7 612 75

Трите грешки, които правителството ни допусна по време на извънредното положение

Венцислав Мутафчийски можеше да подходи като загрижен лекар, а не като ядосан генерал

Трите грешки, които правителството ни допусна по време на извънредното положение
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българското правителство, посредством назначения от него Национален оперативен щаб за борба с коронавируса в нашата страна, се справи и продължава да се справя добре със задачата да минимизира разпространението на COVID-19 в пределите на България. Това е абсолютен факт, подкрепен от красноречива статистика, който се отрича само от субективни и заслепени от ненавистта си към Борисов и ГЕРБ хора. Впрочем, както един приятел бе констатирал преди години, субективността на българина е сред най-големите му проблеми. Та, правителството се справи в изминалите два месеца, справя се и сега, но по-обща и категорична оценка ще можем да дадем след години. Тогава тя ще бъде и много по-трезва.

В правителствения успех обаче има и грешки, които далеч не са маловажни. Те умело бяха използвани в умаловажаването на постигнатите до момента добри резултати.

Могат да се отличат три основни грешки, една от които остава необяснима и до днес, както и други две, които искрено вбесяват хората. Включително и моя милост.

Грешка №1: Парковете и алеите не трябваше да бъдат затваряни с началото на кризата и изобщо

Тази грешка беше ключова, защото допринесе за изнервянето и чувството на потиснатост у хората. Ако те имаха възможността да се разхождат на слънце и край зеленината в парковете, пределът на търпението им нямаше да се изчерпа още преди края на изтичането на първия месец от въведеното извънредно положение. Това е чисто психологически момент. А оправданието, че хората могат да се разхождат по булеварди и улици, за мен не е състоятелно. Най-малкото не е същото. А забраните, особено излишните такива, потискат хората. Нямаше никакъв проблем да се създаде организация за разходки в парка - да, разходки, а не пикник, предразполагащ към нежелателни скупчвания. През почти цялото извънредно положение слушаме как полицията е претоварена, което е изключително странно на фона на многобройността ѝ, доколкото ми е известно тя наброява над 60 000 човека. Както и като се вземе предвид това, че в условията на извънредно положение престъпността би трябвало да е намаляла, а протести и мачове, изискващи охрана, нямаше. Освен това, ако наистина от МВР са били толкова изнемогващи, защо армията ни не беше включена в едни такива простички задачки като регулирането на човекопотока в парковете и по пешеходните алеи? Така или иначе вече минало, но беше грешка. А в подкрепа на твърдението си ще кажа, че в Германия парковете не бяха затворени в нито един момент от утихващата вече коронавирусна криза. Да строго контролирани, но не и затворени. И това, че Германия е сред трите най-добре справили се с пандемията страни, доказва, че отворените паркове не са нещо лошо и не са грешка в борбата с коронавирусната пандемия. Някой ще каже, че българи не сме германци. Така е, но това също е несъстоятелно оправдание.

Грешка №2: Изключително лошата комуникационна политика

На първо място, брифингите, абсолютно всяка сутрин, бяха грешка. Най-близкото до съзнанието оправдание за тях е, че правителството и в частност Борисов са искали да сме информирани. В това има някаква логика, защото знаем колко е чувствителен българинът на тема ''Криене на информация от него''. Мнителен народ сме, което донякъде не е лошо, но в някои случаи не е позитив. Но каквото и да е оправданието за всекидневните брифинги рано сутрин, те бяха грешка. защото се получи вредно за психическото здраве на човека информационно пренасищане. А като се добавят и по още 1-2 брифинга в някои от дните, било на министър-председателя, или на някой ресорен министър, на хората вече им се повдигаше от пресконференции.

