Last news in Fakti

5 Юни, 2020 19:01 4 358 58

Въпросът не е защо Америка отново въстана, а защо България не въстава

  • протести-
  • размирици-
  • сащ

Едно от големите прегрешения на псевдолибералния глобализиран капитализъм бе, че накара хората да забравят историята

Въпросът не е защо Америка отново въстана, а защо България не въстава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във вторник вечер едно от протестните шествия мина под прозорците ни на „Медисън авеню“, а в събота следобед се смесихме за минута с протестиращите на „Кълъмбъс съркъл“. Повечето бяха бели, образовани на вид млади момчета и момичета. Те са същите, които протестираха през януари 2017 г. във Вашингтон срещу инаугурацията на Тръмп. Моите две деца бяха тогава сред тях. Синът ми, банкер, в сряда вечерта ми каза, че отива на протест близо до тях, пред кметската резиденция „Грейси маншън“. Изпрати ми видео. 

Сигурен съм, че почти всички протестиращи, които видях, са били на митинга на Бърни през април 2016 г. на Уошингтън скуеър, на който и аз трих лакти с десетки хиляди ентусиазирани съмишленици. Освен които са били тогава деца. 

Каква е ролята на погромаджиите в протестите? Изцяло негативна. Това са черни гангстери – момчета и момичета до 20-годишна възраст без идеология, които е възползват от безредието да полудуват и отмъкнат нещо. Запалителните лозунги за смърт на белите, които виждаме по снимки в социалните медии, са провокация. 

За разлика от безредиците в Шарлътсвил в 2017 г. сега нямаме на сцената десните екстремисти, нито тяхната Немезида – „антифа“. Твърденията, че „антифа“ стояла зад погромите на магазини, са лъжа – както показа разследване на ФБР. По-долу съм цитирал и коментара си от 2017 г. за лявото политическо насилие в Америка, но този път то сякаш не играе важна роля. 

Погромите, съпътстващи протестите, са изгодни само за статуквото. Изплашените от шайките грабители граждани лесно ще забравят справедливия характер на протеста и ще закопнеят за твърдата ръка. Така Рейгън като губернатор на Калифорния по време на студентските бунтове от 1968 г. спечели бърза популярност, като разгони плашещите народа млади радикали и си отвори пътя към Белия дом.  

Разбира се, полицейската бруталност срещу черните американци си е реален проблем сам по себе си, но зад него изправя снага по-дълбокият и по-драматичен проблем за терминалната криза на глобализирания псевдолиберален капитализъм. 

Протестите, които преди две десетилетия ни изглеждаха – в лицето на тогавашните антиглобалисти на срещите на Г-8, проява на ретрограден инат на губещите от глобализацията съсловия – днес все повече изглеждат като перманентно структурно състояние на къснокапиталистическото общество. 

Жълтите жилетки рушиха и палиха Париж и другите големи градове всяка събота в продължение на 15 месеца – и само карантината ги замрази временно. Едва що карантината поотпусна клещи и пламна Ню Йорк. Тези два града са вестители на бъдещето на западния свят от векове. Примерът им често е заразителен. 

Наскоро преди протестите в Ню Йорк с моите шестокласници в българското ни училище четохме от „Клетниците“ на Юго (1862) във връзка с „Братчетата на Гаврош“ от Смирненски. Макар да  прелиствахме само страниците за Гаврош, сред тях ни попадна следният интересен пасаж (превод Лилия Сталева):

     „От какво се заражда въстанието? От нищо и от всичко. От постепенно натрупване на електричество, от блуждаеща сила, от случаен повей. Повей, който облъхна по пътя си мислещи глави, бленуващи мозъци, страдащи души, крещяща нищета и ги отнася със себе си.

     Накъде?

     Пряко обществения строй, пряко съществуващите закони, пряко безочливото благоденствие на другите.

     Превърналите се в озлобление възторзи, накипялото негодувание, благородното младежко дръзновение, жаждата за промяна в обществения порядък, споменът за претърпените огорчения, несбъднатите мечти, надеждата, че в крушението ще се намери изход – ето ви съставните елементи на метежа.

     Всеки, който носи в душата си таен бунт срещу каквато и да е неправда на обществото, живота или съдбата, е сроден с метежа и щом той се развихри, се оставя да бъде увлечен от него.

     Метежът прилича на циклон в социалната атмосфера, който възниква внезапно при дадени температурни условия. Сграбчи ли някого, метежът му придава невероятна мощ. Той влива в първия срещнат силата на събитията. Превръща всичко в снаряд. Павето става ядро, а работникът – генерал.

