Last news in Fakti

5 Май, 2020 13:01 6 946 100

За македонскиот jазик, история и книжевност

  • македония-
  • македонски език-
  • северна македония-
  • молдова-
  • румъния

Скопие отчаяно търси своята идентичност, тъй като е една изкуствено създадена нация, с изкуствен език, без собствена история. И дано нашите ръководители да успеят да усмирят тези нелепи претенции, както сториха гръцките им колеги

За македонскиот jазик, история и книжевност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Огнян Стамболиев

Наскоро бях в Кишинеу, столицата на Република Молдова за участие в литературен конгрес на Академията на науките в тази приятелска страна. Срещнах се с доста писатели, журналисти, интелектуалци. Убедих се, при това не за първи път, в тяхната огромна любов към родината- майка Румъния. Радваха се, бяха щастливи, че говорят свободно езика на великия национален поет Еминеску, че пишат на него / при това в най- чистия му вид!/, че се чувстват като истински румънци. Въпреки, че дълго време са били насилствено русифицирани и като част от Руската империя и като съветска република, че им е било втълпявано, че са отделен народ, нерумънски!, с отделен език / „славянски с голям брой латински думи!” – това е било абсурдното твърдение на техния поробител Сталин, изпращал на лагер в Сибир несъгласните с него!/. И веднага се сетих, за нашите „братя отвъд Вардар-о”, за това как от десетилетия ни хулят, как се отричат от своя корен, от своята история, от всичко българско, как ни наричат „татари”, „варвари”, „окупатори”. Как твърдят, че нямали нищо общо с България и нейната история, че били древен и благороден народ едва ли най- древният, още от... Сътворението. Как превърнаха Скопие в един кичозен дисниленд с безброй паметници, конници, колонади, триумфални арки и фонтани, като израз на „древното си величие”! И как безжалостно рушат старите български паметници и гробове. Как изтриват българските надписи по храмове и крепости, как си присвояват великите българи, родени в тази област. Макар това да не им пречи да искат български паспорти и да учат у нас, да приемат помощ от „варварската” държава.

Наскоро, заради политическите преговори, напрежението между Скопие и София се засили. БАН излезе с официално становище по повод „ Хартата за македонския език” на Академията в Македония. А накратко то звучи така: „Официалният език в Северна Македония е регионална норма на българския език.” Тоест, диалектна форма. Според експертите от Института по български език към БАН, тезата за диалектното многообразие на „македонскиот jазик“ (с над „50 говори, кои го сочинуваат западното наречjе, jугоисточното наречjе, како и групата на северни говори) е „ напълно некоректна и подменя обективния факт, че тези говори са естествено продължение на диалектите на българския език на югозапад“.

Нашите учени са категорични, че: „говорите от непрекъсваемото диалектно землище на българския език обхващат историко-географските области Мизия, Тракия и Македония. Данните от историята на езика категорично показват, че по тези места никога не е имало компактно население, различно от българското, нито различен език от българския“.

Това може да се види съвсем ясно и в Българския академичен диалектен атлас. Според него особеностите на македонските диалекти се откриват и в западни, и в източни български говори – и те нямат нищо общо с географската област Македония.” Да, Македония, както го знаят и децата, е просто една географска област, каквито са и останалите български области или провинции: Добруджа, Мизия, Тракия.

А чисто българският характер на нашия, Кирило- Методишевския език е бил доказан категорично по научен път още през първата половина на 19 век, когато в Европа се полагат основите на славянското езикознание като наука. Затова и в историята езикознанието по света няма учен, който да е използвал термин като „старомакедонски”, вместо старобългарски. Знаем, че България дава писменост и култура на редица славянски и неславянски народи. Днес с българската кирилица / време е гордо да я наричаме „българска азбука”, а не „славянска” защото руснаците я наричат и „руска”?!/ си служат в 13 държави на Европа и Азия. Затова и великият руски учен академик Дмитрий Лихачов нарече България „Империя на духа”. И още нещо: близо 40 на сто от лексикалния / речниковия / фонд на руския съвременен език е върху основата на нашия, старобългарския език. Но Москва все още не признава това. Нарича го „старославянски” или дори „руски”! Но това е друга тема...

Така че твърденията на МАНУ / Скопската академия/ за някакво „първенство са просто нелепи, комични! Тъй наречената „македонска азбука”, която е всъщност българска / с две- три буквени промени/, която датира от средата на миналия век, просто няма нищо общо с естественото възникване и развой на книжовните езици в Европа.