Всъщност, важно е да се отбележи, че пресконференции на генерал в униформа всяка сутрин, както и беснеещ от екрана министър-председател, абсолютно никъде нямаше и продължава да няма по света. И тук стигаме до грубите грешки, допускани в самите вербални послания към българите. На извънреден брифинг, още в самото начало на извънредното положение в България, ген. Мутафчийски, облечен в една от многото си униформи, избра подхода на вземането на страха на хората, казвайки им че: ''Ще се загубят човешки животи и то на тези, които обичаме'' и ''Към нас се задава епидемия с невиждана ярост''. Правим важното уточнение, че вероятно зад посланията на началника на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса стоят пиар експерти, но така или иначе той си има глава на раменете, а предполагам и високо IQ. Сам би могъл да констатира, че е по-правилно първо да опита с добро, да говори със загриженост за живота и здравето на хората, да говори с любов, за да се отъждестви с всички ни, а не да ни говори назидателно и от високо. Можеше да подходи като загрижен лекар, а не като ядосан генерал. Ако и това не срещнеше разбиране, щеше да бъде оправдано да се действа и комуникира по-дръзко. Но подчинявайки една част от хората със страх, губиш друга част от хората, които не се поддават. А освен това и спират да ти вярват каквото и да кажеш.

Да си изпускаш нервите в интервю, гледано от хиляди хора, и да кажеш ''Ще измрат много хора'', е меко казано недопустимо. За съжаление, шефът на ВМА Мутафчийски не е изключение, а потвърждение на установеното правило в България хората да бъдат плашени и ''хвърляни'' в страх. Говорейки за това правило отиваме към другия тотално провалил се в комуникацията си с хората във времето на извънредното положение - премиерът Бойко Борисов. На първите две-три от многото пресконференции в последните два месеца, Борисов се държеше доста нормално, бих казал дори най-нормално в цялото му политическо съществуване. След този кратък първоначален период обаче, той тотално... му отпусна края, да кажем. ''Чували за трупове'', ''Може би след две седмици ще сме в ада'', ''Тулупи'' и т.н. и т.н. А и да не беше изрекъл тези неща, достатъчно неприемливо е на почти всяка своя пресконференция да повишаваш тон и да се караш, на който ти скимне. Ясно е, че Борисов има богата история с непремерени и недопустими изказвания, но поне в тази нова за нас кризисна ситуация трябваше да се стегне, казано на жаргон. С подобно поведение Бойко Борисов сам омаловажава успеха си, изнервяйки до краен предел не малко хора, които и без това не са му фенове.

Грешка №3: Отричането на проблемите и грешките не ги прави несъществуващи

В началото на извънредното положение, а и към средата му, не на всякъде в България имаше всичко, което е необходимо за борбата с новия вирус (поне по думите на медицинския персонал в различните точки на страната). Това обаче упорито се отричаше на прословутите брифинги, когато някой представител на не проправителствена зададеше резонен въпрос. Примерът ''Видин'' е най-пресен. Там очевидно са допуснати грешки. А колко по-лесно е да си признаеш, че имаш проблем, който правиш всичко възможно да разрешиш? Поне от чисто човешка гледна точка е така, от политическа може и да не е. Но каква политика във време, в което на преден план трябва да са отдадеността и хуманизмът?

Вероятно някой би се опитал да ме допълни, смятайки, че слабото тестване на българското население също е сред основните грешки на българските власти. Може и да бъде прав, ала това засега, с оглед на добрата ни статистика, очевидно не се оказва фатално.

Извън посочените грешки, персонално Борисов допуска още една. Самохвалството. То е много, много далечно на хуманизма. Няма абсолютно нищо общо с него. А освен това със сигурност е страшно обидно и отблъскващо за хората, които са на първа линия в борбата срещу COVID-19.

Бъди смирен, Борисов, както беше призовала Цвета Караянчева по един друг повод, бъди смирен и опитай да се извисиш над безпочвения субективизъм. Обективният индивид няма да ти отрече навременните мерки.

