Last news in Fakti

12 Април, 2020 17:58 7 622 17

БСП искаше оставката на Мавродиев още през 2018 г

  • ббр-
  • стоян мавродиев-
  • банка

Много хора ми писаха във "Фейсбук" да ме питат защо БСП мълчи по темата, защо не се обажда

БСП искаше оставката на Мавродиев още през 2018 г - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Симов във "Фейсбук"

Предупреждение за всички със слаби сърца, панически атаки, пристъпи на виртуална паника и биполярно разстройство - в този статус смятам да кажа няколко хубави думи за БСП. Да, знам, трябва да обвиняваме гадните комунисти за всичко - от големия взрив до коронавируса, но както се казва не си истински левичар, ако не вървиш срещу мейнстрима на лудостите.

И така - тези дни отново прочетох предизборната програма на БСП за изборите през 2017 година. Знаете ли какво - ако държавата беше реализирала поне една трета от мерките, които са изброени там, сега България щеше много по-уверено да посрещне карантината, извънредното положение, редовните брифинги на генерал Мутафчийски и срещите на Бойко Борисов със самотни трактористи без маски.

Ето ви първия пример - в програмата на БСП е записана идеята до която правителството стига едва днес: в големите търговски вериги да се осигурят минимални прагове за произведени в България продукти - 51 на сто за плодове и зеленчуци в сезона на производството им, 70 на сто мляко и млечни продукти, 25 процента за месото, 50 процента отделно за пилешкото, 75 на сто за виното и спиртните напитки.

Това беше навременна политика, която, ако беше приложена навреме, днес земеделските производители нямаше да бъдат заплашени буквално с финансов погром и изчезване. Само че тогава днешните адепти на идеята се надпреварваха да изсипват тонове ирония и сарказъм. Ох, да, беше много смешно. Преди короновируса и кризата, която идва след него. Сега вече не виждам някой да се смее. Защо така?

Още един пример - скандалът с ББР. Много хора ми писаха във "Фейсбук" да ме питат защо БСП мълчи по темата, защо не се обажда. Нямах сили да отговоря на всеки, че добре да се помни. БСП поиска оставката на Мавродиев още през 2018 година, когато стана ясно, че той е застанал зад гърба на Гинка Върбакова и нейния опит да придобие ЧЕЗ.

Но истинската политика не е само в искането на оставки. Това е биенето на тъпан. БСП отиде една крачка напред и предложи промяна в начина на функциониране на ББР. Като например да се сложи таван на сумата, която може да бъде отпускана - например 5 милиона лева.

Замисълът за ББР никога не е бил тя да е банка, която да налива огромни пари в едрия бизнес. Тя трябваше да е мотар за малките и средни предприятия. И точно това щеше да реши проблема. Ако някой си беше направил труда да ни чуе, днес изобщо нямаше да има скандал с ББР, защото той щеше да е невъзможен.

Статусът взе да става много дълъг, но ако имате 10 минути открийте програмата на БСП и я прочетете. Не казвам, че тази различна България описана там щеше да остане незасегната от кризата днес. Но щеше да е много по-подготвена. Многоооооо!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрогарю Симов

    15 18 Отговор
    Политиката се състои и в това предложенията да бъдат направени навреме, когато ще имат моментален ефект и отзвук в обществото. В случая БСП депутатите пропуснаха възможността да атакуват неуместни действия на ББР в изпълнение решения на Парламента и това е политическия пропуск на БСП.
    Отделен въпрос е защо след като всички знаят за шуробаджанашкия начин на управление на тази банка с безброй примери БСП си трае.
  • 2 Тоя бся пари е взел

    8 35 Отговор
    Да ги каже тия глупости

    Коментиран от #7

  • 3 Тоя бая пари е взел

    7 29 Отговор
    За да ги каже тия глупости
  • 4 Снайперист

    8 15 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Чифут

    3 25 Отговор
    С комунистите сме една кръвна група!
  • 6 Жоро

    44 5 Отговор
    Какво стана с Черепа нещо много отшумя всичко ... какво стана баневи Ктб арабаджиев с оня полицай незнам от каде си ... само за тоя вирус а водата с перник ех колко бързо всичко се потулва..

