Last news in Fakti

9 Юни, 2020 09:59 7 258 45

Бели роби, черни господари

  • бристол-
  • едуард колстън

В дългата и пребогата история на това отвратително деяние - търговията с хора - има една малко позната глава. И тя е за африканците, които са ловили европейци и са ги продавали...

Бели роби, черни господари - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сблъсъците в САЩ върнаха в дневния ред на Европа болезнения дебат за робството. Но съвременните разбирания на Западния свят за робството лежат главно на една основа - принудителното откарване на 20 милиона африканци в Америка между XVI и XIX век.

Тия дни в Бристол демонстранти откъртиха и влачиха по улиците статуята на Едуард Колстън - един от най-големите благодетели на града, затова, че е бил търговец на роби. Богатството, което Колстън завещава на Бристол след смъртта си през 1721 г., и с което са построени болници, училища и обществени сгради, е натрупано чрез търговия с роби. Факт!

Но в дългата и пребогата история на това отвратително деяние - търговията с хора - има една малко позната глава. И тя е за африканците, които са ловили европейци и са ги продавали като роби. Не правя никаква декларация с това, просто казвам, че историята има и друг, по-слабо коментиран ъгъл.

През 1625 г. край бреговете на същия този Бристол идват ловци на роби от Северна Африка и отвеждат в робство стотици местни хора, заедно с църковните камбани, които са добър материал за оръдия. Британските военни кораби пристигат със закъснение и не успяват да помогнат на пленените. Това се случва 10 години преди да се роди Едуард Колстън, чиято статуя бе влачена по улиците онзи ден. Африкански ловци на хора сеят ужас по европейските крайбрежия столетия наред, стигайки чак до Исландия. Цели части от юга на Испания и Балеарските острови опустяват.

Има исторически сведения за 12 хил. ловци на бели роби, които нападат като скакалци Италия през 1543 г. През следващата година 7000 пленници са качени на галерите в залива на Неапол и отведени към робските пазари в Магреба.

Макар че няма много изследвания по темата за черните господари, книгата "Бяло злато" на Джил Милтън съдържа интересни подробности за този феномен. През годините повече от един милион бели роби са продадени в Сале, Алжир и Триполи. Когато през 1830 г. французите колонизират Алжир откриват 122-ма бели роби. Последните оцелели. Така че историята е по-шарена, отколкото биха могли да предположат няколко екзалтирани младежи, въргалящи статуя по улиците на Бристол.

Автор: Георги Милков


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 село

    79 1 Отговор
    А колко роби са продадени в Турция от татарите? Сегашните украински земи са били буквално обезлюдени. С бели роби са търгували и венецианците.
  • 3 Верно ли

    52 3 Отговор
    #Metoo, 2-ра серия. Баламосват хората с всякакви "дискриминации", докато си въртят долните игрички.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    44 1 Отговор
    Само българите 500 г. са съжители.Ако не вярвате,питайте - знаете кои!А пък тия на Запад тотално луднаха,но това умните хора го очакваха,а някои дори предупреждаваха.Надеждата ми е,че ще ни отмине,макар че и нас са ни повели по техния път.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тръмп 2020

    69 4 Отговор
    Най-големия майтап който чух - расисти могат да бъдат само белите. Всички престъпления на чветнокожите са резултат от дискриминацията под които са подлагани от столетия.

    Демек черен ако каже че мрази белите и иска да ги избие - напълно е прав и не е никакъв расист.

    Коментиран от #20, #41

  • 9 А веднага

    6 13 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    изгриха! #4????!!??Ами след такава лъжлива и заблуждаваща статия ,истината не можеш да казваш !!!! И какво нецензурни или обидно каза #4!???Че джурналиста говори за араби не за негри!!!!!
  • 10 Обикновен човек

    13 29 Отговор
    Значи, какви изводи трябва да си прави един съвременен българин без нормално образование (както е днес) според автора : В САЩ" люлката на демокрацията в света" афроамериканците тези "разбойници " вместо да се гордеят че техните предци са били роби и благодарение на това робство Америка е велика тези неблагодарници вдигат бунтове!!!Как не ги е срам та нали тези същите афроамериканци са взимали в робство горките бели хора и нашите(ЕВРОАТЛАНТИЦИ) нямайки друг избор заточват тези разбойници в Америка за да се отърват от набезите им ...!!!!,Как не ги е срам тези че са били роби ,те трябва да се гордеят с това а не да вдигат бунтове!!!Това е пример за евтина пропаганда и промиване на необразовани мозъци!!!