Показателно е обаче, че в заглавието се визират ''грешки на правителството'', а на практика в последните месеци правителството означава Борисов и Мутафчийски. Е, пак има напредък, преди говорехме само за Борисов като олицетворение на всичко що се касае до държавните въпроси.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 75 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 имаха желание ресурс обаче не

  91 10 Отговор
  Грешка номер едно - Нов Световен Ред с трици не се прави.
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор

 • 3 Последния софиянец

  115 18 Отговор
  Хунтата от генерали управлява с терор. Нормално.
 • 4 Ганьо бавно сгрева ама после пали

  119 12 Отговор
  Грешката им беше, че фалираха Ганьо с едно презокеанско обаждане, сега ще има гладни бунтове.

  Коментиран от #75

 • 5 Интересно

  99 11 Отговор
  А ОСНОВНАТА грешка,че НИКОЙ от бг.данъкоплатци не бе безвъзмездно подпомогнат във финансово отношение от правителството ? Тази грешка за следващата статия ли я пазите или може би като P.S. ?
 • 6 Корона Нинова

  54 23 Отговор
  Бойко е виновен!

 • 7 Behemoth

  49 7 Отговор
  Здравков ,не съм доволен ,няма нищо за БСП и Путин!Можеш повече!Стегни се!
 • 8 гост

  18 56 Отговор
  Здравков хубаво плюеш,браво!Но точно за Видин ще те оборя с факти,защото съм наясно с положението ,а ти само си чул.Не са виновни Борисов и Мутафчийски ,че ръководителите на видинската болница са некадърници и подцениха положението .
 • 9 Ганьо

  70 14 Отговор
  №1- епидемия и пандемия няма, един вирус като останалите, но с приписана смъртност за плашене на гаргите...
 • 10 3.14К

  88 9 Отговор
  Най генералната грешка е , че още ги търпим! Голяма част от бръснатите глави са опасни за държавата.

  Коментиран от #61

 • 11 Да сте очаквали нещо друго?

  44 7 Отговор
  Кой има качества да мисли логично от МС, кой иска това, кой каквото ибда в мислил, мине ли през Падишаха и става размяна на мнения. Всички влизат със свои предложения и излизат с негово решение??? Ясно е, че природно е обременен с много нисък интелект, инат, високо себелюбие, егоизъм, алчност, непризнаване превъзходството и унрнията на другите, страйк тен комплекс за малоценност, синдром на Дънинг - Крюгер и непризнаване на грешките. Заобиколен от старци послушници, които използва и после ще изтита, а онова докторче - генерал направи подлога и орезили пред народа. Бързаха да спрат всичко, без да мислят как ще се възстанови всичко поне ди нивото което беше! Заради него МС изглежда като Час на класния.
 • 12 Гойко Митич

  69 9 Отговор
  То самия Боко е най голямата грешка на природата.
 • 13 Няма да стане

  30 21 Отговор
  Спрете с глупостите. Справило се било. С какво има да се справя? Досега не е имало хвалби,че някой се справил с грипа примерно. Едно е сигурно, справиха се с икономиката и по-специално с малкия бизнес. И някой искат да им благодарим за това.
 • 14 Евреите са го измислили

  57 10 Отговор
  Българина беше наясно с ИЗМАМАТА КОВИД-19още от самото начало,така че не беше нужно да демонстрират демагогията си на "загриженост към нацията"
 • 15 предимно прост

  30 3 Отговор
  Добър опит!Предполагам добре и са ти платили за "другарската критика"!И пак ние,толупите сме виновни,че не"кълвем"на ибрикчии и шпакловчици!Въпреки опълченските ви напъни истината за цирка ще излезне,както преди десет години" фалита" на една банка предизвика световна криза!!!
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 Само три грешки