Така на 2 август 1944 г., в края на войната, в манастира Свети Прохор Пчински в Южна Сърбия с политически декрет от Тито, президента- диктатор на изкуствено създадената с помощта на Сталин СФРЮ – Социалистическа федеративна република Югославия, на която вождът Йосиф Висарионович „подарява” / със съгласието на неговите послушници съветските граждани Димитров и Коларов!/ тази изконна българска земя, се създава „македонската азбука” и се утвърждава „македонският книжовен език”.

Ето какво е казал един от членовете на тази комисия Георги Киселинов: Литературният език го създават литераторите журналистите, а филолозите имат само да установят формите на езика. Но днес, ако искаме да заемем един диалект от нашия език като литературен език, нямаме излишно време да чакаме да се измисля този език. Ние сме изправени пред въпроса да имаме свой, небългарски литературен език, а не разполагаме с време и не можем да чакаме този език да го измислят поетите, книжовниците и журналистите“ .

Така започват своя път един изкуствено създаден език, който все още е недооформен, и една изкуствена азбука, всъщност, едно леко прекодиране на кирилицата, с промяна на няколко букви. И така вече осем десетилетия тази част от България се отчуждава насилствено от родината- майка, превръща се едва ли не в неин враг.

Да, Скопие отчаяно търси своята идентичност, тъй като е една изкуствено създадена нация, с изкуствен език, без собствена история.

И дано нашите ръководители да успеят да усмирят тези нелепи претенции на Скопие, най-сетне, като своите гръцки колеги, да заемат една по-твърда национално отговорна позиция, защитаваща българските интереси.

П. П. В тази връзка бих попитал нашите издатели и преводачи, които публикуват творби на автори от този край, защо пишат “превод от македонски”, след като такъв език официално няма?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат за Брата

    78 7 Отговор
    Такова нещо като македонски език няма . Те говорят западен диалект с малко сръбско влияние, но такъв език няма категорично.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПиПи

    63 5 Отговор
    Макетата пак почнаха да се взимат на сериозно... Като наближи 24 то май и са първи да доказват Македонскио език и све е от Маке произлезло. Жалко за тях просто
  • 5 Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "Брат за Брата":

    Виече е у капута

    Коментиран от #8

  • 6 Хората не желаят да са българи

    12 52 Отговор
    Разбрали са че да си беге е нещо срамно и дивашко и не желаят да са бг

    Коментиран от #41, #53

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕

    1 14 Отговор

    До коментар #7 от "Фатих Мехмед":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 10 Русороб

    26 17 Отговор
    Хубава статия, всичко е вярно но за нас е съществено макетата да влезнат в ЕС. Целта е обединението, след това за няколко десетилетия ще се претопят и ще изчезнат, а ние ще сме постигнали националният идеал, този за който са дали животът си нашите дядовци. Дано и на някой полезен идиот му влезе нещо в главата, че ние сме дали четмо и писмо на азиатските полуръсти.

    Коментиран от #91

  • 11 X.x

    11 4 Отговор
    Самото заглавие е парадокс!
  • 12 Дългият

    36 3 Отговор
    Браво Огняне,много точно си го написал...изпрати копия на Борисов и сие...и на Президента.Да си отстояват българското както си отстояват гърците тяхното.Проблемът трябва да се реши един път завинаги...
  • 13 Нека да си спомним

    11 14 Отговор
    На какъв език са говорели българите преди македонските братя Кирил и Методий да им дадат азбука.

    Коментиран от #15, #16, #66, #99

  • 14 Са сега само турците

    5 16 Отговор
    Са успели да постигнат българският идеал-всички българи в една държава. Откакто ни оставиха нац.катастрофа след нац.катастеофа....

    Коментиран от #50

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Айде кажи

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "Нека да си спомним":

    На какъв език? На Македонски ли? Или на шумерски? Нали макеттата са били там преди хиляди години.

