3 235 38

Путин и Ердоган си поделят Либия?

Примирието в Либия дава възможност на президентите Путин и Ердоган на спокойствие да си поделят съсипаната от войната държава

Путин и Ердоган си поделят Либия?
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентите на Турция и Русия, Реджеп Ердоган и Владимир Путин, са най-важните поддръжници на двете страни в либийския конфликт. Те имат и огромно влияние над своите протежета. В зависимост от това кой от двамата надделее, надмощие в конфликта получава ту правителството на Файез Сарадж, което се ползва с международно признание, ту армията на генерал Халифа Хафтар.

Поделяй и владей?

„Ситуацията в Либия прилича на хаотична игра на пинг-понг с международно участие“, отбелязва в тази връзка вестник „Ди Велт". Според изданието, сегашното примирие явно също е постигнато под тяхно влияние – „така двамата автократи на спокойствие ще могат да си поделят тази разединена страна, което ще им даде възможност да упражняват натиск и над Европа“, коментира авторът на анализ, озаглавен „Ердоган и Путин си поделят Либия". Според него, подобна подялба те извършват не за първи път. В Сирия вече се видя, че тактиката „едната ръка мие другата" дава успешни резултати.

Подкрепяният от Русия ген. Хафтар е просто безценен за Кремъл, отбелязва авторът на анализа и се аргументира така: „Генералът все още контролира повече от 2/3 от територията на Либия, към които спадат важни петролни източници и пристанищата за износ на либийски нефт. Освен това генералът ще играе важна роля в предстоящите преговори за мир, а заедно с него – и Русия. Какъв точно е интересът на Русия да се меси в тази война, наскоро изясни външният министър Лавров, който каза: „Щом положението се стабилизира, руските фирми ще се завърнат в страната".

Турция също има големи планове по отношение на Либия. Една от причините за това, че Анкара поддържа правителството на Файез Сарадж се крие във факта, че в либийския парламент в Триполи има мнозинство от депутати, които са близки до „Мюсюлманското братство", написа наскоро бившият турски външен министър Яшар Якъш.

Сметките на Ердоган

Това създава идеални предпоставки Либия да бъде превърната във военно и икономическо предмостие на Турция, отбелязва „Ди Велт". Турската армия вече е започнала да строи своя военна база в страната и има намерение да прехвърли от Сирия в Либия допълнителни ислямистки бойци. Освен това правителството на Ердоган се надява да извлече икономически ползи от участие във възстановяването на Либия. Вече е сключено и споразумение с Триполи, което разрешава на Анкара да участва в добива на суровини в региона на Средиземно море.

Лост за натиск над Европа

Най-големият си удар обаче Турция може да направи покрай участието си в друг проект: предвидено е да се строи газопровод, който да води и към Европа. ЕС едва ли ще се зарадва на подобна перспектива, защото новите властови позиции на Турция крият и заплаха. Либия е транзитна страна за мигранти от цял свят, а Турция би могла да изпраща десетки хиляди от тях с лодки към Европа, за да оказва натиск над ЕС. На Ердоган това няма да му е за първи път. През февруари той отвори границите към Гърция, с което провокира нова бежанска криза, заключава „Ди Велт".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 не се съмнявате нали

  8 4 Отговор
  После и БГ.

  Коментиран от #24

 • 2 Ихуууу

  12 21 Отговор
  Явно путинчо след османския шамар в Либия все пак е отишъл да целува ръката на Султана
 • 3 другарят

  10 5 Отговор
  Вярно че султана много си е повярвал, но защо не говорите за другите присъстващи в Либия, а само за Русия и Турция?

  Коментиран от #15, #28

 • 4 9828

  8 0 Отговор
  Стратегическите цели на Русия и Турция се превземат бавно и методично. Европа остава в клещи на двете държави , относно основни енергийни ресурси , както и чрез натиск от мигранти , ще формират важни решения на европейските "лидери" по отделно или като 'лидери " на ЕС. Къде сме ние и какво ни очаква? - нека всеки си отговори.
 • 5 Ердо

  14 10 Отговор
  Там се е говорило турски и пак ще се говори, а не френски или английски
 • 6 Хасан

  7 2 Отговор
  Тия забравят че Турция е съюзник в НАТО ..пишат само глупости

 • 7 Миро

  3 3 Отговор
  Кой кого подкрепя в Либия... А Италия Франция арабите сащ . Възела е по сериозен и не само играчите Путин и Ердоган.
 • 8 Зелева пропаганда

  8 6 Отговор
  Няма примирие. Либийците с турска помощ мачкат наемните терористи на хастар.
 • 9 Info

  3 2 Отговор
  Кораб с флаг на Танзания - заподозрян че носи оръжие в Либия, нещо което е забранено от ООН - се следи от фрегата "Спеце", която участва в операцията „Ирини" на Европейския съюз“. Подозрителният кораб е придружен от три турски фрегати. Италианският командир на европейските сили нареди на командира на гръцката фрегата да контролира кораба. Според информация, веднага след като гръцки хеликоптер се приближи до търговския кораб под флага на Танзания, той получи обаждане от турска фрегата, която изпрати съобщението, че корабът е под защитата на турската държава. Италианският командир нареди на гръцкия хеликоптер да се върне във фрегата "Спеце" и наблюдението продължава.

  Коментиран от #11

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор

 • 11 А да не е обратното?

  1 1 Отговор

  До коментар #9 от "Info":

  Турските фрегати да следят танзанийският кораб придружаван от кораба на "Ирини"? Всъщност операция "ирини" не умря ли след оттеглянето на Малта от нея и потапянето на гръцката фрегата от терористите на Хафтер?