  29 5 Отговор
  Да, бе. Няма предпазни средства в така нареченият "Държавен резерв". Това, което го има с изтекъл срок на годност. Ненужна паника. Военен хирург става вирусулог без "хал хабер" подготовка"Ако знаехме повече, щяхме да управляваме епидемията без униформа, а с лекарска престилка". Г-н професорът е дал "лемата" за ситуацията ни. Парадоксално несъответствие между официалното говорене и реалната обстановка. Само част от бъркотията
 • 21 троен тулуп

  29 8 Отговор
  Айде на барикадата слагачи и хрантутници на ББ!Само три грешки,а?!
 • 22 Петьо Петров

  33 3 Отговор
  Явно авторът е силно пристрастен.Ами щом ни спасиха,бихте ли обяснили следващите ми факти?Това са официални данни на ООН,а там не мразят Борисов и Мутафчийски,просто не ги забелязват. Първo дa пoдчeртaя,нe cъм coциaлиcт,нe cъм кoмуниcтичecки гeрбeр,нe cъм ДeПeCaрНитo oт другитe мишкувaщи в пaрлaмeнтa.Щe cи пoзвoля мaлкo дaнни: Брoяч нa нaceлeниeтo нa Итaлия 60 022 040-Нacтoящo нaceлeниe 221 732-Cмъртнocт зa тaзи гoдинa Зa cрaвнeниe: Брoяч нa нaceлeниeтo нa Бългaрия 6 906 724-Нacтoящo нaceлeниe 40 109-Cмъртнocт зa тaзи гoдинa 19-05-2020 15:58:14 Изтoчник : Дeпaртaмeнт пo икoнoмичecки и coциaлни въпрocи нa OOН Вижтe дaтa и чaca!Нaceлeниeтo ни пo груби cмeтки e oкoлo 8.6 пъти пo мaлкo oт Итaлия.Aкo рaздeлим тeхнитe жeртви нa 8.6 ce пoлучaвa oкoлo 25800.Aкo умнoжим нaшaтa cмъртнocт c тaзи нa Итaлия,тaм трябвa дa ca пoчинaли пoчти 345000.И кaквo излизa въпрeки ужacът в Итaлия ca пoчинaли мнoгo пo-мaлкo хoрa нa глaвa нa нaceлeниeтo. Извoдитe ocтaвям нa вac,тoвa ca eлeмeнтaрни cмeтки.Тoвa e зa рaзмиcъл нa Cпacитeля нaш,дa ce cвeти имeтo му.Aмин!

  Коментиран от #23

 • 23 Петьо Петров

  31 4 Отговор

  До коментар #22 от "Петьо Петров":

  Oщe eдин примeр зa рaзмиcъл към Cпacитeля,дa му ce cлaви имeтo! Мaлкo дaнни и зa Иcпaния,кoятo нaдминa Итaлия пo жeртви oт вируca: Брoяч нa нaceлeниeтo нa Иcпaния 45 678 396-Нacтoящo нaceлeниe 154 122-Cмъртнocт зa тaзи гoдинa Брoяч нa нaceлeниeтo нa Бългaрия 6 906 717-Нacтoящo нaceлeниe- 40 125-Cмъртнocт зa тaзи гoдинa Дaтa и чac: 19-05-2020 17:19:28 Изтoчник : Дeпaртaмeнт пo икoнoмичecки и coциaлни въпрocи нa OOН Нaceлeниeтo нa Иcпaния e 6.6 пъти пoвeчe.Aкo cрaвним умнoжим нaшaтa cмъртнocт пo 6.6 В Иcпaния би трябвaлo дa ca пoчинaли пoчти 265000.A aкo рaздeлим Тяхнaтa cмъртнocт прoпoрциoнaлнo нa нaceлeниeтo ни у нac трябвa дa ca 23351 пoчинaлитe.Мaй cмъртнocттa ни нe e cпрямo вируca,другa бoлecт ни гaзи,мнoгo пo-cмъртoнocтнa. Дaли някoй знae кoя e тaзи бoлecт или вируc c 240 aмeби и 17 чeхълчeтa?