    Коментиран от #17

  • 17 Брат за Брата

    31 6 Отговор

    До коментар #16 от "Айде кажи":

    Македония е историко географска област , а не държава . Тия б.о.клу.ци са родоотстъпници
  • 18 Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕

    2 20 Отговор

    До коментар #8 от "Анти трол":

    Да с психично отклонение съм и да аз съм македонец от узбекски произход.
  • 19 Ю Кортес

    33 3 Отговор
    Всичко това е така,съгласен съм.Обаче има и друг прочит.Например,нашата кирилица е гръцката алфавита с променени 6 знака.Гръцката алфавита се основава на финикийската азбука.Има приемственост.
    Относно езика,колко се различават словашкия и чешкия или хърватския и сръбския.Може ли някой да твърди че няма чешки или сръбски езици.
    Искането на Скопие за признаване на език е абсурдно.Никой не иска признаване на език,такова нещо в международните отношения няма.Това е предтекст за посегателство върху културата,историята също предтекст да се търси национално малцинство и т.н.
    Ако искат,да подписват и да влизат в ЕС,ако не искат,да стоят вън.Ние зор нямаме.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гражданин.

    31 2 Отговор
    Не желаят да са българи но вземат български паспорти за да живеят в ЕС. Неблагодарници.

    Коментиран от #45

  • 22 Кирил

    37 2 Отговор
    Само за момент допуснете обратното положение.Те са в ЕС,а ние кандидатстваме.
    Може ли някой да си представи какви искания и издевателства щяха да ни приложат

    Коментиран от #23, #26, #30, #62

  • 23 Брат за Брата

    17 2 Отговор

    До коментар #22 от "Кирил":

    Аз да и ако бяха предложили точно това , каквато и лоша мисъл да ми дойде нямаше да е достатъчна за тия родоотстъпници и б.о.к.луци .
  • 24 Крадеца вика дръжте крадеца

    4 36 Отговор
    Значи идваш от от азиатските степи, говориш език който тука никой не разбира и не иска да научи, та се налага ти да научиш езика на местните, местните ти измислят и азбука, че да не си безписмен , какъвто си бил до преди това и като едвам едвам си се научил да сричаш на новият си език започваш нагло да твърдиш, че това е твоят език и местните са ти го откраднали. Е няма такава наглост....така приемливо ли е?

    Коментиран от #56, #60, #93

  • 25 Панов

    25 1 Отговор
    Все пак,защо постоянно се забравя че исканията са от страна на македонското малцинство в Северна Македония.Там по конституция има два официални езика,албански и македонски.Албанците са ЗА договора без каквито и да било забележки и претенции.
  • 26 Stormtrooper

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Кирил":

    Със сигурност, никой не може да си представи, а и не смее да мисли.
  • 27 БКП БСП

    23 4 Отговор
    Берем "плодовете"на руските подлоги комунистисоциалисти и др.глисти.
  • 28 Истината е, че ние сме прихванали езика

    8 32 Отговор
    От македонците, а не те от нас. Глупаво е да им отричаме езика. Те не отричат нашия и не твърдят, че говорим македонски. Само искат да не наричаме езика им български

    Коментиран от #33, #44, #51

  • 29 Молдова

    12 0 Отговор
    Богдан I се счита за основател на Молдова, създавайки през 1359 г. независимо Молдовско княжество. Княжеството достига своя златен век по времето на Стефан Велики, който управлява между 1457 г. и 1504 г. След него Молдавия започва да отслабва и през 1538 г. се превръща във васал на Османската империя. Молдавия обаче запазва контрол върху територията, управлението и търговията си, а турците нямат право да се заселват или да купуват земя. Василий Лупу става княз през 1634 г. и съвсем отслабва вече номиналния османски контрол. През 18 век Молдавия е арена на битки между австрийци, руснаци и турци. През 1774 година, след края на поредната Руско-турска война, страната става протекторат на Руската империя, а на следващата година Хабсбургската империя анексира Буковина.
  • 30 Разбира се че

    20 1 Отговор

    До коментар #22 от "Кирил":

    Си представям.През 2007 г тяхната министърка на външните работи направи специална обиколка на столиците от ЕС за да увещава как България не бива да се приема в ЕС.
    Обратно,Гърция ни беше най големия лобист.Гърците си имаха свои интереси,сухопътна връзка с ЕС и сигурна Северна граница.Също желаеха и по тясно сътрудничество с над като противовес на турция.
  • 31 Тоя па

    9 8 Отговор
    автор откъде накъде си мисли, че Румъния е майката , а Молдова е "русифицирана"? А чети историята, "авторе"...
  • 32 Само си представете, че Аспарух

    3 29 Отговор
    Вместо на запад беше поел на изток. Тогава македонците пак щяха да си говорят на този език, докато аспаруховите наследници щяха да говорят монголски и да пишат пак на кирилица
  • 33 прихванал

    17 3 Отговор

    До коментар #28 от "Истината е, че ние сме прихванали езика":

    си простотия. По лоша е от " КОВИД" до живот е и е нелечима.