    Коментиран от #11

  • 7 ежко

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя бся пари е взел":

    Глупости, глупости, ама фактите са такива!Може би е редно, преди да се изходиш по темата- да провериш!
  • 8 Гратис за кредит ама плащаш двойна лихва

    21 1 Отговор
    На интернет-страницата на БНБ и тези на банките са поместени условията за гратисен период за кредитите. Те са формулирани с толкова условности, например: Чл. 6. До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.; Разбира се, тези неплатени пари след отмяната на извънредното положение ВЕДНАГА ще станат дължими И НЕЗАБАВНО в пълен размер! Найс, а? А сега да видим някои съществени разлики между демагогията на политическите сили, претворена в дела от БНБ и банките. Кои са те: 1. Ще дължите такси и комисиони; 2. Не е ясно колко време гратис ще ви даде банката и за какво точно. Може и 1 месец да ви даде, може 2 или 3, може и целия допустим срок от 6 месеца. 3. При гратис за главница и лихви ще платите на банката в крайна сметка повече лихви, отколкото ако кредитът се плаща редовно. Без да го обявяват, но ще ви съберат нещо като наказателна лихва. Пример с ООБ-Сибанк. Не плащате 6 месеца и съответно срокът на кредита също се удължава с толкова. Уж всичко е наред, но има една точка, която ви санкционира, без обаче да ви го обявява. (цитат) „3.3. Към всяка вноска по погасителния план до изтичане на срока на кредита или друг разумен по-кратък период, договорен с кредитополучателя, се добавя равна част от непогасената по време на гратисния период лихва.“

    Коментиран от #16

  • 9 Гратис за кредит ама плащаш двойна лихва

    18 1 Отговор
    (край на цитата) И пак ще платите още един път – втори път същата лихва върху тях. Т.е. на практика банката ви санкционира с нещо като наказателна лихва. Така са постъпили и останалите банки. И не са в нарушение – БНБ е одобрила това правило: за гратиса да бъдете санкционирани с наказателна лихва, макар че това название не фигурира в документа! 4. Ако имате просрочена вноска, може крайният срок за гратиса (определен за 30.12.2020) да бъде съкратен по усмотрение на банката; 5. Не е ясно кога ще ползвате екстрата, която ви предлага държавата. БНБ е записала, че молбите се разглеждат не по-късно от 30 юни. Разбира се, логичното беше да се сложи срок например от 1 седмица след постъпване на молбата, ама в мафиотска финансова система важното е демагогията – хем да се похвалим как помагаме на хората, хем дефакто да не им помогнем!; 6. А дали системата е скрито криминална, се разбира в т.10.:„10. Извън обхвата на настоящия ред кредиторите могат да договарят с клиентите си индивидуални схеми на отсрочване, различни от уредените в предходните точки, както и други облекчения.“ С други думи за „своите хора“, за фирмите на олигарсите са създадени всякакви възможности, вкл. и да се отсрочи кредитът им с две, три или повече години, да се ползват всякакви екстри по него, без банката да бъде задължена да внесе пари = резерви по тези операции в БНБ. Чувам ли аплодисменти?

    Коментиран от #12

  • 10 Кози крак

    6 7 Отговор
    Бие Сие Пие умре
  • 11 Аман от лайнари

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Ти си рядко тъп
  • 12 бузю

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гратис за кредит ама плащаш двойна лихва":

    Имаш + от мен !
  • 13 134

    1 5 Отговор
    От едно котило са всички ломунистинкпбдсабвдпссдсндсвгербдост, оп, а най хубави с мръвна група 0 са западните политици, байганю чака някой друг да му копне с багера, а той на готово да седне на софрата без работа. Да живеят рушветите под масата на четири очи, фобре че белите страни имат съвест за разлика от гепачите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тошко

    4 1 Отговор
    БСП искаше оставката и на Нинова, но тя тогава им показа "среден пръст" и мухльовците си седнаха на задниците, включително и Александър Симов.
  • 16 👏 👏 👏 👏 👏

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гратис за кредит ама плащаш двойна лихва":

    👏 👏 👏 👏 👏 👏... 👏
  • 17 Горан

    2 1 Отговор
    Крадците викат дръжте крадеца гн.Гешев почвай ги народа чака....