  Коментиран от #16

 • 12 Гръцкият кошмар

  5 0 Отговор
  Пак някой дели нещо без да включва Гърция....хахаха
 • 13 Хасан

  3 11 Отговор
  Да освободим либийския народ от колониалната западна и руска паплач ..Турция ще създаде едно демократично общество с мюсюлмански ценности
 • 14 The Duke

  4 8 Отговор
  LNA твърди че днес руски MIG-29 в Абу Гриан унищожи турска зенитна система Hawk убивайки 5 турци...

  Коментиран от #21, #23, #27, #36

 • 15 Защото

  2 0 Отговор

  До коментар #3 от "другарят":

  другите не пеят в хора...
 • 16 Пенев

  0 0 Отговор

  До коментар #11 от "А да не е обратното?":

  Нещо си се объркал за Малта...

  Коментиран от #19, #20, #22

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Xe Xe Xe

  3 2 Отговор
  Виждам че гърците причиняват голяма болка У на турците. Това е естествено, защото навсякъде където турците гледат около тях, където и да копаят под краката си, те огкриват ... Гърция. Значи ... те също трябва да погледнат вътре в себе си, гените също говорят.
 • 19 Провери

  2 0 Отговор

  До коментар #16 от "Пенев":

  Като не вярваш. Малта отказа да участва. Не, че има значение де.
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 Карди

  1 2 Отговор

  До коментар #14 от "The Duke":

  Дай линк към тази лъжа.
 • 22 понеже трият линка

  2 0 Отговор

  До коментар #16 от "Пенев":

  Малта официално е уведомила Европейската комисия, че вече няма да ангажира военни активи към операцията IRINI на ЕС
 • 23 Фейкаджии

  1 2 Отговор

  До коментар #14 от "The Duke":

  Лично ислямиста Хафтар ли ти го каза. LNA Либийска Национална Армия.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 Хахаха

  4 2 Отговор
  Яжте бахура всички,само фейк новини са тука коментарите,инфо минфо ти остави всичко,а кажи кеде се крие Хафтар,че нещо е напуснал страната,турците го издирват хахаха

  Коментиран от #26

 • 26 Хафтара е облякъл роклята

  2 1 Отговор

  До коментар #25 от "Хахаха":

  Турил е фереджето и както терористите от Африн се е изнизал с харема.
 • 27 Хахаха

  2 2 Отговор

  До коментар #14 от "The Duke":

  Аз не вярвам на твърдения,ако има такова нещо турските медии веднага ще го информират,те никога не лъжат,на теб май не ти е известно това?сега по турските медии казват че Хафтар е избягал от Либия и го търсят,повярвай ми до утре ще стане ясно в коя държава се намира,просто е невъзможно да избяга от МИТ
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 Info

  0 3 Отговор
  Заместник-помощник на държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър говори на Петия икономически форум на Делфи: Той даде да се разбере, че САЩ не изоставят Източното Средиземноморие и че искат да продължат да влияят на региона и да изграждат сериозни и стабилни съюзи. Той заяви че САЩ подкрепят решенията на гръцкото правителство за изграждане на нови тръбопроводи. Той каза, че САЩ са загрижени за провокативното поведение на Турция. Той също призова Турция незабавно да спре сондажите в Кипър.

  Коментиран от #30, #31, #33

 • 30 Фейкиш

  1 0 Отговор

  До коментар #29 от "Info":

  Помощник държавният – секретар Матю Палмър обяви, че САЩ разглеждат турското правителство като приятелско. Страната обаче следи от близо опитите за сътрудничество с руската страна.

 • 31 Хасан

  2 0 Отговор

  До коментар #29 от "Info":

  Само фейк новини пишеш ...казах ти " я севе ,я сике сике " ще трябва да сё приемат турските тези

  Коментиран от #32

 • 32 То е ясно

  0 0 Отговор

  До коментар #31 от "Хасан":

  Че са хора на фетуллах гюлен
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 Такива

  1 0 Отговор
  Като инфо,пускат фейк новини в цяла европа,в БГ пак е търпимо,в другите държави са голяма секта гюленисти спонсорирани,но Ердо ще ги оправи,още малко остана
 • 35 Info

  1 1 Отговор
  Германският посланик в Гърция говори на икономическия форум на Делфи за Турция и определи поведението на Турция като тревожно, отбелязвайки, че „дилемата, която имаме гърците, германците, ние, европейците, е колко жестоки трябва да бъдем спрямо Турция“.
 • 36 123

  1 2 Отговор

  До коментар #14 от "The Duke":

  Правителството в Триполи и турските му наемници от 3 дни се опитват да завладеят Сирт и все още не са могли след като Авиацията на Хафтар ги е посетила вчера не са много уверени.На границата с Либия Египет е разположил стотици танкове и самолети, които са в очакване на действие,ако не се спазят мирните условия.

  Коментиран от #37

 • 37 Запознат

  1 0 Отговор

  До коментар #36 от "123":

  Нека влязат египетските танкове тъкмо турските дрони ще изпитат новите си боеприпаси с по- голям заряд и обсег! Турски подводници и фрегати патрулират край Либия, ескадрила от турски Ф16 непрекъснато тренира с фрегатите!!! Турските Ф16 са с много по- модерен радар от египетските, освен това могат да използват и ракета с обсег 120км, като добавим и турските самолети за РЕБ и далечно радио разузнаване!

  Коментиран от #38

 • 38 123

  0 0 Отговор

  До коментар #37 от "Запознат":

  Египет има съшите самолети като Турция, и 44 Су 35 , Турция има 2 фрегати до Либия.От миналата събота турците освобождават Сирт от армията на Хафтар и си стоят на същото място от събота,нещо турските магически оръжия не работят.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.