    Коментиран от #35

  • 34 Землянина

    17 2 Отговор
    Защо никой не ги пита-защо албанците не се правят на друга нация и не си измислят език? Имат база за сравнение в собствената Държава, да се преброят глупаците и да се огледат кои са.
  • 35 Нещо по същество да кажеш

    1 16 Отговор

    До коментар #33 от "прихванал":

    Или когато изпаднеш в аргумента инсуфициенция прибягваш към това което можеш най-добре. Затова цяла Европа е пропищяла от ганювци...
  • 36 А защо българите които

    3 12 Отговор
    Са дошли отсам Дунава говорят език различен от езика на оригиналните българите останали отвъд Дунава? Кога и как се е получило това различие?
  • 37 В Монголия пишат на кирилица

    5 9 Отговор
    И те ли са българи?

    Коментиран от #47

  • 38 възмутени

    19 4 Отговор
    Македонския език има нещо подобно както швейцарския и австийския. Те са немски език с диалекти. Македонския е български с диалекти. Затова съществуват официални документи в света. Но Сталин и Тито ги превърнаха в еничари и врагове на България. Правителството ни не трябва да се навежда в поза партер на братята македонци. Сърбите претендират че и шопите не са българи а сърби. Дори си присвоиха че шопската салата е техна и я лицензираха. Затова на Сърбия трябва да им поставим ултиманом за членството им в ЕС. Да ни върнат престъпника Цветан Василев, в противен случаи нито ЕС нито Балкански поток. Както претопяват България така ще претопят и Македония. Затова по добре да се обединят двете държави. Така и македония ще бъде член на ЕС. В противен случай ще чакат 20 години да ги приемат.

    Коментиран от #84

  • 39 Stormtrooper

    8 6 Отговор
    Има разлика дали заключенията са по индуктивен или дедуктивен метод. Мурзилките, разбира се, използват винаги грешният за да правят внушения.
  • 40 Коментар 39

    4 1 Отговор
    Е за коментари 36 и 37
  • 41 Реалист

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хората не желаят да са българи":

    И затова просят български паспорти?...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мим

    13 2 Отговор
    А бе смятам,че почти всички в България го разбираме това нещо,история и езика им са измислени ,но какво от това,след като нашите управници не вземат нещата в свои ръце ,като гърците и да им наложат ембарго до тогава,докато се вразумят,ама трябва твърда ръка .Дано да го проумеем това...
  • 44 Сръбска подлого

    24 2 Отговор

    До коментар #28 от "Истината е, че ние сме прихванали езика":

    Ти Българин ли си,или си трол!?Какъв език сме "получили от Македонците"!?И това ли доживяхме като народ-ние,създателите на Славо-Православната цивилизация,да изкарваме езика си за "получен" отизмислен преди 75 години народ!?Ще спрат ли най-сетне тези Еничарство и Национален Нихилизъм!?
  • 45 Уж било по икономически

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гражданин.":

    Причини,но защо тогава не вземат по-удобните и престижни гръцки-Гърция е в ЕС 39 години,и там почти няма цигани!?
  • 46 Гоце

    5 21 Отговор
    Има Македония с история ,има македонци,има и македонски език. Всички го признават,само българите пак най умни.Отворете най големите енциклопедии и четете.

    Коментиран от #55, #97

  • 47 Умнико Сърбомански

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "В Монголия пишат на кирилица":

    В Половината свят пишат на Латиница,заради западната колониална експанзия,но Белгийци,Австрийци,Швейцарци и Люксембургци не питат дали негрите,латиноамериканците,виетнамците,индонезийците,филипинците и други също са французи или немци,след като използват тази писменост!
  • 48 павел

    3 6 Отговор
    Статия а ла изхождане .Когато боравиш с емоции ,а не факти е така.
  • 49 Фолологософ

    4 8 Отговор
    Очевидно и ушечувателно е, че си имат език и не виждам лошо в това. Отделили сме се достатъчно отдавна и езиците ни са били под различни чужди влияния, получавайки различни чуждици и заемки. Създателят на македноската филология е българин, но какво от това? Нека си имат северномакедонски език и държава. Само историята ни да не пипат! Нито Гоце Делчев, нито пък дори Димитър Благоев!
  • 50 Уважаеми