     Метежът затваря дюкянчетата, спира търговията, ускорява разоряването на много частни собственици. Изчислено е, че тридневен метеж струва сто и двадесет милиона...

     Метежите озаряват най-своеобразните черти на характера на парижанина – благородство, самоотверженост, бурна жизнерадост. По време на тях ще видите неустрашимите студенти, непоколебимата национална гвардия, постове от малчугани, презрение към смъртта у всеки минувач. Бойците имат една и съща закалка, различават се само по възраст. Метежите възпитават народа в мъжество.“

Едно от големите прегрешения на псевдолибералния глобализиран капитализъм бе, че накара хората да забравят историята. Утопията на Вашингтонския консенсус и Брюксел с уж стичащите се надолу (trickle down economy) от трапезата на корпорациите благини в паничките на средната класа и бедните не предполагаше мащабни социални катаклизми. 

Но не минаха и трийсет години от „победата“ на псевдолибералния глобализиран капитализъм и „края на историята“ – и историята се завърна с пълен блясък. 

Днешните протести в Америка може да изглеждат плашещи на телевизора, но всъщност са зефирен полъх в сравнение с това, което ни очаква в близко бъдеще, ако управляващите елити продължават яростно да се съпротивяват на социалистическата алтернатива, вече желана от мнозинството американци. 

Въпросът обаче е: защо България не въстава? 

Америка въстана за пореден път заради убийството на черен гражданин от бял полицай. Нещо, което се случва тук всеки осем часа – и поне половината пъти е непредизвикано с нищо. Огромното мнозинство американци безрезервно осъдиха убийството. Избликна справедливо морално негодувание. И никой не се противопостави открито. Осъждат вандализма, но и протестиращите го осъждат. 

В същото време в България ни поднесоха на тепсия документални свидетелства за многомилионни подкупи, плащани на финансовия министър по искане на премиера. Нещо, което не се случва всеки ден! Всички българи са убедени, че това е истина, и че то е само върхът на айсберга на корупцията и мафиотщината на режима на ГЕРБ. Кьовеши щяла да се заинтересува. 

Но България не въстава. Прокуратурата нехае. Премиерът първо побягна чак в Рилския манастир, но още на другите ден се окопити, даде указания – и се посипа пудрата на придворните бръснари: „85% от българите не вярват на Божков“, „И какво от това?“, „Мая Манолова е човек на Божков“... 

Мой добър приятел от форумите, десен по убеждения музикант, смята, че тъй като Черепът не е Левски (националният ни герой), значи свидетелствата му нямат тежест, а и важи железният принцип „кой ако не той“. Борисов ни е едничък... инак – Корнела и Мая са зейнали да ни глътнат. 

В България носят от девет кладенеца вода да докажат, че протестиращите в САЩ са вандали, че жертвата Флойд бил криминално проявен, наркоман, рапър, че полицаят има лични сметки с него, че е намесен Сорос с рептилите, че Америка се разпада, това е гражданска война и пр. 

Сините колеги си кривят душите как в Америка протестирали паразити, хулигани и „катили“ (thugs), а техните протестиращи (по команда отгоре) на жълтите павета от 2013 г. не чупели. Как расовият проблем в САЩ щял да се реши с пазарни мерки по препоръка на института Катон (Cato Institute, десен либератариански тинк танк). 

Всъщност сините вандали в София в 2013 г. беснееха и рушаха според възможностите си по същия начин, но нямаха насреща си американската  полиция. „Пазарните мерки“ по расовия проблем (премахване на минималната заплата, съкращаване на социалните програми, вкл. за жилища, купони за храна и здравеопазване) биха превърнали големите американски градове във филиали на Совето (в старата Южна Африка). 

Левите колеги пък не пропускат дежурно да прокобят края на долара и американската империя на злото. Те тайно харесват черните, когато палят полицейски коли в Америка, но не и когато се опитват да се спасят в Европа от войната и хаоса в своите страни, за които най-съществен принос има Западът.

Говори се всичко, освен единствено важното – какъв пример ни дава бунтовна Америка? 

Какво е нужно на България, за да въстане? Юго го казва: „споменът за претърпените огорчения, несбъднатите мечти, накипялото негодувание от безочливото благоденствие на другите, жаждата за промяна в обществения порядък, надеждата, че в крушението ще се намери изход“... налице ли е това у нас? Мисля, че да! 