    Коментиран от #18

  • 11 Лъжец е този

    2 20 Отговор
    Журналист!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гжгж

    32 2 Отговор
    Тези неща нарочно се премълчават, защото така е удобно на ционистските годподари и ще лъснат престъпленията им от преди няколко стотин години до наши дни.
  • 14 ТИРАНИ

    18 6 Отговор
    АМИ В ЦЕНТЪРА НА БРЮКСЕЛ СТОЛИЦА НА ЕВРОПА ГОРДО СЕ ПЪЧИ СТАТУЯТА НА ЛЕОПОЛД 2 .ТОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТИРАНИН НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА ПОРОБИЛ КАТО СВОЯ СОБСТВЕНОСТ КОНГО .ИЗБИЛ И ПОРОБИЛ И ОТРЯЗАЛ ПО ЕДНА РЪКА НА ТРУПОВЕТЕ ОКОЛО ОТ 5 ДО 15 МИЛИОНА ПО НЯКОЙ ДАННИ НАСЕЛЕНИЕ ПРЕДИМНО В КАУЧОКУВИТЕ ПЛАНТАЦИИ.ПОД МЕЖДУНАРОДЕН НАТИСК В 1908 ГОДИНА ПРОДАВА СОБСТВЕНОТО СИ КОНГО ЗА 50 МИЛИОНА ЗЛАТНИ ФРАНКА НА ДЪРЖАВАТА БЕЛГИЯ.
  • 15 Лъжец е този

    4 13 Отговор
    Журналист!!
  • 16 djuntara

    28 0 Отговор
    От буквално втора ръка знам,от човек работил в Африка,че робите които са продавани са били откупвани от местните вождове.Само че това много много не го споменават.И да-може да са били изтезавани но сегашните им поколения пълнят количките до горе в супермаркетите,на социял повечето.Това от втора ръка също го знам.Ако не вярвате разпитайте ваши близки и познати.
  • 17 Хайдут Петку

    14 4 Отговор
    Ако не бяха поробителите "Великолепният век" щеше да бъде български. Корнелия с голи ръце щеше да удуши Бойко и да ни стане Султанка.
  • 18 5ко

    24 4 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновен човек":

    А стига рева като вдовица над чужд гроб, а вземи и попрочети истинска история. Не се задъхвай в асматичен пристъп на фалшиво възмущение. За коло шекела те цаниха или си хазарин?!

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сандо

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп 2020":

    В едни далечни вече времена,в института имаше семейна двойка негри,от Судан или Етиопия,от тях на дело видях черни расисти.А преди години ми беше попаднало някакво пручване,в което твърдяха,че най-големите расисти са японците.
  • 21 Прав е

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "5ко":

    Човека !!!Ама изрично подчерта ,че става въпрос за необразовани хора! Ти да не се припозна?
  • 22 Burgmeester

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "5ко":

    асТматичен, комунде.
  • 23 радев

    30 0 Отговор
    За да нямаме в бъдеще расови и етнически проблеми трябва да не допускаме заселването на чернокожи и араби в България!Мултикултурното общество е нещо невъзможно.Илюзия.Мираж.Фата Моргана!

    Коментиран от #27

  • 24 Обикновен човек

    19 8 Отговор

    До коментар #18 от "5ко":

    Истината е че заточените от цяла Европа крадци ,,изнасилвачи, лентяи и подобна пасмина създават САЩ,като взимат роби от Америка за да работят ,понеже тях ги е мързяло да работят. Тези горди основатели на САЩ са били заети с далеч по важни дела през това време а именно да избиват местното индианско население защото само това са умеели !!!!Тези разбойници създават САЩ а сега плачат че тези дето са взели роби вчера, днес днес вдигат бунтове...Но има божие възмездие ,бог бави но не забравя !!!А ти и такива като теб подкрепяте великата Америка без да знаете как е създадена и от какви хора е създадена тази държава .Но човек трябва да чете и история ,не само евроатлантическа пропаганда, нали бе Г-н демократ...
  • 25 Хауърд Лъвкрафт

    26 0 Отговор
    Има и друг факт , африканските роби са били продавани от своите вождове на роботърговците ..
  • 26 На Хасан брат му

    29 1 Отговор
    Те и османлиите са влачили 500 г. бели роби от Балканите, но нещо не го казват.
    И за тва до Константинопол са облагородени и бели хора с увредено мислене, че са турци. Истинските тъмни турци сме на изток от Константинопол...
  • 27 Генерал 🇧🇬

    25 0 Отговор

    До коментар #23 от "радев":

    Точно! Това е практически обосновано.
    Расизмът е ограничено явление -той се практикува само там, където живеят съвместно представители на различни раси.

    Расизма може да бъде премахнат,само и единствено като се премахнат расите. И тъй като това е невъзможно, за да има Мир, нека всяка жаба да си знае гьола.
  • 28 Отвратен

    23 2 Отговор
    Георги Милков е напълно прав, но защо никой не говори за геноцида над белите в ЮАР, който се случва СЕГА, а не преди 300 години? Белите фермери (наричани още "африканери" и "бури") са потомци на холандски, френски и германски заселници в Южна Африка от последните няколко века. Те са трудолюбиви, вярващи християни. В ХХI век, в една държава на другия край на света, едни хора са подложени на геноцид. Системно атакувани в своите домове и ферми, пребивани и дори убивани, като сред убитите често има и деца. Заради цвета на кожата си.
    Да си фермер в Южна Африка е една от най-опасните професии на Земята. Убийствата на фермери в страната са бруталното ежедневие, а границата между правителствените лица и извършителите е почти невидима. Страната е на ръба на гражданска война, а властите приемат закони за отнемане на имуществото на белите фермери без компенсация.