    7 6 Отговор

    До коментар #14 от "Са сега само турците":

    Забравихте ли Съединението през 85-та,победите в Първата Балканска война,при които разширихме териториите си,и Крайовската спогодба от 40-та,когато си върнахме Южна Добруджа!?Ние трябва да се върнем към Славянските си Православните си корени,за да успеем,а не да ставаме отново Туна Виалет!Кирякстефчовец!
  • 51 Гойко Митич

    2 14 Отговор

    До коментар #28 от "Истината е, че ние сме прихванали езика":

    НАПЪЛНО СИ ПРАВ ,НО ЗЪЛ И ЗАВИСТЛИВ НАРОД НЕ МОЖЕШ ГО ОБЯСНИШ.

    Коментиран от #54, #58

  • 52 Страничен

    9 2 Отговор
    По твърдо трябва да се държим с макетата! Те са от модела: подай му ръка, и ще гледа да ти я отхапе.
  • 53 Да,да

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хората не желаят да са българи":

    Може й тъй да е, но да си македонец е още по- срамно, че и смешно!
  • 54 Ха,ха

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гойко Митич":

    Май сам си отговаряш и сам си харесваш коментара!😂😂😂😂😂
  • 55 Така ли

    13 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гоце":

    В книгата на фактите за ЦРУ има и исторически справки за държавите по света,пишещи за историята им през Вековете,дори за Косово,и само за две бивши югорепублики започват с отделянето им от Югославия-Босна,създадена по религиозен принцип от сърби Мюсюлмани,и Македония!И кои са тези "световни енциклопедии" ,които ще се орезилят да отрекат примерно Битолският надпис,или това,че на Цариградската Посланническа конференция през 1876-18777-ма всички Велики Сили,без разлика на техните Интереси,се съгласяват за създаване на два автономни Български виалета,като Западният,със столица София,обхваща почти цяла Македония!?Виж всички Уикипедии,без Скопската-Сърбите наричат Гоце Делчев "Бугараш"!?За да си "македонец" в България трябва генетично да си арогантен към слабите,прост,нагъл при сила,подъл при слабост,да предпочиташ силният чужд пред слабият свой,и да го тъпчеш като единствен начин за самоизтъкване,и всичките да са ти виновни!Дяволът ви е Баща на Македонистите!Едно от истинските права,които спечелихме след 10-ти Ноември,е Свободата на Пътуване-който се чувства антички еничар,би трябвало да го използва и да отиде примерно в любимата си Сърбия-там не отричат "македонските нация и език",или където и да е другаде!Но не можете да палите нашият народен дом и да искате да останете в него!

    Коментиран от #59

  • 56 Приемливо е!

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Крадеца вика дръжте крадеца":

    От този език Александър Македонски, една дума не знае! Българите са натирили "македонците" от Македония, и са заселили там верни на царя люде! Македонския език и старогръцкия нямат никаква разлика! В С Македония, македонски знаят само албанците които са работили в Гърция! Така става ли?
  • 57 Един блокиран от дирниците

    13 3 Отговор
    Четох преди около 35 години, как в тогавашна Македония наш режисьор съвместно с местен правят театрална постановка и когато нашият усетил, колко е осакатена българската азбука при преправянето ѝ в "македонска", попитал колегата си :
    "А бе вие как се оправяте без буквата "Ъ", той светкавично му отговорил - "Не ме питай братко ! Ако сега ми отворят сърцето , в него "Ъ" ще намерят !".
    Когато сърбите са разбрали, че не могат да накарат българите в Македония да се чувстват сърби, са започнали "македонизацията" им, като първата им работа им била да изхвърлят от азбуката им
    най-българската буква "Ъ", и "Я" и "Щ" и още... Канели някакви продажни "професори" от Щатите да ги убеждават, че не са българи. И затова ако не се лъжа известният Бешков, казва : "Македонската"
    азбука се нуждае от малко букви и много долари".

    Коментиран от #79

  • 58 Какво е това безочие

    2 8 Отговор

    До коментар #51 от "Гойко Митич":

    Само да заливате с помия народа си,и да искате да ви "признавал заслугите"!?Защо се държите с нас като с окупирана страна!?
  • 59 Не иначе

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "Така ли":

    В книгата на фактите за ЦРУ има и исторически справки за държавите по света,пишещи за историята им през Вековете,за България пише че не е била под османско иго ,ами под Османско Владичество.Така ли е?