Но по-нататък: „благородното младежко дръзновение... благородство, самоотверженост, бурна жизнерадост... неустрашимите студенти... възпитават в народа мъжество.“ 

Тези черти на парижанина и нюйоркчанина, за съжаление, още предстои да се формират у нас сред младото образовано градско население. Това са именно градски черти, формирани векове наред под въздействието и на волнодумието на високата култура. Не случайно средновековният Париж имал три части – Сите (островът), Градът и Университетът. Още в XV век в Университета имало към петдесет колежа. Това не може лесно да се имитира. Но все пак виждаме в съседство Атинската политехника, истанбулския парк „Гези“. Имаме също и Ботевия „Смешен плач“. 

И у нас трябва да се опита. 

Коментарът на Валентин Хаджийски е публикуван в Гласове


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лекар БГ

    55 12 Отговор
    Мнооого добра статия.Добри сравнения.И аз не мога да си обясня,защо българите търпят всичко,което им се случва.Може би им се нрави.Или ги устройва-не знам.Поводи за масови протести-ежедневно.Но.....
  • 3 Мето

    41 7 Отговор
    Поробените трудно възстават.
  • 4 демократ

    22 64 Отговор
    Защото ГЕРБ управляват добре.

    Само комунистите русофили не са доволни.
    Следващата година четвърти мандат за Бойко и Мутафчийски президент.

    Коментиран от #32, #54

  • 5 Врачка

    35 12 Отговор
    Отново добра и смислена статия на Чичо Фичо.Но за съжаление това е България,винаги сме чакали друг да ни оправи.
  • 6 Майна

    38 13 Отговор
    Божков е информирал Гешев, че е дал 60 000 000 на ББ и В Г , има документи и записи..Какво чакате, Българи...

    Коментиран от #9, #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майна

    19 14 Отговор
    Божков е информирал Гешев, че е дал 60 000 000 на ББ и В Г , има документи и записи..Какво чакате, Българи...

    Коментиран от #20

  • 9 бг прокуратура

    10 26 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Няма такива документи.

    Коментиран от #10

  • 10 Майна

    25 8 Отговор

    До коментар #9 от "бг прокуратура":

    Виж ги в бивол и афера, .,адвокате...

    Коментиран от #17

  • 11 Сух

    38 4 Отговор
    Защото няма млади, а малкото останали са изгубили същността от наркотици и алкохол..
  • 12 нашия

    32 7 Отговор
    България не протестира,защото активните са изгонени на вън да заработват и да пращат на загазилите си роднини-другите са държавна администрация и всякакви службици-понхранени-и остават конформисти-е колко народ остана да протестира
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Троцкист

    16 2 Отговор
    Black Nike Matter — Този филм сме го гледали в Лондон 2011.Грабиха,палиха,чупеха ,олабиха жилата и си подвиха опашките.Но сега има Антифа и Black Lives Matter —професионални революционери добре финансирани и обучени.Знаят как да насочат тълпата и да провокират и без това изнервените полицаи и Р.Г.Интересно но безрезултатно.Средният Запад е в изчакване.
  • 15 АМИ...

    8 23 Отговор
    НА ДРУГО МЯСТО ТЕ СТИСКА.. ЧЕПИКА, ..СКОРОШНОТО ПРИЕМАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРО ЗОНАТА, МИЛИАРДИТЕ ОЧАКВАНИ ОТ ЕВРО СЪЮЗА, ПРИМКАТА ОКОЛО..КРА ДЛИ ВИТЕ КОМ-ОЛИГАРСИ, ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЗАВИНАГИ ОТ..РУСКО ИГО И..Т.Н!!!
    ГРУПИЧКАТА ОТ 30..ДРУ САНИ И ПЛА ТЕНИ ЛЕПИЛАРИ ОКОЛО..ФЪРЧИЛОТО, МАЯ ГА ЛЕВА, ИМ ПЕКСА И..РУБ ЛЬОВ..НАИСТИНА.."ВЪЗТАНАХА"..В ЗАЩИТА НА..ДРУГАРИТЕ...КРА ДЕЦА ОТ БЕЛГРАД И ЛЪЖ ЕЦА ОТ ДУБАЙ С 18 ОБВИНЕНИЯ!!

