Last news in Fakti

10 Май, 2020 15:40 8 663 45

Дим за милиарди

  • франция-
  • кристин лагард-
  • ецб-
  • еврозона

Най-притеснена се оказа Кристин Лагард – под чието ръководство е ЕЦБ

Дим за милиарди - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Точната сума е между 2200 и 2700 милиарда евра. Тя обхваща периода от 2015 година до днес и включва настоящия план за изкупуване на дълговете на страните от Еврозоната. За изненада на всички правителства, немският конституционен съвет, заседаващ в Карлсруе, подаде жалба пред немския съд срещу Европейската Централна Банка. Според съдиите, действията на ЕЦБ са противоконституционни, защото Централната банка на Германия е независима институция. Тя е под контрола само и единствено на парламента в Берлин. Той от своя страна никога не е давал съгласието си за преливане на пари от немската банка в европейската. Жалбата в никакъв случай не е случайна. Тя отговаря на негодуванието на голяма част от немските притежатели на спестовни книжки, които при нулевата лихва не печелят нищо.

Политиката на изкупуване на дълговете бе измислена от гениалният финансов комбинатор Марио Драги. Чрез изкупуването, или „замитането“ на следите от прахосаните милиони, той спаси Гърция и най-вече Италия. Защо толкова късно немските конституционни магистрати атакуват европейската банка? За правосъдието няма давност. Освен това на германците им писна да плащат чужди дългове. От настоящата криза на Коронавируса, Германия излиза с изправена глава. Нейната тактика да загради всеки заразен Лендер, но да остави другите да работят нормално, се оказа печеливша. Здравната ѝ система – добре подготвена и безупречна. С 30000 болнични легла, екипирани със съответната спасителна апаратура, германците бележат най-ниската смъртност от страните в Западна Европа. Тези резултати, не се дължат само на немската дисциплина. Германия за разлика от съседите си, не беше изнесла в Китай цялата си промишленост и най-вече фармацевтиката. Подобни резултати нямат нито Франция, нито Испания, още по-малко – Италия. Така, че жалбата от Карлсруе идва точно на време.

В края на 2019 година, френските икономически показатели бяха по-добри от немските. В началото на годината, Париж все още беше по-напред от Берлин. Динамиката на младият президент Еманюел Макрон, засенчваше Ангела Меркел. Благодарение на своята изобретателност, той постави свои хора почти на всички места в Европейската комисия и европейските институции. Като се започне с Кристин Лагард и се свърши с Урсула фон дер Лайен. Коронавируса обаче промени нещата. За разлика от Германия, Франция от предпазливост спря всичко. Страната остана под карантина цели два месеца. Последиците са драматични, не само по брой на жертви, но по численост на безработни и неизбежни фалити. Бившият банкер и настоящ президент намери най-лесното разрешение. Той обяви, че ще плаща на всички, които имат нужда и няма да изостави никой!

В очите на германците, свикнали от години на финансова дисциплина, чашата преля, не само защото френската рецесия гони 10%, а защото от Макрон до Мицотакис, южняците призоваха Германия да си развърже кесията. Европа не е само „пазар“ - напомни френският президент. Континентът е политически съюз. Като средство за истинско обединение, Макрон предложи обединение на всички дългове в един кюп и печатане на съответни Еврооблигации. Тези ценни книжа да бъдат котирани и продавани на финансови пазари. Ангела Меркел отказа категорично тази идея. Германските управляващи се съгласиха да помагат, но при условие на техен контрол върху отпуснатите средства. За страните от Южна Европа това означаваше край на суверенитета им. Докато траеха пазарлъците водени чрез видеоконференции, немският конституционен съвет се намеси по начин, който няма нищо общо с дипломацията. На всичко отгоре, конституционните специалисти дадоха тримесечен срок на немския съд, да се произнесе по делото.