    Коментиран от #61

  • 60 Келеш такъв

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Крадеца вика дръжте крадеца":

    Как сме "сричали" на езика,след като сме създали на най.чист Славянски,а не на хибриден креолски език прекрасна Църковнославянска литература,и сме я дали на Русия,а вие преди Възраждането се отказвахте от тази азбука,считахте я за "сръбска",заменяхте я с гръцката,в сегашната ви азбука има латински букви,взаимствани от сръбската,а в Литературната ви норма има множество взамиствани пак от сръбският неславянски думи-най-вече Френски такива!И как така няма никакви монголоидни следи в Народа или Културата ни! ?Колко сте зомбирани!

    Коментиран от #75

  • 61 Играйте честно

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Не иначе":

    Това е отклоняване от темата-важното е,че не пишат за Македонската история дори като Югорепублика,каквато ние сме готови да признаем!Надявам се,че сега ще осъзнаете великодушието ни!Но дали го заслужавате!?
  • 62 За тях

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Кирил":

    Сме едва ли не техни изконни роби,получени от сръбският господар за издевателства,гаврии и изтребление!Скопие иска освен да окупира Пиринският край да обедини Небългарските етноси у нас против Българското мнозинство,да създаде "Помашка нация" и да ни накара да забравим дори буквата "Б",превръщайки етнонимът ни в синоним на най-лошите пороци !Защо край Вардара станаха толкова сбъркани хора!?
  • 63 Генерал 🇧🇬

    12 1 Отговор
    Това е Нобелова награда за ДИКТАТ, за това, че от българска територия с българска нация с български език и история, направиха отделна държава.
    И сега от македонският диалект на българския език, ще правят македонски език- да се смееш ли, да плачеш ли! А, азбуката каква е? И тя ли е македонска?
    Може ли от шопският диалект на българският език да направиш шопски език - глупости и простотия до шия...

    Добруджа, Мизия, Тракия, Македония са географски области на ДЪРЖАВАТА България. Която и област Великите сили да отделят, тя ще е с (и краде) българска история.Точка.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Русия е прокълната кочина на Злото

    11 2 Отговор
    Всички проблеми на България с така наречения македонски въпрос са в резултат на гнусната империалистическа политика на Русия и прилепналите към нея паразити от "велика србиа".

    Коментиран от #67

  • 66 Генерал 🇧🇬

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нека да си спомним":

    Уважаеми, Константин Кирил Философ и неговия брат Методи не са създавали никаква кирилица.Те са създателите на азбуката наречена ГЛАГОЛИЦА, която е послужила за извоюването ни на църковна независимост. Неслучайно по-малко от 100 години след създаването на глаголицата България я изоставя и се връща към добре познатата си древна писменост, но наречена( не от нас) с ново име - кирилица, вместо Българица...

    Коментиран от #70

  • 67 Генерал 🇧🇬

    11 3 Отговор

    До коментар #65 от "Русия е прокълната кочина на Злото":

    Отделянето на област Македония от майка България и зачеването на Македонският въпрос е извършено още на Берлинския конгрес-1878 г., не е дело на Коминтерна! По-късно той (Коминтерна) се възползва от ситуацията, което изобщо не го оправдава, но дай да караме подред- от първопричината!

    И бащата на Македонизмът (политическа доктрина и национална идеология,която обосновава съществуването на македонска нация, език и култура) пак не е Коминтерна, а сърбин от Сърбия-Стоян Новакович се казва, който сътворява тази гнусотия в края на 19-век. Едни 20 години преди създаването на Коминтерна. Впървом сърбите създадоха македонската нация, Коминтерна я утвърди.
  • 68 А вие

    2 1 Отговор
    Ще напуснете ли Писателският съюз,ръководен от Еничарят на Стероиди-Македонистът Стефан Влахов-Мицов!?Или ще сервилничите на агент на една държавица,която авикомпания не може да си позволи!?
  • 69 Въпрос с повишена трудност

    2 4 Отговор
    Българите кога почват да говорят български, преди или след преплуването на Дунава?