  Коментиран от #28, #42

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 Пи пи

  12 9 Отговор
  Много Е ЛЕСНО ОТСТРАНИ ДА ДАВАШ АКЪЛ. КОЕ Е ГРЕШКА И КОЕ НЕ Е. МНОГО ПРОФЕСОРИ СЕ НАВЪДИХА НАПОСЛЕДЪК
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 ГосТ

  3 0 Отговор
  Е защо ?

  Коментиран от #30

 • 28 Ама

  6 0 Отговор

  До коментар #23 от "Петьо Петров":

  Петров ? Като говориш за Спасителя... с кавички ли или без?

  Коментиран от #32

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 Госあ

  4 0 Отговор

  До коментар #27 от "ГосТ":

  Е защо?

  Коментиран от #31

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор

 • 32 Петьо Петров

  8 0 Отговор

  До коментар #28 от "Ама":

  Мисля,че всички ме разбраха,но ако се чувствате засегнат,приемете извиненията ми!
 • 33 Митьо Пищова

  13 2 Отговор
  Обичам ва!Всичките!И НОЩ,и ДЕН,и Бойко и Шиши!Всеки ден ви бера лайката!Ще ви изпратя по едно пакетче и на вас и на майките ви!
 • 34 Кпп

  20 2 Отговор
  Грешка номер 4 кпп-тата
 • 35 Алексей Сергеев

  19 8 Отговор
  Ако нямаше брифинги- Истината се крие, няма прозрачност Има брифинги-изнервят населението, тресе се от страх... НЯМА 3 БЪЛГАРИ НА ЕДНО МНЕНИЕ, няма угодия

  Коментиран от #38, #47

 • 36 прррц

  20 3 Отговор
  те да бяха само три грешки
 • 37 Чики-Рики

  21 2 Отговор
  Мутрагеньо- крив човек, нервен човек всичко му трепери, като говори.Върти главата,а даже и устата му се е изкривила от яд, дааа!За какви цифри на смъртност ми говори,та той управлява вече повече от 10 години? Безпардонен и безочлив, както винаги!
 • 38 Алексейчо,чичовото,

  8 4 Отговор

  До коментар #35 от "Алексей Сергеев":

  ти какво научи от брифингите!?
 • 39 Този коментар е премахнат от модератор

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор

 • 42 И аз да кажа

  6 11 Отговор

  До коментар #23 от "Петьо Петров":

  Ами доста по-сложни са нещата. Не можеш да сравняваш средиземноморските държави с по-висока продължителност на живота с нас. Нито здравната система на Кралство Испания с нашата. Нито даже начина на отчитане на заболяваемостта и смъртността. Аз се доверявам на мнението на акад. Петрунов, който не е изкушен да политиканства, но каза че мерките са правилни. А че ситуацията с този вирус е уникална, само много предубедени хора могат да отричат; както и да отсъдят кое е правилно и кое -не. Аз видях да се разболява под 40-годишен мъж- планина без никакви предходни заболявания, медицински грамотен и материално осигурен, да няма подходящо лечение, защото килограмите му предполагат недопустима доза; да виси на косъм и да се подписва за експериментално лечение и не го пожелавам никому, но тези умници дето плещят как било нищо и никакъв вирус какво заслужават?