Най-притеснена се оказа Кристин Лагард – под чието ръководство е ЕЦБ. Планът за спасение на страните от Еврозоната е нейно изобретение, въпреки че в него прозира почерка на Макрон. Някои представители на страните от Еврозоната призоваха Лагард да не обръща внимание на съдебната жалба, под претекст, че Европейските институции са над националните. Французойката размисля цяла седмица. Ако немският съд уважи жалбата и приложи конституцията, означава, че потокът от немски пари секва. Следва край на еврото и на Еврозоната. Димът от Карлсруе може да запали целия Европейски съюз. Кристин Лагард, като отговорна жена, каза че ще преговаря.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сух

    49 1 Отговор
    Опаа.. Леле майко стана работата..
  • 4 Б.Х.

    77 4 Отговор
    А сега соросчета коментирайте. Вижте си прехваления ЕС и европейска солидарност. Май ще има " корона чао, евро чао" А бокича вика да приемаме еврото
  • 5 опорна точка

    15 58 Отговор
    А Кремъл кога ще извади милиарди за да подпомогне руската икономика? Кога!?

    Коментиран от #14, #40, #42

  • 6 Сух

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ньзмндн":

    Вземи си въздух и преглатни.. Айде сега наново, но с нотка оптимизъм. Например,растителността ще възстанови териториите си и неща от тоя сорт. Давай на ново..
  • 7 Последния софиянец

    57 5 Отговор
    Европейската банка да не се тревожи. Ще приемат спешно Боко в Евро зоната и той ще им даде нашия валутен резерв. Ще има за гърци, испанци и жабари.
  • 8 Охо Бохо

    59 5 Отговор
    Вчера Б Б"ние сме част от великия Е С" много е велик, солидарен уха... а. Я се скарайте та съвсем да ви видим кирливите ризи.
  • 9 Кутьо

    31 11 Отговор
    Европа има пари, може да си го позволи. Да му мислят банановите республики.
  • 10 Работата

    43 1 Отговор
    отива на "Събуй гащи !" .

    Коментиран от #21

  • 11 Диамантената ръка

    26 4 Отговор
    Пускайте печатница, ще има за всички, la casa de papel...
  • 12 Така мисля

    51 0 Отговор
    Тази алчност за милиарди ще затрие човечеството !
  • 13 Бачо Киро

    48 16 Отговор
    Германия няма как да реве, че плаща, защото точно Германия е превзела пазарите на "съюзниците" в ЕС. Няма как хем да си изсмукал кадрите, хем да си убил индустрията, навсякъде твои фирми, а си оставил само потребители, пък после "защо да плащам"... Ми ще плащаш, ако искаш да продължаваш да продаваш.

    Коментиран от #20, #45

  • 14 Кретен

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "опорна точка":

    Измисли нещо друго или няма с какво да мислиш?
  • 15 Маки

    24 2 Отговор
    Болният човек ЕС ке падне 2023 год .
  • 16 Хаджи хаджи Българин

    38 2 Отговор
    Интересна статия! Четете между редовете и не се заяждайте! Стойността на една валута, зависи от себестойността на един продукт или пакет от такива! 1. Производство ( производствена стойност и капацитет) 2. Транспорт ( от производителя до потребителя) ! 3. Природни ресурси ( собствени или внос)! 4. Платежоспособен потребител на крайният продукт! ) 5. Квалифициран персонал - инжинери, оператори на машини, лекари, медицински персонал, счетоводство и тнн!) И последен въпрос! Защо в Гърция вземат- по- големи заплати, а доматите са им по- ефтини, от българските! Да не говорим, за продуктите от първа необходимост!
  • 17 Behemoth

    48 2 Отговор
    Всички искат Германия да плаща....а те иху ,аху...той БАЦЕ така си мисли като вкараме еврото и почва да жули милиардите ...най обича чужди пари да ДАВА... ХАХАХХХХХХ...