    Коментиран от #19

  • 16 Диверсант

    27 3 Отговор
    В колониална Български бунтове и революции могат да се случат когато генерал губернатора от КОЗЯК нареди. Дотогава ще щракате на компютрите
  • 17 нашия

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    само така Майна-натискай ги до дупка адвокатите МУ
  • 18 Без сантименти

    23 8 Отговор
    Първо-Америка не въстана..-това са грабежи и въоражени нападения които използват напрежението в обществото-факт.Няма никакво въстание-а масови безредици,които не са подкрепени от всички-а само от части на американското общество-следователно това не е въстание.Второ-социалното неравенство в САЩ е огромно и приказките им,че видиш ли те са еталон за останалият свят са за глупаците.Трето-във това"въстанае" няма нито политическа идея която да е алтернатива на сегашният режим-нито има политическа воля за промяна към по-доброто.Четвърто-в момента в САЩ това си е бандитизъм-както от страна на бандите от гетата-така и от страна на властите...Което не предвещава нищо добро за бъдещето там-но без да ги жаля и прав им път.Време е и американските граждани да усетят как армията им носи демокрация на хората по света..-с оръжие и кръв...
  • 19 Сух

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "АМИ...":

    Пиши на български, бе смотан..

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НЕ ВЪСТАНИЯ

    5 3 Отговор
    А ИМПЕРИЯ СМЕНЯ ПРАВИТЕЛСТВА. ..КАК НЕ ГО РАЗБРАХТЕ. ..НОРМАЛНО В БЪЛГАРИЯ ПРОМЯНАТА СТАВА НА ВСЕКИ 50 ГОДИНИ. ..30 ГОДИНИ МИНАХА ОСТАВАТ ОЩЕ 20. .ТЪРПЕНИЕ МУ Е МАЙКАТА. ..ХА. .ХА ХА
  • 22 ТИЯ ПОЗИТАНСКИ МУРАФЕТИ ГИ ..

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    .ПРОБУТВАЙ НА.. ПОЗИТАНО-САРАЙСКИТЕ Г ЕЙ-СОАРЕТА!😆
    ПРИКАЗКИТЕ НА.."УСВОИЛИЯ"..4 Милиарда Другар и Доно с ник с..18 обвинения,..НЕ СТРУВАТ..ПУКНАТА ПАРА!
  • 23 Възмутен

    25 2 Отговор
    Кой да протестира. Един милион шведи, два милиона и половина пенсионери, 400 000 ДПС-ари, 600 000 на държавна хранилка, като сложим деца и ученици, то не останаха хора за протести.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    10 8 Отговор
    ЩО БЕ...КОПЕЙКИН И МАНОЛОВА КВИ "ГРАНДИОЗНИ" ПРОТЕСТИ НАПРАВИХА.....НАПРАВО ДА СЕ...ГОРДЕЕМ С ТЯХ
  • 26 pbdan

    15 2 Отговор
    Защото няма магазини за оръжие и свободен разрешителен режим. В САЩ има 300 милиона късо- и дългоцевно оръжие, голямата част от него - полуавтоматично.
  • 27 DIGITAL SLAVERY

    6 1 Отговор
    DIGITAL SLAVERY - ВСИЧКИ СА КОНТРОЛИРАНИ С ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ. ПОРОБЕНИ МИСЛИ, ПОРОБЕНИ ДУШИ. КОНТРОЛ НАД СЪЗНАНИЕТО И ПОДСЪЗНАНИЕТО.
  • 28 Борислав

    12 4 Отговор
    Българският народ е беден, той няма какво да спасява за да въстане.

    Коментиран от #33

  • 29 Иван

    8 7 Отговор
    Оставка на корумпираното правителство!

    Коментиран от #31

  • 30 Кути

    11 13 Отговор
    За какво точно да..възставам?!?
    Доходите ми са около 3 000лв, при Другарят Виденов , бяха около..20 000лв(около 6$)!
  • 31 КОПЕЙКИН,ТИ ЛИ СИ?😆

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    "Национален Митинг" от...50 шум Пена,КОГА?😂
  • 32 444

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "демократ":

    Следващата година Радев си е президент,Баце в Барса на почивка,Корнелия министър - председател, а гербаджиите в Белене!

    Коментиран от #34, #45

  • 33 ЧЕКИСТ

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Борислав":

    Ти виждал ли си БЕДЕН ПОЗИТАНО-САРАЙСКИ ДРУГАР?!?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Политик

    13 4 Отговор
    Вследствие на една безмислена и трагична смърт се получиха бунтове, които причиниха и отнеха живота на вече повече от 10 не по-малко ценни живота, да не говорим за милиони материални щети и кражби от вандализма . Някой ще протестира ли за отнетия живот на жертвите на бунтовете? На фалиралия бизнес? Питам? Или тук няма кой да снима, излъчва и плаща? Си Ен Ен? Това по-малко важно ли е?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Behemoth