  Коментиран от #48

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор

 • 45 РЕСПЕКТ КЪМ ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ

  6 14 Отговор
  СПАСИ НАД 3000ЖИВОТА
 • 46 6666

  12 13 Отговор
  Прочетох само началото.Стига,престанете да въвличате ген.Мутафчийски в политическите,партийни и кандидатури за управление.Два месеца отнесе всекидневно плюене за мерките,които в БГ били строги,а след това хвалехте Гърция, Сърби я,Франция,където се излизаше с декларация,смс и движението беше абсолютно забранено.Не ми Же всеки ден да са фаворити разни необразовани политици и кандидат политици и да очаквате някога човек с образование и чист да управлява тая държава при положение,че някоя мисирка се е продала за някой лев за да го провокира или да му изпише състояния,имоти без да е проверено,без да е доказано.Дуржава в която крадци и убиици са на свобода,а човек които с години е градил кариера,име и е учил и се е отдал на работа ще го изкарат масов убиец.Гнус ме е вече,няма надежда за тази държава,когато и обществото гази и плюе човек заради партойните си пристрастия.Човека ви каза няма политически амбиции,искал е да бъде в полза,но не е предполагал,че ще бъде използван.Огледайте се в другите държави и мерките,какво по-различно,какво по-строго?Съобщиха за нещо неизвестно за което трябва да се реагира и се реагира,а ако беше ни връхлетяло и нямаше възможност за реакция в последния момент?Кой би казал предварително?Но да се критикува и набеждава е лесно.

  Коментиран от #49, #53

 • 47 Прав си

  7 11 Отговор

  До коментар #35 от "Алексей Сергеев":

  Жалко е,че сме едни неблагодарници и вечно не доволни.Пляскаме на всеки нов месия,който обещава добър и богат живот и се радваме,че се е появил,а все още не сме си взели поука,че месията е обществото,когато е единно и знае какво иска.Читав човек покажели се го смачкваме.Умнитр хора избягаха преди много години,вече с куп научни постижения по света,но никога няма да се върнат тук ще се очерни името им само с една жълта клюка от анонимник и повтаряна.БГ мразим образованието с постижения,харесваме месиите с обещанията.
 • 48 Петьо Петров

  11 6 Отговор

  До коментар #42 от "И аз да кажа":

  Никой не отрича наличието на вирус,нито се препоръчва да не се спазват мерките.Тук друг е въпросът.Как,след като най-рисковата група са възрастните,а Италия и Испания са по-напред от нас по продължителност на живот,и имат доста по-голяма рискова група,как се получава така,че примерно в Испания смъртността е почти двойно по-голяма от тази в България.Въпреки че понесоха най-много загубени човешки в Европа.Това няма обяснение.Дано сте ме разбрали,никой не е застрахован,но мисля,че някой трябва да обясни причините за този парадокс.Дали пък паниката и стреса не отнемат повече животи от вируса?Дали мизерията до която докараха народа не убива повече от вируса?Иначе е нереално. Бъдете здрав!

  Коментиран от #50

 • 49 Не се напрягай

  16 2 Отговор

  До коментар #46 от "6666":

  Аз виждах друго-един"плазмодий",глупав и самовлюбен,некомпетентен,необщителен и нагъл!Неприятно жалко човече!И това го казвам не от партийни пристрастия.
 • 50 Петьо Петров

  13 2 Отговор

  До коментар #48 от "Петьо Петров":

  Смъртността в Испания е почти двойно по ниска от нашата на глава на населението.Грешно го написах в горния пост.
 • 51 настрадин ходжа

  5 2 Отговор
  хитър петър отляво на радев и нинова отдясно! браво враво господине,добре ли си адано ти мине!
 • 52 Матей

  14 3 Отговор
  Най-голямата им грешка беше ,че се поддадоха на заповедите отвъд океана,от тайния световно-управляващ център и въведоха възможно най-церберските мерки без реално застрашаваща обстановка.В Белорусия например,в Швеция и Казахстан нищо не въведоха и нищо не се случи,абсолютно красноречиво доказателство за фикцията около призрачния вирус.неписано правило--като не знаеш какво е положението,не прави нищо,защото със сигурност ще сбъркаш. Освен това почнаха да се държат като сатрапи и едва не въведоха обсадно положение,но и това което и до днес не са прекратили,е безпрецедентно и небивал успех на деспотичната система.Ако след всичко това ,не последва бурна обществена реакция,значи безумците управляващи могат да правят абсолютно всичко.
 • 53 Петьо Петров

  14 4 Отговор

  До коментар #46 от "6666":