    Коментиран от #18

  • 18 Последния софиянец

    33 2 Отговор

    До коментар #17 от "Behemoth":

    По скоро ще стане обратното. На Баце ще му вземат евраците.
  • 19 Асен Виденов

    25 3 Отговор
    Германия, както винаги е над всички! До момента си купиха само Гърция, сега ще си донапазаруват и каквото още им трябва... Респект!
  • 20 Още.......

    19 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Още една подробност, швабите на кого ще плащат????? Плащаха достатъчно на местните дерибеи да затриват държавите. Те са като всички равноправни членове в тоя съюз, само че по времето на Юнкер са били нарушавли 18 пъти правилата на финансовата дисциплина. Откъде на къде ЕЦБ ще е подчинена на Дойче банк а не на европейската комисия. Това е пирона в ковчега им. Предстои ви да сте участници в повторението на падналата берлинска стена в друг вариант. Пак за една нощ

    Коментиран от #43

  • 21 Еврогеец

    27 0 Отговор

    До коментар #10 от "Работата":

    Лошото е,че като изуем гащите ние пак ще сме от страната на надупените! Е, за някои като Плювньо пастирката, Рада Дълбоката или Симитлийската булка съвсем няма да е лошо де.
  • 22 Ханс

    25 7 Отговор
    Германия е крайно време да приключи с комплекса от Втората световна война и да удари по масата.

    Коментиран от #23

  • 23 Време

    16 13 Отговор

    До коментар #22 от "Ханс":

    Време е другите да ударят по масата и я пратят на мястото и. Първа световна война предизвикана от тях. Втора световна война предизвикана от тях. Война в Югославия, предизвикана от тях за да си продадат оръжието от ГДР. Кораби с немски флагове продължават да заливат Италия с негри. Спирам до тук, защото ще повърна.
  • 24 Ggg

    20 2 Отговор
    "Гермнаия за разлика от съседите си не беше изнесла в Китай цялата си промишленост и най-вече фармацевтиката"(...)
    Г-н Божидар Чеков, или не знаеш,или не помниш ,или манипулираш. Само преди месец в Германия политиците се изпокараха....затова,че как е възможно да са изпуснали такова нещо;- Германия да е зависима във фармацевтиката от Китай. Оказа се,че 70% от лекарствата в Германия се внасят от Китай,от които 7 или 8 бяха животоспасяващи.
    За Еврооблигациите....Меркел каза така;- "Ние сме против тях ,защото ако се приемат,това означава Германия,България ,Румъния да са само платците а получателите Италия,Холандия,Франция" .....
    Т.е. Германия ,България ,Румъния да изплащаме заемите на Италия,Франция,Холандия...

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Знаеш

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ggg":

    Знаеш ли като каква е известна България в Италия

    Коментиран от #26

  • 26 Ggg

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Знаеш":

    Не! Осевн нещо съврзано с боклука им,който стоварват в България,но...не зная. Можеш да споделиш.
  • 27 божидар чеков

    16 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ggg":

    Не се грижете господине колко знам и колко не знам. Ако вие знаехте повече, вие щяхте да публикувате статия, а не аз! Взаимните обвинения между немските политици не са показател в една или друга посока. Сравнението което правя е със съседите на Германия, на първо място Франция. Германия произвежда респиратори, Франция - не! Германия произвежда тестове - Франция не! Германия произвежда маски - Франция не! Благодарение на екипировката, с която Германия разполага, тя подслони френски болни от вируса, дори ги докара със свои хеликоптери. Вместо да бързате да се заяждане, прочетете още няколко пъти текста!

    Коментиран от #32, #34

  • 28 БО-COVID-19

    13 0 Отговор
    Германия е напълно права!
    Ограничените в мисленето си политици се надяват, че солидарността между държавите е форма на безвъзмездна помощ на по-богатите към по-бедните.
    Политически алтруизъм не съществува – ако все още не са го разбрали, вече е късно.
    Това се отнася с особена важност за родните ни пишман политици, които мислят само за себе си и за имиджа си пред "колегите от чужбина".