    Коментиран от #86

  • 70 Значи България ползва българица

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Генерал 🇧🇬":

    Или т.нар кирилица, но попада под църковно владичество и за да се освободи от него започва да ползва глаголица. След освобождението пак се връща към българицата или т.нар кирилица. А бихте ли ни разяснили това църковно владичество, да не става дума за насилственото християнизиране на българите?

    Коментиран от #92

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ключаря

    7 0 Отговор
    Марийке, на какъв език говорим и пишем ние БЪЛГАРИТЕ сега?, че нещо не те разбрах?
    Ние, Марийке не говорим на Кирило-Методиев език нито пишем на Кирилица!Запомни го добре Марийке, защототова една огромна гръцка манипулация извървена преди 800 години.
    Днес ние пишем на Българица, създадена от Климент Охридски за което му е поръчано и платено от бъларския Цар.На кирилица са написани много малко книги и никой не е говорил на такъв език именно защото въпреки труда на двамата братя кирилицата не отразява спецификата на нашия говор.Ето защо тя отпада естествено и остават много малко писания на кирилица.
    Друо е да се каже, че Интренет трябва да се кирилизира, другго е да се каже, че трябва да се БЪЛГАРИЗИРА, което е истината и правилното, КРАДЦИТЕ на историята пикаят сярна киселина.

    Коментиран от #77, #85

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Я пак

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Келеш такъв":

    Дай пример за "прекрасна църковннославянска," литература създадена от българите и дадена на русия.
  • 76 Националист

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕":

    Млъквай, хаспел такъв
  • 77 А бихте ли казали преди българицата

    0 3 Отговор

    До коментар #72 от "ключаря":

    Създадена от Климент Охридски на какъв език са пишели тогавашните българи

    Коментиран от #78

  • 78 ключаря

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "А бихте ли казали преди българицата":

    Създадена е писменост /азбука и грам.правила/ от Климент по поръчка и това е исторически доказан факт, а не език.Авторката пише за "Кирило-Методиев език

    Коментиран от #80

  • 79 Ааа не така

    0 3 Отговор

    До коментар #57 от "Един блокиран от дирниците":

    За "Ъ"то ще се караме с турците. Само в двата езика я има тази буква. Като казвам двата слагам и всички тюркски езици.
  • 80 А преди тези писменост, граматични

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "ключаря":

    Правила и азбука, какви са били писмеността, азбуката и граматичните правила, че се е наложило да се създават нови?
  • 81 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор
    Мaкeдoнцитe 3-тo пoкoлeниe ca кaтo "бecни кучeтa", нaпрaвo нaлитaт нa бoй aкo им ocпoрвaш "идeнцитeтa"... Нeкa нe cи прaвим илюзии, бeз твърди крути мeрки oт cтрaнa нa Бългaрия, тaм нeщaтa нямa дa ce oпрaвят!... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  • 82 Притеснен

    9 0 Отговор
    Макетата не ме притесняват. Ще лаят, ще лаят па ще спрат. Нащите юнаци в парламента ме притесняват защото устните им са пълни с "пълен член"
  • 83 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
  • 84 Абе

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "възмутени":

    За какво обединение си мислиш?Че тя Македония е почти превзета от албанците.Като ги приемат в ЕС съвсем ще се обезкърви - младите ще бягат на Запад.И ще има само един официален език и той ще е албанския.
  • 85 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #72 от "ключаря":

    Сегашните ни букви НЕ СА КИРИЛИЦА. Изфабрикувани са от амстердамските печатари по поръчката на руския цар Петър І и са наречени ГРАЖДАНИЦА, по част от заглавието на първата книга отпечатана с тях. По-късно руснаците създават и ръкописния вариант на ГРАЖДАНИЦАТА, които букви всички сме учили в училище от букварчето.
    Натрапената ни ГРАЖДАНИЦА сега създава проблеми при членството ни в ЕС, в областта на патентното право и не само там!!!
    ................СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ в Европейския съюз през 2007 кирилицатa е въведена като една от официалните писмености на общността. За съжаление се пропуска възможността да се въведе като задължителна българската форма на кирилица, защото специалистите, които полагат усилия в тази посока, не намират институционална подкрепа. Така кирилицата, приета официално в Европа, е с руски начертания.........
  • 86 Землянина

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "Въпрос с повишена трудност":

    И одвът и отсам българите говорят на български. А защо в Шопско не говорят като в Ямбол? Еми, защото не им се говори, но говорят на Български.
  • 87 Чук и Гек

    0 12 Отговор
    Български говорят ония в Казан! Пуснете си радио Болгар, едно от радиата в Казан и слушайте близък до турския роден омаен български език! Тук говорите на славянски, език близък до македонския! Значи - минусите, търсачката, Русия, Казан, радио Болгар, може и някое друго да има и - родна реч, омайна сладка! Сигурно не са и християни дедите ви!