  Огледах се и видях,въпреки строгите мерки в Италия и Испания и масовият мор там,видях и сравних.Прочете постовете ми 22 и 23 и тогава ми обяснете как въпреки това смъртта е България със 110 жертви спрямо по около 30000 и в двете страни е много по-висока спрямо Италия,а пък за Испания,която превиши ръста на жертви спрямо Италия,имаме почти двойно по-голяма смъртност от нея. Уточнявам обща смъртност на глава на населението от началото на годината.Мога да ви направя справка и за всяка друга държава за която желаете,и това по данни на ООН в реално време.Тик ни убиват без вирус много по-мащабно,но вие вярвайте на идолите си!

  Коментиран от #55

 • 54 Кой68

  3 8 Отговор
  Обсолютно необмислена и манипулативна статия.Изброените мерки като "грешки"бяха въведени и в други държави?Там където живея в момента,освен изброените в статията нямаше никакъв градски и извънградски транспорт/45 дни/,хран.магазини и аптеки работеха/08-17ч/,катедралите затворени/дори на Великден/.Хората се придържаха към указанията на тукашния оперативен щаб оглавен от здр.министър/невр.хирург/.Най-лошото е безработицата.......
 • 55 6666

  7 11 Отговор

  До коментар #53 от "Петьо Петров":

  Какви идоли?Нормално ли сте?Създава се в цял свят масова истерия,СЗО предупреждава.Никой в началото не знае какво,реално ли е не е ли ?Как ген.Мутафчойски и щаба да предположат предварително какво очаква България?Да смята като Константинов,да отидат на врачка,да хвърлят и гадаят на боб?Петьо Петров дай кординати следващия път да те сложат ти да си начело и да носиш отговорност,щом предвиждаш всичко?Статистики написани някъде са в последствие,а не се изнасят предварително с гадаене.Кажи ми другата година какъв вирус ни очаква и каква е статистика -колко ще са смъртните случаи и дали ще е опасен щом ме беше да предвиждаш

  Коментиран от #56

 • 56 Петьо Петров

  7 5 Отговор

  До коментар #55 от "6666":

  Пак не ме разбрахте.Първоначално мерките бяха добри,докато препоръките не се превърнаха в масова психоза.Единственото,което мога да ви кажа е заветът на Джовани Фалконе: "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж!" Бъдете здрав!

  Коментиран от #60

 • 57 Този коментар е премахнат от модератор

 • 58 Тиква

  3 2 Отговор
  Тиква
 • 59 Чичо

  7 2 Отговор
  Основната грешка се нарича Бойко
 • 60 6666

  2 3 Отговор

  До коментар #56 от "Петьо Петров":

  Какво не те разбрах?Пишеш ми за някакви идоли,пишеш статистики?Аз питам колко хора ще умрат от следващия вирус?Защото за всеки след да даде сравнение е лесно ама преди или по-точно преди нещо неизвестно за което се чува само- много хора ще умрат,някои ще падат по улиците и ще умират не е толкова лесно.В началото даваха снимки от Китай с падащи по улиците-колко беше верно и не изглеждаше тогава безобидно.

  Коментиран от #71

 • 61 гого

  0 1 Отговор

  До коментар #10 от "3.14К":

  Начело със СлавТрифонови
 • 62 Цукини

  4 2 Отговор
  Борисов много се хвали, но истината, е че не можеше да има по-голямо нещастие за България от факта, че ГЕРБ, начело с Борисов ни управляваше през цялото това време. По-зле управление не можеше да има, с повече кражби и по-лоши резултати. Да унищожиш лекарите и медицинските сестри в най-напечената ситуация, да разпродадеш резерва на страната. Жалка картина.
 • 63 стоян георгиев

