без две били боклук ? Къде е ябълката, ейпъл, пък и др ? От всеки 4 компютъра в света, 3 имат процесори на ейпъл !
  • 60 Дружество Кирков

    3 5 Отговор
    Трудно ми е да приема, че в това много страшно време за света някой се отдават на разюздана пропаганда !
  • 61 Добре

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Не е така":

    да предположим, че е както казваш, защо обаче китайците намесват пряко в битката и Европа при условие, че да речем е с неутрална позиция, както и факта, че е особено голям консуматор на китайски стоки и ЕС не е във така наречената ,,финансова или икономическа война,, с Китай , а също така да речем и Русия, с която са в отлични отношения, някакси постъпката им е крайно несправедлива
  • 62 Матей

    1 1 Отговор
    Обзалагам се ,че американците надписват бройката по една единствена причина--финансова.Направиха се на ужасени и си отпуснаха няколко трилиона долара,прясно напечатани.Туй е спасителното хапче за тях и те друго не знаят,още и още от същото,пристрастени са.Какво по,удобно извинение за Тръмп да свие знамената и лекичко да се изтегли от Европа,да се сдобри с Китай и да остави света на мира.
  • 63 kjl

    0 0 Отговор
    Всичко им е фасада от гипс картон и гнилоч отвътре.