    Коментиран от #88, #98

  • 88 Ежко

    5 0 Отговор

    До коментар #87 от "Чук и Гек":

    Български говорят тея от Казанлък искаш да кажеш. Иди там и слушай програма Хоризонт на радио Болгар.
  • 89 напук и вам патриоти

    8 0 Отговор
    Това нещо е писано от исторически инвалид. Югославия е създадена без участието на Ленин и Сталин в края на Първата световна война от Великите сили без участието на Русия. И няма защо да се чудим, защо благодарение на такива исторически и политически слепци България още от времето на появата на т.н. македонска държава постоянно е в отбранителна и предателска позиция в спора с македонските сърбомани.
  • 90 batemo

    2 1 Отговор
    Сталин дава Македония на сърбите за отмъщение, че България е била на страната на Германия през Втората световна война.
  • 91 Я какъв проникновенец се е появил...

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русороб":

    По-вероятно е обаче да стане обратното - нас да ни глобализират / процесът върви с пълна сила и в него " майната му на православието", казано от едно дьонме, съвсем не е безобидна или случайна фраза!/; славянският субстрат сред северномакедонците е силно ерозиран в посока към албанизиране, а албанците се превръщат в най- ярките адепти на САЩ в района... Извод? Така че всяко наше интелигентно и грубо противопоставяне на опитите на една млада държава да заяви своето съществуване би довела до нежелани резултати. Възниква въпросът " Как да се действа?" - и жалкото е, че най-активните " антимакедонци" в съвременната ни политика не знаят отговора, а и не са на ниво, което да доведе до намирането на правилен и ориентиран и към миналото, и към бъдещето, отговор.
  • 92 Док

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Значи България ползва българица":

    Кирилицата е вариант на гръцката азбука, адаптирана към славянските говори, създадена от Св.Климент Охридски, наречена е така в чест на учителя му св.Кирил-Константин, син на гръцки високопоставен служител от Солун. Даже и тезата, че майка му е славянка, не е от значение в онези времена на патриархат. Кирилицата неколкократно е коригирана, последно в България през 1947 година, т.нар.писмена реформа.

    Коментиран от #94

  • 93 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Крадеца вика дръжте крадеца":

    Това, кога го сънува?
  • 94 Д'мин

    0 2 Отговор

    До коментар #92 от "Док":

    Правилно. Кирилицата е вариант на Коптската азбука, която произлиза от гръцката-демотическото писмо.Сравнете двете писмености и ще се убедите.

    Коментиран от #95

  • 95 Езиковед

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Д'мин":

    Това твърдение, че Коптската азбука произлиза от гръцката-демотическото писмо, е отпаднало.
    Още преди години лингвисти са работели по това - древните езици да влязат в компютъра ни. Тяхната задача е да изравят оригиналните напдиси на древните букви, да ги стилизира и кодират за компютъра ни, и да създават колкото се може по - комплексни системи за писане - били те енкодинги, фонтове или каквото и да е там…
    В тази сфера на познание са изследвали и следните езици: българският, древногръцкият и коптският.
    Работено е с приложения, които са базирани на коптско - гръцката езикова връзка, прехвърля един и същи надпис от коптски на гръцки и на кирилица.
    Резултатът: На гръцки текстът е нечетим, на кирилица е четим.
    Изводът е много прост:
    Коптски читател би намерил текста на кирилица далеч - далеч - по-лесен за четене, отколкото гръцкия. Връзката им с гръцкия е отменена.
  • 96 Мечката

    4 0 Отговор
    В енциклопедия Британка пише-македоц-изстрадъл Българин
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Абе приятелю мой

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нека да си спомним":

    По-добре си спомни какъв цвят имаха хапчетата, които си спрял да взимаш, щото тя болеста (" македонска параноя") е по-опасна даже и от Covid-19.
    Помисли наистина здравословно по-въпроса, щото то че няма лек за нея е ясно, но поне можеш на време да избегнеш следващото ниво "шизофреничното раздвояване на личноста"!?
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.