    0 2 Отговор
    Ми защо ....НАРОДЕ????? ... хахахххххх...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 АААХАХАХАХАХА

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Амиии":

    Абсолютно си прав, неграмотността е повсеместна!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 име

    5 6 Отговор
    голям благодат е да си русофил и да живееш в сащ. върви в русия , бе човек . там ти е центъра на интереса. за нас не мисли. гледай си 33 сребърника. дай сигнал за реформи в русия....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Избори до дупка

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "444":

    Да ама на пишещите тук не им пука нито кой ще е президент, нито кой ще е министър председател. Важното е Бойко да е в затвора, а по възможност те да са на курорт в Барса. А Корнела на Бузлуджа. От изброените 3 е най-вероятно последното. И то не съвсем, че нещо искат да ѝ бият шута Гергов и компания.
  • 46 Да ама

    0 5 Отговор

    До коментар #38 от "Амиии":

    Въстание е правилно. Отвори граматиката!

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 170

    6 1 Отговор
    Бля,бля,бля...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 смарт

    5 3 Отговор
    абсолютни лъжи и подстракавания.
    антифа стои 100% зад протестите в сащ.
    който се съмнява, да си инсталира телеграм и да се свърже с поне един канал или американска група и да види фактите дирректно от улицата там. хората не лъжат. медиите лъжат, правителствата лъжат. но не и хилядите клипове които се въртят в нета от дни. не заблуждавайте хората. протестите са на черните, подстрекавани от антифа, които пък са платени от сорос. това и истината. който зове за протести и в бг е слуга на сорос. имаме за какво да протестираме, но и точно за сороските интереси. целта на този спекулант е да събори всички правителства, за да може елита да оправдае и узакони световно еврейско правителство и комуннистическа диктатура. затова антифа е зад протестите, а не нацистите, белите или каквито и да било там.
  • 51 Пресен спомен още

    4 2 Отговор
    Точно на Хаджийски ли да обясняваме,че центърът на световното левичарство се премисти в Зарадна Европа и САЩ. Либерализмът от създаването си през 17-ти век та до сега винаги завършва като левичарски революции с насилие.... и пак наново се завърта цикълът.Резват главата на английския крал и после откат,после на френския крал,якобинска диктатура и пак откат,после руския цар,болшевишка диктатура и пак откат, макар и закъснял. Крайната спирка на либерастията все е в розово,червено или анархистко черно. Днес американската лиебрастия пропада точно чрез завой към яростно и стихийно левичарство - то винаги е икстеншън на либерастията. В България и въобще в бившия Източен блок такива американски въстания няма да има щото още е пресен споменът за социално инжернерство.
  • 52 Дедовия

    2 7 Отговор
    "социалистическата алтернатива, вече желана от мнозинството американци" КФо пиеш ве другарю Хаджийски?Голям майтапчия си да знаеш!

    Коментиран от #55

  • 53 usa = джудже

    7 2 Отговор
    Жалко е че ни взеха социализма без бой. Сега се вижда какво сме загубили. Освен това парите не са всичко. Поне преди беше така. Най много ми липсва чувството за безвремие и спокойствие. Също така сплотеност и доброта. Ще ги търсим още дълго. Сега на мода са наркотици ,насилие ,агресия ,безчувственост към ближния. Явно човечеството никога няма да създаде рай на земята. Ада си остава за всички нас. Видяхте какво се случи с Милен. Никой не е застрахован. Всеки го осъзнава когато го засегне лично.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 гинчето

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Дедовия":

    абе унуфри ти на коя планета живееш, май ти си на хапчета а не хаджийски
  • 56 БАЦЕТО-КОШМАРА НА...БСП

    1 2 Отговор
    ЩО БЕ..ВИЖ КОПЕЙКИН И МАНОЛОВА КВИ ГРАНДИОЗНИ ПРОТЕСТИ СПРЕТНАХА...ТИЯ В USA...РЯПА ДА ЯДАТ
  • 57 Един

    1 0 Отговор
    Какво да възставаме! Нали сме в ЕС и НАТО! Което означава , че ако въстанем , то това от гледна точка на институциите (нашите правителство, парламент,на ЕС, НАТО, Щатите) ще е "терористичен акт "
    срещу законно и легитимно държавно управление!
  • 58 АБВ

    2 0 Отговор
    ...защото българинът знае,че преклонена главица сабя не я сече.500г. това му е втълпявано.Мачкан,унизяван,избиван.Сега хунтата използва същите "хуманни" методи.Кой да въстане?Всичко е корумпирано-станеш ли,няма те.Омаскаряват теб и семейството ти.