    Коментиран от #30

  • 29 Реалист 1

    14 0 Отговор
    Както казват евреите: " Кой каквото и да ти говори, всичко опира до пари". Сега става ясно колко единен е ЕС. Накрая, ще се окаже, че където отиваме, пак е късно и пак, ще сме от губещите. Така е при участието ни в двете световни войни, така, ще е и с ЕС. Всъщност до 2г няма да го има ЕС. Поне не в този вид и състав.
  • 30 Нашите политици

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "БО-COVID-19":

    нямат колеги в чужбина, там са началниците им. Който не вярва да пита Боко.
  • 31 така де

    7 0 Отговор
    Прави са Германците.Има една българската поговорка „Който плаща, той поръчва музиката“
  • 32 А ето.. .

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "божидар чеков":

    А ето че си дойдохме на думата. Значи като проследим на кой е келепира от вируса, ще видим и кой има пръст в лабораторията. И тъй като вие сте писател трябва да ви е познат ваш колега, който е писал книга през 2015 година че немски и японски финансови институции са планирали милиарди в случай на пандемия. Ама нали се сещаш че тези помощи са с лихва Може да потърсите и книга от професор Пауло Савона,
    който описва че немците повече от 70 години никога не са се отказвали от идеята си да доминират над останалите. Подобна статия на вашета немога да публикувам, защото не ми е това работата. Телевизия не гледам, интересува ме мнението, прогнозите на ония които наистина са се доказали. Преди седмица два пъти питах тук защо нищо не пише по темата която вие дъвчете тук. но това пак не е отговор. Защо Федерал резерв на Америка печата и финансира всички щати, а защо ЕЦБ трябва да се съобразява с Бундес банк. А иначе България е известна в Италия като всички страни от източния блок, които Германия чрез поставиени марионетки успява да прокарва желанията си в Брюксел.

    Коментиран от #39, #44

  • 33 Бай Тошо

    6 0 Отговор
    Ти нЕмаш пари бе! Какво Ше решаваш ти като нЕмаш пари!
  • 34 Продължение от 32

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "божидар чеков":

    Ако проследи човек кариерата на Джордж Сорос, ще види интересни неща. Да, известен е като борсов спекулант, но защо винаги удря там където след него се появяват немците.
  • 35 Аниматор

    5 1 Отговор
    То където иде България всичко се разпада
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ТОЧКАТА

    8 1 Отговор
    ...ВИНАГИ С Германия...НИКОГА ПРОТИВ Русия
  • 38 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    Навремето усата убеди ГЕРМАНИЯ да завладее и източна Европа и да я експлоатира ТЯ!!!!!!Такааа...до днес,с това решение-край на усамненията!!!!!!!Германия се ОЗЪБИ!!!!!!!...САКСОНИЯ!!!!!!нъл тъй!!!!!!англите /да го духат.
  • 39 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "А ето.. .":

    Аз не "дъвча" господине, а ви поднасям информация, която за сега никой не е публикувал. Какво да чета и как да тълкувам книгите на този или на онзи се е моя лична и неприкосновена грижа. Дали гледате телевизия или не, изобщо не ме интересува.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дудуков от Брюксел

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Още.......":

    Груйо, който дава парите, той поръчва и музиката, запомни го добре:)))!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Диди

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Всеки може да си продава стоката. Въпросът е...какво качество продаваш. Я вземи и ни обясни немското качество. Не може някои държави да взимат помощи от ЕС за реформи,а тези пари да не достигат до хората.Италия иска дълговете да бъдат общи в ЕС.Германия отказа.Германците казаха,че ще им помогнат,но ще имат контрол дали пари ще бъдат за здравната система,тъй като италианците се оплакваха че биле изоставени в това отношение от ЕС.Но италианците не искат контрол над парите.Преди години ЕС беше им помогнал....а парите сгигнали до няколко джоба. Не може някои държави да правят постоянно дългове,а други постоянно да им ги плащат.Не трябва да има общи облигации.