    Коментиран от #33

  • 29 НАРОДЕ????

    3 10 Отговор
    Не плачи, майко, не тъги, че не успяхме да станем поробители, поробители, майко, колонизатори ! Но стига ни тази награда, да ни наричат вечните роби, че и за това се иска мурафет.
  • 30 иууиув

    4 1 Отговор
    Това са берберски пирати от Средиземноморието, а не черни африканци от Западна Африка.
  • 31 Източно-европейска дискриминация

    21 2 Отговор
    Да не се говори за дискриминация спрямо негрите, защото ми омръзна! Стига са се правили на ощетени. Аз, лично съм била обект на дискриминация в една от Европейските държави. Отказаха ми работа, защото съм от Източна Европа, а в същото време африкански емигранти получават помощи, жилища и т.н. в същата държава.
  • 32 Behemoth

    4 3 Отговор
    Май автора не прави разлика между араби и негри?

    Коментиран от #45

  • 33 Алооу

    1 11 Отговор

    До коментар #28 от "Отвратен":

    Ти или не си запозн6,какво правиха в ЮАР белите докато бяха на власт или умишлено лъжеш!!Ако съм на африканците на мястото точно в ЮАР със закон ще им забрана да стъпват на тази земя.

    Коментиран от #42

  • 34 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    И БЕЛИ И ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ РОБИ НА БЕЗЦВЕТНИТЕ ЕВРЕИ -ЦИОНИСТИ -СЕМИТИ -НО БАНКЕРИ И ЗАРОБИЛИ ОСТАНАЛИТЕ ВАЛУТИ С ДОЛАРА НА БРИТО-ИРЛАНДЦИ -ИТАЛИАНЦИ И ФРАНЦУЗИ ТЕ -ЧРЕЗ ПЕНТАГОНА СИ -С ВОЙСКИ ОТ НЕЕВРЕИ , НО С ЦРУ ОТ ЕВРЕИ И ПЪЛНО ГОСПОДСТВО НАД "РЕЗЕРВА -ЧАСТНО ТЕХЕН" !?!?!?
  • 35 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    българите също ставаме жертва на подобен вид търговия с расов подтекст.след идването на мюсулманите на балканите робството е въстановено ,но е забранено да се вземат роби мюсулмани.една голяма част от събирачите на роби са семити и негри.трябва ли днес ние да спрем да работим учим и да се дрогирамие заради това??
  • 36 Съдията Дред

    10 0 Отговор
    Тия търговци на бели роби са араби, негрите по това време не са имали корабоплаване. А в Европа с бели роби са търгували и англичаните, продавали са в робство затворници. А турците са продавали християните от империята до началото на 19 век.
  • 37 1122

    18 1 Отговор
    В такъв случай да се преразгледат законите за правата на ЧОВЕКА, и ...всеки от където е там да отива. Негрите в Африка,китайците в Китай,арабите по техните земи,и всеки да се оправя сам.То бива буламач,ама то кой от където дойде всеки има права,а местното население няма никакви.Особено циганите ,най много права имат ,а нито се интегрират,нито спазват законите на държавата в която са се САМОНАСТАНИЛИ. Всеки да отива по държавата си откъдето е.Като иска да му е добре да работи за държавата си,да не краде и който открадне да губи правата си.Иначе няма оправия.

    Коментиран от #38

  • 38 Вярно

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "1122":

    Точно така!
  • 39 прост

    6 0 Отговор
    постарах се да прочета повечето коментар преди да изразя мнение и то е:
    автора на статията посочва факти позовавайки се на определен труд/книга. По мое мнение нямаш право да се сърдиш за робство от приключило толкова отдавна след като само си слушал за него. Ако не те устройва отношението към теб - отивай си там където смяташ че няма такова отношение. Гледах видео, в което чернокож плаче защото разбиват магазина му защото това е всичко което има, но това не спря "борещите се за свобода" негови братя. Смятам, че това обобщава цялата идея на тези "протести" Искам да се държа като животно и да чупя и развалям прикривайки го с идеал за свобода и равенство. Незавивимо дали си бял, черен, жълт или червен ако се държиш като животно ще се отнасят с теб като с такова - никой не ти е виновен.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 черен ли си

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп 2020":

    Или не знаеш, че в Индия също е имало расова дискриминация, но обратна и то преди англичаните да я колонизират? По времето на империята на Великия Могул в Индостан местните дравиди, част от които днес са пръснати в Европа и по целия свят, са безчинствали над белите хора, като живи са ги сварявали, а децата им са рязали на парчета.

    Напиши "дравиди" и потърси с чичко Гугъл...

    Коментиран от #43

  • 42 Отвратен

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Алооу":

    Чакай малко, нека тогава не се правим на толерантни, чернокожите да не се правят на невинни жертви и да си разчистваме сметките. Работил съм в Германия и да ти кажа по-големи расисти от арабите и чернокожите няма!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.