  3 7 Отговор
  ни едно от трите не е грешка.тоя дето е писал статията явно хал хабер си няма от мерките дето се взеха в сърбия или гърция ,да не говорим за тия в китаи.много правилно затвори парковете ,щото те бяха място за масово събиране на хора ,които основно не ги ползваха по предназначение,много правилно се даваха брифинги сутрин и вечер ,така лесно се информирахме за ситуацията и много правилно не се създаваше паника с изтъкване на липси и трудности.българия като цяло повори мерките на останалите европеиски страни,но в много по-ефективен и едновременно мек вариант.наистина тва е дразнещо за тия дето мразят борисов но няма как да се отрече ефективноста на щаба.един голям поклон пред генерал мутавчииски за стореното от него,предвид постигнатите резултати.

  Коментиран от #68, #72

 • 64 HohoBoho

  5 3 Отговор
  Ако изключим грешките, то от мерките нищо няма да остане. Т.е. и без мерки резултатът щеше да е същия. -- ...когато обявиха инзвънредното положение - имаше десетина с вируса в един-два града ...сега махат всякакви ограничения, а СЕГА има повече заразени и почти цяла България е "пламнала" къде е логиката? :)
 • 65 БО-COVID-19

  2 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Грешка №1: Парковете и пешеходните алеи не трябваше да бъдат затваряни с началото на кризата и изобщо Здравков, Здравков, Твоята грешка № 1 е, че не познаваш смисъла на понятията, които употребяваш! "Пешеходна алея" се превежда буквално като "пешеходен път за пешеходци". Направи справка с Тълковния речник, за да разбереш, че "алея" е "път за пешеходци"!
 • 66 MUXOBOIKO

  7 4 Отговор
  ГЕРБ това са най- некадърните управляващи и крадящи хора ...

  Коментиран от #70

 • 67 мангуста

  2 0 Отговор
  Петърчо,какъв е вкусът на кафявата точка на Борисов?

 • 68 Този коментар е премахнат от модератор

 • 69 Петьо

  3 0 Отговор
  Как е правилно да се напише "умаловажаването"? Не си ли проверявате писаниците, преди да обработите публиката?

  Коментиран от #74

 • 70 Този коментар е премахнат от модератор

 • 71 Петьо Петров

  6 1 Отговор

  До коментар #60 от "6666":

  Аз ви давам реални данни в реално време,не статистика.Като ни говорите за страхотията..ще ви отговоря и ви питам,къде умират повече?това е малко след полунощ по данни на ООН,или и на тях не вярвате? Обща смъртност в проценти от началото на годината спрямо глава на населението на дадена страна България-0.58% Италия-0.37% Испания-0.34% Германия-0.41% Великобритания-0.35% Франция-0.34% Швеция-0.36% Белгия-0.37% Австрия-0.36% САЩ-0.32% Руска федерация-0.53% Китай-0.27% 20-05-2020 00:12:47 Източник : Департамент по икономически и социални въпроси на ООН Та ние умираме най-много от всички преминали през Ада.Няма какво повече да кажа,Страхувайте се,ваше право е!
 • 72 Трол

  3 0 Отговор

  До коментар #63 от "стоян георгиев":

  Десо, да му научиш името на генерала. Иначе федероса спрямо хирурга и джиросания ти се е получил! Ако беше мой тип, щях да си поискам!
 • 73 Червени боклуци.

  1 0 Отговор
  Нескопосана, поръчкова статия. Некадърният 'автор' можеше да направи сравнение с любимата ви Русия и Сърбия. Гърция и Турция. В цял свят.
 • 74 РИИШ ЛИ

  0 0 Отговор

  До коментар #69 от "Петьо":

  правилно е написано ,,омаломажавам " което произлиза от ,,олицетворявам" ИЛИ ,,ОПРАВЛЯВАМ" КОЧИНКАТА !
 • 75 Ново

  0 0 Отговор

  До коментар #4 от "Ганьо бавно сгрева ама после пали":

  Бунтове снаркомани не се правят или божкков от вън да ги ръководи

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.